ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.05.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2019
DURATA: 1 zile
Solo
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Hohensalzburg - Fortareata ce vegheaza asupra orasului Salzburg

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Despre acest obiectiv insa trebuia sa va povestesc separat, si asta deoarece este un loc caruia puteti sa ii dedicati usor cateva ore, sau mai putin, si spun asta din experienta, eu am stat cam la vreo 2-3 ore, in timp ce flacaii mei intr-o ora erau inapoi, in fine, ce-i drept ei nu au stat sa faca poze si sunt si mai tineri la urcat si coborat diverse scari, in plus eu am coborat din fortareata pe jos, in timp ce ei tot cu funicularul. Pagina oficiala este aceasta salzburg-burgen.at/en/hoh ... salzburg-castle si spun asta deoarece aici veti gasi o multime de informatii, nu are rost sa fac copy-paste, am sa mentionez inca ceva date pe care nu aveam cum sa le memorez. Vreau doar sa va mai spun ca este un loc pe care nu trebuie sa il ratati.

De obicei fortarelele au fost construite in varful unui deal/stanci care sa le confere mai multa siguranta impotriva atacatorilor. Astazi, astfel de locuri reprezinta simboluri ale oraselor, si totodata puncte bune de reper. Asadar urcarea la fortareata se face cu funicularul, totul merge foarte rapid, insa cand ati ajuns sus fiecare o ia in ce directie doreste, un mare avantaj este ca aveti o harta la indemana pentru a va orienta. Sa stiti ca aveti si puncte cu wifi gratuit asa ca stand pe o banca in timp ce va odihniti puteti transmite poze de la fata locului.

Fortareata Hohensalzburg a fost construita ca un simbol al puterii de catre arhiepiscopii locului, unii locuind chiar aici, asa cum aveam sa vad mai tarziu, altii retragandu-se in timpul perioadelor mai grele.

Prima constructie din bastionul Hasengraben (construit la inceput de secol XVII) in care s-au proptit ochii mei a fost „Reckturm” care se pare ca totusi a fost construit pe la 1500. Acesta este totusi un prim loc de unde Salzburg se vede minunat, iar sfera cu al ei omulet se vad mici, mici.

Am patruns in incinta fortaretei unde deja este ceva lume, insa iar am ajuns la un punct unde priveam in exterior si am vazut o zona verde dar cu niste alei (din beton) care formau un fel de stea. Pareau plasate doar asa, insa un panou avea sa ne spuna ca este lucrarea unui artist Paul Wallach

Fortareata „ascunde” ca sa spunem asa, depozite, normale pentru acele vremuri si care le asigurau locuitorilor traiul, asa ca aici avem:

- Depozitul de sare –deoarece stim ca sarea este aurul alb, si conservantul cel mai folosit

- Granarul –care era mereu plin cu grane, vin si carne si care trebuiau sa le asigure existenta pentru un an in caz de razboi, si am citit ca in acele vremuri (adica la 1500) cand aici existau circa 300 de suflete, faina era depozitata pe podele de lemn (nu in saci) iar acoperisul de lemn ca si podeaua asigurau ventilatia corespunzatoare. Aici puteau fi depozitati pana la 115000 litri vin, asa ca si atunci vorbele: „Mancarea e fudulie, bautura e temelie” erau valabile.

- Important in viata lor a fost construirea de cisterne (la inceput de secol XVII) astfel incat puteau stoca pana la 340000 litri de apa, atat de necesari si despre care spuneau ca nu exista putere fara apa.

- Arsenalul nu putea lipsi nici el, cu armele fiecarui secol in parte, fie ca era vorba de spade, halebarde, sulite, tunuri, normal, majoritatea armelor aflandu-se sub cheie.

Plimbarea noastra insa este insa si mai placuta deaorece sunt ceva terase amenajate, asa incat poti face scurte pauze macar de o bere, iar mobilierul te poarta inapoi in timp.

Turnurile intalnite in cale sunt marcate asa incat intalnim in drumul nostru „Turnul bucatarie” , construit la 1501 dupa cum era scris pe placuta din exterior. Aici sunt expuse articole de bucatarie, vase de pastrare alimente, informatii despre cum se gatea si ce mancau oamenii in Evul Mediu ce insemnau alimentele in acea perioada, era un afisaj cu rezervele din camara la 1526 (o sa vedeti in poze, lista este interesanta). De aici privind pe fereastra, am mai vazut un turn unde se iesea afara, nu eram sigura daca voi nimeri si eu locul, insa am nimerit pana la urma.

Si in plimbare am ajuns intr-un spatiu deschis cu mai multe cladiri interesante, insa una este ceva mai aparte, este memorialul Keutshach aflat pe peretele capelei Sf. George. Memorialul reprezinta statuia arhiepiscopului Leonhard von Keutschach (unii dintre arhiepiscopii importanti ai acestui loc) intre doi diaconi. Tot pe acest perete se afla si un ceas solar. Am intrat si in capela Sf George, si o sa o vedeti in poze, este o capela micuta, dar draguta. Tot in aceasta zona se afla casele capelanului si ale preotului. Si iar am gasit un loc minunat de unde se poate vedea orasul, insa nu am inteles rolul monedelor aruncate acolo.

Am intrat mai apoi intr-o capela construita la inceput de secol XII, si din care s-au pastrat ceva ziduri vechi. Si vizita continua cu trecerea noastra (de fapt a mea) printr-o seri de Sali de muzeu (de fapt indicatorul spunea „catre toate muzeele” si vedem exponate din perioada 1427-1429, dar si alte perioade, tema fiind arhiepiscopii de Salzburg, fiind mentionati 5 arhipiscopi. Vedem mai apoi alte personalitati ale diferitelor timpuri, printre acestea o masca a maresalului Radetzky, bustul Imparatului Franz Iosif I.

Si explorarea continua, o camera speciala ii este dedicata lui Paracelsus (pe numele lui Theophrastus von Hohenheim) si ce a insemnat el, si ce am aflat interesant aici, a fost ca Paracelsus a scris peste 200 de texte, toate in germana, in timp ce alti confrati le scriau in latina. Cum sa nu fie astfel si mai mandri de Paracelsus.

Avem expuse armuri, instrumente muzicale din Evul Mediu, ziduri vechi, mobilier sau o soba minunata.

Si ajungem si intr-o zona aparte plina cu monede din aur apartinand diferitelor epoci dar si reprezentanti, unle avand chiar mai mult de 600 de ani, si de pe un panou din sala aveam sa aflam ca monedele provin din Venetia, Ungaria, Roma.

Si am vizitat si Muzeul Marionetelor, unele fiind chiar vechi, au chiar 100 de ani, dar nu puteam sa nu gasim aici si reprezentarea familiei Trapp.

O alta sala reprezinta diversi arhiepiscopi iar povestea lor o asculti la un audio ghid.

Dupa ce am vizitat atat cat am putut eu, recunosc cinstit, am ratat un muzeu cu niste sali impresionante (cred ca acolo trebuia sa platesc separat) dar nu mai eram in stare, asa ca am luat-o pe jos spre oras, pe o alee pietruita placuta, dar nepotrivita pentru mine.

Chiar daca am spus-o la inceput, am sa ma repet la final, fortareata merita vizitarea si va invit sa o faceti.

Alegeri inspirate si sa ne auzim de bine.

 

Webmaster te rog inserarea acestui filmulet de prezentare a fortaretei youtube

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 03.05.20 16:03:04
Validat / Publicat: 03.05.20 20:57:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.

VIZUALIZĂRI: 1095 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Aruncam o privire spre Salzburg si il vedem in toata splendoarea lui
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 45500 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

webmaster
[03.05.20 21:01:55]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

senateoPHONE
[03.05.20 21:42:27]
»

Interesant ca orice castel fortareata medievala. Am ramas nelamurit, se poate urca pe jos la fortareata?

mishuAUTOR REVIEW
[03.05.20 21:42:57]
»

@webmaster: Multumesc frumos pentru aprecieri, o seara linistita.

mishuAUTOR REVIEW
[03.05.20 21:45:07]
»

@senateo: Corect! se poate urca si pe jos, nu mai stiu exact cum este intrarea, dar cred ca este si mai frumos ca un drum sa fie facut cu funicularul si unul pe jos, asa vezi diversificat.

Multumesc pentru vizita si aprecieri. ​

Dorina9
[03.05.20 22:00:56]
»

@mishu: Chiar trebuie adaugat pe wishlist, Salzburgul

Interesanta vizita!

Felicitari, votat cu placere! ​​

mishuAUTOR REVIEW
[03.05.20 22:25:09]
»

@Dorina9: Vezi ca ai spus cu martori , asa ca trebuie sa te conformezi.

Multumesc de vizita si aprecieri. ​

Alina53 CONS. ONORIFIC AFA / AUSTRIA
[04.05.20 00:28:53]
»

Rândurile tale îmi reînvie amintiri dragi... În urmă cu zece ani, de Crăciun, ajungeam și noi în acele locuri... Concertul măreț în zi de sărbătoare în Domul din Salzburg, apoi vizitarea Castelului, nu se pot uita...                                                                                                                                                  Noi am ales calea mai dificilă de a cuceri fortăreața, am mers pe jos dus-întors, n-a fost prea ușor drumul, fiind și în pantă destul de abruptă.                                              

​În cei aproape o mie de ani de existență, cine știe câte s-au petrecut în spatele acelor ziduri...

​Știai că Hohensalzburg nu a fost niciodată cucerit în urma vreunui asediu? Sau că pe latura sa estică s-ar părea că există cea mai veche construcție de funicular din lume, datând de prin anul 1500?                                                               

​ În perioada de Advent, orașul lui Mozart devine magic, poți să tragi o fugă, pentru tine nu este departe...

crismisPHONE
[04.05.20 07:18:27]
»

@mishu: He-he, am citit cu interes lista cu alimentele de pe stoc la 1500 și ceva și am recunoscut, cu bucurie, vinul Malvasia, adus din Insulele Canare (acesta fiind, la vremea respectiva, cel mai exportat produs al insulelor) ! Vezi cum se întrepătrund articolele noastre?!

În altă ordine de idei, am vizitat cândva fortăreața, cred că sunt vreo 10 ani, dacă nu mai bine, dar nu-mi mai amintesc aproape nimic! Doar imaginea orașului văzută de sus... ​

mishuAUTOR REVIEW
[04.05.20 08:21:33]
»

@Alina53: Am auzit despre Craciunul la Salzburg, insa recunosc cinstit pana in prezent nu am ajuns si asta oarecum dintr-un calcul. De cand sunt aici am ales ca pentru perioada Sarbatorilor de iarna sa merg in altfel de locuri, mai spre toamna am sa va povestesc despre ele poate va dau idei. Unele locuri sunt foarte cunoscute/circulate, altele sunt cunoscute mai putin de noi insa deosebite si la un moment dat am ajuns sa prind gustul targurilor mai traditionale si nu atat de comerciale, dar am sa povestesc.

Am obosit coborand panta (ce-i drept si din motive medicale), asa ca sa o si urc, am evitat, asta pentru ca si in cetate urci, cobori, faci exercitii suficiente. Funicularul din partea estica este intradevar ​cel mai vechi si le folosea pentru a-si aduce proviziile in cetate. Si cetatea cred ca si ea ar fi frumoasa in preajma sarbatorilor, am sa incerc.

Multumesc frumos pentru vizita si aprecieri dar si pentru informatiile oferite. ​

mishuAUTOR REVIEW
[04.05.20 08:26:50]
»

@crismis: Ma bucur ca ai regasit lucruri cunoscute si imi pare bine sa aflu ca drumurile ni se intrepatrund si imi place acest lucru si mi-as dori sa fie si in viata reala, dar mai am de asteptat pentru asta, ma bucur ca se intampla macar prin articole.

Lista mi s-a parut foarte intersanta, de asta am si vrut sa pun poza, initial nu o selectasem, dar studiind mai atent lista am vazut exemple de provizii, condimente si nu numai pe care le folosim si astazi, si pe care le consideram modene, dar uite ca beneficiile lor se cunosteau de mult. ​

Si poate aceasta aducere aminte a unor locuri cunoscute te va face sa mai planifici o vizita in zona.

Multumesc pentru vizita si aprecieri dar si pentru completari. ​​

Mika
[04.05.20 09:36:28]
»

@mishu: Am vizitat de curând fortăreața, nu am folosit funicularul, plimbarea pe jos a fost foarte plăcută, mai ales că am prin o vreme de primăvară in februarie. Este interesantă, ne-am oprit la un restaurant din interior cu mobilier in stilul anilor de glorie ai fortăreței. Cel mai mult insă mi-a plăcut cum se vedea orașul de sus. Citit, votat cu drag!

mishuAUTOR REVIEW
[04.05.20 14:02:13]
»

@Mika: La stilul tau obisnuita cu muntii cred ca in fuga urcai acel drum, mie mi-a placut si cu funicularul insa recunosc cinstit, nu as mai cobori pe jos deloc, este minunat, dar pentru mine foarte dureros.

​Ai dreptate in ceea ce priveste cat de frumos se vede orasul de sus, si indiferent din ce punct ai privi, este minunat.

Si intradevar si sa te opresti acolo la o terasa intrand in spiritul fortaretei este placut.

Multumesc pentru vizita si aprecieri. ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[05.05.20 20:28:00]
»

@mishu: Frumoasă, interesantă dar cam bositoare excursia asta! Dar merită tot efortul! Ca o PUTOARE NOTORIE ce mă aflu, eu aș fi coborât cu băieții, cu funicularul!

Salzburgul de Sus, sau Înaltul Salzbrg e bine conservat pentru vârsta lui șioferă multe informații despre viața sărarilor din timpurile alea!

​Și ​muzeele diverse din interior atrag vizitatorii! Deh, aistriecii știu să-și vândă marfa!

Frumos, interesant, incitant! ​

mishuAUTOR REVIEW
[05.05.20 21:23:11]
»

@Zoazore: Da, "bositoare"excursie , dar frumoasa, si stii cum e, suferi daca vrei sa vezi ceva frumos. Asa este, puteam cobori si cu funicularul dar asa am vazut mai mult.  

Salzburg este minunat, este un oras in care la fiecare pas este ceva de vazut. Cat despre sare, am citit multe de cand sunt aici si asa am aflat diverse lucruri si cred ca asta conteaza.

Si este pe lista mea de a mai ajunge inca o data acolo, dar cine stie in ce conditii si cand va fi asta.

Multumesc pentru vizita si aprecieri. ​​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
diana2015PHONE
[15.05.20 15:35:18]
»

AmFostAcolo, l-am bifat și pe acesta. Într-adevăr este fascinant. Bine eu sunt fascinată de castele și nu-mi scapă niciunul Ceea ce-mi place mult din acea perioadă sunt sobele superbe

La catacombe ai fost? Pe mine catacombele sincer nu m-au impresionat, deloc, poate și unde era o vreme cu ploaie măruntă, pătrunzătoare, mocănească cum îi spunem noi

Mă bucur să revăd prin pozele și articolele tale locurile bătute și de noi

Votat cu drag

mishuAUTOR REVIEW
[15.05.20 19:33:23]
»

@diana2015: Fortareata mi s-a parut un loc unde sa poti petrece ore bune si acest loc chiar este frumos.

Despre catacombe, nu imi mai aduc aminte daca le-am vazut sau nu, poate ca le-am ratat?!

Si mie imi place sa citesc despre locuri pe unde am ajuns eu si sa ma bucur de fiecare lucru cunoscut, e ca si cand as reintalni un prieten.

Multumesc pentru vizita si aprecieri. ​​​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina53, crismis, diana2015, Dorina9, Mika, mishu, senateo, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul (Festung) Hohensalzburg:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083268165588379 sec
    ecranul dvs: 1 x 1