ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.04.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 09.08.11
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
DEC-2016
DURATA: 7 zile
familie cu copii
10 AD. + 1 COPII -- v: 11

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Pe urmele printesei Sissi de la Bad Ischl la Hallstatt!

TIPĂREȘTE

Ca in fiecare an prin perioada verii prietenii ma intreaba ce idei imi mai traznesc prin cap si unde sa mai petrecem Revelionul. Fiind seful haitei, pe moment nu am avut un raspuns dar am promis ca ma ocup intens sa gasesc solutia potrivita, asadar m-am dus acasa am deschis google maps si mi-am aruncat privirea pe Austria.

Cum in tara Kaizerului Franz mai fusesem de multe ori, nu prea stiam ce sa aleg, mai ales ca majoritatea grupului este format din "paltonari". Si tot jucandu-ma pe harta mi-am amintit de baile Herculane, de printesa Sissi de al carui drag am invatat germana, apoi mi-am amintit ca mergea destul de des la Bad Ischl si tot asa pana mi-a cazut in fata ochilor cuvantul Hallstatt. Nestiind exact cam despre ce e vorba am intrat sa ma culturalizez tot pe google si asa am aflat ca este un orasel pe malul lacului Hallstattersee, ca este patrimoniu Unesco, ca pana si dragii de chinezi au facut o copie la ei acasa si asa brusc am luat decizia ca vom merge la Hallstatt.

Cu decizia luata am purces la rezolvarea detaliilor, pentru ca in grupul meu de prieteni calatori totul se argumenteaza, pret, calitate, etc. Dupa ce am localizat pe harta, am calculat drumul si am realizat ca e destul de lung ca sa il putem face dintr-o aruncatura, mai ales ca si media de [vârstă la] participanti la calatorie bate spre 50 :)), asadar am cautat rapid o cazare intermediara si am ales ca de multe alte ori Aradul pentru confortul logistic acordat traseului, apoi am continuat cautarile cu Hallstatt unde am gasit o cazare foarte buna, cel putin din poze si indicii. Totul fiind pus la punct voi face acum o translatie in timp si purcedem la drum...

Am parasit Galatiul dimineata devreme stiind ca pana la Arad ne asteapta o intreaga retea de "autostrazi si drumuri de mare viteza" a se citi ghilimele si stiind ca vom avea un drum obositor. Romania am traversat-o asa cum cum stiti cu totii, anevoios cu sincope atentia marita la traficul colorat si divers :)).

Am ajuns cu bine la Arad, un oras civilizat, cu un usor aer austriac in unele locuri, la cazarea noastra traditionala.

A doua zi ne-am imbarcat si ne-am pregatit sufleteste de drumul lung din fata noastra, dar cu relaxarea gandului ca odata urcati pe autobahn=autostrada vom cobori direct la destinatie.

Vremea usor rece putin umeda si intunecata dar fara precipitatii semnificative. Vama Nadlac am trecut-o repede cu niste vamesi acriti de jobul lor cu un sumar control al pasapoartelor apoi Mako si autostrada spre Szeged si Budapest. Drumul a decurs normal si am depasit repede Budapesta datorita utilului M0 - asemanator Bucurestiului :))))), fascinati ca de fiecare data de traversarea Dunarii pe frumoasele poduri si cu durere in suflet ca si noi tot asteptam un pod in zona de vreo 30 de ani, am continuat spre vama austriaca traversand tara vecina si prietena destul de seaca ca si relief. Curand am vazut la orizont "morile de vant", padurea de eoliene din dreptul granitei ungaro-austriece si stiam ca vom fi curand in Osterreich.

Am depasit punctul vamal care a mai ramas doar fizic dar fara opriri intrucat Schengen tete :)), am schimbat literele autostrazii din M in A (ce confort psihic ca au ales A ca si noi in Romania) si fugaream cu privirea satucul de vata de zahar din povesti unde oprim pentru unele mici cumparaturi, Parndorf sau satucul lui Parn. Am oprit pentru ca aici ne alimentam bateriile vizual, energetic si mental datorita culorilor, arhitecturii si civilizatiei. Din pacate nu ai cum sa nu remarci si unii compatrioti de-ai nostri care duc peste tot "cultura" semintelor, si a injuraturilor.

Dupa un maraton in potcoava Parndorfului, ne-am reluat parcursul spre capitala fostului imperiu care e in plina dezvoltare, miscare si fascineaza de fiecare data, Wienn.

De cativa ani austriecii au tot construit incercand sa scoata traficul din capitala printr-o retea de autostrazi si bretele si culmea ca au si reusit, asa ca daca nu ai in intentie sa faci popas in Viena, din masina nu prea mai vezi mare lucru, iar noi avand destinatia destul de departe ne-am tinut de tuneluri si pasaje in continuare si am trecut de St Polten, am revazut pe geamurile masinii mareata manastire de la Melk pe care am vizitat-o anterior (o sa revin cu review), am trecut de Amsteten si incet, incet am intrat in atmosfera Alpilor austrieci.

De la Laakirchen am lasat in urma drumul de mare viteza si am intrat pe un drum national sa-i zicem, serpuitor prin munti catre lantul de Bad-uri. Daca ai fi doar un simplu ignorant utilizator al limbii engleze te-ai gandi ca bad inseamna rau, dar in germana Bad inseamna baie, nu neaparat la propriu evident, asadar de la Gmuden am intrat de-a binelea in sistemul munte-lac. Zana Alpilor cred ca ne-a urmarit pentru ca odata cu lasatul serii a inceput sa ninga cu niste fulgi uriasi care se asezau bland pe fiecare ramura de brad sa nu-i raneasca, atmosfera devenea de basm.

Am trecut de Bad Goisern, Bad Ischl si am ajuns la Hallstatt. La intrare era o bariera lasata, apoi un tunel si o sosea inalta, iar urme de case nu prea, parea destul de ciudat si aveam senzatia ca am nimerit un catun si ca undeva vor aparea si cateva bojdeuci. Gresit, la capatul soselei care a coborat lin pana a sarutat marginea lacului se afla o zona de clestar cu casute din povesti, traditionale, cu mult lemn, cu firicele de fum care se inaltau catre cer formand o hora uriasa, semn ca sunt locuite. Aveam senzatia ca suntem intr-un oras de pitici sau de gnomi, casutele se vedeau aruncate pe munte in sus, ametitor, iar jos la marginea soselei era o alta sarabanda de vilute frumoase aliniate elegant si cu niste garaje ciudate in spatele fiecarei case.

Am sunat propietara vilei inchiriate, care a si venit in cateva minute, o fetiscana tanara dezinvolta cu cercei peste tot, vopsita usor ciudat pentru gustul nostru si in complet antagonism cu atmosfera oraselului, semn ca Hallstatt traieste contemporan si are si populatie tanara. Ne-a inmanat cheile, ne-a prezentat viluta si a disparut zicand ca va reveni la final. Simplu fara temeri, fara idei preconcepute ca suntem romani, nimic.

Ne-am cazat intr-o viluta care era cumva intre centrul orasului, malul lacului si buza muntelui. Eleganta, utilata, curata si mobilata tineresc, ne-am simtit aporape instantaneu "acasa". Am scos o tuica traditionala sa ne linistim inimile dupa lungul drum si am iesit sa vedem curtea si imprejurimile. Am descoperit ca garajul din spatele casei era de fapt pentru barci si ca fiecare casuta avea barca pe care o adapostea iarna in acel garaj. Chiar pe malul lacului in spatele casei un foisor elegant de iarna cu bancute te lasa sa te imbeti de privelistea coplesitoare a lacului care se umpluse de diamante de la reflexiile caselor. De vis asa am si adormit cu imaginea luciului apei in gand dar nu inainte de a admira un tren care isi plimba luminile feerice pe cealalta parte a lacului, serpuin ca un piton pe langa munte. Voi pune poze si o sa realizati imaginile de basm.

Dimineata ne-am inceput sejurul cu explorarea oraselului, la pas. In imediata casutei un canal cu apa limpede peste care trecea un podet de piatra se stingea incet in munte, am urcat pe pod si am admirat o multime de ratuste care se oglindeau in limpezimea apei nestingherite. Un debarcader comercial cu cateva barcute si un bus care isi astepta turistii, cativa copaci impodobiti de sus pana jos cu niste lampionae chinezestei dadeau culoare tarmului. O alta bariera inchisa ca si precedenta din munte arata ca de fapt acolo au acces strict riveranii si nu toate masinile, tocmai pentru a nu sparge linistea si atmosfera curata din centru.

De la buza lacului pana sus in munte urcau stradute pietruite printre case care aveau fiecare pe fatada principala cate un copac rasfrunzit pe toata suprafata (am inteles ca e traditia orasului). Cupola unei biserici se vede sus in munte si cateva cruci ale unui cimitir. Pentru a avea imaginea completa a acestui oras imaginati-va un orasel de jucarie pus in 3D si aglomerat tot pe un singur versant, nimic asemanator cu satele noastre, iar la unele pur si simplu nu aveam idee cum se poate ajunge. Am luat o straduta pietruita la pas si am inceput sa urcam printre case.

La un moment dat am intrat intr-un tunel pietonal, sapat in munte, in trepte, era de fapt continuarea strazii, iar fix la mijlocul lui o usa ca cea din Alba ca Zapada impodobita frumos cu coronita de brad ne arata ca acolo e un apartamemnt. Absolut fascinant. Am iesit din tunel tot in urcare si am ajuns in curtea bisericii, care era sus foarte sus, brusc am realizat ca suntem pe acoperisul orasului si ca niste papusari artizani aveam senzatia ca putem muta cu mana masinile si casele ce se vedeau in jos. De sus se vedea lacul in toata splendoarea, cu alte cateva asezari de jur imprejur.

Dupa ce ne-am incarcat aparatele cu sute de poze am coborat spre vila noastra pe malul lacului unde ne asteptau cuminti ratustele. In urmatoarele zile am strabatut fiecare straduta a oraselului, nici o cladire nu iesea in evidenta cu un alt stil, totul era ascuns sub copaci, era cumva ca o poveste de iarna, doar ca in loc de Craiasa Zapezii aveam senzatia ca gasim Craiasa Padurilor si apelor.

Intr-un cochet restaurant am rezervat masa de revelion, am gustat berea la metru si ne-am odihnit inimile prea pline de frumos. Noptile in Hallstatt erau ca la curtea regelui Arthur, tot timpul vedeam ceva inedit iar zapada cadea si ea aparte. Orasul se imbracase in alb pentru a intampina sosirea noului an, iar noi ne pregateam sa vizitam imprejurimile, sa mergem la Bad Ischl sa inspiram acelasi aer cu al printesei Sissi si la Obetraun la renumitele 5finger, dar asta intr-o alta pagina a povestirii noastre...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mijey in 18.04.17 20:09:00
Validat / Publicat: 18.04.17 21:34:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA. A mai fost în/la: Salzburg, Bischoshofen, Kaprun

VIZUALIZĂRI: 2530 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mijey); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[18.04.17 21:33:12]
»

@mijey:

Am ajuns cu bine la Arad, un oras civilizat, cu un usor aer austriac in unele locuri, la cazarea noastra traditionala.

Unde v-ați cazat, în Arad? Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă).

NB: linkul SCRIE IMPRESII poate fi găsit şi în pagina 1 a saitului.

mishu
[18.04.17 21:43:10]
»

@mijey: Start vot! Ce as putea spune decat ca am senzatia ca am citit o poveste frumoasa. Frumos si amuzant povestit, insa surpriza cea mai mare o are cititorul cand descopera pozele. Acestea pur si simplu m-au incantat.

Felicitari, votat cu mare placere si mai astept povesti asa frumoase, desi ca aa fiu cinstita cu frigul care se anunta apreciez aceasta senzatie doar in poze.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
traian.leuca †
[18.04.17 21:43:49]
»

Eu am vizitat oraşul Hallstatt vara, acum, graţie reviewului tău, "l-am vizitat" şi în perioada de iarnă.

Felicitări pentru descriere!

mijeyAUTOR REVIEW
[18.04.17 21:59:58]
»

@traian. leuca: Multumesc, intr-adevar ceva deosebit

crismis
[18.04.17 22:50:05]
»

@mijey: Am vazut poze cu oraselul asta de poveste acum cativa ani si recunosc ca mi-a ramas inima la el! Desi l-am trecut pe lista scurta, inca nu i-a venit randul, se pare. Dar, vorba domnului Traian, cred ca tot vara as vrea sa-l vizitez!

Abia astept continuarea!

abancor CONS. ONORIFIC AFA / AUSTRIA
[18.04.17 23:07:39]
»

Permiteți o corectură: stațiunea lui Sissi se numește Bad Ischl. Pentru ardeleni și bănățeni numele sună mai familiar decît pare cînd îi vezi (orto)grafia: de aici se trag ișlerele, niște prăjituri/biscuiți pe care eu, ca bucureștean, le găsesc cel mai aproape la Rîșnov, și de acolo pînă la Oradea în orice cofetărie. Ischler törtchen pe numele original. Adică prăjituri „Ischl-ereze”.

Mai departe, în Tirol, există și un Ischgl (fără Bad), una din cele mai celebre stațiuni de schi, așa că contaminarea numelui e explicabilă.

mijeyAUTOR REVIEW
[18.04.17 23:20:30]
»

@abancor: asa este aveti dreptate este Bad Ischl.

webmaster
[19.04.17 08:36:22]
»

Articol selectat ca fiind „de interes turistic crescut” (din punct de vedere al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Aurici
[19.04.17 14:45:53]
»

@mijey: La Bad Ischl sunt cele mai bune therme la care am fost noi vreodată. M-aș bucura dacă au fost în planurile voastre pentru că mi-ar plăcea să văd câteva poze de acolo... Cât despre zonă am revăzut-o prin articolul tău și mi-a făcut bine. Pentru că și mie mi-e dor de Austria.

mijeyAUTOR REVIEW
[19.04.17 14:50:21]
»

@Aurici: voi reveni in continuarea articolului cu o povestire despre Bad Ischl

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, crismis, mijey, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Hallstatt-Obertraun:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066620111465454 sec
    ecranul dvs: 1 x 1