GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Filzmoos – un sat tipic austriac
Situat la circa 60 km sud de Salzburg, in regiunea Salzburger Sportwelt, la o altitudine de 1057 m si avand o populatie de circa 1400 de locuitori, satul Filzmoos a fost destinatia aleasa pentru un sejur de 7 nopti. Fiind situat la poalele masivelor Dachstein si Bischofsmutze, ofera peisaje deosebite, si este un loc minunat, care ofera cam tot ce isi poate dori un turist: cateva pârtii de schi (care insumeaza circa 12 km) cu diferite grade de dificultate (este adevarat, nu putem compara cu statiuni de renume ca Solden, St. Anton, Ischgl etc), pârtii de sanius, trasee amenajate pentru schi fond, transport pe cablu (o telegondola, 2 telescaune si 5 lifturi), poteci de iarna, amenajate si marcate (circa 50 de km), plimbari cu sania trasa de cai, centru de recreere (cu piscina, sauna, bowling), numeroase restaurante si cafenele, etc.
Cine cauta un loc linistit, cu natura virgina si peisaje impresionante, le va gasi pe toate acestea in Filzmoos. Am ales acest sat si pentru faptul ca nu este foarte aglomerat, avand in vedere numarul mic de partii de schi, dar si pentru peisajele oferite si posibilitatile de petrecere a timpului. Cu ceva timp in urma am trimis un mail oficiului de turism din sat, iar dupa 5 zile am primit un plic consistent cu toate informatiile de care aveam nevoie. Ceea ce poate oferi acest sat, a constituit pentru mine (care nu practic schiul) o garantie, ca nu ma voi plictisi in cele 7 zile petrecute aici.
Deosebita a fost plimbarea cu sania (are si roti si se trece alternativ cand pe talpici, cand pe roti, in functie de traseu) trasa de cai. In sat sunt mai multe pensiuni/hoteluri care ofera plimbari cu sania. Noi am ales sa facem traseul care porneste din sat pana la cabana Oberhofalm sau Unterhofalm (la alegerea turistilor). Aceste cabane sunt situate la circa 6 km de sat, chiar la poalele muntelui si ofera privelisti impresionante ale masivelor Dachstein si Bischofsmutze. Punctul final al calatoriei, Oberhofalm este o cabana traditionala, cu o vechime de peste 340 de ani (a fost construita in jurul anului 1665). Interiorul este spectaculos, decorat cu obiecte vechi, halbe de bere de diferite marimi, tablouri cu istoria cabanei si a familiei, trofee de vanatoare etc. Cealalta cabana, Unterhofalm, este ceva mai ’’noua’’ – a fost construita in anul 1776.
Pe terasa cabanei (daca vremea permite acest lucru, iar noua ne-a permis din plin - veti vedea in poze), pe băncuţele de lemn (acoperite cu pături) puteti servi preparate traditionale, băuturi de toate felurile, pe fondul muzicii populare austriece. Un lucru care mi se pare interesant – pe coperta meniului sunt mentionati furnizorii produselor folosite la preparatele care se pot servi la cabana.
In tot acest timp veti admira peisajul inconjurator, veti respira aer curat, va puteti bronza pe sezlongurile de pe terasa cabanei si va veti gandi, macar cateva secunde (cred totusi, ca ceva mai mult) ce bine ar fi daca nu ar mai trebui sa plecati de aici. Relaxarea si linistea pe care le veti gasi aici merita orice.
Plimbarile dureaza minim 3 ore, din care o ora dus, o ora intors si cel putin o ora (se poate si doua - noi am avut o ora si 45 min) pauza, timp in care caii sunt odihniti, adăpati, hraniti si acoperiti cu pături. Caii care „trag’’ la aceste sanii sunt din rasa Noriker (sau Pinzgauer) si sunt cai de munte puternici, robusti si foarte frumosi. Sunt foarte bine ingrijiti si arata exceptional. Aceasta rasa de cai a avut de-a lungul timpului, un rol foarte important in transportul bunurilor prin trecatorile muntilor Alpi.
In pauza pentru odihna cailor, mergeti pe traseul amenajat intre cele doua cabane si veti ajunge si la lacul Almsee si admirati muntii care inconjoara zona. Durata acestei plimbari – circa 25-30 de minute (depinde de timpul alocat pentru poze). Vara este probabil, un loc ideal pentru a petrece cateva zile si a parcurge multitudinea de trasee din zona.
O alta plimbare (de aceasta data facuta pe jos) relaxanta si plina de peisaje incantatoare este cea de la statia de sus a telegondolei, catre cabana Rossbrand. Drumul dureaza (dus) cam 1,5-2 ore (pauze incluse) prin padure, iar poteca (impropriu spus, deoarece are circa 4-6 m latime) este folosita si de catre schiorii care fac schi fond. Din loc in loc se vor deschide panorame asupra muntilor din zona, iar pentru a admira aceste privelisti, in acele locuri exista si bancute, unde va puteti odihni cateva minute.
Tot in perioada petrecuta in Filzmoos (4-11 ianuarie 2011), am avut norocul de a fi martorul unui concurs cu baloane cu aer cald, care s-a desfasurat intre 8-15 ianuarie. In fiecare dimineata, de pe un camp deschis, decolau baloanele, care in functie de altitudine si de curentii de aer mergeau in directii diferite, iar restul echipajului imbarcat in masinile cu remorcile speciale plecau sa le recupereze din zonele in care aterizau cateva ore mai tarziu. Este extraordinar sa poti sta langa baloanele frumos colorate, inalte cat un bloc si sa le admiri. In seara zilei de 8 ianuarie s-a organizat o petrecere in strada (Baloon party) - una din strazile din sat a fost inchisa circulatiei – iar din ’’meniu’’ nu a lipsit muzica, taraba cu carnati si vin fiert. Cateva baloane au fost ’’umflate’’ spre deliciul participantilor, iar noi am facut multe poze. Lumea dansa, bea un vin fiert, intra in vorba cu echipele participante, intr-un cuvant relaxare. Atmosfera a fost foarte placuta si se ’’vedea’’ ca toata oamenii erau binedispusi si nu aveau nici un stres.
In alta zi am decis sa facem o vizita in doua locuri, care mie personal, mi-au placut in mod deosebit si am vrut sa le revad, chiar daca era iarna (fusesem aici vara) – Gosau si Hallstatt. Privelistea oferita de lacul Gosausee (inghetat bocna), avand pe fundal ghetarul Dachstein este minunata. Am facut si o plimbare in jurul lacului si am fost incantat de peisajele descoperite. Satul Hallstat, cu casutele care parca ’’atarna’’ una peste alta este cam pustiu iarna. Putinii turisti prezenti se plimbau pe stradute, printre casele cochete, frumos impodobite si decorate. Pe malul lacului lebedele si ratele va asteapta sa le dati ceva de mancare. Totusi, in opinia mea, este mai indicat sa mergeti vara sa vedeti acest sat si sa faceti o plimbare cu vaporasul.
Una din zile a fost dedicata unei excursii la Salzburg, dar despre acest oras s-au scris destule si nu are rost sa mai insist.
Despre experienta traita pe ghetarul Dachstein si despre vizitarea palatului de gheata voi scrie un review separat.
Cateva linkuri utile: Oberhofalm,Unterhofalm si Filzmoos.
Trimis de BOGDAN DSN in 14.01.11 22:02:51
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.43437000 N, 13.52167000 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am ramas cu ochii la P02, si: DA, acesta este raspunsul la P14, ar fi placuta o plimbare cu balonul. Este o dorinta pe care o sa mi-o indeplinesc intr-o zi.
Superb sejur ai avut!
Hopa... S-a intors gasca acasa! Cred si eu ca a fost super... asteptam continuarea.
Ati avut o mini vacanta superba.
@ellada sagapo - si eu mi-as fi dorit aceasta plimbare... problema este ca aceasta costa 200 euro/persoana.
Nu stiu daca pozele pot reda atat de bine realitatea. Live este muuult mai bine.
@webmaster13 - multumesc pentru melodie... este foarte potrivita. Cam asta era muzica pe care o puteai asculta la cele doua cabane. La noi ascultai... manele.
@Alina Morar - da, din pacate, a trebuit sa ne intoarcem. La Nadlac mi-am revenit instantaneu.
Vacanta a fost deosebita si mi-ar place sa merg cateva zile si vara pe acolo.
Sincer merita 200 de euro, mama ma-si de euroi ca iar am uitat sa joc la loto
Salut Bogdan,
Poti te rog sa-mi spui la ce pensiune ai stat in Filzmoos?
Ma bate gandul sa merg la vara in zona si caut optiuni de cazare.
Multumesc.
Salutare,
am fost de doua ori in Filzmoos: prima data am stat aici:
http://amfostacolo.ro/austria-pareri, 13/filzmoos, 78,726/gasthof-zeferer, 8300/impresii-sejur-si-fotografii-vacanta__17430. htm#48
si a doua oara aici
http://amfostacolo.ro/austria-pareri, 13/filzmoos, 78,726/haus-gappmaier, 8688/impresii-sejur-si-fotografii-vacanta__18458. htm#48
Un prieten care a fost foarte multumit a stat la:
http://www.haus-anja. at/
Merita sa stai aici, vara cateva zile.
Mai multe optiuni de cazare la:
http://www.filzmoos. at/en/summer/home. html
spor la cautat
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2012 Filzmoos - Un paradis al drumetiilor montane — scris în 15.08.12 de saxonul din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2011 Unterhofalm - la adapostul muntilor — scris în 30.01.12 de Alina53 din GALATI - RECOMANDĂ
- Dec.2011 Filzmoos - poveste de iarna — scris în 22.12.11 de Alina53 din GALATI - RECOMANDĂ