ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.03.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Atracţii deosebite în oraşul Krems an der Donau

TIPĂREȘTE

De câte ori m-am întors din vestul Europei şi am traversat A1 pe direcţia Wels, Melk ,Viena, cu excepţia unei scurte vizite în oraşul Linz, mereu am ţinut drumul drept, în ciuda acelor panouri maronii care te invitau să vizitezi un anumit obiectiv turistic. Asta până acum doi ani, când m-am hotărât să fac o deviere de la traseul obişnuit, cu o plimbare de-a lungul Dunării şi vizitarea unui oraş.

Am ales un oraş la întâmplare, Krems an der Donau, aflat pe malul stâng al cunoscutului fluviu, la aproximativ 40 de km distanţă de oraşul Melk. Şi dacă din start eram convins că vizita în acest oraş va fi una frumoasă. având în vedere că în Austria găseşti peste tot urme ale civilizaţiei şi culturii fostului imperiu austro-ungar, despre traseu nu ştiam mai nimic, deşi pe internet se găseau destule informaţii. Şi asta ne-a costat, pentru că în loc să alegem traseul din stânga Dunării (mult mai frumos), l-am ales pe cel din dreapta. :(

Mai mult, după nu ştiu câţi km, am avut parte de o deviere forţată de la traseu, din cauza unor lucrări, care ne-a depărtat mult de malul Dunării. Totuşi, nu ne-am supărat prea tare, am parcurs o porţiune de traseu plăcută, prin pădure şi printr-o livadă de piersici cu fructe mari, albe. Chiar şi cu această mică ieşire din defileu, restul traseului de-a lungul Dunării a fost pentru noi o frumoasă surpriză şi dacă am fi ştiut dinainte, am fi rezervat cel puţin o noapte de cazare în zonă.

Zona aceasta din Austria Inferioară se numeşte Wachau, o vale săpată de Dunăre şi străjuită de păduri, stânci abrupte, livezi şi podgorii. Este o zonă locuită de mii de ani, cu o istorie bogată, cu sate şi oraşe deosebit de pitoreşti, multe dintre ele pâstrând intacte formele arhitecturale vechi. Trei dintre aceste oraşe sunt adevărate locuri „must see” şi despre unul din ele, Melk, s-au scris reviewuri pe acest site (mai ales despre faimoasa abatie).

Un al doilea ”must see” este oraşul Durnstein, aflat aproximativ la mijlocul traseului, pe partea stângă a fluviului Dunărea. Oraşul este cunoscut pentru celebrul turn albastru, vizibil de pe traseu, dar şi pentru că în fostul castel, acum ruinat, a fost închis câteva luni regele englez Richard Inimă de Leu pentru că l-ar fi jignit pe regele Leopold al V -lea. Al treilea este Krems an der Donau, ţinta noastră în această mică excursie. Dacă prin Melk doar am trecut, iar Dumstein-ul l-am admirat din apropiere, în cel din urmă am zăbovit câteva ore şi am vizitat câteva obiective turistice aflate în centrul istoric vechi.

Distanţa dintreMelk şi Krems se poate parcurge cu autoturismul, cu trenul, autobuzul sau cu vaporaşele pe Dunăre (unele din ele cu abur). Pentru amatorii de ciclism se pot închiria biciclete de la unul din numeroasele puncte ale traseului. Noi am parcurs defileul cu autoturismul din dotare şi am intrat în oraş pe podul Mautern ( Mauterner Brucke) care leagă oraşele Krems şi Mautern am der Donau între ele. De reţinut că între cele două capete ale văii Wachau (Melk şi Krems) nu există nici un pod de trecere peste Dunăre de pe un mal pe altul. Se poate totuşi trece Dunărea cu bacurile aflate în unele localităţi.

După traversarea podului am ieşit de şoseaua principală de pe malul Dunării şi am intrat pe o alta paralelă, Steiner Donaulande, unde am găsit repede o parcare gratis sub nişte copaci. De aici a început vizita noastră în oraşul Krems, cam la 20 de minute de mers pe jos până la Steiner Tor , o veche poartă considerată simbol al oraşului. Pentru a putea vizita o parte din obiectivele turistice ale oraşului am intrat pe o a treia stradă, oarecum paralelă cu cele descrise mai sus, Steiner Landstrasse.

Folosirea termenului de ”Steiner” în denumirea unor străzi, restaurante sau obiective turistice este strâns legată de istoria oraşului. Până aproape de jumătatea secolului XX existau aici trei aşezări separate: oraşul Krems la est, oraşul Stein la vest şi o mică aşezare, Und, între ele. După ce acestea s-au unit, s-a format actualul oraş, Krems an der Donau, cunoscut şi ca Krems-Stein. În legătură cu această din urmă denumire localnicii au şi o butadă:”cele trei oraşe sunt Krems şi Stein”.

Aşadar, plimbarea noastră a început de pe Steiner Landstrasse, cu vizitarea unor clădiri istorice vechi şi a unei biserici, după care am intrat în Rathausplatz 2 ( Piaţa Primăriei 2), atraşi de silueta înaltă a unui frumos monument în stil baroc, Johannes Nepomuk, un preot martir ceh canonizat şi ridicat la rangul de sfânt de Biserica Catolică. Este un monument frumos cu două simboluri poleite cu aur în partea de sus (un soare şi o cruce).

În partea de est se află vechea primărie din piatră, cu o faţadă în stil baroc, iar la vest un turn rotund din fostele ziduri ale oraşului construite atât pentru apărarea oraşului de atacator, cât şi împotriva inundaţiilor.

Ne-am întors pe strada pietonală şi următorul obiectiv turistic a fost Nikolaus Kirche (Biserica Sf, Nicolae), o biserică parorhială catolică construită în secolul XII, în stil baroc, care are un frumos altar din marmură străjuit de numeroase sculpturi. Un pic mai sus, pe un mic deal, tot în stânga străzii pietonale Steiner Landstrasse, se află Frauenbergkirche, o biserică catolică construită în secolul XIV, în stil gotic, cu un turn în formă de pătrat vizibil de la mare distanţă.

Urmând aceeaşi stradă pietenală, şi trecând pe lângă numeroase clădiri vechi, terase şi restaurante, am ajuns la Steiner Tor (Poarta Steiner) şi în zona cea mai aglomerată a oraşului. Aici, în jurul Pfarrplatz, într-un labirint de străduţe pietonale pline de restaurante şi cafenele, se găsec şi multe obiective turistice. Am reperat şi noi câteva, dar din lipsă de timp le-am admirat din exterior. Printre ele Museum Krems, Magistrat der Stadt Krems, Gozzoburg, Primăria Veche, Domul, Biserica Piaristă, dar şi multe alte clădiri vechi.

Primăria Veche a oraşului Krems se află într-o clădire unghiulară în genul celor din Paris sau Viena, are o faţadă în stil baroc şi un frumos balconaş pe colţ, ieşit în afară, ca un amvon de biserică. Domul sau Biserica Sf. Veit este o construcţie romanică şi are un turn ce domină clădirile din jur. Biserica Piaristă, aflată aproape de dom, este o construcţie impresionantă cu ferestre înalte şi o turlă cu ceas. Este o construcţie neogotică, considerată sora mai mică a bisericii Sf. Ştefan din Viena.

Cam atât am vizitat în centrul istoric al oraşului Krems, după care am coborât spre Dunăre în dreptul Donaustaţion şi după o scurtă plimbare pe faleză am mers la locul unde parcasem maşina. Ar fi fost multe de vizitat în Krems şi împrejurimi, cred însă că o excursie cu vaporaşul pe Dunăre între Krems şi Melk ar fi făcut toţi banii.

Vacanţe cât mai frumoase!


[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 03.03.16 13:33:23
Validat / Publicat: 03.03.16 16:26:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.

VIZUALIZĂRI: 5778 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Strada Steiner Landstrasse în oraşul Krems an der Donau, Austria.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 73300 PMA (din 59 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mishu
[03.03.16 17:29:44]
»

Un articol care m-a uns pe suflet (precum toate celelalte articole) despre o zona care mie imi este foarte draga. Am fost in urma cu mai multi ani acolo in interes "de serviciu" oarecum insa cu niste oameni minunati. Si pentru ca unul dintre orasele parcurse nu a fost decat pomenit am sa incerc zilele acestea sa-i fac o mica prezentare. Despre ce oras este vorba este o surpriza insa este un oras care are si o insemnatate istorica. Pozele m-au purtat in atmosfera linistita a acelor locuri unde la ora 22 iti tiuie urechile de liniste. Nu pot sa spun doar votat cu mare drag, este din inima unde m-a si lovit.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mariana.olaru
[03.03.16 17:41:09]
»

Să fie o uluitoare asemănare, o coincidență sau doar o confuzie?! Monumentul cu ”barcagiul” din foto P13 seamănă ca două picături de apă cu monumentul similar amplasat în centrul orașului Győr din Ungaria! Am o fotografie de acolo și toate detaliile ei, inclusiv pavajul și clădirile din jur sunt identice cu cele din poza ta. Și sigur fotografia mea este făcută la Győr, căci eu n-am fost niciodată la Krems an der Donau !

maria55 †
[03.03.16 17:57:32]
»

Superbonus si un share!!!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[03.03.16 18:32:43]
»

@mishu - Mulţumesc pentru vizită şi aştept cu nerăbdare impresiile de călătorie din oraşul de pe Dunăre pe care eu doar l-am" pomenit".

@ mariana. olaru-Nu este nici o confuzie, este o greşeală! Pozele mele din Krems au fost salvate pe laptop împreună cu cele din oraşul Gyor şi am uitat unde este hotarul dintre ele. O să pun un report la această poză, urmând să o adaug din nou la un viitor articol despre oraşul Gyor. Mulţumesc pentru vizită şi... erată!

@ maria 55-Săru'mâna, abia aştept să ne reîntâlnim la Cinciş!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
maria55, mariana.olaru, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Krems:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05349588394165 sec
    ecranul dvs: 1 x 1