ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.10.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 13.06.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2018
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Rethymno, o destinatie ideala

TIPĂREȘTE URM de aici

Pentru ca am ramas in urma cu impresiile despre diversele obiective vizitate anul acesta in Creta am sa ma dedic acestui capitol si am sa continui cu impresiile personale despre orasul Rethymno, cel care ne-a fost gazda in sejurul de la inceputul lunii septembrie.

Desigur, ca intotdeauna despre orice loc vizitat trebuiesc facute unele documentari pe care cu usurinta le poate afla oricine va accesa internetul …

Al treilea oras al Cretei, dupa Heraklion si Chania, Rethymno este totusi in opinia multora cel mai pitoresc. Desigur ca este foarte greu sa faci diferente concrete pentru ca fiecare pare a fi 'cel mai cel', iar asta mi se intampla si cu insulele grecesti vizitate pentru ca nu le pot departaja, fiecare avand frumusetea si farmecul sau.

La prima vedere, dupa ce vei parcurge drumul lung de 80 de km care te desparte de aeroportul Nikos Kazantzakis din Heraklion vei intra intr-un oras statiune modern, nu foarte aglomerat, insa parerea ti se va schimba cand vei ajunge in zona apropiata de plaja si de faleza. Aici, pe lungimea a 12 km se intinde plaja din Rethymno lata, cu nisip fin si auriu, cu sezlonguri colorate si aliniate pe zone, fiecare din acestea apartinand unui hotel insa putand fi folosite si de cei care nu sunt cazati la aceste unitati. Deasemenea, exista si multe portiuni libere unde cei care doresc sa faca plaja pe prosoape / cearsafuri. Daca nu ai citit multe despre acest oras, si doar din auzite ai fi stiut ca are foarte multe vestigii de pe vremea venetienilor si a otomanilor care l-au stapanit sute de ani ai ramane surprins la vederea caselor de istorie recenta care strajuiec faleza, dar mai ales a blocurilor si cladirilor moderne din partea din spate a orasului.

Toate acestea insa le vei putea vedea si atinge in momentul in care vei ajunge in orasul vechi. Pana acolo insa nu ai cum sa nu remarci Fortezza din Rethymno, construita pe dealul Palaiokastro (Castelul Vechi), o cetate construita intre 1540 si 1570 de marina venetiana reprezentand un bastion de aparare impotriva piratilor turci. Cum nimic nu se poate face fara eforturi si sacrificii, nici Fortezza nu face deosebire. Aici au prestat munca silnica mai mult de 100.000 de cretani si s-au folosit peste 40.000 de animale de povara. Dar cum nimic nu este vesnic, nici cetatea nu a fost de necucerit decat pana in 1646 cand otomanii au preluat-o din mainile venetienilor. In urmatoarele trei secole in care a suferit numeroase transformari din cetate au ramas doar fortificatiile exterioare si cateva cladiri. Cu toate acestea ramane impunatoare datorita marimii si mai ales pozitionarii, fiind vizibila din orice parte a orasului. Aceasta pozitie dominanta o are si noaptea cand zidurile sunt scaldate intr-o baie de lumina facand-o sa straluceasca magic in intuneric. Ziua de aici puteti avea o vedere panoramica superba asupra orasului.

Portul va fi urmatorul punct de interes si va va iesi in cale in plimbarea pe faleza orasului. A fost construit în anii 1300 de catre venetieni, deoarece aveau nevoie de un astfel de port intermediar pentru operaţiunile navelor între Heraklion (80 km) şi Chania (60 km). Astăzi portul vechi din Rethymnon este integrat in portul nou unde ajung vapoarele din Pireu pe tot parcursul anului. Portul vechi este inca folosit de pescari, care isi ancoreaza barcile de pescuit de-a lungul digului. Farul din vechiul port a fost construit de catre turci in anii 1700. De aici se pot face diverse excursii pe mare la preturi care de cele mai multe ori se negociaza. De-a lungul portului se afla o multime de taverne, mai scumpe decat cele situate pe stradutele pitoresti ce il inconjoara. Si chiar daca nu veti dori sa luati masa in port, o vizita tot trebuie sa faceti. Si apoi o alta, la far.

Continuand plimbarea, la un moment dat se ajunge intr-o piateta in jurul careia sunt parcate o multime de taxiuri. De aici incepe Orasul Vechi, poate cea mai frumoasa si spectaculoasa plimbare pe care o puteti face in Rethymno. Frumusetea acestuia este la fel de mare, ziua la fel ca si noaptea, in cazul unei vizite nocturne insa veti crede ca nu e acelasi loc pe care l-ati vizitat ziua datorita animatiei a miilor de turisti care il ocupa pur si simplu de la lasarea intunericului si pana dimineata, in zori. Orasul Vechi este atat de mare incat nu se poate vizita intr-o singura etapa. Trebuie sa luati ' la pas ' fiecare strada si straduta care compun un fel de labirint, in cazul in care nu aveti orientare in teren riscand sa va rataciti pur si simplu. Si cum sa nu se intample asta cand privirile iti sunt atrase de sutele de magazine frumos amenajate in care poti gasi orice, absolut orice. Sunt zeci de magazine cu bijuterii, cu ceasuri, cu imbracaminte, mici ateliere de reparatii, puzderie de gelaterii, apoi magazine cu suveniruri care mai de care cu oferte irezistibile, apoi dughene cu jucarii, cu produse traditionale cretane, diverse piese artizanale facute de mana, sortimente de crème, uleiuri si tot felul de cosmetice facute pe baza de masline in orice forma, iar aceasta insiruire poate continua mult timp de acum inainte. Pe stradutele inguste si luminate mai putin intens, tocmai pentru a oferi putina intimitate, veti intalni foarte multe taverne, mai toate avand mese afara, frumos asezate in asteptarea clientilor. Frumusetea acestora este subliniata si de felul deosebit in care arata casele care le adapostesc, colorate, ingrijite si cu mii de flori atarnand de la ferestrele etajelor. Desigur, nelipsita 'floare de hartie' sau Bougainvilleaeste prezenta ca peste tot pe insula si in toata Grecia, acoperind pereti intregi cu florile sale.

Cu siguranta ca pe masura ce va veti afunda in explorarea acestui magnific orasel veti gasi raspuns la toate intrebarile pe care vi le puteati pune despre istoria, traditiile, cultura si obiceiurile cretanilor.

Fantana Rimondi, construita in anul 1626 de catre guvernatorul la acea vreme, Alessandro Rimondi a fost facuta nu numai ca sa concureze cu fantana Morosini din Heraklion. Rolul sau a fost acela de a acoperi o parte din necesitatea de apa a orasului iar locul unde a fost construita, Platanou square se afla la acea vreme in centrul orasului.

Loggia Venetiana a fost construita in secolul al XVI lea, dupa proiectarea sa de catre un faimos arhitect la acea vreme, Michel Snamicheli. A fost o cladire marcanta a orasului cu o importanta deosebita datorita pozitionarii sale centrale, dar mai ales pentru destinatia sa de punct de intalniri ale nobilimii venetieni de aici pentru a discuta aspectele de importanta politica si economica. Este una din cele mai bine conservate cladiri din Rethymno, avand in vedere vechimea sa. In timpul ocupatiei otomane Loggia a fost transformata in moschee si chiar un minaret fusese costruit, demolat insa mai tarziu, in 1930 de catre cretani. Pentru mai mult de 40 de ani a gazduit Muzeul Arheologic al orasului, emblema ce mai exista si astazi. Acum adaposteste un magazin de copii de arta vechi.

Printre putinele fortificatii ale orasului ramase inca in picioare se mai afla si Marea Poarta, sau Porta Guora care marca intrarea in vechiul Rethymno. Numele sau vine de la guvernatorul sub conducerea caruia a fost construita, Jocopo Guora. Din pacate este intr-o stare avansata de degradare fiind inclusa intr-un program de reabilitare.

Moscheea Neratze, aflata si ea in centrul vechiului oras a fost initial, ca multe alte cladiri din Rethymno, Creta si nu numai, unde otomanii au stapanit vremelnic un edificiu al locului, Biserica Sfanta Maria, construita ca tot orasul dealtfel, de venetieni. Acesteia, dupa ce I s-a adaugat minaretul, I s-a construit acoperisul sub forma unor mici turle rotunde, tocmai pentru a o aduce la forma cladirilor cu arhitectura turceasca. Acum dupa atata vreme, este o pata de culoare printre celelalte cladiri, iar ca utilitate, concerte si piese de teatru se desfasoara aici cu o frecventa ridicata.

Cu siguranta ca o prima vizita va va determina sa o repetati, iar ca un fel de 'bonus' va recomand o plimbare cu trenuletul prin orasul vechi, imprejurimile acestuia, Fortezza si portul, plimbare care dureaza circa 60 de minute si nu costa decat 7 euro... Veti putea afla informatii despre ceea ce veti vedea in limba engleza si franceza, care se aud din difuzoarele amplasate in mijlocul de transport. Sunt sigur ca o vizita de acest gen, cumulata cu alte doua facute 'per pedes' va vor fi deosebit de utile si, mai ales, placute. Cred ca ar mai fi fost multe de povestit, insa consider ca e suficient pentru a va suscita interesul pentru aceasta destinatie. Si cum se spune ca o poza face cat o mie de cuvinte, am sa postez cateva din cele peste 200 facute doar aici, in Orasul Vechi.

Am sa inchei, nu inainte de a va recomanda sa vizitati si orasul nou, cu nimic mai prejos de cel vechi. Chiar daca istoria sa este de data recenta, nu va veti plictisi plimbandu-va si admirand frumoasele hoteluri amplasate pe faleza, intrerupte din cand in cand de frumoase terase si restaurante, pizzerii supermarketuri si mici magazine cu marfuri care de care mai colorate si atragatoare. Tot aici veti gasi numeroase agentii de turism cu oferte pentru o multime de excursii, de unde puteti alege ce va veti dori. Ideea este sa consultati ofertele pentru ca exista preturi si preturi. Si centrele care inchiriaza masini, atv uri si biciclete sunt numeroase si ca peste tot preturile sunt si ele diferite.

Constient fiind ca nu am putut reda in acest mod frumusetea rapitoare a orasului, va recomand insa sa mergeti personal sa-l vizitati. Cu siguranta ca atunci imi veti da dreptate. Calatorii frumoase tuturor!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulian68 in 29.10.18 07:50:17
Validat / Publicat: 29.10.18 09:11:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 4321 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulian68); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Portul neincapator ziua, acum e cufundat intr-o liniste deplina.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Michi
[29.10.18 11:21:08]
»

Am vizitat de două ori Creta, o dată cu cazare în Agios Nikolaus, a doua oară în Hersonissos. În ambele dăţi am trecut şi oprit în Rethymo dar numai pentru a vizita oraşul vechi. Completările tale sunt binevenite pentru că mi-am format o imagine de ansamblu. În drum am vizitat casa în care El Greco, pe numele adevărat Domenikos Theotokopoulis a realizat primele picturi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulian68AUTOR REVIEW
[29.10.18 14:35:28]
»

@Michi: Sarut mana, noi trebuie sa mai mergem o data in partea de vest dar nici asa, in 7 zile nu poti acoperi tot ce e de vizitat, decât dacă nu te vei odihni la plaja, asa ca va trebui sa fac cumva si sa iau 14 zile. Atunci voi fi sigur ca voi avea ceva timp! ????Multumesc pentru vizită și ecou!

krisstinna
[29.10.18 14:40:53]
»

@iulian68: Foarte frumos ai descris orașul. Și chiar e frumos, îmbină armonios vechiul cu noul, portul e drăguț, oamenii amabili.

Felicitări!

iulian68AUTOR REVIEW
[29.10.18 14:48:43]
»

@krisstinna: Multumesc, tu ai fost acolo si stii mai bine, iar la scris ai scris mult mai amanuntit intotdeauna! ???? Multumesc pentru vizita si ecou!

webmaster
[29.10.18 17:35:10]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

elviramvio
[31.10.18 08:10:32]
»

@iulian68:

Voi reveni la articolul tău. Am o Cretă pe listă anul viitor. Sper să nu se facă visul pulbere de cretă ????

iulian68AUTOR REVIEW
[31.10.18 11:00:22]
»

@elviramvio: Sarut mana, cu cea mai mare placere voi veni cu completari daca vei avea nevoie de ceva informatii suplimentare, insa doar pentru partea de vest. Pe cealalalta trebuie sa o vad vad cat mai curand... ???? Multumesc pentru vizita, sarut mana!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, iulian68, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Rethymnon:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066781044006348 sec
    ecranul dvs: 1 x 1