ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.11.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2023
DURATA: 14 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Gustav Klimt si Palatul Belvedere

TIPĂREȘTE URM de aici

Belvedere este unul dintre cele mai uimitoare ansambluri arhitecturale baroc din lume, ce cuprinde un ansamblu de doua palate, Belvedere de Sus si de Jos, intre care se intind gradini splendide.

L-am vizitat in anul 2007, insa, pentru ca anul acesta, 2023, s-au implinit 300 de ani de la finalizarea Palatului de Sus, ne-am propus sa-l revedem, la ceas aniversar.

In secolul al XVIII-lea, generalul austriac Printul Eugen de Savoia a hotarat construirea unei resedinte de vara, iar in anul 1723 este finalizat Belvedere de Sus. Dupa moartea Printului Eugen, imparateasa Maria Tereza a achizitionat intregul complex si a transformat Belvedere de Sus intr-un loc de expozitie pentru colectiile imperiale, devenind unul dintre primele muzee publice din lume.

Belvedere de Sus gazduieste Galeria Austriaca, impresionanta, cu picturi de Klimt, Schiele si Oskar Kokoschka si in Belvedere de Jos este Muzeul Austriac de Arta Baroca, cu picturi din Austria secolului al XVIII-lea. Mai exista si Orangeria, grajdurile regale si trezoreria medievala.

Am vizitat doar Belvedere de Sus, pentru care am platit 16,7 euro/persoana, insa ne-am plimbat si in gradinile superbe, care pot fi vizitate gratis.

Prima sala este Sala Terrena (holul de la parter), dominata de patru coloane reprezentand fiecare cate un Atlas ce sustine pe umeri tavanul boltit al incaperii, cu stucatura bogata. Initial, Sala Terrena a fost proiectata ca o sala spatioasa uniforma, dar dupa avariile structurale din iarna anului 1732, a devenit necesara instalarea celor patru coloane de sustinere. Holul se deschide spre gradina dar duce si la Scara Principala.

Initial, intrarea principala era situata pe latura de sud a Palatului Belvedere de Sus, de unde oaspetii s-ar fi apropiat de etajul principal al palatului direct prin Marea Scara. Peretele din dreapta este impodobit cu un relief din stuc infatisand triumful lui Alexandru cel Mare asupra lui Darius al III-lea al Persiei in batalia de la Arbela. Pe peretele din partea stanga a scarii sunt reprezentate sotiile lui Darius in fata lui Alexandru.

Am urcat pe scara si am ajuns la camera centrala, Sala de marmura rosiatica, locul de desfasurare a unor evenimente istorice importante. In aceasta sala, la 15 mai 1955, a fost semnat Tratatul de stat austriac de catre Leopold Figl si reprezentanti ai celor patru puteri ocupante, Regatul Unit, Franta, Uniunea Sovietica si SUA. Atinge doua etaje in inaltime, fiind bogat ornamentata cu elemente aurii si o fresca mare pe tavan ce il reprezinta pe Printul Eugene ca Apollo si ca un lider al muzelor. Desi tavanul este plat, pare ca ar fi in relief, iar „supraexpunerea” din partea dreapta creeaza iluzia ca lumina patrunde prin fereastra din dreapta sus.

Sala Carlone, sau Sala pictata, a fost numita dupa creatorul ei, un maestrul de fresca din nordul Italiei. El a pictat impresionanta fresca de tavan care infatiseaza Triumful Aurorei. Initial a servit ca loc de racorire si socializare in zilele fierbinti de vara, iar decorul acesteia s-a pastrat pana in zilele noastre.

Capela octogonala a palatului este pastrata in mare parte in starea sa initiala, ferestrele dreptunghiulare mari oferind sursa de lumina. Este decorata ca si Sala de marmura, cu marmura rosiatica si stuc, in contrast cu peretii albi impodobiti cu ornamente aurii. Principala pictura este cea a Invierii lui Iisus Hristos. Doua sculpturi, ale Sfantului Ioan Botezatorul si Sfantului Petru, impodobesc interioarele capelei, iar fresca de tavan infatiseaza Sfanta Treime, pe fundalul cerului.

Nucleul expozitiei din Belvedere este format din 24 de lucrari de Gustav Klimt. In mod special, pictura lui Klimt „Sarutul“, renumita la nivel mondial, ii reprezinta pe Klimt si pe muza sa, Emilie Flöge, ca pereche de indragostiti. Expozitia permanenta a fost complet reamenajata la inceputul anului 2023, arta austriaca fiind prezentata in contextul operei artistilor internationali ai epocii, precum Claude Monet, Vincent van Gogh sau Auguste Rodin.

Gradinile in stil baroc de la Belvedere se numara printre cele mai frumoase din lume. Gradina principala este situata intre Belvedere de Jos si Belvedere de Sus si se întinde pe trei terase mari. Designul a fost realizat de Dominique Girard, unul dintre cei mai cunoscuti arhitecti pentru decorarea exteriorului si al gradinilor. Acest arhitect a facut si gradina Palatului Versailles, astfel incat gradinile de la Belvedere amintesc de Versailles si Paris.

Pe partea de sud a palatului de sus, datorita oglindirii in iaz, se creeaza o dublare a fatadei palatului monumental.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 26.11.23 09:04:02
Validat / Publicat: 26.11.23 10:00:49

VIZUALIZĂRI: 1521 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Sala de marmura rosiatica, locul de desfasurare a unor evenimente istorice importante. In aceasta sala, la 15 mai 1955, a fost semnat Tratatul de stat austriac de catre Leopold Figl si reprezentanti ai celor patru puteri ocupante, Regatul Unit, Franta, Uniunea Sovietica si SUA.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13050 PMA (din 15 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Viena:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049503087997437 sec
    ecranul dvs: 1 x 1