GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Primavara la Venetia (I)
Primavara nu-i ca vara! In luna martie, Venetia e cam trista, obloanele orasului sunt trase precum niste pleoape somnoroase, peste multe localuri, terase si magazine, piatelete romantice zac intesate de scaune goale.
E inca extrasezon la Venetia si turistii cu buzunarele pline, inca mai muncesc prin America, Germania, Japonia sau Australia, ei sosesc precum pasarile migratoare, de-abia prin iunie. Acum e bine pentru noi, romanii, preturile sunt mai jos, dar nu toate, o cafea in Piata San Marco la restaurantul “Florian”, costa 6 euro si-o bei dintr-o “dusca”, dar… cine-o sa “rupa” gura targului acasa c-a baut o cafea in Piata San Marco, nu departe de Palatul Dogilor. Armatori care au construit cu secole in urma celebra flota venetiana de comert “en gros”, care exporta oglinzi si sticla de Murano si importa piper, scortisoara si matasea viermisorilor albi din Chipai, ai caror oua au fost aduse pentru prima data in Europa, in mare secret, ascunse in carja unui preot. Exista spionaj industrial si prin acele vremi, doar secretul multicolor al sticlei de Murano, ravnit mai ales de turci si arabi, n-a putut fi niciodata “exportat”…
In fiecare dimineata, clopotele de arama ale Venetiei incep sa bata, e-un adevarat concert pe zeci de voci, fiecare alta, un cor al nostalgiei secolelor trecute, ei bine, atunci chiar ca te simti ca pe vremurile lui Vivaldi, cel mai meloman preot din lume, preot ale carui “anotimpuri” au ramas nemuritoare chiar daca la Venetia nu ninge…iar primavara mea rece si trista, pe muzica lui, devine acceptabila…@web, te rog sa pui o farama din “primavara lui Vivaldi” ca fond sonor, ti prego!
Daca Beethowen si Wagner, care a trait si el pe-aici, au compus muzica religioasa si recviem-uri greoaie (daca vrei sa ai o zi proasta, asculta un concert de Wagner pana la sfarsit), de ce sa nu compuna, in schimb, un preot venetian, unul dintre cele mai vesele concerte ale lumii? …Cred ca “primavara” lui Vivaldi e cea mai luminoasa si optimista partitura muzicala alaturi de French Can-Can-ul lui Offenbach. Latinii sunt un popor vesel, muzica lor emana caldura soarelui Italiei sau a Coastei de Azur! Primavara insa, in Venetia nu exista aglomeratie, si daca ai norocul si de zile senine si fara inundatii, e “molto bene”, poti sa-ti savurezi “gelato” de “nucetto” supraetajata, in liniste, apoi poti traversa Canal Grande cu un “traghetto” si sa te strecori pe stradutele inguste prin care Piedone n-ar avea ce cauta si sa cauti o pizza la “2 euro felia”…daca mananci 2 triunghiuri de pizza pe zi, sau o portie mare de “paste” cu sos de tomate sau cateva “misto fungi”, ciuperci asortate in otet, ai facut o afacere gastronomica!
Ciupercile sunt atat de bune ca merita sa mai vii odata la Venetia doar pentru ele! Eu le ziceam “mişto” fungi, ele-ti delecteaza limba pentru vreo "5 euro borcanul", caci Venetia nu e mereu ieftina, restaurantele iti golesc buzunarele rapid iar “palatele-hoteluri” de langa Canal Grande nu lasa pretul sub 80 de euro pe noapte, dar… ai dimineata intreg canalul cu galagiosii “baieti de la aprovizionare”, care aduc diverse produse, ai un rasarit de soare feeric ce trezesc la viata toate culorile lagunei, ai si cate o ambulanta acvatica ce zboara ca un fulger spre un client american care a baut prea mult aseara si-acum e plin de greata dar e asigurat “prin voucher” de-acasa, ai cafeaua si micul dejun “inclus” pe balconul a carei colonada din marmura incepe sa se incalzeasca la soare ca o soparla.
E marmura alba din Carrara din care Michelangelo l-a “scos” pe David si Moise si care rezista de sute de ani, caci, deh…la Venetia e igrasie mare, aici nu poti costrui totul numai din caramida sau mortar, decat acolo, prin canalale cele mici, unde locuieste populatia mai saraca a urbei. Daca vara Venetia miroase uneori cam rau, primavara, Venetia miroase a peste, a mare, a scoici, a pescarusi, a nisip umed. Miroase a proaspat... Caci marea nu e departe, doar acolo, la capatul ”viei”.
In Venetia n-ai nevoie de harta, pentru ca daca ai intrat pe stradutele-i inguste si fermecate, precis te ratacesti, mai degraba foloseste o busola. Reperul cel mai important e Canale Grande si Podul Rialto, care pastreaza inca si azi magazinase si tarabe fascinante de “nimicuri” ce-ti incanta ochiul. Intreaga Venetie e un mare bazar, in care magazinele de sticlarie mai ales, iti demonstreaza ca curcubeul are nu are sapte ci o mie de culori.
Pe canalele mici e inghesuiala mare, nu, nu e ca pe Magheru la o ora de varf, dar laguna prinde viata, gondolierii gesticuleaza, negociaza, vaporasele mai mari claxoneaza iar pescarusii te agaseaza cu tipatul lor prelung si strident…Sunt peste tot…Pe-un stalp de ancorare sta un pescarus intr-un picior, dar, nu, n-o face intentionat, e schiop de-a binelea, si-n Venetia exista copii rai care trag cu prastia in pasarele.
Gondolierii sunt cam smecheri, “trag pielea de pe tine”, chiar daca gondola e confortabila si-ti lafai picioarele pe un covor persan, e scump! , e 65 de euro pentru o ora, pentru a trece pe sub “punti de bucurii sau suspine” si pe sub conversatiile venetiencelor care-si vorbesc de la “ferastra la feresatra”, cred ca ele au inventat programul “windows”, nu Bill Gates, pe-aici n-ai nevoie de telefon mobil, Orange sau Vodafone n-au ce cauta… dar ma intreb oare ce lucreaza acesti oameni in afara de taximetrie acvatica, inchiriat camere si indopat turistii cu paste si pizza?
Ah, da! , aici exista si ghizi ai orasului, pe care poti sa-i comanzi inca de-acasa “on-line”. Poti negocia pretul cu gondolierii dar nu prea mult, caci munca asta nu e usoara, exista concursuri de selectie, o comisie exigenta, nu e usor sa dai ”la vasla” la o gondola de nici “un cal putere”, e-o anumita miscare de rotire continua a vaslei, si asta timp de o ora intreaga.
In august are loc la Venetia “turnirul gondolierilor”, un festival acvatic de anvergura carnavalului mascat din februarie si care atrage enorm de multi turisti. Seamana cu un turnir medieval, doar ca bidivii mascati au fost inlocuiti cu gondole mai mari, speciale, cu o punte inalta, unde, capatul unei sulite lungi si boante de lemn, va intalni fara indoiala pieptul unui alt gondolier care va cadea in apa, spre deliciul publicului si al televiziunilor ce transmit imagini in intreaga lume.
In Piata San Marco, totul e scump, acolo e bine sa te duci sa privesti pictorii “a la Montmartre” cum executa portretul alcuiva, sa nu cumperi nici macar o carte postala sau alt suvenir, pe care il gasesti la jumatate de pret dupa colt, sa admiri palatul Dogilor si Turnul Campanilei si sa privesti porumbeii obezi, care stau sa plezneasca si care nici macar nu mai stiu decola, se dau peste cap cand vor sa zboare, de-atatea seminte cate au bagat in ei. Dar macar s-au invatat cu turistii, se lasa fotografiati cu tine daca tii in mana cornetul cu seminte, si, apoi, drept multumire primesti si tu un suvenir, ti-l lasa exact dupa ceafa, acolo unde nu poti ajunge cu nimic, nici cu mana, nici cu batista. Daca te trezesti cu suvenirul pe chelie, considera-te un om fericit. Dar, ce? … poti sa refuzi porumbelului multumirea pe care ti-o ofera din intreaga lui inimioara si mai ales din stomac?
Pe plaja Venetiei, care se pare ca va fi aparata in curand de un “mega-dig” paralel cu tarmul, ce va regla cantitatea de apa ce patrunde in laguna, gasesti doar cateva scoici, apa e rece primavara, sufla un vant rece, toalete nu gasesti nici daca te plimbi un kilometru, daca ai o nevoie si n-ai pampersi pe tine…ce faci? Te duci dupa o tufa si astepti si speri, sarind de pe un picior pe celalalt, ca sa nu treaca nimeni pe-acolo, timp de cateva minute… (atentie la directia vantului!) …dar marea, chiar asa rece cum e, e frumoasa, valurile se sparg intr-una peste nisip, pescarusii se rotesc desupra ta, in departare vapoarele gem a plecare, scoicile puse la ureche iti soptesc povesti depre piratii din Adriatica si comorile lor fabuloase iar din departare auzi melodia “Blowing in the wind” a lui Bob Dylan si Janis Joplin, cantata de doua italience la chitara.
Deasupra ta, pe cerul senin, vezi avioanele ce decoleaza de pe Treviso, acum sunt rare dar vara…cerul pare o panza impresionist-cubista formata din multe linii albe ce se intretaie pe un fond albastru, pictura care, daca ar fi fost creata de Picasso sau Dali, ar fi fost fara indoiala cumparata cu bani grei la o casa de licitatie de catre cei mai mari cunoscatori intr-ale artei, de japonezi…
Aici pe aceasta plaje a fost turnat filmul ” Moarte la Venetia”, in regia lui Luchino Visconti, o trista poveste de dragoste obsesiva, iata si hotelul, inchis si el, locul actiunii, aici are loc si “Festivalul international de film” anual din acest oras. Dar Venetia nu e doare canale, piatete, pizza, gelato, Vivaldi, Marco Polo, Palatul Dogilor, clopotnita Campanila, inalta de 100 de metri, (distanta pe care omul o parcurge azi in 9,6 secunde pe teren plat si in 5 secunde, daca cere si ajutorul fortei gravitatiei), podul Rialto sau piata San Marco…Venetia mai e si cartierul de lux Lido, multe felinare ce se aprind seara la fiecare colt de strada, pontoane transformate in terase, trubaduri ce canta prin pietele publice, insulele Murano, Burano sau Igor Stravinsky …
Dorgo
Trimis de dorgo in 27.03.11 09:33:31
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Roma, Bologna, Milano, Napoli
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Sincer, eu nu pot urmari acest review, pentru ca frazele n-au niciun spatiu intre ele. Daca ar mai fi fost cate un paragraf pe ici-colo, ar fi fost mult mai usor de citit.
Asa ca o las balta...
Totusi, un webmaster nu ar putea sa aranjeze un pic textul?
@web13... mulltumesc pentru muzica... sa stii ca nu am nevoie de biletele de avion, eu m-am retras din concurs!!... vad ca sistemul de postare are probleme cu acest review, in primul rand o intarziere la afisare de peste o ora de cand a fost "validat" de voi, apoi probleme cu citirea, asadar partea a II-a (Lido-Murano-Burano) nu are rost s-o mai trimit... o las si eu balta pentru alta data... hai sa traim!
Reviews-urile se valideaza, in medie, la o ora de la publicare. (Aceasta limita este impusa prin program/softul de validare - reveiws-urile fara poze, de exemplu, NU se pot sub nicio forma valida pana nu expira acest interval; cele cu poze se valideaza simultan cu validarea pozelor)
Ba chiar unele cu poze (precum cel al tau) dupa mult mai mult timp -- atunci cand nu este niciunul dintre cei doi webm insarcinati cu prelucrarea fotografiilor online in acea perioada (de exemplu seara tarziu).
Nemultumirea ta - daca asta ai vrut sa transmiti mai sus - este, dupa cum vezi, complet nejustificata.
Dorgo, cred că ești conștient cât de mult apreciez calitatea și complexitatea review-urilor tale. Dar, zău, nu știu de ce ești în toate împrejurările, atât de frustrat pentru lucruri de nimic... Zburlit ca un arici, de nimeni nu se poate apropia nici măcar cu o ironie, că de critică nici nu poate fi vorba, suspicios și bănuitor de parcă ai avea toate pârghiile să controlezi pământul (să zicem) și te-ai teme că cineva uneltește să-ți submineze osteneala. În final, ca un copil, ne previi că-ți iei jucăriile și pleci; și asta s-a întâmplat de mai multe ori. Norocul nostru, al celor care suntem încântați să te citim, că tot de atâtea ori te răzgândești pe parcurs. Ei, dar dacă ai face un efort de voință și ai merge mai departe fără zgomot de zurgălăi și tropot de copite, lăsându-i pe ceilalți să perceapă narațiunile tale așa cum le place sau nu le place? Ce dacă nu toți te apreciază așa cum crezi că meriți? ! Și ceilalți au dreptul la opinie, iar dacă aceasta nu se potrivește cu a ta, cu atât mai bine: lupta contrariilor este izvorul progresului, nu-i așa? ! În plus, cred că nu ai numai critici, ci și destui fani .
Sper că nu te-a agresat sau rănit scurta mea lecție de viață, ci că o vei primi ca o dovadă sinceră a respectului ce-ți port și a convingerii că omenia ta (în sensul bun al cuvântului) nu-i doar o deformație profesională, ci un atribut al personalității tale.
@dorgo
Impresionant de frumos a-ti scris!
Iti doresti sa revezi orasul chiar daca il cunosti!
@mariana. olaru... este corect ce-ai zis... fac mult zgomot pentru nimic... much noise for nothing... eu insa cred ca n-am nici un adversar, am numai fani in jurul meu si pentru tot ceea ce am scris, absolut toti ma iubesc... mi-am dat insa seama demult de felul meu galagios si intempestiv de-a fi (un italiano vero... e corect scris @Ulise?) inca de la maternitate cand am muscat-o pe moase de nas, noroc ca n-aveam inca dinti, ca transplantul de nas inca nu era pus la punct pe vremea aceea... dar, gata! de-acum incolo voi fi cel mai cuminte si mai retras elev din clasa... ai sa vezi... (a propos... si la scoala eram mereu pe la colt, ii cunosteam toate crapaturile din zid si rar aveam nota 10 la purtare... parca a fost ieri...)
Sunteti rugati sa ramaneti on-topic, in caz contrar threadul va fi inchis.
draga @web de serviciu... vad ca nu exista drept la replica pe acest site... ai sters toate cele 3 replici ale mele... daca o ti tot asa, vei sterge si review-ul si reclamele...
@dorgo, ai avut 2 replici mai devreme, doar cea de-a treia a fost stearsa (cea de-a patra era o scuza la off-topic) pentru ca deja ai fost atentionat sa pui punct. Pentru ca nu se poate altfel, threadul este momentan inchis.
Firul de discutie a fost redeschis. Sunteti rugati sa va rezumati doar la comentarii referitoare la subiectul turistic de fata, orice alte ecouri off-topic vor fi sterse si threadul inchis din nou. Multumim.
@Costi: gasesc ecoul tau (sters de mine intre timp) deplasat si o dovada de crasa neelganta, indiferent de cat de mult s-ar dori el imbracat in 'intentii academice'. Am intalnit multi italieni care fac greseli comparabile cu cele pe care le arati cu degetul in review-ul de mai sus, iar observatia cu typo-ul referitor la Beethoven e de-a dreptul rautate gratuita. Iar daca iau in calcul faptul ca *stiai* ce efect vor avea randurile tale, termenul 'neeleganta' se duce binisor catre 'lipsa de civilitate'.
In ciuda intentiilor presupus nobile, pur si simplu nu vad rostul (pe site) al corecturilor lingvistice. Si cu atat mai mult in conditiile in care nu sunt expuse cu suficient tact astfel incat sa nu fie percepute ca ofensatoare. Nu cred ca e nevoie de un avertisment pentru a sublinia cat de hotarit sunt in privinta asta. AmFostAcolo nu e un site academic si aici trebuie sa aiba loc oricine, nu doar cei cu "doctorat in limba romana", fara sa se simta urmarit, atacat sau ofensat pentru exprimarea pe care o foloseste (atat timp cat aceasta respecta un minim de decenta). 'Disectiile' lingvistice pot avea loc DOAR pe forum.
@valimi: pe tine insa chiar te avertizez, oficial. M-am saturat - si credeam ca te-ai saturat si tu - de hartuiri si atacuri personale. Inceteaza-le si vezi-ti de eventualele preocupari turistice, nu ma obliga sa trec la masuri mai dure.
@dorgo: ti-am mai sters eu un ecou (cel in care-i raspundeai lui Costi), asta asa, ca sa nu fie plangerea ta (chiar atat de) lipsa de obiect
@Admin... multumesc c-ai facut dreptate pe "jumatate"... ar trebui sterse insa si remarcile directe, "la persoana", primite de la@mariana. olariu, care, cred ca stii, este sora lui Costi, ele sunt "off-topic", nu vizeaza Venetia ci caracterul meu... mi-ajunge un pitestean in gradina...
Nu uita sa precizezi sursa fotografiilor, adica fiica ta D. M. cu care ai fost, e vorba de drept de autor!!! , cel putin in acest caz.
in rest, felicitari pt text, din nou e plin de umor si imaginatie
salutare, incerc de ceva timp sa tot caut impresii despre venetia in martie. imi poti spune ceva despre temperaturi? am tot consultat diverse siteuri gen accuweather. ca idee as vrea sa ajung undeva in jur de 20 martie acolo, n-as vrea insa sa am vreo surpriza neplacuta in ce priveste vremea si impresia generala pe care ti-o lasa venetia in luna martie
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Veneția mirobolantă — scris în 26.02.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Feb.2024 Veneția unică — scris în 25.02.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Feb.2024 Veneția impresionantă — scris în 24.02.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Venetia, mini vacanta superba — scris în 26.12.23 de Nina1909 din CORNETU [IF] - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Perfect pentru familie cu copii și la pachet obligatoriu cu vizitarea Veneției! — scris în 23.07.23 de vali65 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2023 Veneția, la pas ???? — scris în 18.03.23 de Daniela H din ARAD - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Veneția cea prețioasă — scris în 05.12.22 de Mirinda din BUCURESTI - RECOMANDĂ