ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.06.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 4 zile
prieteni
4 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 2 MIN

    Despre gondolă

    TIPĂREȘTE URM de aici

    De ce despre gondolă? Din cauza ploilor și a inundațiilor din ultima vreme! Pentru că auzim adesea, a plouat așa mult, că poți merge cu gondola sau, apa e așa mare, mai lipsește gondola. Nu cred să mai fie cineva în ziua de azi, care să nu fi auzit de gondolă. Dar de secretele acestor ambarcațiuni?

    În două vorbe, gondola exista încă din sec al XI-lea. Prin excelență venețiană, gondola are un farmec și o magie aparte. Toate gondolele sunt lucrate din lemn, toate sunt vopsite în negru, toate au exact aceeași formă. Încă se mai produc în șantierele orașului pentru transportul turiștilor, afacerea fiind foarte bănoasă. Măcar nu este chinuit niciun animal, așa cum se întâmplă în multe alte zone, în special în cele estice.

    Toate gondolele sunt confecționate din lemn, sunt lucrate manual, la care se utilizează opt feluri de esențe: brad, zadă, cireș, nuc, ulm, stejar, tei și mahon. La asamblarea ei, se folosesc 280 bucăți separate de lemn. Prora este în formă de furcă, se numește ”ferro” și are șase lamele, câte districte are Veneția. Tradiția se păstrează cu sfințenie și se transmite din generație în generație, ca de altfel și îndeletnicirea de gondolier.

    Cu forma sa elegantă și asimetrică, ambarcațiunea are partea stângă mai largă decât cea dreapta, pentru a da suficient loc de mișcare gondolierului. Acesta cunoaște cele mai mici secrete ale gondolei pe care o manevrează cu o uimitoare grație și siguranță. Ba, mai și dă informații, vorbește, glumește, cântă în timp ce atenția nu-i este îndepărtată nicio secundă de la ”micul monstru negru” ce-i poate crea oricând surprize.

    Toate gondolele sunt vopsite în negru, în consens cu legile din perioada când se încerca diminuarea extravaganțelor societății venețiene.

    Se păstrează și tradiția vestimentației gondolierilor. Tricoul cu dungi orizontale și basca marinărească albă.

    Gondola este taxiul orașului. Sunt locuri fixe pentru îmbarcare și pentru debarcare, ca de altfel și pentru parcaj. În 2017, o plimbare cu gondola pe canalele ce străbat orașul în lung și-n lat, traversate nu mai puțin de 600 poduri, mai puțin de o oră costa în jur de 100 euro.

    Gondola este una din multele elemente specifice orașului Veneția. Din păcate și schimbările geoclimatice o dovedesc, generațiile viitoare o vor vedea doar la muzeu.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de mihaelavoicu in 27.06.19 17:44:01
    Validat / Publicat: 27.06.19 20:38:07
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: diverse orașe

    VIZUALIZĂRI: 831 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P12 Parcaj de gondole în apropiere de Piazza San Marco.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24050 PMA (din 26 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    tata123 🔱
    [28.06.19 09:04:33]
    »

    @mihaelavoicu: Orașul Veneția - împărăția apelor, sute de artere pe apă: canalele. Gondola - unul din cele mai specifice lucruri venețiene (alături de masca de carnaval și sticla de Murano) - ne încântă prin formă, ornamente, gondolier și istorie.

    „Lebăda neagră” a canalelor venețiene, barca a suferit mai multe transformări de-a lungul secolelor, ajungându-se până la statornicirea unor reguli clare de construcție chiar prin decrete ale dogilor Veneției.

    Azi, o călătorie cu gondola a devenit doar un mod romantic de a vizita orașul lagunar. Și nu e ieftină această plăcere...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [28.06.19 10:38:33]
    »

    @tata123: Mulțumesc pentru ecou!

    Venețienii sunt atât de atașați sufletește de gondolele lor, încât în insula San Michele din lagună, acolo unde se află cimitirul orașului, există un colț dedicat gondolelor, loc decorat cu o gondolă din piatră.

    „Lebăda neagră” a canalelor venețiene, barca a suferit mai multe transformări de-a lungul secolelor. Așa este. La Palatul Dogilor am văzut expusă o vechitură de gondolă care nici pe departe nu aducea cu forma elegantă a celor de azi, deși tehnologia se păstrează. Bine ai zis, barca și nu gondola.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Mitica49
    [06.07.19 14:26:04]
    »

    @mihaelavoicu: Interesante detaliile referitoare la gondole. Acum foarte mulți ani (vreo 40) fiind într-o delegație la Milano am ajuns, cu sprijinul firmei la care făcusem deplasarea, și la Veneția. Ca atare am reușit și o plimbare, scurtă, cu gondola, apoi cu un vaporetto am traversat canalul până la o insulă (cred că San Giorgio) unde am urcat în turnul mânăstirii, având, de aici, o imagine panoramică nemaipomenită asupra orașului dogilor.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [06.07.19 16:56:43]
    »

    @Mitica49: Și de atunci nu ai mai fost? Atât de ușor se ajunge la Veneția, are atâtea comori de arătat! Și atât de puțin timp la dispoziție... Se zice că Veneția nu-și va ispăși păcatul dezastrului pricinuit civilizației bizantine, chiar dacă au stat în fața otomanilor în Marea Mediterană, chiar dacă a dus mai departe civilizația greacă, chiar dacă au oferit protecție Ciprului și Cretei în vremuri grele... scufundarea sa este iminentă!

    Am văzut și Veneția inundată. Oaaaaaa...

    Merci pentru ecou!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    mihaelavoicu, Mitica49, tata123 🔱
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Veneţia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064957141876221 sec
    ecranul dvs: 1 x 1