ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.06.2011
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    JUN-2011
    DURATA: 1 zile
    single

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Luxul si fastul catolicismului la Abatia Melk

    Ilustrație video-muzicală
    GREGORIAN CHANT - Veni Creator Spiritus
    TIPĂREȘTE

    De cand a fost Austria mentionata pentru prima oara intr-un document oficial in urma cu mai bine de o mie de ani si pana a devenit un mare imperiu, au trecut cateva secole. Odata cu dezvoltarea ei a crescut si influenta si puterea bisericii. Caci in orice perioada din istoria unei tari (sau a omenirii in general), religia a jucat un rol foarte important – a fost o forma de organizare si de contol al maselor - si cu cat influenta sa a fost mai mare, cu atat putera sa economica a atins valori egale cu ale reprezentantilor statului (a caselor regale, a monarhiei in general).

    Traversand Aurstria, in zona Vaii Wachau, desi nu era in programul nostru, ghidul ne-a propus sa facem un popas la Abatia Melk. Cineva din grup a intrebat „ ce este aceea o abatie” si raspunsul simplu a fost „ un fel de manastire”. Asemanarea se opreste doar la faptul ca si in una si in alta convietuiesc, dupa reguli diferite de cele ale societatii civile, reprezentanti ai bisericii. Asa cum regulile difera, si „ nivelul de trai „ este mult diferit. Oricine a vazut o manastire de calugari (ortodoxa) a remarcat simplitatea in care acestia traiesc, conform conceptelor acestei religii. Dar la fel de bine, cine a intrat macar odata intr-o abatie (sau intr-o catedrala catolica) a fost uimit, socat sau fascinat de bogatia materiala a acestora. Caci una este sa te retragi la manastire si sa iti duci viata in mere simplitate materiala dar in bogatiea credintei si in innaltare spirituala... si alta este sa traiesti intr-o abatie in care luxul, bogatia materiala, fastul sa depaseasca cu mult nivelul de trai al societatii.

    Abatia Melc nu face nici ea exceprie. Situata la doar cativa km. de autostrada A1 ce strabate Austria, acesta abatie a fost resedinta primului conducator al Austriei de sud-vest in anul 976, Leopold I... O suta de ani mai tarziu Leopold al II-lea, a oferit in dar aceasta resedinta, ordinului benedectin si de atunci viata acestei abatii s-a desfasurat fara intrerupere. La inceput in cadul abatiei, a fost infiintata o biblioteca si o scola si cum tipar nu exista, manuscrise unice si de mare valoare au fost scrise, aduse si pastrate la Melk.

    Asa cum am vazut-o eu, este cam de la 1700, cand cladirile au fost reproiectate si realizate de nume mari ale vremii; constructori si artisti renumiti, care au adus arta si luxul „ in casa Domnului „. De multe ori in istoria sa, viata la abatie a fost in stransa legatura cu vita civila; conducatorii abatiei au fost de multe ori numiti prin ordin imperial, existand astfel o legatura intre puterea casei regale si influenta bisericii asupra maselor.

    La inceputul sec. XX, in abatie s-au facut ample lucrari de modernizare; s-au introdus curentul electric, canalizarea si au fost comandate noi lucrai de arta.

    Am lasat autocarul in parcarea de langa abatie si am intrat pe domeniile acesteia. De la primii pasi, am fost intampinati de o prima gradina fastuoasa. De la nivelul locului unde este parcarea, se coboara o scara dubla (simetrica) catre prima curte interioara. Totul este aranjat dupa reguliele si maretia unei gradini regale. Iarba, florile, copacii si fantanile arteziene sunt frumos aranjate dupa reguli peisagiste de mare clasa. Pe partea dreapta sunt terase si magazine cu suveniruri pentru turisti. (religia nu mai este demult doar o credinta, este si comert... si inca unul facut la cele mai inalte stndarde).

    Am trecut apoi intr-o alta curte interioara, simpla, pietruita, de jur imprejurul careia sunt cladirile propriuzise ale abatiei. Cele din partea drepta sunt rezervate preotilor, iar in cele din stanga este permis accesul vizitatorilor. Turul poate fi facut cu sau fara ghid local. Este suficient sa vezi scara bogat ornamentata ca sa iti dai seama cam ce te astepta in multele sali si coridoare pe cere le vei strabate. O sala lunga ca un coridor, este plina cu statui ce reprezinta filozofi, si alte pesonalitati din lumea antica. O alta este plina ‚ cu tablouri mari, ce infatiseaza imparati si impatatese. Am trecut dint-o sala in alta, amenajate mai bine si mai frumos decat multe muzee prin care am fost. Fiecare era luminata in alta culoare (verde, albastru sau oranj), toate aveau sisteme de AC, display-uri pe care rulau filme documentare si desigur CCTV. Pe langa operele de arata, haine de gala ale preotilor, carti si manuscrise rare si foarte vechi, am remarcat si sobele deosebit de bogat ornamentate, pastrate din vremea cand nu exista curent electric. O sala cu totul speciala, este Sala Oglinzilor, unde obiectele expuse, capata o alta dimensiune datorita reflectarii imagini in oglinzile care acopera in totalilate peretii.

    Traseul turistic, m-a dus apoi pe o terasa exterioara de la inaltimea careia am admirat orasul Melk, dupa care am intrat in mare biblioteca. Mii de carti vechi, admirabil legate in piele, umplu de jos si pana sus o biblioteca imensa... Daca pana la acest punct al vizitei, in fiecare sala spunem soptit un lung „ uauuuu... ” de admiratie... cand am intrat in capela abatiei, am ramas muta. Cata grandoare, cate picturi si cate sculpturi minunate impodobesc acest lacas nici nu stiu sa spun. Totul este din marmura sculptata cu o indemanare si finete deosebite (sa nu uitam ca totul este realizat manual). O multime de ornamente aurite intregesc aerul regal al acestei catedrale. Sfinti, arhangheli si calugari... toti isi gasesc reprezentarea acolo. Priviti fotografiile si veti intelege mai bine despre ce vorbesc. De o parte si de alta a navei, altare mari si bogat ornamentate, aduc un omagiu celor ce se odihnesc acolo. Oraga in sine este o mare realizare tehnica si artistica. Dupa minute intregi de contemplare a acestei catedrale, am reusit sa revin cu picioarele pe pamant si iesind din catedrala, am luat o gura de aer curat in alta gradina ce se afa in partea stanga a domeniului. Si acolo, totul arata perfect; alei late pietruite, flancate de copacei si arbusti perfect taiati in diverse forme invitau turistii la relaxare. In centru este o fantana arteziana, in a cerei apa limpede traiesc ca in intr-un mic Paradis, cativa pestisori colorati sub conducerea pestisorului auriu.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 20.06.11 20:20:30
    Validat / Publicat: 20.06.11 21:35:15
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 6416 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P23 Austria - Abatia Melk, tavan in anticamera bibliotecii
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 31 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    11 ecouri scrise, până acum

    georgiana
    [20.06.11 21:49:43]
    »

    Prima oara am auzit despre acest loc intr-o carte. Si eu imi doresc de mult sa vizitez acest loc. Am citit toate reviews-urile despre acest subiect, dar mai nou cand plecam din tara nu mai trecem prin Austria, ca de obicei, ci scurtam drumul prin Slovenia, in drum spre Italia. Pozele tale sunt foarte elocvente si deosebit de frumoase, iar review-ul pe masura.

    Ati mai facut si alte opriri in Austria in afara de Abatia Melk?

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Diaura*AUTOR REVIEW
    [20.06.11 22:09:04]
    »

    @georgiana

    Eu am auzit prima oara despre acesta abatie aici pe AFA; si pentru ca imi placuse ce aflasem, am fost cea care s-a bucurat cel mai mult de aceasta vizita surpriza.

    Da, am vizitat Viena si Salzburg.

    Admin
    [20.06.11 22:13:38]
    »

    Este cred cel mai complet review despre acest obiectiv dintre toate cate s-au scris pana acum. Articolul a fost bineinteles selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

    webmaster13
    [21.06.11 10:30:15]
    »

    Am atasat aceasta melodie, sper sa placa, se poate schimba!

    ileana45
    [21.06.11 11:38:27]
    »

    "Oricine a vazut o manastire de calugari (ortodoxa) a remarcat simplitatea in care acestia traiesc, conform conceptelor acestei religii. "

    Probabil ca n-ai ajuns la manastirea Recea din Ardeal, pentru ca altminteri, luxul desfranat in care traiesc reprezentantii de aici ai Domnului pe pamant te-ar fi facut sa-ti reconsideri buna parere pe care o ai despre ei.

    Am ajuns acolo intr-o zi de Sf. Maria, ce sa-ti spun, era pelerinaj, lume, cata frunza si iarba si, intrucat ghida noastra, impreuna cu alti cativa drept-credinciosi tineau mortis sa participe la slujba, noi, ceilalti [pagani] ne-am asezat pe scarile uneia dintre cladirile adiacente manastirii. A venit o maica sa ne interzica sa stam, din ordinul staretului, de ce crezi? Auzi argument: "se tocesc scarile ". Ramai interzis, cu atat mai mult, cu cat ne ne asezaseram, evident, direct pe scari, din ratiuni de igiena si oricum partile "moi" ale corpului nu "tocesc " marmura din care erau facute scarile. Iar cand s-a apropiat ora de slujba, Maria-Sa, Staretul a aparut intr-un Rolls-Royce alb impunator, sfidand asistenta.

    Am ramas cu o mare amaraciune de atunci, dar asta a fost perceptia mea relativ la smerenia (sau mai exact lipsa ei) mai-marilor bisericilor noastre.

    Ai un vot de la mine, cu drag.

    igvoicu
    [21.06.11 12:07:00]
    »

    Daca iti aduci aminte pretul de intrare in abatie, te rog.

    Voi merge in august, tot grup organizat.

    Multumesc.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [21.06.11 12:11:47]
    »

    @ ileana45 @ileana45

    Recunosc ca la acea manastire nu am fost. Dar la modul general am facut aceasta comparatie, nu am luat in calcul cazurile particulare.

    @ igvoicu

    Biletul a costat 8 Euro.

    leone
    [08.08.11 20:19:40]
    »

    Foarte frumos review-ul, intr-adevar! Nu mai adaug nimic, Diaura a prezentat minunat locul...

    Doresc sa fac doar cateva precizari pt cei care calatoresc individual, cu autoturismul...

    Eu si sotia am planificat o vizita la Abatia Melk pe drumul de intoarcere dintr-o lunga calatorie ce a insumat 21 zile.

    Asadar, ajunsi aproape de Salzburg am programat GPS-ul pentru Melk, insa nu am gasit o anume strada si am notificat "centru localitate"...

    Am ajuns in Piata Primariei (Rathaus), care este jos, in oras... Am urmat indicatoarele "Stift Melk" si am ajuns, relativ usor, pe platoul unde este amenajata o mare parcare, gratuita, pentru autocare si autoturisme...

    De aici, se pleaca usor catre Viena sau alta destinatie, cu acces rapid la autostrada, urmand indicatoarele rutiere...

    Restul... a fost descris, repet, f frumos de Diaura... Fiecare are propriile emotii in astfel de intalniri cu vestigiile istoriei...

    crisbl123*
    [04.03.12 23:48:50]
    »

    Felicitari pentru review!

    Si eu merg in excursie in aprilie si avem ca si obiectiv turistic si manastirea Malk. Review-ul mi-a starnit interesul despre aceasta manastire despre care sincer nu am auzit pana acum.

    Felicitari inca o data si pentru fotografii!

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [05.03.12 10:11:34]
    »

    @crisbl123:

    Ca de fiecare data cand randurile mele ajuta pe cineva sa descopere ceva minunat, ma bucur ca iti pot fi de folos.

    Daca tot vei fi prin zona neaparat sa iti rupi 1-2 ore din timp pentru aceasta bijuterie de arta.

    Tot in aceasta zona a Austriei, fa si un popas la unul din restaurantele Land Zeit (am povestit si despre ele). Vei manca pe saturate in niste conditii super pentru ce inseamna un popas pe marginea autostrazii.

    Vacanta minunata si sa ne povestesti ce ai vazut.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    crisbl123*
    [05.03.12 22:43:23]
    »

    @Diaura: Multumesc foarte mult!

    Excursia are ca tema castelele Bavariei si in mod sigur voi scrie impresiile la intoarcere.

    Multumesc inca o data!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    crisbl123*, Diaura*, georgiana, igvoicu, ileana45, leone
    Alte impresii din această RUBRICĂAbația Melk și împrejurimile sale:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061758995056152 sec
    ecranul dvs: 1 x 1