ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.07.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2019
DURATA: 6 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Pe loc repaus! Suntem în față diamantelor!

TIPĂREȘTE URM de aici

Pe loc repaus! Suntem în față diamantelor!

Mai întotdeauna când imaginile curgătoare se scurg cu lentoarea obișnuită, aici, printre săgețile fierbinți ale soarelui african, ești tentat să-ți sprijini amintirile pe fețele trecătorilor, pe o clădire colonială, pe străzile animate ce ard ca un crater de vulcan, sau pe una dintre vitrinile din centrul unei capitale plină de contraste, așa cum este Johannesburgul. Așa mi-a venit ideea de a-l ruga pe ghidul meu să mă ducă măcar în fața unei prăvălii boutique din țara diamantelor, unde se pot achiziționa câteva dintre cele mai cunoscute piese marca Culliman, Kimberley, Niarchos, Shimansky sau Eureka, conștient fiind că o intrare implică programarea din timp și un card asortat.

Greu de spus în cuvinte cam ce simți în fața unei vitrine pline de nestemate africane, mai ales că nu ai nici o șansă să le imortalizezi în îmagini. În schimb, simți cum toată energia pământului vine dinspre niște pietricele ce strălucesc ca roua dimineții, în nuanțe albe, galben, roz, verzui, maro, roșiatice, albăstrui sau întunecate.

Nu întâmplător, romanii spuneau că diamantele sunt căzute din stele iar grecii le numeau lacrimi ale cerului. Cuibărite meșteșugit în aur, unde se spune că s-ar simți cel mai bine, și folosite doar din epoca Renașterii drept simbol al logodnei, aceste nestemate își păstrează o aură purificatoare pentru corpul și mintea omului. Devenite, în timp, talismane pentru Cezar, Ludovic al 4-lea, Napoleon, sau feblețe pentru dictatori de tipul lui Ceaușescu, ele mai poartă cu emfază simbolistica dragostei, a binelul, a forței, a opulenței, a energiei, a virtuții, a divinității și a tot ce-ți poți imagina mai bun și mai frumos pe lume.

Și aici, în Africa, se vorbește de regele minelor, care ar fi luat toate pietrele prețioase din lume-rubine, safire, smaralde-și le-ar fi amestecat pentru a obține cel mai pur mesaj al cerului pentru pământeni. Poate că astfel se explică faptul cum, după milioane de ani, odată transformate în carbon pur, pămâtul le împinge la suprafață, spre a le dărui omului, în plin deșert sau tocmai pe marginea albiilor de râu. Acesta a fost și locul unde, prin 1866, tânărul Erasmus Jacobson ar fi găsit la Northern Cape, o piatră misterioasă și transparentă-piatra perfecțiunii și a iluminării ce urma să schimbe istoria lumii.

Curând, iese în evidență celebrul Shimanski, devenind primul gemolog specializat în tăierea minereului cel mai dur în forme care să-i maximizeze luminozitatea, culoarea și luciul. Va urma o perioadă de aproape o jumătate de secol, când 90% din producția de diamante africane se va îndrepta mai ales spre capitala de pe malurile Tamisei, la mare concurență cu cele descoperite în india, Brazilia sau Australia.

Isaac îmi atrage atenția asupra două piese ce păstrează marca celebrului diamant Niarchos, cu o dimensiune neobișnuită la momentul descoperirii: lung de 51 cm și lat de 25 mm. Wow! Mi se oprește inima de încântare dar poate și la șocul că într-o junglă urbană, cum este Johannesburg, poți trăi asemenea emoții. Dacă una dintre piese este simetric tăiată, în formă de cub transparent, în nuanțe maro-cogniac, cea de-a doua apare în stare naturală, cu forme armonice dar mai puțin sclipitoare.

Tinerii sud-africani știu din școală că numele nestematei vine de la două cuvinte grecești: adamas (de neînvins) și diaphanus (transparent). Sunt cam dezamăgit că apetitul lor pentru achiziția acestui minereu magic apare doar la ocazii unice, cum ar fi căsătoria și logodna, când energia dragostei eterne iese în prim plan. Isac îmi spune că, pentru o asemenea piesă i-ar trebui salariul pe cinci ani, plus ceva ajutor de la părinți.

De căteva minute bune, suntem singurii privitori fideli ai unui peisaj parcă interzis mulțimilor și celor câtorva turiști ce trec nepăsători, într-o țară în care doar o miime din populație ar avea dreptul să-l savureze măcar cu privirea.

Mai aflu că africanii cu dare de mână, mult mai inițiați, pun accent mare pe culoare, tăietură, carate și claritate, mizând mai ales pe forța, prosperitatea și starea de fericire pe care acestea o degajă. În schimb, cei mai vărstnici și mai bogați ar prefera varianta neșlefuită a aceluiași Niarchos, care îi poate apropia de credință, vindecare, telepatie sau armonie fizică și spirituală. Ei sunt convinși că pot fi veșnic fericiți odată cu păstrarea unei bucățele de diamant într-un pahar cu apă. Un pahar din care să poată bea zilnic mireasma zeilor.

Și eu beau, topit de căldură și de magie, sticluța mea de apa rece. Ea mă readuce, în ciuda unor proteste vehemente, la realitatea pământeană a străzii.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de glcitizen in 05.07.19 13:43:31
Validat / Publicat: 05.07.19 14:15:00
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].

VIZUALIZĂRI: 580 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Și primul zâmbet tribal din Africa de Sud.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

krisstinna
[05.07.19 22:27:39]
»

@glcitizen: De ce nu ai putut sa le fotografiezi? Nu aveai voie?

Am și eu câteva, ca roua dimineții... Am avut nevoie de ceva reparații la bijuteria in cauza și au fost verificate diamantele, altfel firma respectiva (bengoasă și ea) nu îmi primea bijuteria cu pricina

Sincer, eu plecam in doua super vacante cu banii ăia, n-aș fi dat atâția euroi, cât a dat soțul meu pe ele.

Ce e cu strada interzisă turiștilor?

glcitizenAUTOR REVIEW
[06.07.19 11:38:10]
»

@krisstinna:

Multumesc pentru aprecieri, krisstinna. Da, daca ai primit diamante, este clar ca ai fost iubita.

In jurul magazinului respectiv era plin de camere de luat vederi si de însemne cu no photographs.

Strada respectiva este foarte rău famată si greu accesibilă chiar localnicilor-o sa revin in review-ul următor asupra ei.

Yolanda
[08.07.19 08:51:24]
»

@glcitizen: asa cum se zice în popor ( ! , diamantele snt cele mai bune prietene ale unei femei!

Fotografia aia cu portia de strut arata bine dar n-are ce cauta în acest review în care ne vorbesti despre diamante si deloc despre mâncarea locala.

glcitizenAUTOR REVIEW
[08.07.19 10:00:56]
»

@Yolanda:

Multumesc, Yolanda. Da, asa este, ideal ar fi fost să va arăt niste diamante dar nu le-am putut poza...

In viziunea mea, un review turistic trebuie sa fie un fel de mozaic, sa acopere si culoarea locală, sa anticipeze ceea ce va urma, pentru a tine cititorul conectat.

Tu cum vezi chestiunea asta?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
glcitizen, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Africa de Sud:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.543261051178 sec
    ecranul dvs: 1 x 1