Posted 18 September 2010 - 06:50 AM
Regulament funcționare site AmFostAcolo.ro
Reguli, recomandări, interdicții referitoare la impresii și poze. Sistemul PMA
Considerații generale
AmFostAcolo a fost creat si functioneaza pentru a aduna impresii - recomandari si contrarecomandari despre locuri de cazare si obiective turistice diverse din Romania si strainatate
Impresiile pot fi incarcate exclusiv de turisti. Pe baza lor, AmFostAcolo poate emite recomandari (diplome) si contrarecomandari "oficiale".
AmFostAcolo organizeaza festivitati publice prin care acorda "Diplome de excelenta" unitatilor de cazare cele mai recomandate de catre turisti.
Sunt acceptate spre publicare doar impresii si poze care corespund cerintelor impuse de prezentul Regulament.
--
Regulamentul cuprinde 6 capitole 7 capitole 8 capitole:
1. Reguli, recomandari și restricții ce privesc continutul impresiilor
2. Fotografii incarcate pe site - reguli si recomandari
3. Sistemul PMA. Punctarea seturilor de impresii (reviews-urilor)
4. Punctarea fotografiilor incarcate (PMA corespunzatoare pozelor)
5. Reguli si recomandari referitoare la Ecouri. Punctarea ecourilor.
6. Restrictii si limitari in sistemul de votare [adaugat in 31.10.2010]
7. Modificări ce vor intra în vigoare în 01.01.2017 [adaugat in 29.12.2016]
8. Modificări DINAMICE ale Sistemului PMA [adaugat in 10-05-2021]
--
OBS: Cei interesati pot consulta o explicatie sumara despre sistemul PMA (Puncte de Multumire-Apreciere care se acorda mebrilor, functie de cantitatea si calitatea activitatii lor pe site) aici: Sistemul PMA
--
Voi reda cele 5 capitole mai jos sub forma de posturi distincte, pentru a face mai usoara referirea lor (indicarea regulilor printr-un link direct catre acel capitol)
--
IMPORTANT
1) Prevederile Regulamentului se completeaza cu cele din "Termeni si conditii de folosire" si cu cele din "Protectia datelor personale"
2) Prevederile prezentului Regulament vor fi afisate atat in pagina intai a site-ului ("HOME") cat si printr-un link in fereastra de ADAUGARE IMPRESII NOI (sau in cea de adaugare a unei fotografii noi).
Odata un set de impresii sau de poze incarcate pe site se considera ca autorul a luat la cunostinta si a fost de acord cu prevederile referitoare la continutul impresiilor acceptate pe site, respectiv la fotografiile incarcate pe site si regimul lor.
3) AmFostAcolo.ro isi rezerva dreptul de a modifica prevederile prezentului Regulament de fiecare data cand practica ori politica site-ului o va impune. Modificarile vor fi afisate explicit, incluzand si data de la care ele au fost efectuate ori adaugate.
Posted 18 September 2010 - 06:57 AM
Capitolul 1. Reguli, recomandari și restricții ce privesc continutul impresiilor
Orice seturi de impresii (review-uri) și recomandări din domeniul turistic (sau care pot fi de interes pentru turiști) scrise cu bună intenție și dezinteresat sunt binevenite pe site.
A] CONSIDERAȚII și RECOMANDĂRI GENERALE
1. Seturile de impresii pot fi clasificate în două mari grupe:
a] review-uri despre unități de cazare - hoteluri, vile, pensiuni, campinguri etc. - numite pe scurt "impresii de cazare
".
Acest tip de impresii vor pune în mod normal accent pe condițiile și serviciile oferite de acea unitate de cazare
b] recomandări și impresii despre zone și locuri particulare de vizitat - impresii "de călătorie
".
Sunt incluse aici toate celelalte impresii scrise pe subiecte non-cazare - cele care descriu obiective si evenimente turistice, posibilități de petrecere a timpului liber (inclusiv recomandări de restaurante, terase), obiceiuri și tradiții ale locului, particularități naturale ale zonei etc.
2. Este recomandat sa nu amestecați in cadrul aceluiași review recomandări "de cazare" cu cele "de călătorie".
Dacă vreți să povestiți atât despre cazarea avuta cat si despre obiectivele turistice din zona, ar fi bine sa scrieți doua review-uri distincte - unul dedicat cazării si unul de tip "de călătorie".
3. In cazul unei vacante complexe, ce a inclus mai multe obiective "de cazare" si/sau "de călătorie": nu scrieți un singur review, în care să includeți impresii din întreaga vacanță (nu este deloc bine sa notați "la grămadă" toate obiectivele - la urma urmei, scopul e să evaluați obiectivele, si nu atât vacanța dvs în întregul său); este mult mai util să segmentați impresiile în mai multe review-uri, dedicate fiecărui obiectiv în parte.
3.2. NOTĂ: nu săriți, însă, în extrema cealaltă, fragmentând nejustificat vacanța în review-uri inconsistente ori nerelevante; dacă despre anumite obiective de cazare nu aveți prea multe a scrie, pur și simplu neglijați-le și concentrați-vă doar asupra celor relevante; în cazul impresiilor "de călătorie", puteți grupa obiectivele pentru a obține o consistenta ori o relevanță mai mare.
4. Oricât ați fi de dezamăgiți (sau, dimpotrivă, de încântați) de o cazare sau de un obiectiv turistic, încercați sa redați cat mai obiectiv condițiile / serviciile / recomandările despre obiectivele turistice, prezentând atât punctele pozitive ("plusurile") cât și cele negative ("minusurile").
5. Folosiți o exprimare civilizată, politicoasă în cadrul impresiilor scrise, fără să aduceți jigniri sau ofense niciunei persoane sau grup de persoane. Acordați importanța cuvenita unei scrieri cat mai corecte gramatical, nu folosiți prescurtări excesive și limbaje de tip "MIRC" -- nu sunt tolerate pe acest sait.
6. Încercați ca prin cantitatea și calitatea informațiilor furnizate să asigurați o descriere cât mai completă a obiectivului turistic ce face subiectul review-ului; la urma urmei, și dvs vă sunt folositoare impresiile scrise de alti membri si aveți astfel o idee destul de clara asupra așteptărilor din partea comunității - ele sunt, foarte probabil, absolut similare propriilor dvs așteptări.
6b. În cazul în care nivelul de detaliere şi în general "substanța" informaţiilor incluse în textul trimis sunt considerate drept insuficiente pentru publicarea ca articol (cu alte cuvinte = necorespunzând cantitativ așteptărilor membrilor, de la un review), impresiile respective vor fi publicate ca EVALUARE (impresile nu sunt anunţate abonaţilor şi nici listate în prima pagină sau în pagina de impresii a obiectivului; ele CONTRIBUIE însă prin notele acordate la media acelei destinaţii).
6c. Textele caracterizate prin atributele descrise la Art 6b pot fi publicate ca review, prin excepţie de la Art 6b, dacă obiectivul respectiv nu mai are alte impresii (sau dacă impresiile anterioare sunt mai vechi de 3 ani).
7. In fereastra de introducere a unui review nou, câteva (puține) câmpuri sunt obligatorii (perioada, număr de zile/nopți, grupa de vârstă, tip sejur, titlu), iar restul sunt opționale. Completarea cat mai multor informații opționale reprezintă un plus adus impresiilor, creând un set de informații sintetice foarte utile celor care citesc / se documentează despre destinația in cauză.
8. Folosirea unor informații obținute prin documentare din terțe surse (cărți, broșuri, pliante, internet) este permisă doar cu condiția ca textele în cauză sa fie distinct delimitate (prin ghilimele, formatare diferita etc) iar sursa informației sa fie explicit menționată in review.
De asemenea, normal ar fi ca ponderea informației obținute prin documentare sa nu depășească propria contribuție (impresii si recomandări subiective ale autorului).
9. Puteți include in review-uri orice link sau referințe care ajută la buna informare, incluzând aici linkuri spre site-ul oficial al obiectivului turistic respectiv (ori spre alte siteuri non-comerciale cu informații despre acel obiectiv).
NU SUNT PERMISE însă referiri si trimiteri la orice entități ce funcționează pe principii comerciale. Sunt incluse aici (dar nu limitativ) referiri si link-uri către agenții turistice, site-uri cu informații si oferte sejururi, precum si orice alte referiri la site-uri ce contravin politicii si intereselor AmFostAcolo.ro.
AmFostAcolo își rezervă dreptul explicit de a șterge orice referiri pe care la considera improprii a fi făcute publice pe site
NOTĂ: Toate tipurile de informații definite mai sus ca "improprii a fi făcute publice pe sait" POT fi, fără probleme, transmise prin intermediul mesajelor personale (PM). Abuzurile și în general folosirea mesajelor personale în scop comercial, pentru promovarea anumitor interese, vor fi însă pedepsite.
10. AmFostAcolo.ro este un site "viu", interactiv — impresiile dvs pot induce interacțiuni din partea celorlalți membri ai comunității, care vi se pot adresa prin intermediul ECOURILOR
scrise la review-ul dvs, solicitând lămuriri suplimentare sau pur și simplu discutând pe marginea lui. Este o dovada de civilitate sa răspundeți solicitărilor primite prin Ecouri, atât din partea celorlalți membri, cat și la cele eventual postate de membrii echipei administrative
11. Calitatea și autenticitatea impresiilor postate sunt principiile ce stau la baza AmFostAcolo.ro. În scopul asigurării acestora, Administratorii si echipa de moderare verifică impresiile postate și își rezervă dreptul de acceptare sau neacceptare a acestora.
În cazul când avem dovezi clare și certe, review-urile sunt șterse direct; se poate întâmpla însă sa avem nevoie de date suplimentare care sa înlăture eventuale bănuieli asupra bunei intenții cu care au fost postate unele impresii, mergând de la solicitarea de a încărca fotografii care să dovedească prezența în calitate de client plătitor în unitatea de cazare, în perioada declarată a sejurului, și până la solicitări de copii de documente - ambele în scopul de a dovedi că "ați fost acolo" în calitate de turist. Nu sunteți obligați sa furnizați aceste dovezi, însă ignorarea acestor solicitări aduce aproape întotdeauna invalidarea sau chiar ștergerea reveiw-ului.
11a. [adăugat în 12.03.2014] Administratorii unităților de cazare au dreptul să conteste explicit calitatea de client al autorului unui set de impresii. În acest caz, echipa tehnică AmFostAcolo.ro va solicita autorului să trimită prin email copii după documente ce dovedesc calitatea contestată - factură, mail ce dovedește rezervarea etc. (datele trimise vor fi accesibile doar echipei tehnice AmFostAcolo și nu vor fi transmise niciunui terț). În cazul în care autorul nu trimite documentele, impresiile vor fi retrase de pe sait. Contestațiile se pot depune la cel mult 90 de zile de la data declarată a sejurului sau la 30 zile de la publicarea impresiilor - oricare este mai apropiată calendaristic.
12. Este recomandat să vă gândiți la o formatare optimă care să facă textul cat mai ușor și mai plăcut de citit
Împărțiți textul in propoziții / fraze distincte. Un text foarte lung, scris "dintr-o singură suflare", ca o singura frază este extrem de obositor de citit;
13. [adăugat 19.08.2013, anunțat prin publicare pe blog, în 15.08.2013] Începând cu 01.09.2013, articolele republicate pe AmFostAcolo de autorii lor ulterior publicării pe alte saituri nu vor mai beneficia de “votul saitului” (PMA STD) și vor putea fi, în consecință, votate doar simbolic.
NOTE: i) Fac excepție de la această prevedere articolele publicate exclusiv pe bloguri personale – însă în limita a maximum 2 articole / săptămână. Prin “blog personal” se va înțelege mai sus un blog care aparține autorului în cauză (nu alte bloguri ale altor deținători);
ii) Pentru evitarea oricăror ambiguități: recomand autorilor care sunt în situațiile descrise mai sus să comunice cititorilor, printr-o notă de final, că articolul a fost publicat anterior pe un alt sait, de către același autor, sub aceeași sau o altă semnătură.
iii) Textele (sau fragmentele) republicate (de același autor) NU se află sub incidența prevederilor referitoare la citarea din alte surse. Ele nu trebuie, de exemplu, evidențiate distinct, puse între ghilimele etc.
14. [adăugat 19.08.2013, anunțat prin publicare pe blog, în 15.08.2014] Rog să țineți cont că în cazul scrierii unor impresii de cazare "live", din sejur - verificările sunt mult mai complexe (e mai greu să ne asigurăm că sunteți un turist cazat acolo -- și nu cineva dintre angajați, de exemplu).
De multe ori vor fi necesare verificări suplimentare, care presupun interacțiunea directă a echipei de moderare cu autorul, înainte de publicare, ca o condiție necesară și obligatorie în vederea publicării. Sunteți invitați să înțelegeți situația și să colaborați, răspunzând – acolo unde e cazul – solicitărilor echipei administrative.
ii) Cei care doresc să evite aceste posibile “furci caudine” ale procesului de verificare – studiați varianta de a scrie impresiile abia după ce ați părăsit hotelul…
15. [adăugat noiembrie 2023] Cei care sunt membrii vechi pe site au observat desigur că reviews-urile pot primi -- la inițiativa echipei de moderare sau direct a autorului - o ilustrație video-muzicală, care îmbogățește și, uneori, completează impresiile. AFA recomandă (= dacă doriți): puteți propune o ilustrație muzicală la orice review propriu, fie la adăugarea acestuia, fie ulterior (în cazul reviews-urilor mai vechi).
15.1 [adăugat 27.11.23, ora 9] Începând de azi, 27.11.2023, ora 10, propunerile de ilustrație video-muzicală care provin de pe canalul propriu (youtube etc) nu sunt acceptate
--
B] NU SUNT ACCEPTABILE sau PUBLICABILE PE SAIT sau ÎN CONCURS:
1) Seturi de impresii în care textele obținute din documentarea din alte surse (citate corespunzător sau nu) depășesc copleșitor contribuția proprie . Textele supuse acestei prevederi se vor publica fără PMA STD (fără "votul saitului") şi vor putea fi votate doar simbolic, cu +/-1 MPA.
2) Impresii despre locuri in care nu ați fost personal.
În plus, în cazul impresiilor "de cazare", nu sunt acceptate articole dacă nu ați fost cazați acolo (minim 1 noapte) (nu scrieți, de exemplu, despre un hotel vizitat)<
[Adăugat la 09.08.2012] Ca excepție de la aceasta regulă, articole care relatează tentative de cazare eșuate din cauze care nu sunt imputabile turiștilor/clienților pot fi acceptate spre publicare, însă eventualele note acordate nu vor fi luate în considerare la calculul mediei acelei destinații (impresiile vor fi publicate FĂRĂ NOTE).
2b) Relatarile despre sejururile familiei proprii fara participarea autorului sunt asimilate impresiilor in care "autorul nu a fost fost personal" și nu pot fi, de regula, acceptate pentru a fi publicate ca review (ele vor fi mutate si publicate ca ecou al unui review anterior publicat in aceeasi destinatie).
Textele acceptate spre publicare CA REVIEW prin exceptie de la regula de mai sus (de ex: daca nu exista inca alte revs din acea destinatie = nu se pot muta ca ecouri acolo) vor fi publicate in regimul FARA NOTE (autorul nu are voie sa acorde note pentru o unitate in care nu a fost cazat)
3) articole "de cazare" despre unități de cazare din localitatea de domiciliu sau din imediata vecinătate. (puteți in schimb scrie un set de impresii de tip "de călătorie", în care să recomandați unele dintre aceste unități)
4) impresii de tip "cazare" din vacante desfășurate cu mult timp înainte — pot fi acceptate spre publicare, însă doar cu regimul FĂRĂ PMA STD (pot fi votate doar simbolic, +1/-1 PMA)
Știm cu toții cat de mult se pot schimba condițiile si mai ales serviciile de la un hotel chiar de la un an la altul. Nu sunt acceptabile evaluările (notele) unor articole din vacante îndepărtate (de exemplu de acum 6-7 ani).
4a)Începând cu 25.04.2011, impresiile de cazare mai vechi de 3 ani se publică fără PMA;
cele mai vechi de 5 ani nu mai contribuie cu notele acordate la calculul mediei, indiferent dacă sunt de cazare sau nu.
4b [adăugat în 19.05.2013]: Impresiile de cazare despre unități de cazare nou-adăugate pe sait sau care nu au alte recomandări la momentul încărcării pot fi exceptate de la prevederile de mai sus și pot fi publicate cu votul saitului (PMA_STD), chiar dacă depășesc 3 ani vechime.
Dacă se depășește limita de 5 ani, însă, ele vor fi totuși arhivate și nu vor contribui la media acelei destinații
4c) [adăugat în 28.01.14] Începând cu 01.02.2014, impresiile DE CĂLĂTORIE mai vechi de 10 ani nu sunt acceptate în concurs.
Prin excepţie de la această prevedere, moderatorii pot accepta în concurs impresii DE CĂLĂTORIE considerate utile (bine scrise, consistente şi/sau despre destinaţii unde există puţine alte recomandări, la momentul încărcării lor).
5) [modificat în 27.09.2013] Sunt acceptate recomandări de cazare doar dacă autorul a fost cazat cel puțin o noapte în unitatea de cazare respectivă.
NOTĂ: Cu titlu de excepție, în cazul în care hotelul, vila sau studiourile respective nu au un alt review pe sait, pot fi acceptate și articole de prezentare pe baza unor vizite (fără cazare), însă acestea vor fi publicate FĂRĂ NOTE și, de regulă, doar pentru unități de cazare din alte destinații decât ROMÂNIA
6) NU SUNT acceptate spre publicare "impresii" scrise de proprietarii unităților turistice, angajați ai lor sau de către persoane din anturajul acestora.
Punctele de vedere ale proprietarilor ori reprezentaților lor sunt mai mult decât binevenite pe site, ajutându-ne sa ne facem o părere mai în cunoștință de cauză. Ele trebuie însă publicate sub identitate reală, delimitate distinct de părerile turiștilor — de exmeplu ca „Drept la replică”
Dreptul la replică firesc și normal se poate scrie fie prin intermediul secțiunii ECOURI (la orice review) fie ca articol distinct, cu titlul "Drept la replică", fără note (dacă se acordă note, acestea se vor retrage ulterior de către echipa administrativă)
6b). [adăugat în 19.5. 2015] Impresiile scrise de autori posibili, probabili ori dovediţi colaboratori permanenţi sau ocazionali ai unităţii de cazare respective — furnizori de marfă, prestatori de servicii de orice fel, inclusiv dar nu limitat la: cântăreţi, lăutari, artişti care desfăşoară spectacole acolo etc — ori de o rudă apropiată a acestora: sunt asimilate cu cele ale angajaţilor şi nu sunt acceptate pe sait. În cazuri în care nu există suspiciunea că s-au trimis pentru schimbarea artificială a percepţiei (din negativ în pozitiv sau viceversa), ele pot fi publicate FĂRĂ NOTE.
7) impresii multiple din cadrul aceleiași vacante, scrise unul sau de mai mulți membrii a aceeași familie (ori grup apropiat - rude, prieteni ce merg împreună în vacanță etc).
Nu e normal ca notele acordate de către un utilizator / o familie sa "intre" de două sau de mai multe ori în calculul mediei, iar ale altora doar o singură dată, nu-a asa?
NOTA: Impresii multiple scrise de același utilizator din vacanțe diferite (ani sau luni diferite) sunt permise & acceptate, uneori reprezentând o comparație evolutivă binevenită.
NOTA 2 [adăugată în 19.08.2013]: Fac excepție de la regula de mai sus impresiile din același grup care diferă substanțial ca recomandare (plus/minus) - de exemplu cazul în care un autor recomandă unitatea, iar cumnatul său, într-un review din aceeași vacanță, petrecută împreună, NU RECOMANDĂ aceeași unitate.
NOTA 3: [adăugată în 1.06.2014] daca se accepta, in unele cazuri, mai multe articole scrise de membrii aceiasi familii / aceluiasi grup despre aceeasi cazare comună — un singur articol dintre acestea va purta note, restul se publică fără note. În cazul unor medii apropiate, va păstra notele articolul cel mai bine argumentat; altfel, doar cel care a fost publicat primul.
8) seturi de impresii ce propovăduiesc ura rasială ori etnică, ori conțin recomandări explicit contrarii prevederilor legii sau moralei, precum și orice alte review-uri despre care administratorii au îndoieli rezonabile sau pe care le consideră inadmisibile.
9) impresii ale angajaților (sau proprietarilor) agențiilor de turism - despre destinaţii aflate în portofoliul acestora. Suntem bucuroşi să găzduim impresii din VACANŢE PERSONALE din partea acestei categorii de utilizatori - însă doar din destinaţii care NU SUNT vândute de agenţia respectivă (ori colaboratori direcţi ai acesteia) - cu alte cuvinte, din destinaţii despre care să nu existe nicio posibilă ambiguitate asupra unui eventual interes "profesional" / comercial.
9b) incepand din 16.01.2011, impresiile (reviews-urile) care întrunesc cumulativ condițiile de mai jos
- se referă la pensiuni, hoteluri sau alte unități de cazare din România;
- sunt încărcate de utilizatori nou-înscriși pe sait (sau care se află la primul review încărcat);
- nu au fotografii care să dovedească fără urmă de îndoială prezența în calitate de client (în perioada declarată a sejurului) atașate la review, prin care autorul să arate faptul că a fost acolo
sunt declarate "incerte" si nu vor fi acceptate spre publicare ca review (ele pot fi, insa, mutate si publicate ca ecouri ale unor impresii anterior incarcate).
10) [adăugată azi, 3.11.2012] Numărul evaluărilor CU NOTE (.a.) aparţinând aceluiaşi utilizator (.b.) referitoare la aceeaşi unitate de cazare este limitat la două, indiferent de perioada (anul) sejurului sau minisejurului avut în acea unitate de cazare. Dacă un acelaşi autor scrie mai mult de două seturi de impresii şi recomandări despre aceeaşi unitate de cazare, din ani diferiţi: acestea vor fi, de regulă, acceptate spre publicare (dacă îndeplinesc cerinţele generale), însă review-ul (sau un altul mai vechi) va fi publicat FĂRĂ NOTE.
11) [adăugat/anunțat prin postul de pe blog din 23.07.2013] Începând cu 01.08.2013, plângerile referitoare la nerespectarea rezervărilor efectuate exclusiv “verbal” (care nu pot fi dovedite prin documente) nu vor mai fi sprijinite de AmFostAcolo.
Cazuri de acest gen nu vor mai fi tratate ca excepții de la regula “nu scrieți impresii (articole) de cazare decât dacă ați fost cazați efectiv acolo” – redarea acestor experiențe va putea fi făcută doar în cadrul ecourilor la un alt set de impresii din acea destinație (nu se mai acceptă publicarea lor sub formă de review).
[Dacă nu există alte review-uri din acea destinație - textul respectiv va fi publicat FĂRĂ NOTE, temporar, până la apariția unui prim review din cadrul destinației respective, când acesta se poate muta ca ecou la acel articol]
AmFostAcolo recomandă ca rezervările să fie făcute cu plata unui avans (sau cel puţin cele printr-un document scris - email, etc).
IMPORTANT: începând cu septembrie 2016, se iau în considerare doar nerespectarea rezervărilor pentru care s-a plătit un avans.
-
12) [cutume existente de mult timp pe sait, formalizate abia acum - 23.11.2013]
i) Impresiile de cazare scrise de autori sub 16 ani se vor publica FĂRĂ NOTE (notele acordate de aceştia nu vor contribui la media unităţii de cazare respective]
ii) Impresii cu note "zero peste tot" sunt considerate scrise prea la supărare, lipsite de minimum de obiectivitate rezonabil ("rage reviews") și vor fi publicate FĂRĂ NOTE.
AmFostAcolo își rezervă dreptul de a publica FĂRĂ NOTE orice alt review care este considerat a fi "rage review" (”scris prea la supărare, lipsit de minimum rezonabil în obiectivitate”). Autorii pot reveni asupra notelor reviews-urilor în cauză solicitând ajustarea notelor, prin ecouri scrise la acele reveiws-uri.
13) [adăugat în 9.3.2015] Din necesitatea tratării unitare, neechivoce: articolele relative la "turismul cultural" (de exemplu cele despre concerte = binevenite, în cazul culturii "de calitate", mai puţin în cazul "concertelor" maneliştilor, sau despre festivaluri de interes public restrâns, de exemplu) precum şi cele despre evenimente sportive vor fi asimilate unor impresii de "interes turistic restrâns" şi nu sunt acceptate în concurs (se publică fără PMA std).
În cazul unor articole "mixte", care relatează atât despre un eveniment cultural, cât şi despre unul sau mai multe obiective turistice, încadrarea în categoriile de mai sus se face de moderatori sau autor, funcţie de ponderea tipurilor mixte abordate în articol.
14) [adăugat în 27.9.2015] Articolele care descriu nunţi, botezuri, banchete, alte evenimente private — organizate, evident, în condiţii cu totul particulare — nu sunt acceptate în concurs = se publică fără PMA.
În plus, articolele se publică FĂRĂ NOTE (notele nu sunt relevante pentru condiţii de cazare sau de servire a mesei etc din postura unui turist).
[adăugat 31.3.2018] Prevederile de mai sus se vor aplica inclusiv impresiilor din tabere școlare, cantonamente, orice alte evenimente organizate pentru grupuri de copii.
15) Sunt acceptate doar impresii (reviews-uri) scrise în limba română.
Reviews-urile trimise in engleza (sau alte limbi) pot fi acceptate spre publicare doar dacă sunt insotite si de traducerea in limba romana.
16) Impresii din "sejururi" ultra-prelungite (gen 1-2-3 luni sau chiar mai mult) vor fi publicate FARA NOTE.
Aceste cazari atat de prelungite nu pot fi considerate sejururi turistice, ele fiind de obicei un fel de locuinta temporara (in deplasari in interes de serviciu, de exemplu; in alte cazuri sunt cazari oferite personalului care lucreaza acolo etc).
17) [adăugat în octombrie 2023] „Impresiile” de o consistență FOARTE redusă = sub 300-400 de caractere — nu sunt acceptate, de regulă, spre publicare CA REVIEW („set de impresii și recomandări”). Ele vor fi mutate și publicate CA ECOURI ale celor mai recente reviews-uri din rubrica curentă.
Prin excepție de la cele de mai sus, în unele cazuri (de exemplu când în rubrica curentă nu există alte revies-uri, precum și în alte cazuri, la aprecierea echipei de moderare), unele texte de o consistență redusă pot fi publicate ca review, însă în regim de EVALUARE (intră în calculul mediei; nu sunt anunțate cititorilor; pot fi votate doar simbolic +/-1PMA etc)
18) [adăugat în octombrie 2023] Regimul textelor larg percepute ca reclamații absolute = sesizări punctuale care prezintă EXCLUSIV unul sau mai multe aspecte considerate neconforme de către autor; de obicei sub 300 caractere; fără nicio precupare de a prezenta și eventualele „plusuri” (sau fără a se menționa „aspecte pozitive - am căutat, dar nu există”).
„Reclamațiile absolute” NU SUNT de regulă acceptate spre publicare ca review („set de impresii și recomandări”). Autorul este îndrumat să publice astfel de sesizări, atenționari CA ECOU la unul dintre reviews-urile deja publicate din acea rubrică.
Alternativ, poate edita / completa textul, pentru a „ieși” din definiția „Reclamației absolute”.
În situația când în rubrica curentă nu există alte reviews-uri (unde să poate fi mutate ca ECOU), precum și în alte situații apreciate de echipa de moderare: prin excepție de la prevederile de mai sus, „Reclamațiile absolute” pot fi publicate „ca review”, ÎNSĂ în regimul „Hors Concours” = fără PMA STD
19) [adăugat în noiembrie 2023; idem alin.2] Începând cu 1 decembrie 2023, review-urile despre unități de alimentație publică de tip FAST-FOOD nu mai sunt acceptate în concurs. Aceste recomandări se vor publica în regimul FĂRĂ PMA STD (se pot vota doar simbolic, +/-1PMA)
19.2) Recomandările despre unități de alimentație publică de unde s-a comandat „la pachet” vor fi publicate hors-concours, fără PMA STD (pot fi votate doar simbolic +/- 1PMA)
-
C] MASURI LUATE IN CAZUL IMPRESIILOR NECONFORME SAU INNACEPTABILE
1) Nerespectarea regulilor si recomandarilor prezentate la punctele A] si B] atrag de regulă măsuri corective care pot consta in:
- ștergerea fragmentelor considerate inacceptabile
- retragerea punctelor standard (= "votul site-ului", vezi Capitolul III) atribuite automat reviews-ului
- suspendarea, invalidarea (de exemplu pentru anularea evaluărilor, acolo unde acestea nu sunt acceptate, ori în vederea ștergerii respectivului review) sau publicarea FĂRĂ NOTE a seturilor de impresii in cauza
- ștergerea in intregime de pe site a impresiilor.
2) Măsurile luate pot fi completate de sanctiuni administrative aplicate autorilor in cauza
- ștergerea eventualelor voturi primite (dacă se considera ca au fost obținute fraudulos, de exemplu prin copy/paste de pe alte saituri fără a indica explicit acest lucru);
- cartonaș (galben, albastru, roșu) și suspendarea accesului la cont pe o perioada de 2 zile, 7 zile sau nelimitat;
- sanctiuni procentuale la total PMA pe anul curent (vezi sistemul PMA descris în Capitolul IV);
- interzicerea accesului pe AmFostAcolo.ro de pe acel IP ("banarea pe IP")
3) [03.11.2012] În cazul în care un utilizator încarcă un set de impresii (cu note/evaluări) ce depăşeşte limita impusă la paragraful [.B.][10] (vezi mai sus), fie (.a.) articolul nu este acceptat spre publicare, fie (.b.) va fi publicat FĂRĂ NOTE, fie (.c.) un alt articol al aceluiaşi autor, referitor la aceeaşi cazare va fi resetat în stadiul "Fără note", iar articolul mai recent va fi publicat CU NOTE.
Posted 18 September 2010 - 06:58 AM
Capitolul 2 - Fotografii incarcate pe site - reguli si recomandari
Se spune ca o "fotografie face cat 1000 de cuvinte".
Este evidenta, oricum, utilitatea fotografiilor in a ne ajuta sa ne facem o idee cat mai completa despre realitatea care ne asteapta in destinatia studiata. Cu atat mai mult cu cat este evidenta importanta (si superioritatea, as spune) fotografiilor realizate de catre turisti fata de cele "oficiale" (cele prezentate de unitatile de cazare sau de catre agentii, de multe ori prezentand o realitate 'cosmetizata" si - nu de putine ori - chiar falsa).
-
A] RECOMANDARI GENERALE PRIVIND FOTOGRAFIILE INCARCATE
1. Ar fi de dorit ca fiecare articol sa fie insotit de un set de fotografii din acel sejur; pe langa informatiile bogate si foarte dense cuprinse in poze (de multe ori greu de descris in cuvinte), fotografiile incarcate au cateodata si "darul" suplimentar de a inlatura eventuale banuieli ca "nu ati fost acolo" :-)
2. Intotdeauna incarcati fotografiile DUPA ce ati postat review-ul (si nu invers). Procedand astfel, programul va "atasa" acele fotografii respectivului review si va sti sa le afiseze in mod corespunzator.
3. Incercati sa selectati spre incarcare fotografii cat mai relevante, distincte (care sa nu prezinte acelasi lucru din 6 unghiuri, de exemplu).
Nu va lasati tentati de a incarca un numar cat mai mare de poze doar pentru a beneficia de punctele si bonusurile acordate pentru ele (vezi capitolul 4).
4. Este recomandabil ca la fiecare fotografie incarcata sa atasati si un scurt text care sa descrie Imaginea respectiva.
In cazul destinatiilor generice - de gen "Manastirile Bucurestiului" este indicat ca acest text sa includa si obiectivul - de exemplu "Manastirea X - curtea interioara, foarte frumos amenajata" (si nu doar "Curtea interioara, foarte frumos amenajata" -- pentru ca acele fotografii se pot afisa ca ilustratie la alte articole, de la alte manastiri!)
5. Daca ati selectat in mod gresit o poza (spre incarcare) - intotdeauna apasati linkul "ABANDON INCARCARE" aflat langa butonul MEMOREAZA.
Nu inchideti pur si simplu fereastra, pentru ca acea poza NU va fi astfel notata ca "stearsa".
6. Fotografiile incarcate de voi trebuie validate de catre un membru al echipei de administrare inainte ca ele sa fie vizibile celorlalti membri ai comunitatii.
Pe langa validarea propriu zisa, in cadrul acestui proces fotografiile sunt optimizate din punct de vedere al afisarii lor pe web. Acest proces dureaza, astfel ca se poate intampla - atunci cand numarul de seturi care asteapta validarea este mare sau cand personalul este redus - ca pentru validare sa fie necesar un anumit numar de ore (maximum o zi)
Pâna la finalizarea procesului de validare, singurii care pot vizualiza pozele incarcate sunt autorii si moderatorii
7. Am citit destule luari de pozitie despre incarcarea unui numar exagerat de fotografii strict personale, adevarate "galerii de prezentare personala" cateodata.
Acest site nu va interzice niciodata incarcarea fotografiilor "personale" (cum s-a sugerat uneori), pentru ca foarte putini dintre noi mergem in vacanta cu intentia de a lua fotografii strict de prezentare, pentru ceilalti membri ai comunitatii, in care sa nu apara si persoane din familie. Adevarul e ca majoritatea covarsitoare a fotografiilor incarcate sunt din categoria "personale"; in acele cadre se pot intrevedea insa multe detalii utile referitoare la respectiva destinatie.
Pe de alta parte, nu incurajam deloc folosirea site-ului pentru afisarea unor albume de vacanta in care singura informatie prezentata este... figura autorului sau a membrilor familiei :-) Fotografiile lipsite de utilitate pentru ceilalti membri nu vor fi, de regula, validate.
8. Primele 20 de fotografii incarcate la un review sunt „punctabile” (primesc punct în concurs); daca considerati util, puteti sa incarcati un numar mai mare de poze - ele vor fi acceptate pe site (dar nu vor fi punctate).
NOTA: începând cu data de 10. 07.2013 s-a impus o limită a nr de fotografii care se pot încărca în cazul unui review. Aceasta limita este stabilita la 45 poze pt un articol de cazare, respectiv maxim 60 poze pentru un articol „de calatorie”
Orice utilizator poate solicita insa aprobarea unui numar de fotografii ce depaseste limitele de mai sus, prin mecanismul implementat pe site (in cadrul procesuluid e incarcare fotografii)
B] NU SUNT ACCEPTABILE PE SITE
1. Fotografii care nu vă aparțin (nu au fost realizate de către utilizatorul care le încarcă sau de familia ori apropiații săi - în aceste cazuri, este necesar acceptul acestora) -- „împrumutate" de pe net, de exemplu.
Prin excepție de la această prevedere (similar informațiilor de tip "citat" din cadrul impresiilor), în cazuri justificate sunt acceptate fotografii preluate de pe net, cu indicarea explicită de către cel care le încarcă a faptului că nu-i aparțin precum și a sursei de unde au fost preluate (excepție - dacă sursa este un portal comercial turistic). Se va avea în vedere limitarea la minimum a acestora; excesul va fi cel mai probabil eliminat de către echipa tehnică. Aceste fotografii vor fi publicate fără PMA. Cazurile justificate, menționate anterior se referă de pildă la: menționarea unei anumite imagini în textul articolului, imagine văzută undeva de autor, dar care NU îi aparține; atașarea câtorva poze din locuri unde fotografiatul e interzis turiștilor obișnuiți, dar locul respectiv merită văzut de către cititori (sau alte cazuri asimilabile). NU VOM ACCEPTA spre publicare articole susținute EXCLUSIV cu poze „de împrumut” (mai bine zis, pozele vor fi șterse, iar articolul verificat la sânge pentru a dovedi că autorul a fost totuși acolo).
2. Fotografii duplicat sau care prezintă același cadru dintr-un unghi foarte apropiat
3. Fotografii care nu conțin informație utilă pe lângă cea "personală" -- de exemplu "Burta mea fotografiata de aproape, plutind in piscină" :)
4. Fotografii ale altor persoane postate fără acordul acestora.
5. Fotografii despre care se poate aprecia ca nu respecta legea sau morala
6. Orice alte fotografii pe care administratorii la considera inacceptabile (pe baza unor motive justificate sau doar a unor bănuieli in ce privește autenticitatea sau alte aspecte referitoare la acele poze).
7. Începând cu 01.12.2011 nu sunt acceptate (explicit) pe site fotografii cu nuduri de copii, indiferent de vârsta acestora.
8. Începând cu data de 07.04.2012, nu se admit spre publicare fotografii care poartă watermark-uri conținând adrese web, indiferent de natura acestora. Se va analiza, de asemeni, de la caz la caz, publicarea sau refuzarea pozelor care conțin în imagine adrese web comerciale - de regulă, acestea nu vor fi publicate, dar pot exista și excepții. Acestea se vor lămuri punctual, înaintea publicării articolului/pozelor pe site. (by WM6; 05.04.2012).
9. [10.01.2017] Fotografiile obţinute din sisteme de supraveghere video sunt acceptate spre publicare doar dacă sunt însoţite de dovada "consimţământului expres şi neechivoc" al eventualelor persoane care apar în acele fotografii.
Prevederea intră în vigoare azi 10.01.2017 şi - având în vedere cantitatea mare de poze deja încărcate pe sait - nu are caracter AUTOMAT retroactiv. Ea se poate aplica însă retroactiv la solicitarea persoanelor îndreptăţite sau a oricărei alte sesizări.
C] MASURI LUATE IN CAZUL FOTOGRAFIILOR CARE NU SUNT ACCEPTABILE
1. la încărcarea unor fotografii considerate ca "inacceptabile", la sesizarea utilizatorilor (folosind funcția "Report POZA") sau la auto-sesizarea din oficiu se poate lua una din masurile de mai jos:
- retragerea punctelor standard si/sau a bonusului cuvenit fotografiilor in cauza
- ștergerea fotografiilor de pe site
2. Masurile pot sa fie însoțite de sancțiuni administrative îndreptate împotriva celui care le-a încărcat pe site.
Posted 18 September 2010 - 07:07 AM
Capitolul 3 - Sistemul PMA. Punctarea seturilor de impresii (reviews-urilor)
Seturile de impresii ("reviews-urile") incarcate pe site pot primi voturi cuantificate intr-un numar de Puncte de Multumire-Apreciere (sau mai pe scurt PMA - vezi si detalierea Sistemului PMA) din partea site-ului si/sau din partea celorlalti utilizatori, dupa cum urmeaza:
-[A] Votul site-ului (sau "punctajul standard")
Fiecare review incarcat pe site care depaseste o limita minima (exprimata in numar de caractere al textului) primeste AUTOMAT un numar de punctede multumire dinpartea site-ului (asa numitul "punctaj standard" sau "votul site-ului" - actulamente punctajul standard este de 1000 PMA)
1. Votul site-ului (=punctajul standard) poate fi retras in conditiile in care administratorii si/sau moderatorii apreciaza ca;
a] review-ul nu corespunde din punct de vedere calitativ si/sau cantitativ asteptarilor comunitatii
b] informatiile si recomandarile sunt vechi si prea putin actuale (mai ales in cazul recomandarilor de cazare - limita orientativa = 3 ani in cazul impresiilor despre o anumita cazare)
c] review-ul este rezultatul unei fragmentari nejustificate a impresiilor din acea vacanta (se depaseste limita orientativa de 5 impresii per vacanta - sau per luna, incazul iesirilor de weekend)
art [c] a fost modificat prin reformulare [c1] din 17.10.2010; prevederile [c1] intra in vigoare incepand cu luni, 25.10.2010 si nu vor avea, bineinteles, niciun efect retroactiv
c1] review-ul este rezultatul unei fragmentari nejustificate a impresiilor din acea vacanta (se depaseste limita de 5 impresii per vacanta sau per luna) - incepand cu 1.1.2012 fragmentarea nejustificata se apreciaza de moderatori in functie de consistenta si utilitatea articolelor si nu mai tine cont de limita orientativa de 5 impresii/luna vacanta.
c2] se depaseste limita de 5 reviews/an [din 1.1.2017 limita devine] maxim 10 [din 20.11.2023:] maxim 20 impresii/an din localitatea de domiciliu plus imprejurimile apropiate. adăugat din 1.1.2017 - dar nu mai mult de 2/săptămână.
d] in orice alta imprejurare in care "site-ul" (prin administratorii sau moderatorii sai) considera ca acel review nu merita "votul site-ului"
2. retragerea "votul site-ului" are ca singura consecinta ca acel reveiw nu mai primeste punctajul standard si nu are nicio legatura cu punctarea pozelor atasate acelui review (care este guvernata de regulile proprii ce vor fi prezentate la Capitolul 4) sau cu eventualele voturi primite de la alti utilizatori
3. [adaugat 01.01.2011] Un review ce nu primeste votul site-ului este retras din concurs (poate fi votat doar cu voturi simbolice)
B] Voturi primite de la ceilalti utilizatori.
Utilizatori care apreciaza ca "bun" sau "util" un review pot vota respectivul set de impresii, acordandu-i astfel un numar de Puncte de Multumire-Apreciere (vezi valorile curente ale voturilor in descrierea Sistemul PMA)
1. Reguli ce guverneaza acordarea voturilor
a] voturile pot veni doar de la ceilalti membri ai comunitatii (nu este permisa autovotarea, atat directa, cat si prin clone)
b] sunt interzise (si pedepsite drastic) tentativele de manipulare a clasamentelor prin voturi masive, multiple, "la foc automat" in favoarea unuia dintre concurenti
2. Votul exprimat de un utilizator se poate retrage / anula in unul din urmatoarele cazuri:
a] cand se constata incalcarea interdictiilor specificate la punctul (1)
b] cand se constata ca review-ul nu este acceptabil pe site (de exemplu cand se descopera ca este rezultatul unui plagiat) - a se consulta si Capitolul 1 - "Impresii aceptate pe site"
3. [adaugat 01.01.2011] Un review poate primi voturi de la ceilalti utilizatori doar daca a fost acceptat in concurs (daca a primit "votul site-ului")
[C] "SUPERBONUSURI"
1. Daca un review este votat de un numar suficient de mare de alti utilizatori, acesta va beneficia in mod automat un "Superbonus" care ii va creste destul de mult valoarea PMA acumulate. In momentul redactarii acestui capitol valoarea SB era de 2000 PMA si se primeste la al 7-lea vot [pozitiv*] - valorile curente ale acestor variabile (valoarea SB si nr de voturi necesar) pot fi consultate in Sistemul PMA.
2. Superbonusul se acorda automat de catre program la atingerea pragului de voturi necesar si se retrage (la fel, automat), cand numarul de voturi scade (prin stergerea unora dintre voturile primite) sub aceasta valoare.
Incepand cu 01.01.2011, superbonusul se acorda la atingerea pragului de 14 voturi [pozitive*]
Din 01.01.2017, pragul pentru superbonus a crescut la 20 voturi pozitive.
În plus, SB nu se mai acordă articolelor hors concours (de exemplu celor offtopic).
* condiţie introdusă ulterior
[D] ZUPERBONUSUL
1. Din 1 octombrie 2014, seturile de impresii cele mai merituoase = votate de "un număr remarcabil de utilizatori" = sunt declarate şi afişate distinct ca "articole de elită" şi sunt recompensate suplimentar, sub titulatura ZUPERBONUS, cu 20.000 PMA
2. Pragul necesar atingerii ZUPERBONUSULUI este fixat actualmente la 50 de voturi pozitive
3. ZUPERBONUSUL nu se acordă retroactiv.
4. Prin excepție de la pct 3), Moş Crăciun a decis, în 24.12.2014, să acorde retroactiv ZUPERBONUSUL tuturor articolelor scrise înainte de 1.10.2014 şi care au reuşit să depăşească pragul de voturi pozitive necesar.
-
Din 01.01.2017, pragul pentru ZUPERBONUS a crescut la 75 voturi pozitive. În plus, ZB nu se mai acordă articolelor hors concours (de exemplu celor offtopic).
This post has been edited by Admin: 06 January 2017 - 09:52 AM
Reason for edit: Adăugat modificările ref la SB, ZB,; noi prevederi ref la limite şi fragmentări nejustificate
Posted 18 September 2010 - 07:12 AM
Capitolul 4 - Punctarea pozelor - PMA atribuite fotografiilor incarcate
In mod similar impresiilor, si fotografiile incarcate pe site beneficiaza de un sistem de recompensare concretizata intr-un anumit numar de PMA (deocamdata doar din partea site-ului; este posibil ca de la 1 ianuarie sa fie implementat si un sub-sistem prin care fotografiile incarcate sa poata fi votate si de catre ceilalti membri).
Punctarea pozelor este realizata in mod 100% automatizat de catre program, care acorda un "vot" pentru fiecare poza "punctabila" (vezi mai jos) si eventual cate un "bonus" pentru fiecare poza punctata - daca descrierea pozei corespunde cantitativ sau calitativ asteptarilor. Valorile PMA atasate - atat "votului", cat si pentru "bonus" - sunt descrise in Sistemul PMA.
-Reguli ce guverneaza punctarea pozelor:
a] pozele trebuie sa fie acceptate pe site (sa nu fie, de exemplu, "imprumutate" de pe internet - vezi detalii in Capitolul 2 - "Poze acceptate pe site")
b] Sunt punctate doar primele X fotografii dintr-un set (vezi definitia setului in Capitolul 2).
Limita de fotografii punctate dintr-un set este la momentul scrierii acestor randuri de 20; valoarea curenta poate fi consultata in detalierea Sistemului PMA
c] [nu mai e valabil, începând cu 28.11.2014]: Sunt punctate maxim 5 seturi de poze ale unui utilizator dintr-o anumita "destinatie", indiferent de anul vacantei.
Numarul de seturi este calculat tinand cont atat de seturile de poze atasate unui review propriu din acea destinatie, cat si eventualele seturi de poze neatasate niciunui review.
Prin "destinatie" se va intelege (aici) sub-diivziunea cea mai de jos a organizatorii geografice a site-ului pe --- tari (sau grupuri de tari) --- "regiuni" -- "statiuni" sau orase sau insule etc.
Organizarea geografica a sectiunilor o puteti vizualiza in paginile dedicate unui review (ori in cele ale unei rubrici de cazare sau de recomandari calatorie) -- in meniul din capul paginii.
NOTA1: in cazul depasirii limitei de 5 seturi pentru destinatii generice tip "ALTE LOCURI" sau "MANASTIRI DIN OLTENIA si MUNTENIA" puteti solicita reanalizarea de catre un "decident uman" a masurii aplicata "mecanizat" de catre program; unul dintre moderatori va analiza cererea si va inapoia - in cazurile justificate - punctele "taiate" incorect de catre program.
d] în condiile în care punctele obținute la seturile de poze încărcate NU se iau în calcul în Concursul Săptămânal, singurul rămas în vigoare, ar fi păcat să descurajăm încărcarea unui al 6-lea set de poze din Corfu (de exemplu), doar pentru că autorul a mai fost acolo şi în anii trecuţi şi a încărcat deja maximul de 5 poze anterior limitat, limita de maxim 5 seturi de poze punctabile dintr-o destinaţie, impusă de punctul c ESTE ABROGATĂ începând cu 28.11.2014
===
IMPORTANT: limita de 20 de poze la un review (respectiv de 5 seturi per destinatie) se refera EXCLUSIV la punctarea pozelor si nu la acceptarea lor pe site.
Cine considera util, poate sa incarce fara probleme 39 de poze (de exemplu) la un review (ori 7 seturi de poze la o "destinatie"), ele vor fi - cel mai probabil - acceptate pe site, chiar daca doar primele 20 poze (sau primele 5 seturi, in cazul celuilalt exemplu) vor fi punctate! Evident, trebuie să nu cadă niciuna sub incidenţa punctului "B] NU SUNT ACCEPTABILE PE SITE"..
Posted 15 October 2010 - 06:33 AM
Capitolul 5. Reguli si recomandari in privinta ECOURILOR scrise pe site. Punctarea ecourilor.
A] Recomandari in privinta ecourilor scrise la impresii
1. Folositi rubrica ecouri pentru scopul pentru care a fost creata - solicitari de informatii suplimentare referitoare la obiectivul turistic descris, discutii pe subiectul impresiilor sau clarificarilor suplimentare aduse de autor, postarea unui drept la replica (din partea proprietarilor ori adminsitratorilor unitatilor sau destinatiilor turistice prezentate in review) etc.
2. Incercati sa faceti distinctie intre scrierea unui ecou si postarea unui set de impresii si sa alegeti modalitatea cea mai potrivita pentru a scrie.
Cand prin ecoul pe care doriti sa-l scrieti furnizati informatii substantiale despre respectiva destinatie si daca nu ati mai scris nici un reveiw de acolo, ganditi-va daca nu e cumva mai bine sa postati acele informatii sub forma set de impresii (review).
Folosind aceasta din urma facilitate, aveti posibilitatea sa contribuiti (prin notele pe care le exprimati) la media respectivei destinatii si de a adauga eventual poze la textul propriu - lucruri foarte importante pentru informarea comunitatii.
Incerc sa sintetitez pe scurt diferentele dintre un ECOU si un REVIEW:
- prin ECOOURI se aduc informatii suplimentare despre o anumita destinatie (in general texte de amploare mai mica)
- alegeti sa postati un set de impresii (un REVIEW) daca informatiile furnizate sunt de amploare mai mare si/sau daca doriti sa ilustrati textul cu poze proprii (si daca nu ati mai scris un alt review despre acea destinatie)
3. NU folositi ecourile in scop de chat si pentru discutii personale care nu privesc alti utilizatori (chiar daca sunt pe subiectul impresiilor!)
Folositi mesajele personale pentru informatii cu caracter si utilitate PERSONALA schimbate intre utilizatori.
4. Nu scrieti ecouri consecutive decat atunci cand este imperios necesara fragmentarea unui ecou in mai multe parti. Folositi functia EDIT atunci cand doriti sa adaugati o completare unui ecou scris cu foarte putin timp inainte.
5. Atunci cand prin intermediul unui ecou va adresati unui postator precedent, includeti intotdeauna referirea la el. De exemplu, daca un fragment de ecou este un raspuns adresat userului popescu, incepeti ecoul cu "@popescu:"; veti elimina astfel multe ambiguitati de intrepretare a lui.
-B] REGULI in ceea ce priveste ECOURILE
1. Respectati opiniile altor interlocutori, oricat de contrare ar fi cu ale voastre. Discutiile contradictorii sunt binevenite, putand contribui la clarificari suplimentare in ce privesc aspectele percepute diferit, insa doar cu conditia unui limbaj civilizat si decent. Combateti ideile care nu va sunt pe plac si nu persoana celui care le-a emis. Atacul la persoana nu este acceptat pe site. Evitati pe cat posibil FLAME-ul!
Ecourile care nu respecta cerintele de mai sus nu sunt tolerabile pe site si vor fi, de regula sterse, iar autorii lor avertizati sau sanctionati.
2. Nu incarcati firele de discutie cu ecouri care nu se refera la la subiectul descris in review (off-topic). Cei care citesc doresc sa afle informatii pe acel subiect (on-topic).
Folositi forumul pentru orice discutii nascute dintr-un reveiw (sau din sirul de ecouri) care NU se refera la subiectul firului de discutie respectiv - unitatea de cazare respectiva si/sau destinatia recomandata.
Ecourile off-topic sunt, de regula, sterse, iar autorii lor sunt avertizati; in caz de recidiva, acestia vor fi sanctionati.
3. Nu sunt acceptate pe site ecouri scrise in scop de reclama. Ecourile intrepretate astfel vor fi sterse, iar autorii lor - avertizati sau sanctionati.
4. Nu sunt acceptate pe site ecouri ce propovaduiesc ura rasiala ori etnica, ori contin recomandari explicit contrarii prevederilor legii sau moralei.
Posted 15 October 2010 - 06:33 AM
C] PUNCTAREA ECOURILOR
1. Postarea unor informati suplimentare, raspunsul la solicitari de informatii, in general contributile la informarea comunitatii prin intermediul ecourilor sunt apreciate de acest site, motiv pentru care a fost proiectat un sistem de acordare de PMA catre autorii ecourilor.
2. (i) Orice ecou care depaseste o anumita lungime minima primeste din start punctajul standard cuvenit unui ecou - in acest moment valoarea curenta limitei este de 50 de caractere, iar a punctajului standard Ecou - 50 PMA.
(ii)Exista posibilitatea ca anumite ecouri care depasesc lungimea minima sa fie depunctate manual:
a] ecouri care desi depasesc lungimea minima impusa nu aduc nicio contributie utila comunitatii;
b] ecouri la care autorii solicita explicit retragerea punctelor standard ecou (iar solictarea este considerata indreptatita).
(iii) Ecourile care depasesc limita NEPZ (numar maxim ecouri punctabile per zi; NEPZ a fost stabilita ca fiind egala cu 20) nu vor primi punctajul standard, indiferent de lungimea lor; ecourile in cauza pot fi insa votabile.
[punctul (iii) a fost adaugat in 17.10; prevederile lui intra in vigoare incepand cu luni, 25.10]
3. Ecourile care depasesc o lungime predefinita (actualmente 400 de caractere) primesc automat statutul "votabil", iar ceilalti membri pot vota respectivul ecou ca "Bun / Util" sau "Foarte Bun / Foarte Util".
Programul care gestioneaza site-ul permite definirea manuala a unui ecou ca "votabil" chiar daca nu depaseste lungimea predefinita - in cazul in care administratorii aprecieaza ca ecoul respectiv, desi "scurt", aduce informatii deosebit de utile sau in cazul in care un alt membru al comunitatii solicita explicit posibilitatea de a vota acel ecou.
4. Nu scrieti ecouri la review-urile notate ca urmand a fi sterse. Stergerea ulterioara a respectivului review induce stergerea automata a tuturor ecourilor scise in respectivul thread si, implicit, pierderea punctelor obtinute prin scrierea ecourilor in cauza.
This post has been edited by Admin: 31 October 2010 - 12:41 PM
Reason for edit: Adaugat subpunctul 2.(iii) in sectiunea [C]
Posted 31 October 2010 - 12:49 PM
Din practica curentă a rezultat necesitatea introducerii unui capitol nou, care se referă la
Capitolul 6. RESTRICŢII şi LIMITĂRI în SISTEMUL DE VOTARE
1]. Un utilizator nou inscris poate vota doar dupa ce scrie minim un set de impresii sau după ce acumulează o vechime de minim 30 de zile de la înscriere.
2]. Voturile succesive acordate în interval foarte scurt de timp catre acelasi beneficiar ("voturi în cascadă") sunt interzise, iar eventualele tentative sunt anulate automat de program.
Votanţii in cauza primesc mesaje explicative asupra motivelor pentru care votul respectiv le este interzis.
În caz de recidivă, (i) utilizatorul respectiv poate fi suspendat (pe o perioadă determinată) sau (ii) utilizatorului i se poate retrage dreptul de vot (pentru o perioadă nedeterminată)
3] De astazi, 13.12.2010, intra in vigoare limitarea voturilor acordate aceluiasi utilizator la dublul numarului de impresii scrise plus 3. NOTĂ: modificat ulterior la "plus 2"
Observatii:
a. Limita se refera la voturile acordate reviews-urilor
b. ramane in vigoare cerinta anterioara prin care un cont nou-creat, fara impresii scrise poate vota doar la o luna de la creare.
c. Titularul unui astfel de cont (descris la 2) poate vota orice review (sau alte texte punctabile) insa doar de maxim 3 ori 2 ori acelasi autor / săpt.
d. Admit (şi mi se pare firesc asta) ca votul devine intr-o masura mai mare un atribut al membrilor activi ai comunitatii. "Elitele" (membrii consacrati, cu multe reviews-uri, ecouri, rsp utile la activ) au in mod evident un cuvant mai greu de spus in aceasta privinta.
4] Avand in vedere preconizata renuntare la acordarea Premiilor Anuale, incepand de astazi, 21 februarie 2012, unele limite de punctare a impresiilor au fost eliminate sau transformate, dupa cum urmeaza;
a. a fost eliminata complet limita voturilor care se puteau acorda aceluiasi autor in cazul utilizatorilor cu statut GOLD sau superior - prevederea a fost abrogată, la rândul ei, în Aprilie 2014 şi înlocuită de prevederile Art. 6
b. limita de maxim 5 impresii punctabile / luna de vacanta a devenit optionala, aplicarea ei ramanand la latitudinea echipei de moderare;
Retragerea din concurs a reviews-urilor care depasesc aceasta limita se poate face de catre echipa administrativa in urmatoarele cazuri
- i] daca subiectul a mai fost prezentat de autor intr-un alt set de recomandari, publicat in trecut
- ii] daca se considera acel review este rezultatul unei fragmentari excesive, nejustificate a impresiilor din acea vacanta
- iii] daca se apreciaza ca prin continutul sau review-ul nu respecta asteptarile cantitative ori calitative ale comunitatii
Rog remarcati optionalul "se poate face" - eventualele voastre sesizari sunt binevenite, insa decizia finala va apartine moderatorului responsabil de acea zona.
5] Începând cu 1 martie 2016, au fost introduse unele limitări la votarea ECOURILOR şi a RĂSPUNSURILOR de către utilizatorii CHIBIT, UCENIC, JUNIOR, SILVER
Limitările sunt absolut similare celor de la votarea IMPRESIILOR (articolelor, reviews-urilor - vezi pct (3), mai sus) şi vizează contracararea punctării artificiale a unor concurenţi, prin votarea masivă, anomală cantitativ, de pe conturi noi sau de pe unele "adormite" = create mai demult, dar activate doar cu anumite "prilejuri" (am avut exemple concrete, recent)
Astfel numărul voturilor pe care utilizatorii cu statut CHIBIŢ, UCENIC, JUNIOR sau SILVER le pot acorda unor ECOURI sau RĂSPUNSURI ale aceluiaşi autor va fi limitat 2 + 2*NrR, unde NrR = numărul reviews-urilor publicate de "votant" în anul respectiv
Cu alte cuvinte, un utilizator CHIBIŢ, UCENIC etc care nu a scris niciun review în 2016 va putea vota maxim 2 ecouri ale unui autor + maxim 2 voturi ale unor răspunsuri ale acelui candidat.
Un utilizator care a scris 3 reviews-uri în 2016, va putea vota de maxim 2 + 2*3 = 8 ori ecouri ale unui aceluiaşi auor (şi maxim 8 răspunsuri ale fiecărui autor)
Restricțiile de mai sus nu se aplică, în continuare, utilizatorilor cu statut GOLD sau superior -- prevedere abrogată îm 29.12.2016.
[03.04.2014] Restricţiile nu se aplică în cazul voturilor simbolilce = +/-1 PMA
[29.12.2016] Din 2017, restricţiile descrise mai sus se aplică şi membrilor GOLD şi PREMIUM.
6] Începând cu luna aprilie — de azi, 01.04 — s-a introdus o limitare a numărului de voturi acordate şi pentru utilizatorii GOLD sau superior (începând din 2017) SENIOR sau superior
Această categorie nu era supusă niciunei restricţii, dar odată depistate excese din partea UNORA dintre ei, a trebuit să "iau atitudine" :(
Limita constă în maxim 20 voturi "normale" (întregi FB/FU sau pe jumătate B/U) acordate aceluiaşi autor, în aceeaşi săptămână, pentru aceeaşi categorie de text (ecou, răspuns, articol)
Dacă programul detectează voturi care exced această limită (20), transformă votul în unul simbolic (+1 PMA)
[29.12.2016] Din 2017, restricţiile descrise mai sus se aplică doar membrilor SENIOR sau superior.
This post has been edited by Admin: 06 January 2017 - 10:12 AM
Reason for edit: Adăugat modificările intrate în vigoare în 2017
Posted 16 January 2011 - 07:21 AM
Avand in vedere multitudinea de tentative (dovedite) de publicare a unor impresii FALSE, scrise de proprietarii sau angajatii unor unitati de cazare din Romania (ori apropiaţi ai acestora), am completat astazi Regulamentului prin adaugarea punctului 9b din sectiunea B] a capitolului 1 ("impresii acceptate pe site"):
Quote
9b) incepand din 16.01.2011, seturile de recomandari care intrunesc cumulativ urmatoarele conditii:
i) se refera la la pensiuni, hoteluri sau alte unitati de cazare din Romania
ii) sunt incarcate de utilizatori nou-inscrisi pe site (sau care se afla la primul review incarcat)
iii) nu au fotografii atasate la review, prin care autorul sa dovedeasca, intr-un mod minimal, ca a fost acolo
sunt declarate "incerte" si nu vor fi acceptate spre publicare ca review (ele pot fi, insa, mutate si publicate ca ecouri ale unor impresii anterior incarcate).
In plus, odata depistat un astfel de review dovedit fals (scris, de exemplu, de proprietari, angajați etc — dându-se drept "turiști"), AmFostAcolo poate solicita dovezi explicite (conversatia referitoare la rezervare, bon fiscal care dovedeste plata etc) pentru FIECARE review incarcat in rubrica acelei unitati de cazare, in absenta acestora putand refuza publicarea pentru orice neconcordanta ori date tehnice neconforme din acel review (de ex, dar nu limitat la: perioada sejur, domiciliul autorului etc)
Posted 03 November 2012 - 11:34 AM
Completat Regulamentul cu prevederile explicitate la Capitolul 1 (referitor la impresiile încărcate pe sait), punctele [.B.][10] şi [.C.][3]
Posted 10 July 2013 - 06:25 AM
Completare Regulament cu prevederile punctului B.9 din secțiunea 2 - Reguli și recomandări privind fotografiile încărcate pe sait
9. Din 10.07.2013, se acceptă maxim 40 de fotografii încărcate la un articol cu recomandări de cazare (la articolele "de călătorie" această limită nu este aplicabilă)Posted 10 August 2013 - 06:00 PM
Completare regulament cu privire la Capitolul 1. Impresii acceptate pe sait (reguli și recomandări referitoare la conținutul review-urilor)
Cu ceva timp în urmă, pe blogul AmFostAcolo.ro a fost postată această discuție privitoare la o propunere de modificare a regulamentului:
Quote
Consider că este în interesul comun – al turistului și al hotelierului – ca reviews-urile VECHI sau FOARTE VECHI să poată fi eliminate de pe sait, în condiții foarte clar delimitate:
a) impresiile respective să aibă o vechime de minim 3 ani
b) să existe cel puţin un alt set de impresii, de la un alt turist, dintr-un sejur sau minisejur desfășurat la o dată ulterioară, din care sa reiasă modificare aspectelor negative sesizate în review-ul în cauză
c) să existe un drept la replică încărcat de proprietarul / administratorul / “operatorul” acelei destinații , în care să se răspundă explicit referitor la aspectele sesizate în setul de impresii în cauză
d) să existe o solicitare scrisă de retragere de pe sait a articolului în cauză (fie din partea autorului, fie din partea proprietarilor / administratorilor / “operatorului” acelei unități de cazare)
În cazul în care se cumulează, simultan și explicit, toate condițiile specificate la punctele a) – d), articolul respectiv va fi retras de pe sait, în următoarele condiții:
e) echipa administrativă va anunța, printr-un “ecou” postat la acel articol, că articolul respectiv va fi retras de pe sait, prin întrunirea condițiilor impuse de Regulament
f) retragerea de pe sait se face în 1-30 de zile de la data solicitării
g) retragerea se va face prin arhivare (impresiile NU vor mai fi accesibile publicului, motoarelor de cautare et), dar ele vor putea fi consultate, la cerere, in arhiva siteului.
[adăugat azi, 11.5.2017, by ADMIN]: În situația în care aspecte identice sau asemănătoare celor sesizate în review-ul care face obiectul solicitării de retragere se regăsesc, parțial sau integral, în alte reviews-uri publicate ulterior, de către alți turiști: termenul indicat la subpunctul (a) se prelungește la 5 ani
Acceptarea unei solicitări de retragere pentru un anumit review implică și include, de regulă automat, retragerea tuturor impresiilor de vechime egală sau mai mare (comparativ cu cea a review-ului care face obiectul solicitării).
Cum din discuțiile ce au urmat am tras concluzia că ideea este una benefică, am decis s-o adăugăm regulamentului începând cu data de azi, 10.04.2014.
Posted 29 December 2016 - 09:48 AM
Capitolul 7 - MODIFICĂRI CARE VOR INTRA ÎN VIGOARE în 01.01.2017
(Modificarile au fost anunţate din noiembrie 2016 şi centralizate pe blog şi mai jos)
1. Pragul pentru Superbonus (SB) şi Zuperbonus (ZB) creşte la 20, respectiv 75 de voturi (anterior erau 14, respectiv 50).
2. La articolele “hors concurs” (fără PMA_std; cele din categoria off-topic de exemplu) programul nu mai acordă SB, ZB
3. Se publică cu PMA_STD doar maxim 10 revs/an despre obiective din localitatea de domiciliu şi împrejurimile sale (în plus maxim 2 / săptămână)
3a. Recomandările despre restaurantele din localitatea de domiciliu NU sunt incluse în limita definită la pct 3.
3b. Reviews-urile despre restaurante (i) din localitatea de domiciliu sau (ii) din acelaşi sejur SUNT supuse limitei “maxim 2 (cu PMA_STD) / săptămână”.
4. Se vor aplica mai strict prevederile din Regulament referitoare la (i) fragmentarea considerată nejustificată şi la (ii) subiecte considerate de “interes turistic restrâns”
4a. Etichetarea unui articol ca fiind “fragmentare nejustificată” sau “de interes turistic restrâns” se stabileşte de echipa tehnică, prin norme interne ce ţin de politica saitului – de exemplu funcţie de modul interesat sau dezinteresat în care o posibila fragmentare a apărut.
5. Pragul de la care programul aplică limitări mai relaxate în analiza votului va creşte de la GOLD la SENIOR. Cu alte cuvinte, membrii GOLD vor fi supuşi şi ei restricţiilor cantitative în privinţa voturilor acordate unui acelaşi concurent.
6. Bursele voiagere NU se cumulează – dacă se trece de la CONSUL la AUGUSTUS, rămân valabile doar cele 5 rente voiagere conferite de AUGUSTUS, indiferent de câte dintre cele 3 rente voiagere CONSUL au fost “consumate”.
7. Începând cu 2018 nu se vor mai acorda burse voiagere noi. Cele acordate până la finalul anului 2017 inclusiv se vor onora însă integral.
8. Articolele despre destinaţii considerate ca inedite, din punct de vedere al politicii saitului (sau de unde nu mai avem impresii recente) vor fi punctate suplimentar – prin voturi FB/FU de câte 1300 PMA, respectiv B/U = 600 PMA.
[20.1.2017] Prin "destinaţii inedite" se vor înţelege atât zone geografice (ţări, regiuni, oraşe, zone noi), cât şi obiective turistice inedite. (de exemplu un muzeu sau alt obiectiv deosebit din oraşul X, despre care nu s-a mai scris până acum).
Subliniez deasemenea că pot beneficia de acest bonus şi impresii din zone sau obiective despre care s-a mai scris pe AFA, dar de la care nu avem impresii recente.
[actualizare 16.5.2017]: Pentru o mai bună înțelegere / claritate, termenii ”destinație inedită” și ”interes turistic crescut – din punct de vedere al politicii saitului” au fost schimbați în „interes editorial crescut («interesul saitului»)”.
În consecință, abrevierea afișată la articolele astfel selectate (bonificate) se schimbă din „DI” sau „IT+” în IS+
8a. Setarea unui articol ca fiind din categoria descrisă la pct 8 se face, echitabil, de moderatori, prin norme şi proceduri interne ce ţin de politica saitului.
8b. [10.01.2017] În cazul articolelor de călătorie de tip “serial”, doar un singur episod din acea serie poate beneficia, de regulă, de bonus descris la pct Art. 8.
[precizare suplimentară, 17.5.2017] Art. 8.b se aplică doar reviews-urilor „DE CĂLĂTORIE” și NU se aplică reviews-urilor „DE CAZARE”.
Dintre articolele de tip „DE CAZARE” ale „serialului” respectiv, pot beneficia de bonus toate acelea care trec condițiile tehnice din procesul de selecție.
This post has been edited by Admin: 17 May 2017 - 07:29 AM
Reason for edit: adăugat precizările suplim la pct 8(b).
Adăugat în 10-05-2021 / 09:13:22
Capitolul 8 — Modificări DINAMICE ale Sistemului PMA
Prevederile referitoare la Sistemul PMA se vor completa cu unele prevederi anunțate pe firul de discuție dinamic de pe site — dedicat sugestiilor / anunțurilor de modificare
Având în vedere că Sistemul PMA conține prevederi aplicabile EXCLUSIV utilizatorilor (membrilor comunității AFA), a fost preferată varianta discutării (exhaustive) pe site, într-un fir de discuție dedicat (în locul forumului, care va fi dezactivat în curând, datorită incompatibilității cu variantele actuale ale serverului și softurilor care rulează pe acesta)