GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Descopera Arzaghena
Toto Cutugno_ "Mediterraneo"
Arzaghena face parte din minunata Costa Smeralda si este unul dintre oraselele rustice din nord-estul Sardiniei, este o localitate destinata in primul rand celor care au trecut de prima jumatate a vietii, dar nu numai, fiind o localitate pe cat de linistita pe atat de frumoasa si bogata in vegetatii tropicale care se adapteaza perfect conditiilor mediteraniene din zona.
Noi am fost de doua ori in acest oras, prima data am fost cazati aici iar a doua data am trecut in vizita caci ne-au placut anumite zone care ne-au impresionat prima data. Apoi eu sunt un nostalgic inascut si intotdeuna mi-a placut sa revin in zonele unde m-am simtit cu adevarat excelent, chiar si pentru cateva momente.
Arzaghena este o localitate de aproape 50.000 locuitori, aici incluzand si micile sate razlete din jur („campane” asa se numesc din cate am inteles), face parte din provincia Nuorro, una dintre cele mai dezvoltate din Sardinia, se afla la 20 km de tarmul marii, intr-o zona preponderent muntoasa.
Sunt un om care nu-mi place galagia multa, discoteci, cluburi, imi plac dar nu atat de mult incat sa aleg o statiune sau o localitate unde ma cazez doar pentru aceste surse de distractie. Imi plac statiunile mai linistite, cu multe parcuri si multe flori, iubesc traditiile si in acelasi timp incerc sa le pastrez si sa le inteleg, oriunde m-as afla in aceasta lume.
Mi-a placut Arzaghena din acest motiv, este un mic orasel de munte, foarte cochet si plin de traditii aparte, un orasel care ofera multa liniste, relaxare si mult frumos.
Cum ajungem in Arzaghena?
Cu siguranta avem nevoie de avion sau o nava de pasageri. Daca calatoriti fara masina este recomandat avionul, o cursa de la Roma pana in Olbia face aproximativ 40 de minute si costa aproximativ 200 euro biletul dus/intors, dar daca alegeti sa mergeti cu masina, asa cum am facut noi, este necesar sa rezervati bilete dus/intors la ferry iar pretul este destul de piperat mai ales in sezon cand Sardinia devine principala destinatie turistica pentru italieni si nu numai. Pretul la ferry pentru doi adulti doi copii si o masina plus o cabina cu 4 cusete este de 500 euro dus/intors. In extrasezon pretul scade mai mult de jumatate.
Odata ajunsi in Olbia trebuie sa fim foarte atenti, drumul principal trece printr-un tunel catre partea de sud a orasului si de aici catre aeroport si autostrada care duce spre Cagliari. Pe aici trec majoritatea masinilor care ies din port. Noi trebuie sa pastram partea dreapta unde intalnim indicatorul Nuorro, este o sosea pe doua benzi pe sens care devine autostrada pentru vreo 8 km. Dupa ce se trece de zona comerciala de nord a orasului, soseaua devine destul de ingusta, o singura banda pe sens (nu cred ca are 3 metri) si incepe sa urce serpuind. Depasirile sunt interzise, sunt foarte multe autocare care cu greu isi fac loc prin curbele accentuate. Sunt aproape 50 km pana in Arzaghena si succesiv trecem pe langa directiile catre Golfo Aranci si Porto Rotondo, unele dintre cele mai cautate destinatii de pe Costa Smeralda.
In apropierea orasului drumul devine drept, curbele periculoase dispar dar este la fel de periculos din cauza faptului ca este foarte ingust, doua autocare care se intalnesc trebuie aproape sa iasa de pe carosabil pentru a trece unul pe langa celalalt.
Intrarea in oras se face pe doua directii care provin din acelasi drum principal, ambele delimitate prin sens giratoriu, catre sud unde se gasesc doua din supermarketuri sau catre vest, pe langa spital, drum care iese exact in centru orasului.
Exista o singura strada principala care strabate orasul de la nord la sud de la Palau pana la Olbia. Imediat la iesirea din Arzaghena spre sud intalnim un sens giratoriu foarte bine semnalizat unde gasim mai multe directii, spre sud asa cum spuneam, al doilea oras ca marime si imporatanta a Sardiniei, este vorba de Olbia, la est Bassacutenata la nord Palau iar la est staiunile de pe coasta insulei aici intrand Golfo Pevero, unde se afla cele mai curate ape din Costa Smeralda si Liscia di Vacca, unde au cea mai buna inghetata care am mancat-o vreodata. Si culmea, servita de o romanca stabilta de zece ani acolo.
Cazarea
Exista cateva hoteluri micute in Arzaghena, unul amplasat chiar langa vila unde am locuit noi (Mamma Mia se numea). In general aici hotelurile pierd mult in fata vilelor care au preturi mai bune si ofera conditii excelente. Foarte multe vile sunt pentru inchiriat si in general turistii revin an de an cu aceeasi placere.
Preturile variaza in functie de perioada anului, daca in extrasezon intalnim camere care se inchiriaza si cu 20-30 euro, in sezon tariful creste semnificativ ajungand pana la 100 euro pe noapte. Catre Liscia di Vacca tarifele cresc si mai mult, cu cat ne apropiem de tarmul marii cu atat tariful este mai mare.
Turistii prefera vilele pentru liniste, nu este nimeni sa-i deranjeze, au gradini cu flori, palmieri, terase, uneori si piscine, astfel incat relaxarea este maxima. Sunt turisti care nu doresc sa fie in apropierea marii, care cauta doar linistea acestui frumos oras, dar sunt si turisti care n-au bani pentru vilele si hotelurile din statiunile Costei Smeralda si prefera sa mearga in fiecare zi 20 km pentru a face economie la cazare.
Am vazut si un camping in apropiere de Porto Cervo, insa in octombrie cand am fost noi era inchis.
Important insa, la vile rezervarea se face si cu un an inainte, asa cum v-am povestit multe dintre ele sunt cu circuit inchis, unde an de an revin aceeasi turisti.
Restaurante, pizzarii
Aici a fost marea noastra problema. Desi sunt foarte multe in timpul pranzului sunt inchise, unele dintre ele deschizand doar seara. Acest lucru se intampla in extrasezon cand turistii sunt mult mai putini. Dar sunt, asa cum eram si noi si nu gaseam un loc deschis unde sa servim ceva cald de pranz.
Pizzariile au cea mai mare cautare, se merge pe acelasi principiu al rezervarii, trebuie sunat cu cateva ore inainte si rezervata o masa. Asa am procedat si noi de doua ori cand ne-am dorit o cina mai romantica. Prima data am servit delicioasele lasagne facute dupa o reteta proprie a bucatarului sef, de altfel foarte apreciata de toata lumea, iar a doua seara o pizza quatro stagione excelenta, asa cum n-am mai mancat niciunde.
Restaurantele in timpul pranzului sunt inchise deoarece marea majoritate a populatiei si turistilor in timpul pranzului se odihneste, somnul de dupa-amiaza fiind ceva obligatoriu. Pentru noi era ceva de neinteles, dar asta este, ne-am obisnuit. Preturile nu sunt foarte mari la restaurantele din Arzaghena in comparatie cu restaurantele de pe coasta, din statiuni, o pizza este undeva in jur de 7-10 euro iar pentru lasagne am platit tot cam atat. Bauturile sunt scumpe, chiar si apa plata, nu mai retin exact dar ceva in jur de 2 euro pentru o sticla de 500 ml...
Pentru cei care gasesc restaurantele inchise in timpul pranzului recomand supermarkul Eledisingurul deschis in mijlocul zilei din cele trei existente. De acolo ne-am aprovizionat si noi de multe ori inclusiv cu supe instant pe care le-am preparat in vila unde am fost cazati.
In oras exista foarte multe magazine chinezesti, cu patroni chinezi a caror marfa este super ieftina dar de slaba calitate. Ochelari de soare la 5 euro, blugi pa in 10 euro tricouri intre 3 si 10 euro. Insa n-am prea vazut aglomeratie prin aceste magazine. Aglomerate erau magazinele de firma din centrele comerciale care afisau preturi de la la 50 euro in sus pentru un bluzon sau blugi.
Distractie
Aici nu prea poate fi vorba de distractie. Mai mult de relaxare, este foarte multa liniste apreciata de toata lumea. Discotecile, cluburile si atmosfera incinsa tinereasca se afla la aproape 20 km departare in Porto Cervo, Liscia di Vacca si mai ales in Golfo Pevero. Acolo exista toata gama de distractii, de la discoteci pana la inchirieri de ambarcatiuni pentru superbele grote din Cala del Faro.
In fiecare marti pe una dintre strazile din Arzaghena circulatia se opreste si apar negustorii ambulanti care isi desfasoara produsele pe tarabe improvizate, in general confectii si incaltaminte. Aceste tarabe apartin unor magazine mari a caror marfa nu se vinde si saptamanal in fiecare mare localitate a regiunii apar masinile cu marfa care vand produsele din start cu un procent mai mic si cu 50 la suta. De fapt am observat ca procentul este de 30 la suta diferenta fiind negociata in functie de pricepere cu cel care vinde. Noi ne-am cumparat cateva produse destul de bune, de calitate la preturi mai mult decat acceptabile.
In centrul orasului exista o catedrala foarte frumoasa, o constructie noua, interesanta, unde am avut si noi placerea sa participam la finalul unei slujbe intr-o duminica.
In concluzie este un oras pentru cei care cauta mai mult liniste si relaxare, un oras frumos inconjurat de mult verde si munti inalti, o alternativa excelenta pentru cei care doresc sa vina in Costa Smeralda si sa beneficieze de cazare ieftina.
Vacante frumoase oriunde va veti afla!
Trimis de pepsi70ro in 09.10.10 15:08:32
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ma bucur ca sunt primul care te felicita pentru acest review minunat.
Am observat ca in vacantele din Italia si Spania se prefera vilele, poate din motivele enumerate de tine. Eu inca nu am incercat astfel de variante, am preferat hotelurile.
Dar e o optiune de luat in calcul. Am observat ca si la greci se merge pe acelasi calapod.
Pentru un marinar care iubeste marea, o dedicatie speciala! Cred ca va place!
Ca de obicei, reţeta review-ului marca pepsi e respectată. Să-ţi fie de bine locurile faine pe unde ai umblat în Arzaghena!
Tare dragutel orasul. Mi-a placut. Te felicit pentru review.
Uite si superbonusul.
Da si eu ador Italia, desi tot timpul ma enervez cand ajung, din cauza aglomeratiei, haosului, dar vad ca exista si statiuni mai linistite. Pe viitor asta am sa caut.
Acele targuri, mercato, parca le spune, tin minte ca sunt peste tot. Seara ne intalneam pe plaja cu romani care lucrau in Italia, asa se aduna ei la sfarsitul zilei, la sfarsitul programului, cand imi tot spunea o prietena ca merge la mercato, de unde isi i-a o gramada de lucruri.
Si melodia e superba.
@webmaster jr. multumesc mult, foarte inspirata melodia.
@all, asa cum Grecia este favorita multora, Sardinia ramane pentru mine capul de afis, m-am indragostit de aceste locuri superbe si salbatice unde mereu as vrea sa revin si sa nu mai plec niciodata.
Multumesc tuturor pentru aprecieri.
Toata stima, este un loc unde multi doar visam sa ajungem!
Tu ti-ai indeplinit acest vis, iar datorita tie, un pic, cu ajutorul pozelor, am simiti si noi din pulsul Sardiniei!
Dupa ce am citit review-ul @georgianei despre Halkidiki, acum vi tu cu Sardinia! Of, pana la vara urmatoare mult mai este! Grea alegere va fi atunci! Felicitari pentru frumoasa prezentare!
o descriere frumoasa despre o insula deosebita! apropo cum sunt sarzii? Aprigi asa cum ii banui? felicitari pt. review!
Frumoase randuri, mai ales acum, in zile mohorate de toamna!
Mi-am dorit si eu Sardinia, dar datorita costului mare al transportului pe insula o sa aman pana vor veni vremuri mai usoare!
Am cateva reviste de turism italiene cu acesta destinatie si pana atunci continui sa visez... macar atat!
Inca mai sper o vizita la Cinque Terre, in Italia...
@pepsi70ro Multumim pentru toate informatiile utile. Acum, dupa ce am aflat atatea despre aceasta localitate, merita sa o retin pentru viitoarea mea vacanta in Italia.
Va multumesc pentru aprecieri, daca ajungeti in Sardinia din prima CLIPA va veti indragosti de ea, credeti-ma, iar daca alegeti extrasezonul poate fi convenabil si pentru buzunar, inclusiv in ceea ce priveste transportul.
Cu riscul de a ma repeta
Iaca-ta - din nou - un review "adevarat", cu subiect "adevarat", in spiritul AFA, nu filozofare filozofica.
PS 1 - Fraza de mai sus este doar o scurta "filozofare turistica" de-a mea, nu trebuie sa se simta cineva vizat. Chiar daca cuiva nu convine, am dreptul sa spun si sa gandesc ce vreau, pt ca au murit oameni la revolutie pt asta.
PS 2 - Nu este nici o problema daca stergeti acest ecou, sau faceti ce vreti cu el pana la urma pt ca webmasterii nostri - stapanii nostri, nu-i asa?
Inca nu am ajuns in Italia dar imi doresc foarte mult, Daca tipul din P14 nu ti-a facut nici o dedicatie... o sa-ti fac eu cu 400 PMA. Felitari pentru review si pentru poze.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2024 Sardinia - un scurt circuit — scris în 14.10.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Extraordinara mini croaziera pe coasta Ogliastra Sardinia - Golful Orosei — scris în 26.06.23 de Simona50 din ROMA ITALIA - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Sardinia, amore mio! — scris în 10.07.21 de MONITA din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Sardinia – o destinatie de vacanță din vremea când Italia era și dorință împlinită, nu numai vis — scris în 30.09.20 de k-lator din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Alte locuri pe care le-am vizitat în Sardinia — scris în 04.02.19 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Bazilica Sf. Treimi din Saccargia cea mai veche şi interesantă biserică din Sardinia — scris în 29.01.19 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Civilizaţia megalitică nuraghică - nuraghi di Santu Antine — scris în 25.01.19 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ