BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O inventie fara “viitor” in trecut, dar atat de prezenta – Muzeul Madersperger, Kufstein
Dupa ce am vazut acest micut muzeu imi veneau in minte primele versuri ale unei melodii cantate de Angela Similea: “Ce-as fi fost daca n-ai fi existat, cum ar fi fost viata mea…. ”. Exista multe inventii fara de care viata noastra ar fi fost mai complicata, si exista inventatori cara eu murit fara a atinge gloria, dar au stat la baza unor inventii care au revolutionat lumea. La fel si in acest caz, pe la inceputurile descoperirii orasului am dat si peste acest muzeu micut si poate ca nu l-as fi bagat in seama daca deasupra strazii nu ar fi fost un banner care sa ne indice ca acolo este un muzeu. Muzeul Madersperger este la parterul unei cladiri colorate in roz (care a fost de fapt si casa in care a locuit Madersperger) si exponatele sunt prezentate intr-o singura incapere. Accesul este gratuit, exista insa o cutiuta unde donatiile sunt apreciate.
De fapt inca nu v-am spus despre ce inventie este vorba, este vorba de masina de cusut, el nu a fost primul care a inventat masina de cusut, dar a avut o mare importanta in dezvoltarea ulterioara a acestei inventii, adica a venit primul cu un ac cu o cusatura pentru coasere si ca sa facem un rezumat al inventarii masinii de cusut am sa va prezint cateva date:
- 1755, Charles Fredrick Wiesenthal, obtine patentul pentru primul dispozitiv mecanic de coasere, a brevetat un ac pentru cusut insa brevetul nu include si informatii despre masina, astfel ca nu s-au gasit dovezi ca aceasta ar fi si existat.
- 1790, Thomas Saint, considerat adevaratul inventator al masinii de cusut, a realizat schita unei masini de cusut complexe, insa la fel, nu se stie exact daca a existat si un model functional.
La inceput de secol XIX, diversi alti croitori au incercat sa realizeze diverse masini de cusut, unul dintre acestia fiind Josef Madersperger, un croitor austriac care a lucrat la realizarea propriei masini de cusut in 1807, finalizata in 1814.
- 1830, si totusi prima masina de cusut functionala a fost inventata in acest an de un croitor francez, Barthelemy Thimonnier, insa aceasta avea sa ii aduca incendierea atelierului sau de proprii angajati in 1841, altii spun ca de croitorii francezi ingrijorati ca locul le va fi luat de masini.
- In acelasi timp la New York, un alt croitor, Walter Hunt inventa o masina de cusut ce continea un ac curbat, dar a renuntat la interesul pentru aceasta inventie gandind ca asta va adduce somaj astfel incat nu a patentat ideea, pe care insa 12 ani mai tarziu avea sa o patenteze Elias Howe, ideea fiinde descrisa astfel: “un proces care folosea fire din doua surse diferite”.
- Productia in masa incepe insa in 1851 cand Isaac Singer a construit o masina de cusut al carui principiu era: “acul face miscari de sus in jos mai mult decat dintr-o parte in alta, acul fiind controlat prin intermediul unei pedale”. Masina de cusut a lui Singer folosea principiul patentat de Howe asa incat Singer a fost dat in judecata iar Howe a castigat procesul. Are vreo importanta insa asta? NU, asa ca astazi se stie ca Singer este cel care a inventat masina de cusut, cei din spatele lui nu mai conteaza.
Despre Josef Madersperger doar cateva cuvinte, s-a nascut in Kufstein in 1768 si a murit in 1850 la Viena. In 1844 a primit pentru meritele sale (I s-au recunoscut destul de tarziu meritele privind dezvoltarea masinii de cusut) medalia de bronz din partea Societatii de afaceri a Austriei Inferioare.
Asadar acest mic muzeu (inaugurat in 2001) ne prezinta practic istoria acestei inventii atat de folosita in prezent, dar si viata acestui croitor, astfel incat cum am intrat in muzeu vedem o masina de cusut veche, dupa care prin tot muzeul mai gasim inca alte circa 50 de de alte masini de cusut vechi, expuse fie pe pereti in spatele unor geamuri, sau intr-o vitrina, de asemenea in spatele geamului. Partea neplacuta a acestui lucru a fost ca nu am reusit sa fac pozele asa cum mi-as fi dorit. Tot asa, in spatele unui geam avem istoria masinilor de cusut asa cum v-am prezentat-o mai sus, insa fiind in germana doar, am identificat mai departe istoria pe baza numelor.
Asta este lucrul pe care nu l-am apreciat aici, totul este numai in limba germana, chiar si filmuletul pe care il ascultati este tot in germana, aveti insa bancute pe care sa va odihniti. Am spus ca filmuletul il veti auzi, este un fel interesant de a prezenta lucrurile, vitrine din fata bancutelor, este intunecata, insa pe masura ce povestea audio avanseaza, se aprind beculete care lumineaza obiectele implicate in poveste, era ca o mica cearta intre masinile de cusut, in care fiecare se lauda cu meritele ei, pe voci mai groase sau mai subtiri (dupa cum aratau si masinile).
La fel, in spatele unui geam, avem o foaie ce prezinta viata lui Madersperger, dar si un portret al lui. Avem prezentata si inventia lui, si apropo de asta, am citit undeva ca in urma cu cativa ani, pe baza schitelor lui Thomas Saint s-a incercat construirea masinii, dar se pare ca nu a fost functionala.
Pentru ca Madersperger era croitor, avem si niste desene cu moda din 1835. Si ajungem si la vitrine unde sunt expuse cele mai multe masini de cusut (unele mai mici sunt agatate pe pereti), si aici am vazut masini Pfaff (mama avea una de acest gen, normal, moderna), dar am vazut si o masina ce se numea Lada (eu stiam doar altfel de masini Lada ????).
La plecare am contribuit si eu la mentinerea in viata a acestui muzeu, mic dar dragut, aflat la parterul casei in care a locuit Madesperger. Si ca sa nu uitam, pe usa de acces in muzeu sta scris: “Ideile schimba lumea! ” asa este.
Si totusi, chiar daca muzeul nu este prea bine pus in evidenta, exista o placa de atentionare, cum de altfel sunt prin tot orasul pentru a atrage astfel atentia, si este scrisa in germana, engleza, italiana, cu prezentarea vietii si realizarilor lui Madersperger.
De asemenea, cu ocazia uneia dintre plimbarile mele prin zonele mai laterale ale orasului, intr-un mic parculet am dat si peste bustul lui Madesperger.
Poate nu prezinta cel mai mare interes pentru voi un astfel de muzeu, dar daca va aflati in preajma lui, nu ezitati sa il vizitati, mai adaugati niste cunostiinte.
Alegeri intelepte va doresc si sa ne vedem sanatosi!
Webmaster, te rog sa adaugi acest filmulet care prezinta istoria masinii de cusut (dupa parerea mea este o reclama facuta de Singer ????) youtube
Trimis de mishu in 12.05.20 19:56:46
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Interesant articol, cel puțin pentru mine care, cu mulți ani în urmă, am avut ocazia să învăț să cos la mașină pe un „Singer”. Articolul tău mi-a stârnit duioase amintiri!
Sora mea cea mare, prin anul 1960, era elevă la o școală de meserii - cu opțiunea „croitorie”. Părinții mei i-au cumpărat - la mâna a doua - cred - (sau la a câta oare?!) o mașină de cusut „Singer”, cu pedală. Era o bijuterie care „trecuse” prin cele două mari războaie - primul și al doilea -, dar care arăta impecabil după atâta amar de vreme! Despre felul cum funcționa, ce să mai spun?! Tighelul pe care-l făcea nu l-am mai întâlnit de atunci, nici măcar la mașina mea de-acum, tot un ”Singer”, dar electrică! . Era ideal! N-am mai avut parte de așa ceva de-atunci! Era așa de frumoasă și „mergea” atât de bine, că parcă-i aud și-acum „torsul” silențios, ca de pisicuță leneșă și mult iubită!
Am fost supărată pe nepoata mea când a vândut-o altcuiva și nu mie, neștiind că mă interesa s-o cumpăr.
Ulterior am mai avut ocazia să cos și la alte mașini (și de damă și de bărbat, pentru că sunt și mașini de cusut pentru confecții bărbătești), de diferite mărci, daaaaar ca „Singer”-ul acela nu se compară niciuna!
Despre acest „croitor-inventator” despre care ai scris, nu am auzit până acum! Îl voi ține minte, datorită articolului tău, pentru care îți mulțumesc!
@doinafil: Asta a fost si meseria mamei mele care s-a angajat la 17 ani, ulterior facand si o scoala de maistri la 28 de ani, ajungand mai apoi sa conduca o sectie de 300 de femei cu o mana de fier. Asadar si la noi in casa masina de cusut a fost una dintre jucariile mele si stiu ca aexista si o masina de cusut cu pedala, la care trebuia sa stii cum sa dai la pedale, trebuia sa te coordonezi.
Dupa cum ai scris ecoul se vede pasiunea ta, asa ca eu iti multumesc pentru acest ecou valoros, vizita si aprecieri.
@mishu: Foarte interesant muzeul ăsta! Nici eu n-am auzit de Madersperger!
Bunica a avut o SINGER cu bănuț auriu! I-o adusese un neamț care îi rechiziționase casa în Al Doilea Război Mondial. Doar ea știe cum a ferit-o de furia rușilor după 1945. Era o bijuterie perfect funcțională, pe care o priveam cu respect și admirație.
Bunica o îngrijea cu mare atenție, o ungea cu ulei pentru mecanisme fine...
A luat-o una dintre verișoarele mele și acum e în Italia. Dar nu mai e îngrijită! Dac-o mai fi și n-o fi vândut-o!
Mama are o Ileana, tot mecanică. Mă jucam eu la ea, copil fiind!
N-am învățat niciodată să cos. Bunica n-a vrut să mă lase să ating bijuteria, iar mama n-a avut timp de ”prostiile tale. Nu te pricepi si-ai să-i rupi acul! ”
M-a bucurat vizita în acest micuț muzeu și m-au bucurat aceste ”invenții fără viitor”. Deja de pe atnci erau și mașinile mici, portabile! Ce frumoase și finuțe sunt!
@Zoazore:
”Bunica o îngrijea cu mare atenție, o ungea cu ulei pentru mecanisme fine...
si mama facea si face la fel, si acea pompita mica cu ulei mi se parea minunata, si ungea mecanismele si apoi cand pornea din nou masina si mergea cum trebuie era multumita.
”A luat-o una dintre verișoarele mele și acum e în Italia. Dar nu mai e îngrijită! Dac-o mai fi și n-o fi vândut-o!
o fi vandut-o cand a fost acel moment de nebunie cu masinile de cusut Singer.
Cat despre acele masini micute si eu m-am gandit la masinile portabile .
Multumesc pentru vizta si aprecieri.
@mishu: Foarte interesant articol, nu știam toate aceste amănunte. Nu am mai cusut de mult la mașină, deși am avut nevoie de câteva ori. Felicitări, votat cu mult drag!
@mishu: M-a înduioşat articolul.
Când stăteam într-o hardughie de casă cu încălzire cu lemne, trăgeam la maşină halate de molton pentru toată familia: mama, tata, soţul, eu şi copiii. Tiparele le făceam din ziar. Trăgeam la maşina Singer până noaptea târziu că a doua zi aveam serviciu. A urmat trasul la maşină a garniturilor de pat la care, butonierele le făceam de mână.
După ce a trecut furia asta, am vândut maşina Singer cu 300 lei (o leafă de stagiar era 1100), neştiind că la un moment dat va concura la preţ cu un Rollex.
Maşina portabilă luată mai târziu stă în cutia ei pentru că nici n-am desfăcut-o.
Înainte vreme, cred că nu exista casă de om gospodar să nu aibă o mașină de cusut. Am avut două Singer, una am lăsat-o în casa veche din Moldova pe care am vândut-o și proprietarul trage și acuma cu ea, alta o am la mine. Nu știu să trag, nu mă lăsau, să nu rup ceva. E funcțională dar o păstrez cu drag.
Foarte interesant muzeu și inspirată ai fost i-ai trecut pragul. Toate bune!
@Mika: Cred ca in final toti invatam cate ceva, pentru ca nici eu nu m-am limitat sa il prezint doar pe Madesperger, am incercat sa caut ceva mai multe informatii, fara a deveni insa plictisitor.
Multumesc pentru vizita si aprecieri.
@Michi: La mine in casa normal, mama era cea care lucra, insa pe mine nu a vrut sa ma invete pentru ca a spus ca nu vrea sa devin sluga masinii, si spunea asta mai ales pentru faptul ca neamurile veneau cu "Saru 'mana, fa-mi si mie"si la final (eventual) "Multumesc! "dar mama muncea, nu pocnea din degete. Si la fel a fost pana cand a spus STOP! dar asta a insemnat dupa ce s-au lasat baietii de dans, pentru ca si pentru baieti dar si pentru partenere facea costumatiile, rochii, body, pantaloni, iar eu lipeam pietrele Schwarovski, uneori erau si mai mult de 10000 de pietre pe o rochie.
Cat despre butoniere, am facut si eu asta, daca ne mai aducem minte, aveam ore de gospodarie si lucru manal in scoala si am avut de facut obiecte de imbracaminte, dar si de gatit, dar ce frumos a fost cand am venit la scoala cu prima fusta in 4 clini lucrata de mine (eram in clasa a VIIIa).
Multumesc pentru vizita, aprecieri si o farama de viata povestita aici.
@mihaelavoicu: Ai dreptate, cred ca in fiecare casa exista o masina de cusut, acum insa e socotit ca nu e la moda, e mai simplu sa mergi si sa cumperi, insa ce bine este cand ai ceva lucrat special pentru tine.
Nu cred ca este rau sa stim sa coasem, insa recunosc cinstit ca nici eu nu stiu sa cos.
Cand eram mica (si apoi ceva mai mare ca altfel nu m-ar fi lasat la masini), mergeam la mama mea la serviciu si imi placea sa incerc din masini, asa incat am lucrat putin si pe triploc, faceam cusaturi mai drepte (erau ma simple), sau coseam etichete, vedem ce simplu e eticheta pusa, o impunsatura in doua locuri, insa la masinile industriale e ca la un bolid de lux, la secunda atinge suta, cum apesi pedala ai si cusut si trebuie sa fii atenta, in fine, cred ca fiecarui copil ii place sa mearga la serviciu la parintele lui.
Si asa cum pastrezi tu masina pentru ca ai multe amintiri legate de ea, la fel si eu asociez amintirile cu lucrurile.
Multumesc pentru vizite, aprecieri, dar si ecou.
Chiar daca votasem deja articolul o facusem "pe fuga"si abia acum am lectrurat cu adevarat articolul.
”Madersperger era croitor
Si mamaia mea a fost croitoreasa si muncea zi lumina ca sa castige un banut. Avea o masina de cusut precum cele din poze, marca Singer. Masina aceea a fost viata ei. Un om care nu putea refuza un client, motiv pentru care lucra si noaptea, iar cand nici noaptea nu ii mai ajungea apela la un ajutor pentru operatiuni mai simple. Nu am mai intalnit in afara ei niciun om care nu dormea mai mult de 2 ore pe noapte. Si nu ca exceptie, ci ca regula.
Iar am deviat, iar imi cer scuze... Numai de bine!
@Dan&Ema: Eu chiar ma bucur ca ecoul tau a venit mai tarziu si nu a fost deviat deloc deoarece daca ai citit si celelalte ecouri observi ca fiecare a lasat aici o bucatica din viata lui si cred ca asta arata inca o data cine suntem noi si parintii si bunicii nostri. Eu am apucat sa o vad pe bunica mea tesand covoare la razboiul de tesut, "masini"pe care azi le vedem mai degraba in muzee. Bunicii si parintii nostri au fost si raman modele de viata pentru noi.
Multumesc pentru vizita si aprecieri si pentru acest ecou de suflet.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Cetatea Kufstein si castelul Tratzberg — scris în 24.03.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Cand canta ingerii si oamenii sunt spectatori — scris în 14.10.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Inapoi in timp, acolo unde mi-am lasat sufletul – Kufstein, perla Tirolului — scris în 08.10.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2020 „Turism ecumenic“ – Da de unde?! Motiv de-o iesire in natura – Capela Locherer, Kufstein — scris în 12.12.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Hechtsee – lacul sirenei Hechta — scris în 13.10.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Articolul 350 – 350 de amintiri frumoase si Kundl, locul in care iti auzi gandurile — scris în 17.12.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Sapanta de Tirol - Cimitirul vesel din Kramsach, Austria — scris în 19.12.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ