ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.03.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Targoviste
ÎNSCRIS: 04.02.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2002
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 adulti ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
PLAJA şi MAREA:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
91.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 7 MIN

    Pamant si apa, in egala masura

    TIPĂREȘTE

    Venetia, la pas… Dupa o noapte dormita cu jumatati de masura, intr-un hotel elegant (Continental) din Lido, cu lunga sa plaja de nisip, am ajuns in Venetia, si am parcurs-o cu grija si venerare. Am facut-o si pe jos, colindand cu harta in mana, pe stradutele intortocheate, traversand poduri superbe, dar si cu vaporasul. Nu credeam ca o voi vedea, si ma gandeam mereu ca poate, peste putin, nu va mai fi… Departe de mine sa fiu chiar atat de pesimist, dar daca sunt atat de multe zvonuri alarmiste, mai pleci urechea… Ma apucasem sa citesc inainte, sa studiez pliante, sa intreb pe altii, devenise o obsesie, stiam si unde ne vom da intalnire cu niste prieteni, doar punand degetul pe o coloana din niste vederi vechi. Acum sunt tare mandru, am vazut Venetia de 3 ori. E ceva… Dar pentru ca azi am aflat mai multe despre Venetia, imi place sa atrag atentia, sa spun si prietenilor ce mi-a placut acolo, desi azi e un obiectiv parcurs de orice excursie spre vest, si fiecare poate vedea cu ochii lui. Dar cand ai si timp la dispozitie, te apleci mai mult asupra minunii. Mai intai de toate, numele venetienilor semnifica nobletea, dar si faptul ca sunt straini, nou-veniti. Venetia este o formatiune urbanistica complexa. Orasul s-a dezvoltat incepand cu cartierul Rialto. La acea vreme s-a realizat un adevarat plan de amenajare, excavandu-se o retea de canale, pamantul scos fiind folosit pentru ridicarea si consolidarea planului insular. Asa s-a nascut Canal Grande, cu alte numeroase canale ale orasului, cu mai mult de 400 de poduri. Cele 118 insulite au fost consolidate cu ajutorul unei adevarate paduri de piloti din trunchiuri de lemn de esenta tare care formau fundamentul caselor si palatelor. Acest conglomerat urban are o lungime de 4, 3 km de la vest la est, si o latime de cca 2, 8 km de la nord la sud. Perimetrul orasului cuprinde insulele Garii Maritime, San Giorgio, Sant’Elena si Giudecca. Din punct de vedere topografic, Venetia s-a prezentat in acea dimineata in fata noastra, ca un oras de vis, iesind din ape, luminos si splendid, care arata in fiecare anotimp un limbaj specific, care pune in valoare istoria, frumusetile naturale si artistice, ospitalitatea si curtoazia locuitorilor sai, care o fac sa para unica in lume. Celebrul Canal Grande, sau Canalazzo, cum il numesc localnicii, cu minunatele sale palate si case pitoresti, este artera principala a orasului. Are forma unui “S” invers, pe o lungime de cca 4 km, cu o latime variabila, intre 30 si 70 m si cu o adancime depasind 5 m, taind orasul de la nord-vest la sud-est in doua parti neegale, si strapungand in vastul Canal San Marco, unde se profileaza constructia grandiosului Palat Ducal.

    Aceasta mare artera, datorita celor 3 mari poduri ale sale (cel de la Gara, podul Rialto si podul Academiei) si celor 45 de canale, usureaza comunicatiile catre toate cartierele orasului. Canal Grande impresioneaza pe cei care il parcurg prin spectaculoasa insiruire de superbe palate din toate epocile si in toate stilurile, de o masiva monumetalitate arhitecturala. Oricat am fi fost de distrati, era imposibil sa nu ne fie captata atentia de palatele, casutele, piatetele, penumbra unui “rio”, o mica gradina, ascunsa de invazia apei, un portal uzat si innegrit. Este de inteles admiratia pe care orasul a suscitat-o in cursul secolelor din partea poetilor, pictorilor, muzicienilor, de la Byron la Foscolo, de la Canaletto la Conova si Wagner. Micile canale, numite “rielli”, caracteristice Venetiei, cu o largime de 4-5 m, prin care numai gondolele pot strabate, se strecoara intre casele si palatele de cartier. La malul apei, strazile, foarte adesea micute si intortocheate, numite “calle” (probabil ulicioare), care dau spre piete mari numite “campi” sau spre piatete (“campielli”), ori cateodata spre asa numitele “corti”, care nu mai duc nicaieri. Nume de cartiere din Venetia: San Marco, Castello, Cannareggio, Santa Croce, Sfantul Paul, Dorsoduro, etc.

    Venetia este la 4 km de partea ei stabila. Pentru ca serviciile maritime sunt indispensabile, legatura intre cele doua zone se face prin 2 poduri care traverseaza laguna: o linie de cale ferata dubla si o autostrada. Am ajuns cu autocarul intr-o piata mare si am parcat acolo. Imediat pe stanga se afla Stazione di Santa Lucia (gara), care si-a luat numele de la o biserica preexistenta, demolata. Podul de cale ferata a fost inaugurat la mijlocul sec. XIX si a fost o constructie destul de grea pentru acea vreme: avea 225 arce si peste 75. 000 piloti infipti pe fundul lagunei. Cand e vorba de poduri, dau tot felul de amanunte, nu pot sa uit ca asta mi-e meseria. Gara este destul de recenta (cam de prin 1955). In apropierea garii se afla Ponte degli Scalzi, din piatra alba de Istria, intr-un singur arc, de aproape 40 m, cu o inaltime libera de vreo 7 m. Pare firav, dar e foarte robust. Langa pod se afla Biserica Santa Maria di Nazareth cu fatada baroca. A meritat sa observam si campanila Bisericii San Geremia, foarte veche. Foarte frumoasa este Biserica San Simeone Piccolo (San Simeone e Giuda), cu o cupola verde, avand in varf statuia lui Iisus, avand la fatada o scara larga pana la apa, cu coloane corintice si un timpan sculptat. O suma de palate (Labia, Ruoda, Boldu, Calergi, etc. ) incanta ochii, sigur am mai uitat denumirile unora. A, trebuie sa amintesc de Muzeul de Istorie Naturala (gazduit de Fondaco del Turchi), interesantul Ca’Pesaro (unde se afla Galeria Internationala de Arta Moderna si Colectia de Arta Orientala), considerat o capodopera in domeniul constructiilor private. Un palat foarte frumos este Ca’d’Oro, cu fatada sa alba, cu influenta bizantina (are niste arce si ogive superbe, o dantelarie suspendata).

    Podul Rialto are un arc de 28 m, inaltimea este tot in jur de 7 m, iar cele doua picioare au vreo 12. 000 piloti batuti pentru asigurarea stabilitatii la fundare. Este locul unde am zabovit cel mai mult, in afara Pietei San Marco, este locul frecventat de pictori, fotografi si turisti din intreaga lume, un adevarat Babel, este plin de buticuri. Imediat se afla trei palate, din care unul este sediul municipalitatii (Farsetti).

    Piateta de la San Marco poate fi considerata o eleganta intrare in grandioasa Piata San Marco. Monumentele de acolo sunt fara nici o indoiala exceptionale: pe stanga, privind spre piata, Biblioteca Sansovino si, la dreapta, Palatul Dogilor. Initial fusese acolo o piata de marfuri alimentare, dar decretul dogelui a stabilit ca Piateta trebuia sa fie libera. In piateta se afla 2 coloane, din granit rosu, una a Sf. Teodor, alta a Leului din San Marco, simbolul orasului. In piateta aveau loc executiile capitale. Campanila, dupa o surpare in 1902, a fost reconstruita in 1912. La piciorul campanilei se afla minunata loggetta cu trei arcade, ornata cu 4 statui in bronz (Apolo, Mercur, Pacea, Minerva).

    Turnul cu ceas, care suna de 4 secole si jumatate, are deasupra leul inaripat. , mai jos se afla o terasa in semicerc cu o nisa si doua usi laterale. In nisa este amplasata Fecioara cu pruncul.

    Bazilica San Marco contine toata istoria politica, sociala si religioasa a Republicii. Cred ca orice descriere e de prisos. Privesc fotografiile si continui sa admir. Fatada are mai mult de 50 m, cu 5 serii de arce sustinute de coloane cu capiteluri orientale, arcul din mijloc fiind cel mai mare, cu Judecata de Apoi, cu mozaicuri splendide. Intre arce se afla bazoreliefuri byzantine. Are 5 domuri, cu tenta orientala, iar pe terasa se afla 4 celebri cai din bronz, adusi de Constantinopol, luati de Napoleon la Paris pentru a-i instala in Gradinile Tuilleries si recuperati de venetieni dupa aceea. Desi am stat la o coada imensa pentru a intra in Biserica, interiorul l-am parcurs cam in viteza, cred ca din cauza oboselii. Splendida galerie a vestibulului plina de mozaicuri, este impartita in travei, fiecare avand o mica cupola. Interiorul are forma de cruce greaca, cu 5 cupole mari sprijinite pe coloane imense. Baptisteriul are la intrare o usa din bronz prin nava dreapta. Palatul este o nebunie, greu de descris in cuvinte. Cred ca as fi avut nevoie de mai multe zile sa privesc. Dar nu e cazul sa o fac pe nemultumitul. In curtea Palatului se patrunde prin Porta della Carta. Dupa vizita in Palatul Dogilor ne-am intors in Piateta, si undeva in dreapta se zarea Puntea Suspinelor, ce facea legatura intre Palatul Dogilor si Noua Inchisoare. In incinta Pietei am gasit cafenele, restaurante, magazine de suveniruri, masti traditionale, dar si un atelier unde se confectionau pe loc si se cumparau diverse piese din sticla Murano. O biserica ce mi-a placut tare mult a fost Santa Maria della Salute, cu o forma octogonala, avand 6 capele laterale. Aveam cale lunga de parcurs prin Europa, Venetia era abia inceputul, dar ne simteam zburand, a fost super…


    [fb]
    ---
    Trimis de mcosmin in 26.03.10 08:31:27
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Padova, Roma
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 7311 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mcosmin); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P04 Palatul Dogilor, vedere dinspre Turnul cu ceas
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6700 PMA (din 11 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    9 ecouri scrise, până acum

    Cristian_h*
    [26.03.10 08:39:34]
    »

    daca nu cea mai...cu siguranta una din cele mai bune descrieri ale Venetiei pe care le-am citit aici pe AFA , felicitari mcosmin!

    biancuta
    [26.03.10 08:44:36]
    »

    O descriere foarte frumoasa a Venetiei, pentru care meriti un vot.

    mirelab
    [26.03.10 08:49:14]
    »

    Dupa ce am citit review-ul tau stiu atat de multe si am reusit "sa vad atat" de bine Venetia incat atunci cand voi ajunge acolo va fi ca si cand am revenit

    Felicitari!!

    mcosminAUTOR REVIEW
    [26.03.10 08:51:15]
    »

    Daca imi pare rau de ceva, acest lucru este calitatea slaba a pozelor, nici noi nu eram atunci prea stiutori a umbla cu un aparat cu film, am si miscat, iar acum am incercat sa le trec de pe suport de hartie pe digital, si nu prea mi-a reusit.

    Si am facut vreo 7 filme, trebuie sa selectez, ce mi-a iesit mai bine. Macar daca sunt miscate, mai mult voi sadi dorinta de vizitare.

    Asta e, cu alta ocazie poate vor fi mai frumoase pozele...

    ileanaxperta*
    [26.03.10 11:58:45]
    »

    Draga Cosmin, cu cat lux de amanunt ai putut descrie fiecare particica din Venetia... caci inseamna ca eu, care am vizitat-o doar pt. 3 ore, practic n-am vazut mai nimic.

    Dar acum am revazut-o mai bine prin ochii si randurile tale. Si pt asta pe langa votul meu dat cu toata placerea, iti si multumesc pt. inca o plimbare pe cinste (de data asta) chiar si virtuala...

    Ah, si ti-am dat si superbonusul. Ce ma bucur!!!!!

    pepsi70ro
    [26.03.10 12:21:47]
    »

    Desi au o vechime de aproape 8 ani, aceste impresii par a fi "traite" ieri. Un adevarat ghid de calatorie in Venetia, pentru care te votez si eu cu draga inima.

    ancamariagadea*
    [26.03.10 12:43:14]
    »

    Foarte utila descrierea ta. Recunosc ca, citind-o, realizez ca trebuie sa ma reintorc acolo. Am fost acum vreo 8 ani, in trecere, dar cand am citit randurile tale imi parea totul nou Se pare ca, uneori, trecerea timpului spala memoria Memoria unora, la tine se vede ca nu...

    Bravo!

    georgiana
    [26.03.10 21:06:26]
    »

    Felicitari, Cosmin, mi-a placut, cand vad pozele ma cuprinde un mare dor de agitatia aceea de acolo... de multimea aceea pestrita, de grupurile de excursionisti care aveau fiecare in fruntea lor cate un ghid cu o umbrela colorata in mana, semn ca sa poata fi recunoscuti!

    Si... nu pot decat ofta si spera!

    Un vot pentru Venetia!

    dananecula
    [27.03.10 09:57:19]
    »

    Venetia intr-adevar orasul indragostitilor! Nu ma indoiam ca un sufletist ca tine mcosmin sa nu descrie cu atata lux de amanunte acest minunat oras (pe care nu l-am vazut niciodata, dar cu ochii minti m-am, , plimbat'' virtual datorita descrierilor tale minutioase).

    Vesnic indragostit (se vede clar din poze), se simte ca retraiesti din plin acele momente, probabil unice din viata si desi au trecut, cum bine spunea pepsi, 8 ani de atunci, tu ai descris atat de frumos, de parca ieri te-ai fi intors din acea calatorie.

    Bravo si felicitarile mele pentru acest superb review! Si pentru ca nu am fost mai iute la citit sa-ti acord un bonus (dar sunt bucuroasa ca ileana a facut-o), macar al 10 lea vot ti-l dau din toata inima, pentru ca-l meriti din plin.

    Un 10 cu felicitari, ca la scoala si 400 PMA pentru tine !

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    biancuta, dananecula, georgiana, ileanaxperta*, mcosmin
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Veneţia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062685012817383 sec
    ecranul dvs: 1 x 1