ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.02.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2023
DURATA: 14 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Hallstatt, Kaiservilla in Bad Ischl si Mozarthaus in St. Gilgen

TIPĂREȘTE URM de aici

Din Flachau am pornit intr-un circuit Hallstatt - Bad Ischl - St. Gilgen - Salzburg, urmand a ne intoarce seara in Flachau. In Salzburg am vizitat doar castelul Hohensalzburg, celelalte obiective ale orasului fiind atinse intr-un alt circuit al nostru, in urma cu ceva ani.  

Prima oprire a fost in Hallstatt, aflat la 65 km de Flachau, cel mai faimos sat din lume si poate cel mai frumos loc din Austria, pe malul lacului Hallstatt, in regiunea Salzkammergut. Nu se poate intra in centrul istoric cu masina, nici daca ai cazare la hotel in sat. Fiind vizitat de multi turisti, se recomanda sa ajungi aici cat mai devreme pentru a prinde loc in parcare. Exista 3 parcari in Hallstatt, toate avand un display electronic care arata numarul locurilor libere. Cea mai apropiata parcare e P2, langa funicular, pe strada Kohlstattweg. Urmeaza P1, aflata la 15 minute de mers pana in centrul satului, pe strada Salinenplatz 4, iar la iesirea din sat este P3, de aici mergand cam 40-50 de minute pana in centru.

Noi am gasit loc in P2, destul de aglomerata si scumpa, pentru 3-4 ore se plateste 10 euro. Chiar daca vremea nu era chiar placuta pentru plimbare (ceata si ploaie marunta), satul era plin de turisti, coplesind comunitatea de 780 de locuitori din Hallstatt.

Foarte multi turisti provin din Asia de Est, locatia austriaca devenind celebra pentru ca aici s-a filmat serialul sud-coreean „Spring Waltz” in anul 2006, iar in China, a fost construita in anul 2012, o copie fidela a satului. Motto-ul orasului autentic este: „Hallstatt – originalul. Fotografiat de un milion de ori, copiat o data, niciodata egalat” .

Din parcare am pornit spre sat, oprindu-ne pe malul lacului, intr-o zona mai putin aglomerata, pentru  a admira in liniste privelistea superba, cu imaginile de carte postala.

Una dintre atractiile zonei este Skywalk, o platforma imensa aflata la 360 m inaltime, unde se ajunge cu funicularul sau pe jos pe un traseu de 1,5 ore, de unde se vede intregul lac, inconjurat de munti, la baza carora este satul minunat.  

Noi am optat pentru plimbarea prin centrul istoric, trecand pe langa case din lemn specifice zonei montane austriece, cu flori la balcoane si magazine cu suveniruri. Zona este cunoscuta prin minele de sare dar si datorita descoperirilor arheologice din epoca fierului.  

In centru se afla Hallstätter Welterbemuseum (muzeul Hallstatt) si Marktplatz (piata istorica) inconjurata de cladiri colorate, in mijlocul careia este Dreifaltigkeitssäule (Coloana Sfintei Treimi), amplasata aici din anul 1744. In anul 1750, un incendiu devastator a distrus casele din centrul istoric, transformand piata in cenusa. Biserica catolica situata pe latura dinspre lac a zonei centrale este preferata de turisti datorita osuarului cu peste 1200 de cranii.  

Ne-am indreptat apoi spre cel mai popular punct de observatie, in partea de nord a satului, ce surprinde celebra imagine regasita pe toate vederile, fortografiile sau in orice cautare pe google despre Hallstatt, cu privelistea idilica cu turnul bisericii, lacul si muntii din spate.  

Pentru cei care poposesc mai mult timp aici, se poate vizita mina de sare intr-un tur ghidat ce dureaza o ora si jumatate. Noi ne-am multumit cu plimbarea prin sat, pe malul lacului, dupa care ne-am intors la masina si am pornit catre urmatoarea locatie, Bad Ischl, unde am ajuns dupa vreo jumatate de ora.

Prin ce este cunoscut Bad Ischl? Proprietatile terapeutice ale apelor sale sarate, iodate si sulfuroase, l-au transformat in unul dintre cele mai renumite spa-uri termale din Austria. Este si un important centru industrial de prelucrare si comercializare a sarii si un oras imperial, aici imparatul Franz Joseph I petrecand nu mai putin de 82 de veri si sarbatorind 81 de aniversari.  

Am parcat langa Parcul central, o oaza de verdeata cu flori multicolore si zone umbrite de copaci batrani, in care monumentele lui Franz Lehár si Emmerich Kalman amintesc de compozitorii de opereta, iar Festivalul Lehár are loc anual in cladirea foarte frumoasa Kongress & TheaterHaus din centrul parcului. In lunile de vara, exista un pavilion de muzica ce serveste drept loc pentru concerte in aer liber.

Intr-o mica piateta, am dat peste o fantana ridicata in cinstea arhiducelui Franz-Karl si a sotiei acestuia, Sophie, ale caror portrete sunt sculptate in niste nise, iar sculpturile unui miner, ale unui vanator si ale unui pescar, reprezinta meseriile traditionale ale orasului, din perioada arhiducelui.  

Turnul bisericii catolice Sf. Nicolae, cea mai veche biserica din Bad Ischl, se vede inaltandu-se deasupra acoperisurilor, iar vis-a-vis se afla vechea Trinkhalle, o cladire istorica impresionanta, alba, construita sub forma unui templu grecesc, inconjurata de coloane corintice, care odinioara avea buvete de apa minerala, cu proprietati vindecatoare. Astazi, aceasta adaposteste un centru de informare turistica. Oficiul postal si telegrafic este o cladire in stil neorenascentist, ce a adapostit primul oficiu postal imperial si regal din Ischl. Aceasta si-a demonstrat eficienta in 1897, cand o inundatie devastatoare a lovit Ischl si a izolat orasul de restul lumii, fiind trimise in 6 zile, 15750 de telegrame.

Fostul Hotel zur Post este cel mai vechi, din oras. Cladirea este situata intre biserica Sf. Nicolae si Teatrul de vara Lehar.

Kaiserzug este trenuletul electric care transporta pasagerii in cele mai frumoase locuri din oras, oferindu-le acestora informatii despre istoria, cladirile si zona inconjuratoare, pe parcursul plimbarii.

Am traversat pe un pod raul Ischl si am ajuns la Kaiservilla, cadoul de nunta al arhiducesei Sophie pentru fiul sau, imparatul Franz Josef si sotia acestuia, imparateasa Elisabeta. Aceasta a fost reproiectata si extinsa in forma literei E, devenind resedinta de vara a familiei regale. Vila gazduieste o impresionata colectie de trofee de vanatoare, arme, tablouri, haine si lucruri personale care au apartinut cuplului regal. Gradinile au fost organizate de acelasi arhitect peisagist care a proiectat si gradinile palatelor Schonbrunn si Laxenburg.

Am intrat si in Café Zauner, una dintre cele mai importante cofetarii si patiserii din Austria, renumita pentru traditia si calitatea sa, care inca din 1832 ofera zeci de specialitati de patiserie si de bomboane de ciocolata.

Cea mai faimoasa specialitate este Zaunerstollen, care a fost produsa de peste un secol si este acum produsul emblematic, fiind o combinatie fina de nuci, zahar si napolitane cu nuga. Imparatul Franz Josef obisnuia sa viziteze cofetaria in fiecare zi pentru a savura un Guglhupf, o prajitura cu lamaie. Urmatorul orasel vizitat, extrem de pitoresc, a fost Sankt Gilgen, asezat pe malul vestic al superbului lac Sf. Wolfgang. Primul popas l-am facut pe faleza lacului, amenajata cu multe banci si jardiniere cu flori dar si debarcadere de unde pleaca si vin vaporase de agrement ce fac croaziere pe luciul albastru al apei. Am vazut si o casa aflata exact pe malul lacului, construita de fapt, deasupra acestuia.

In centru se afla casa in care s-a nascut mama marelui geniu muzical, Mozart, pe ai carei pereti exteriori scrie “Mozarthaus Sankt Gilgen” , iar la ferestre sunt desenate portrete cu mama si tatal compozitorului.  

Casele au arhitectura tipic austriaca, insa fiecare e unica prin colorit si ornamente, ceea ce le caracterizeaza pe toate fiind curatenia si prospetimea, dand impresia ca abia au fost zugravite.

Am intalnit si o scoala internationala, St. Gilgen International School, deschisa in anul 2008, ratacita printre numeroasele case de oaspeti puse la dispozitie turistilor care vin pentru aerul de munte ozonat si peisajele mirifice. Exista si cateva hoteluri, unul dintre ele, hotelul Radetzky, iesind din peisajul urbanistic al oraselului, prin marimea sa, dar pastrand arhitectura clasica.

Primaria, Rathaus, este situata intr-o larga piateta numita Mozartplatz. Cladirea primariei seamana cu o casuta din turta dulce, cu un turnulet situat deasupra usii de la intrare, ce iese in evidenta. In fata acesteia, inconjurata de flori este Fantana lui Mozart, cu statuia in bronz a lui Mozart, cantand la vioara, desi Mozart nu a vizitat niciodata St. Gilgen.

Peste drum de Rathaus este un hotel de patru stele si unul dintre cele mai elegante locuri de cazare din St Gilgen, Gasthof Zur Post (casa de oaspeti la oficiul postal). Cladirea  are pe exterior, o pictura impresionanta, veche de 300 de ani, reprezentand o scena de vanatoare. Aceasta nu era doar o taverna, ci asigura si livrarea corespondentei si transportul public, iar in vremea cand transportul era asigurat de cai, aceasta gazduia calatorii, postasul si caii sai.  

In vizita noastra scurta am trecut si pe langa biserica St. Gilgen, situata in alta piata a oraselului, numita Kirkenplatz. Biserica a fost construita la sfarsitul secolului al XVIII-lea si poarta numele sfantului care a dat si numele localitatii. Aceasta este biserica in care bunicii lui Mozart si sora lui s-au casatorit, mama lui a fost botezata, iar bunicul si cumnatul sau sunt îngropati in cimitirul din spatele acesteia.  

Pornind din St. Gilgen, se pot face drumetii, trasee montane, plimbari pe luciul lacului, dar se poate urca si cu telegondola.

Noi am reusit sa parcurgem cele 3 sate mirifice, atingand obiectivele importante si ne-am continuat drumul spre Salzburg. Cei care doresc sa poposeasca mai mult timp, nu se vor plictisi, avand numeroase optiuni de plimbare si distractie in zona.   

 

 

 

 

 

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 25.02.24 14:29:04
Validat / Publicat: 25.02.24 18:44:07

VIZUALIZĂRI: 555 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P52 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14400 PMA (din 17 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

abancor CONS. ONORIFIC AFA / AUSTRIA
[28.02.24 12:11:46]
»

Din Bad Ischl se trage, inclusiv cu numele, și celebra prăjitură ișler (Ischler Törtchen). Cel puțin printre ardeleni cred că nu e nimeni să nu o știe, am văzut că se găsește de la Rîșnov pînă la Oradea, iar mulți amici din zona aia mi-au declarat că era prăjitura lor preferată în copilărie. E de fapt un soi de biscuite cu cremă.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂExcursii și activități prin landul Salzburg:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064983129501343 sec
    ecranul dvs: 1 x 1