GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Una dintre cele mai mari provocări din excursia avută în Pakistan a fost urcarea pe Marsur Rock! Această stâncă similară cu cea din Trolltunga, Norvegia a devenit o mare atracție abia după ce a fost descoperită în 2017, dar mai ales popularizată pe facebook. Dacă stânca din Trolltunga este deja celebră și este vizitată anual de peste 300000 de turiști, cea de la Marsur Rock este mult mai puțin cunoscută. Se estimează că pe ea urcă anual maxim 1000 de turiști în special localnici. Ei bine pentru noi asta însemna o și mai mare provocare.
Astfel ne-am îmbarcat dimineață în două jeepuri de la pensiune alături de un ghid local fără de care nu am fi putut găsi stânca Marsur. Am mers cu mașina preț de o oră până în satul Hussainabad, iar de aici am început urcarea, tot motorizat, până într-un loc frumos numit Hussainabad Broq. De aici am luat-o per pedes.
Diferența de nivel din Skardu până la Marsur Rock este de vreo 1500 de metri, dar o parte din aceștia au fost făcuți cu mașina. Sincer nu îmi este foarte clar cât, cert este că am urcat ceva și motorizat. Cam de la Sinaia la cota 1400.
Cum spuneam de aici de la Hussainabad Broq eram la mâna ghidului. Acesta ne-a spus că sunt două variante de urcat până la Hussainabad Broq una mai dreaptă și mai dificilă și una mai ocolită și un pic mai ușoară. Am ales fără să ezităm varianta mai ușoară.
Și am început urcușul. Nici urmă de cărare. Se urca pur și simplu pe pietre, iar unghiul era destul de mare. Încet, încet coechipierii mei au luat-o în față cu ghidul local fiind mai rapizi. Eu cu toate că nu eram cel mai în vârstă din grup eram cel mai încet. Norocul meu a fost D ghidul din România, care a avut răbdarea să mă aștepte să stea după mine. Dat fiind că ceilalți o luaseră în față nu o dată am luat-o pe drumul greșit. Nu aveai niciun fel de repere. Norocul nostru a fost că ghidul local ne vedea de sus și se întorcea după noi. A făcut asta de vreo trei ori fără nicio exagerare.
Traseul nu era exagerat de lung, dar era foarte abrupt și din acest motiv mă solicita la maxim. Mai mult de foarte multe ori dădeam de zone cu grohotiș, zone mișcătoare unde trebuia să fim foarte atenți pentru că exista șansa să o luăm la vale cu munte cu tot.
După spusele ghidului pakistanez acest traseu se face în medie în trei ore. Dacă colegii mei nerăbdători l-au făcut în mai puțin de trei ore, mie personal mi-au trebuit trei ore și jumătate să ajung sus. Bine că am ajuns într-un final. Asta este tot ce contează.
Când am ajuns chiar am fost aplaudat de toți cei prezenți. Cam așa se întâmplă cu grașii, care-și depășesc limitele. În afară de colegii mei mai era o gașcă de localnice. Acestea au plecat odată cu noi pe traseu și au ales varianta grea. Au ajuns primele sus la Marsur Rock! Ce era intrigant eera faptul că nu aveau echipament potrivit, erau în papuci, in sandale, maxim în teniși. Nu m-aș fi încumetat pe acest traseu în așa mod. Probabil sunt mul mai învățate cu ascensiunile montane, dat fiind zona în care trăiesc.
Sus, pe Marsur Rock, era o adevărată sesiune de fotografii. Eu eram extrem de obosit și abia de am făcut câteva. Stânca nu este atât de periculoasă precum se vede în poze. Ai aderență foarte bună pe ea. Dificil este când plouă și bate vântul. Priveliștea de sus de acolo este uimitoare. Este cel mai bun loc de a admira întreaga vale. Această stâncă mai este denumită ca și punctul de observare a păsărilor din Skardu. Adevărul este că dacă aș fi vultur de acolo aș urmări întreaga vale.
Sincer ai mei colegi erau sătuli de poze așa că după mai puțin de un sfert de oră am luat-o la vale. Eu personal nici n-am apucat să mă odihnesc, nici n-am apucat să fac mai multe poze. M-am conformat și am luat-o împreună cu ei la vale.
Ce nu v-am spus a fost că în această ascensiune montană am prins patru anotimpuri. La plecarea pe traseu a fost ceață, apoi a plouat pentru ca un pic mai târziu să iasă soarele. La coborâre am avut parte de lapoviță și ninsoare și de un vânt puternic.
Și de data asta colegii mei au fost mai rapizi. Au ajuns în două ore jos, iar noi doi după încă vreo jumătate de oră dacă nu mai bine. Apogeul furtunii noi l-am prins pe traseu, restul jos la adăpost. Colac peste pupăză și de data asta am greșit drumul și a coborât prin niște râpe periculoase. Am coborât pe varianta rapidă și de data asta nu s-a mai întors ghidul local după noi să ne corecteze direcția.
Am ajuns într-un final și noi jos. Genuchii pur și simplu îmi tremurau. A fost o ascensiune foarte grea pentru mine. Probabil și altitudinea de 3800 de metri și-a spus cuvântul. cert este că tusea nu mi-a contenit deloc din contră am ajuns la apogeu, de am început să mă sperii și eu.
Ziua nu era gata pentru noi, mai aveam de mers la Katpana Desert, cunoscut ca și deșertul rece. Este un deșert situat la amare altitudine, care de multe ori iarna are dunele de nisip acoperite de zăpadă. Sincer vă spun eram atât de obosit că mi-a fost imposibil să mă mai dau jos din mașină și să urc câteva trepte până sus pe o dună de nisip. Mai ales că afară era foarte frig și bătea tare vântul. Oricum nu regret nimic.
Cam asta este și despre această zi petrecută în zona Skardu, Baltistan, Pakistan.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
priveliște asupra văii Skardu absolut senzațională
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
greu la deal cu boii mari!!!
Trimis de robert in 28.09.22 09:58:11
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
rog https://www.youtube.com/watch?v=YoDh_gHDvkk
mersi frumos!
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@robert:
”Dacă stânca din Trolltunga este deja celebră și este vizitată anual de peste 300000 de turiști, cea de la Marsur Rock este mult mai puțin cunoscută. Se estimează că pe ea urcă anual maxim 1000 de turiști în special localnici.
iar voi ati fost un grup destul de mare asa ca probabil ca numarul turistilor va creste si poate ca in urma promovarii pe retelele de socializare mult mai multi vor ajunge acolo mai ales ca si pozele sunt spectaculoase.
Am incercat sa ma pun in pielea ta cu acest traseu, nici nu ai ajuns bine sus ca deja ceilalti se plictisisera, asa ca nu ai mai apucat sa iti tragi sufletul si a trebuit sa o iei la vale, si sa treci si prin experienta anotimpurilor, alta belea, asa incat te cred ca de desertul rece nu prea ti-a mai ars.
Minunata experienta, felicitari, votat cu mare drag.
@robert: Așteptam reveiw-ul tau despre Marsur Rock. Peisaje de vis, mi s-au lipit de inimă. Chiar dacă ai ajuns ceva mai tarziu decât ceilalți, important este că ai ajuns și ai văzut aceste frumuseți. Probabil ai obosit și ai simțit ceva rău de altitudine și din cauza slabei hidratări. Ai avut destulă apă pe traseu? Oricum, sunt puțin invidioasa pe tine pentru acesasta experiență Felicitări!
@mishu: in afara de popularizare foarte mult contează și poziționarea, una e în Europa și celaltă tocmai în Pakistan, o țară mult mai puțin turistică.
Dacă ești oaia neagră a grupului nu ai ce face trebuie să te supui majorității. Greu mi s-a părut la urcare, foarte greu la coborâre. La urcare ți se ia suflu, la coborâre te cam lasă genuchii. Asta e bine că amfostacolo!
Mulțumesc mult pentru vizită și comentariu!
@Mika: Bună Mika! Am avut destulă apă, am avut și ciocolată și banană și glucoză. Toate m-au ajutat să reușesc. dar cel mai mult m-a ajutat ghidul David din România care nu m-a împins deloc de la spate și a avut mare răbdare cu mine. ALTFEL SIGUR NU AȘ FI AJUNS.
Când tot traseul este abrupt este foarte dificil pentru mine. Eu pot merge mulți kilometri am dovedit-o și la ultramaratonul de la mare, dar să mai alterneze urcușul cu un drum drept și chiar cu o coborâre. noi am luat muntele pieptiș pur și simplu. ei bine aici nu duc mult.
”Oricum, sunt puțin invidioasa pe tine pentru acesasta experiență
- e acum chiar mă faci să mă simt mândru. dacă o munțomană ca tine este un pic invidioasă pe mine este clar că am făcut și eu ceva la viața mea! ; -)
mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu!
Foarte frumoasă această „Marsur Rock” și seamănă mult cu cea de la fiordurile norvegiene. Este o performanță pentru tine că ai ajuns ȘI acolo, lucru pentru care te felicit!
Cu coborârea știu că este puțin mai greu decât la urcare, mai ales dacă ruta aleasă este ceva mai abruptă. Am simțit asta pe picioarele mele, atunci când am coborât de pe defileul „Ragaschlut” , din Austria. Și mie îmi tremurau picioarele. Eram atât de obosită de drum (nici urcușul nu a fost ușor!), încât, atunci când ne-am întors la microbuz, am dormit instantaneu! Abia după câteva ore mi-am revenit!
Felicitări pentru traseu! Pozele cu voi toți sus, pe „lama” rocii, sunt foaaaarte frumoase!
@doinafil: Bună vecina! Mersi frumos pentru vizită și comentariu!
ÎNtr-adevăr este un lucru mare și că am ajuns în Pakistan o țară în care nici n-am visat vreodată să ajung. Și s-a dovedit mult mai primitoare decât m-aș fi așteptat.
La coborâre este mai greu pentru noi cei mai în vârstă si mai puțin antrenați. ALȚII ZBURDAU LA VALE CA NIȘTE CĂPRIȚE.
Poza de final este făcuta cu drona și este foarte spectaculoasă!
@robert: Peisajele de acolo au meritat toată osteneala. Și oricum... odată-n viață, pentru așa escapadă, are sens să te mobilizezi! Am savurat pozele. Felicitări pentru efortul depus!
@k-lator: mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu! În general obiectivele pe care le atingi mai greu, le savurezi mai mult!
UAU!
FELICITĂRI!!!
" AI FOST PE ALTA PLANETĂ! "
Măi Robert, nu știu unde găsești așa niște peisaje fantastice!!
Îmi dai tot felul de idei și Mă inspiri spre noi destinații și experiențe greu de egalat!
Când tocmai îmi intrase în cap Chile cu Torres del Paine acum vii cu peisajul ăsta și-mi dai planurile peste cap!
Câte vieți trebuie să trăiesc, sau câți ani in această viață ca să le văd pe toate?!
????????????
@ailynuka: într-adevăr! Mersi frumos pentru vizita si comentariu!
Mersi! frumos!
”Măi Robert, nu știu unde găsești așa niște peisaje fantastice!!
Îmi dai tot felul de idei și Mă inspiri spre noi destinații și experiențe greu de egalat!
- sincer mă bucur tare să aud asta.
Într-adevăr avem o planetă minunată și sunt atât de multe de descoperit. Ia-o încet pas cu pas. Așa ca un sfat personal începi cu Patagonia, pentru mine este un tărâm magic un loc greu de egalat!!!
Pe toate nu le putem vedea, da cine ne oprește măcar să încercăm?
@robert:
"Pe toate nu le putem vedea, da cine ne oprește măcar să încercăm? " ????
Eu vreau să le văd! Măcar cate ai văzut tu! ????
@elenaadina: eeee asta este mult mai fezabil! Succes! Țin pumnii!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2022 Ce e mai periculos: avionul ori mașina? — scris în 20.10.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2022 O părticică de natură absolut impresionantă — scris în 16.09.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Transferul de la Karimabad la Skardu — scris în 06.09.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Cu capul în nori la 4693 metri — scris în 02.09.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2022 O altă zi interesantă — scris în 18.08.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Karimabad cu forturile sale, ALTIT și BALTIT — scris în 10.08.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2022 O rută de excepție — scris în 03.08.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ