ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.07.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2018
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Oradea - un oraș renovat

TIPĂREȘTE

În luna septembrie 2018 am petrecut un sejur la Băile Felix. Într-una din zile ne-am propus să vizităm Oradea, nu mai fusesem din 2008. Am lăsat mașina într-o parcare și am pornit pe malul Crișului să explorăm orașul.

Oradea este un oraş care arată ca în Occident, clădirile sunt reabilitate cu foarte mult bun gust, arhitectura din Oradea este o combinaţie dintre clădirile moderne şi cele istorice, schimbările din ultimii ani îi dau un farmec aparte.

Am căutat un centru de informare turistică, de unde am făcut rost de o hartă a oraşului şi am pornit către Piața Unirii. La început piața a purtat numele Sfântul Ladislau, a primit numele actual de Piața Unirii între cele doua războaie mondiale.

Piața este complet modernizată, aici se află mai multe obiective turistice cum ar fi: clădirea Primăriei, Palatul Episcopal Greco Catolic, Biserica cu lună, Palatul Vulturul Negru, Catedrala Sfântul Nicolae și Biserica Sfântul Ladislau. În centrul pieței este amplasată statuia lui Mihai Viteazul.

Clădirea Primariei a fost construită între anii 1902 și 1903, în locul clădirii vechi a Episcopiei romano-catolice. În aripa dinspre râul Criș a clădirii se află Turnul Primăriei, cu o înălţime de aproape 50 metri. Este locul preferat al bufnițelor.

În partea superioară a turnului este un orologiu alcătuit din patru cadrane, câte unul pe fiecare dintre laturile turnului. Orologiul a fost construit în anul 1904 şi cântă la ore fixe „Marşul lui Iancu".

În fața Primăriei se află Biserica romano-catolică Sfântul Ladislau. Aceasta a fost construită între anii 1721-1741, este cea mai veche biserică din Oradea și poartă hramul Sf. Ladislau. În acest lăcaș se găsește cel mai vechi altar bisericesc din oraș, care datează din 1730. Pictura altarului îl înfățișează pe Sfântul Ladislau întinzând o cheie episcopului orașului, iar frescele de pe boltă prezintă diferite aspect din viața regelui sanctificat.

Lângă Biserica Sfântul Ladislau se află Palatul Episcopal Greco Catolic. Clădirea are un aer de palat coborât din basme. Cu câteva zile înainte de vizita noastră, un incendiu devastator a distrus acoperișul și interiorul etajelor superioare.

Palatul Episcopal Greco Catolic a fost construit după proiectul arhitectului Rimanoczy Kalman junior, în stil eclectic cu elemente de baroc şi rococo. De-a lungul timpului a avut o istorie zbuciumată. În anul 1948 palatul episcopal a fost sechestrat de comuniști și transformat în școală populară, ulterior a devenit sediul Bibliotecii Județene, iar din anul 2006 Biserica greco-catolică a intrat în posesia clădirii.

În imediata sa apropiere se găsește Catedrala greco catolica Sfântul Nicolae. Clădirea are planul în formă de cruce, tavan boltit și o cupolă centrală pictată cu scene biblice.

Vizavi de Catedrala Sfântul Nicolae este Catedrala otodoxă Adormirea Maicii Domnului, cunoscută și sub denumirea de Biserica cu luna, a fost construită între anii 1784 și 1790. A fost denumită astfel datorită unui mecanism de ceas unic în Europa, aflat pe turla bisericii, care arată cu exactitate fazele lunii. Sub ceasul de pe clopotniţa bisericii se află o sferă cu diametrul de 1 metru, vopsită jumătate în negru, jumătate în auriu. Cu ajutorul mecanismului, bila se rotește în funcție de mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului, redând prin rotirea sa toate fazele lunii. Mecanismul a fost executat în anul 1793 de către ceasornicarul vienez Georg Rueppe.

Ultima clădire vizitată de noi în Piața Unirii a fost Palatul Vulturu Negru. Acesta este simbolul oraşului şi unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Oradea. Este o clădire impunătoare, foarte frumoasă, îmbrăcată în culorii vii, un loc aglomerat cu mai multe magazine, cafenele, un cinematograf aflat în renovare şi un hotel cu acelaşi nume. Palatul Vulturul Negru este cel mai reprezentativ ansamblu arhitectural în stil secession din Transilvania. Împodobit cu flori şi conturat prin diverse culori, ornamentele în stilul secession se regasesc pe toate elementele interioare: plafoane, bolţi, ferestre, uşi, lambriuri, balustrade, pereţi, coloane, vitralii.

Până în anul 1905 pe suprafața în care sa află acum Palatul Vulturul Negru, a existat un han care era loc de întâlnire pentru personalitățile vremii, ulterior acesta a fost transformat într-un hotel. În timpul construirii hotelului, la subsolul clădirii a fost descoperită o cameră funerară. Se spune că Palatul Vulturul Negru găzduiește catacombe, iar în perioada comunistă acestea au fost folosite de către oamenii securității.

Elementul arhitectural care a rămas până şi astăzi unul dintre cele mai spectaculoase este Pasajul acoperit cu sticlă, fiind o adevărată încântare datorită luminii care străbate vitraliul, creând o atmosferă de poveste. Acesta are deschidere spre trei străzi, iar vitraliul cu vulturul negru a devenit o emblemă a ansamblului.

Din Piața Unirii am trecut podul Sfântul Ladislau peste Crișul Repede și ne-am îndreptat către strada Calea Republicii, artera pietonală care străbate centrul oraşului. Cum am trecut podul Sf. Ladislau am ajuns în Piața Regele Ferdinand, aici se află Teatrul de Stat Regina Maria.

Clădirea Teatrului de Stat „Regina Maria” a fost construită în perioada 1899 – 1900 de arhitecţi vienezi, după imaginea Operei din Viena. Aspectul exterior îmbină armonios stilul neoclasic, dominant în ansamblul faţadei, cu elemente neorenascentiste şi neobaroce. În faţa teatrului sunt două statui alegorice, reprezentând Drama și Comedia. Clădirea Teatrului de Stat face parte din realizările de vârf ale stilului eclectic din Oradea. La intersecţia Pieţei Ferdinand cu strada Grigorescu este situată Casa Poynar (Palatul Poynar) . Denumirea palatului provine de la familia Poynar, proprietarii casei. Palatul Poynar a fost realizat de arhitectul orădean, Ferenc Sztarill între anii 1910-1911, cu puține elemente de decor. Clădirea este compusă dintr-un parter înalt şi două etaje ieşite în afară, sprijinite pe console.

După ce am trecut de clădirea teatrului am ajuns pe Calea Republicii. Aceasta este una dintre arterele principale ale orașului, face legătura între Gara centrală și centrul orașului. Este o zona pietonala cu multe clădiri istorice, biserici, statui, cafenele, restaurante și multe magazine.

În mijlocul centrului pietonal se ridică falnic Palatul Moskovits Miksa, precum un străjer impunător ce veghează peste ansamblul de clădiri. Edificiul este unul dintre cele mai frumoase exemple ale stilului secession şi este renovat recent. Este o clădire de o frususeţe rară, cu parter înalt şi două etaje, îmbrăcată în culorii vii, împodobită cu elementele vegetale, zoomorfe sau antropomorfe: flori cu tulpinile lungi şi ondulate, lebăda cu pui, chipuri feminine, ce se regăsesc la toate elementele decorate, iar în balconul de pe colţ, fereastra este încadrată între doi arbori cu trunchi noduros, reprezentaţi în altorelief.

Palatul se află la intersecția a 3 străzi, flancat de doi” străjeri” , Palatul Apollo și Palatul Stern. Cele două edificii au fost construite în același stil secession, în perioada 1900-1914. Toate cele trei clădiri au fost construite în jurul unei curți interioare, cu spații comerciale la parter și apartamente de închiriat la etaje. Intrarea în Palatul Moskovits Miksa este amplasată pe strada Parcul Traian şi se face printr-un culoar.

După ce am admirat obiectivele turistice de pe această arteră principal, ne-am îndreptat spre Sinagoga Neologă Sion.

Sinagoga Neologă Sion din Oradea este cuprinsă în ansamblul Centrul Istoric al Municipiului Oradea, fiind înscrisă în Lista Monumentelor Istorice. Templul a fost construit de către evreii reformişti din Oradea în anul 1878, ca urmare a separării acestora de comunitatea evreiască ortodoxă. Sinagoga este o replică simplificată a Sinagogii din Nűrnberg, are aproximativ 1000 de locuri şi este a treia ca mărime din Europa.

Imediat după ce am trecut pragul intrării principale, am rămas uimiţi de măreţia spaţiului interior traversat de lumină. Arată ca o bijuterie! Strălucirea celor şaisprezece ferestre ale cupolei şi albastrul azuriu al bolţii creează un efect vizual de neuitat. Cele trei nave sunt scăldate în lumină în fiecare ceas al zilei datorită ferestrelor dantelate foarte ample. Pereţii sunt pictaţi în culori de ocru şi auriu, decoraţi cu împletituri seriale de figuri geometrice, care arată ca o dantelărie.

La Răsărit, este un dulap alb placat cu steaua regelui David, locul unde se ţineau sulurile Cărţii Sfinte, Tora. Lăcaşul şi-a păstrat capitonarea originală cu catifea albastru-închis. Deasupra acestor porţi se înalţă orga, instrument folosit doar în serviciul religios neolog.

Cu ocazia restaurării bisericii a fost descoperit un recipient cilindric de metal ce conţinea actul de întemeiere din 1878. Acest recipient împreună cu alte obiecte de cult iudaice se păstrează într-o vitrină în interiorul sinagogii.

Păşind spre zonele care duc la galeria de la etaj rezervată femeilor, am văzut două spaţii laterale amenajate cu numele celor ucişi în Holocaust.

În prezent, Sinagoga Neologă este utilizată ca sală multifuncțională pentru expoziții, concerte sau lansări de carte.

Taxa de intrare la Sinagogă a fost de 5 lei.

Acesta a fost ultimul obiectiv vizitat de noi în centrul istoric. Am fost de-a dreptul fascinați de felul în care au fost reabilitate clădirile istorice.

Oradea a intrat fără îndoială pe lista oraşelor noastre preferate din România!

Toate cele bune.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 14.07.20 08:01:57
Validat / Publicat: 14.07.20 09:06:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORADEA.

VIZUALIZĂRI: 1005 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Palatul Vulturul Negru
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 46100 PMA (din 49 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Dan&EmaPHONE
[14.07.20 09:30:02]
»

Cand am fost acum putini ani in vacanta pe meleaguri bihorene, nu puteam ocoli Oradea. Ne-am balacit la Nymphea, ne-am plimbat prin oras, am vizitat cetatea, primaria si zona istorica. Am ramas foarte impresionati de tot ce am vazut, si ma refer nu numai la cladiri ci si la oameni, la curatenia, la pulsul vietii in Oradea.

Consider ca este cel mai capitalist oras din Romania. Arata clar ca in vest!  

Bravo Oradea!

Felicitari pentru articol, numai bine! ????

mprofeanu
[14.07.20 13:47:33]
»

@zlatna:  Off! Mi-ai readus aminte prin articolul tău și mai ales prin frumoasele poze de acest deosebit oraș pe care l-am revăzut după mulți ani, bineînțeles cu "alți ochi" atunci în primăvara anului 2019. Un oraș deosebit, așezat pe Crișul Repede cu frumoase poduri, ultimul mare bastion al stilului secession...

Frumos este Palatul Vulturului Negru dar în interior era mai mult gol, dacă ar fi fost după mine aș fi dat spațiile atât de numeroase fără ​taxă antreprenorilor, numai să fie viață acolo... așa am simțit eu plimbându-mă prin el... Frumos se vede Oradea din Turnul Primăriei, sunt poze deosebite de acolo de sus!

Mulțumesc pentru articol! ​

mishu
[14.07.20 20:27:59]
»

@zlatna:  Am tot urmarit in ultimii ani evolutia acestui oras, si in continuare se vede ca ce este mai spre vest are parte de oameni care gandesc altfel, asa incat apucam sa avem si astfel de orase.

Este un oras pe care trebuia sa il vad si eu in 2017, insa in ultimul moment a trebuit sa schimb macazul si sa merg pe alte destinatii, insa sper sa ii vina si lui randul.

Pozele sunt minunate, si daca nu as fi stiut despre ce oras este vorba, as fi fost plina de invidie pe frumusetea acestui oras si m-as fi gandit oare unde este.

Felicitari, votat cu mare drag. ​​​

mihaelavoicu
[14.07.20 20:56:16]
»

Minunată prezentare a superbului oraș Oradea! Felicitări!

zlatnaAUTOR REVIEW
[19.07.20 18:40:28]
»

@Dan&Ema:  Mulțumesc pentru ecou și vot.  Toate cele bune!

zlatnaAUTOR REVIEW
[19.07.20 18:43:27]
»

@mprofeanu:  Mulțumesc pentru ecou și vot.  Toate cele bune!

zlatnaAUTOR REVIEW
[19.07.20 18:45:42]
»

@mishu:  Mulțumesc pentru ecou și vot.  Toate cele bune!

zlatnaAUTOR REVIEW
[20.07.20 17:35:20]
»

@mihaelavoicu:  Multumim pentru ecou și vot. Toate cele bune!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, mihaelavoicu, mishu, mprofeanu, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Oradea şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060724020004272 sec
    ecranul dvs: 1 x 1