ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.04.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 05.10.11
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAR-2011
DURATA: 17 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Nepal - tara oamenilor zambitori (partea a doua)

Ilustrație video-muzicală
Manose Singh interpretand piesa Rajamati


TIPĂREȘTE

Dupa cum spuneam in review-ul anterior, nu mi-a luat mult sa descopar ca Nepalul inseamna mult, mult mai mult decat Everest si serpasi. Lumea fascinanta a celor mai tolerante religii din lume, hinduismul si budismul, amestecul de cultura indiana si chineza, al carui rezultat este o incantatoare lume cu o identitate proprie, oamenii mandri, dar permanent zambitori si multele locuri care de-abea asteapta sa fie descoperite - toate astea ma fac sa-mi para rau ca timpul petrecut in Nepal este pe sfarsite…

A doua zi am avut bucuria sa vizitam stupa Boudanath, cea mai mare manastire budista din afara hotarelor Tibetului. Aceasta este situata intr-o mare piata, fiind inconjurata de multe magazinase de suveniruri, diverse lacasuri de rugaciune unde m-am reintalnit ce deja celebrele “mosorele”, vedeti unul imens intr-o poza, turisti care hranesc porumbeii, calugari tibetani in robele lor portocalii, muzica tibetana si… pace. Multa pace…

Considerat unul din cele mai sfinte locuri din Nepal, monument aflat pe lista Unesco, stupa se pare ca a fost construita in jurul anilor 600 d. Hr. pe ruta comerciala care unea Tibetul de Katmandhu in vremuri de mare inflorire economica a zonei.

Mare loc de pelerinaj, aici poti vedea aproape la orice ora credinciosi care dau ocol stupei in sensul acelor de ceasornic, prosternandu-se pana la pamant. Dupa ce au terminat de inconjurat stupa, stau sa se reculeaga, dar prosternarile continua; pe chipul lor se citeste atat epuizarea fizica, dar mai ales fericirea ca se afla in acest loc sfant pt ei.

In acest loc, mai exact intr-un mic magazinas de suveniruri, am avut marea surpriza sa ne intalnim cu niste tineri… romani. Ne urmareau de cateva momente, auzindu-ne vorbind si au indraznit sa ne abordeze, sugerandu-ne ceva (nu intru in amanunte, era vorba sa cheltuim niste bancnote. care ieseau din circulatie a doua zi, apoi ne-au zis doua vorbe despre locul unde ne aflam). Surpriza de care pomeneam a fost cand ne-au marturisit ca… nu sunt turisti, ci budisti retrasi din lumea “materiala” si corporatista, care locuiau in Nepal intr-un loc de meditatie budist. Erau 3 tineri f frumosi, o fata si doi baieti, care ne-au povestit ca 6 luni stateau in meditatie si 6 luni munceau in afara manastirii, beneficiind si de ajutorul unor sponsori din randul organizatiilor budiste din zona. Am fost putin indiscreta, dar eram curioasa ca o baba si, cerandu-mi scuzele de rigoare, nu m-am putut abtine sa nu intreb ce i-a facut totusi sa o ia pe drumul asta… Mie mi se pare ca o schimbare atat de radicala nu poate fi explicata decat de un eveniment negativ absolut major, nici nu vreau sa ma gandesc, insa fata mi-a explicat simplu (si ii acord prezumtia de sinceritate) ca pur si simplu se saturasera de ciclul casa-serviciu (sau mai modern zis casa-job, casa-job), nimic altceva din ce imi imaginam eu. Atat… Mi-a parut rau ca nu am putut sta mai mult cu ei, dar trebuiau sa plece repede. Ma trezesc des gandindu-ma la ei…

Urmatorul popas a fost in orasul aproape lipit de Katmandhu, Patan, un oras de asemenea cu o densitate impresionanta de pagode, temple, stupe situate mai ales in deja celebra piata centrala (Durban Square) - sunt ceva poze in review-ul anterior, o sa mai pun si astazi.

Pashupatinath a fost urmatorul nostru popas. Este un templu hindus pe care, nefiind hindusi, noi nu l-am putut vizita. I-am facut niste poze pe dinafara, dar mult mai interesant de povestit mi se pare faptul ca in spatele templului se afla locul traditional de incinerare a mortilor in Nepal, pe malul raului Bagmati, afluent al Gangelui.

Templul Pashupatinath si raul Bagmati sunt unele din cele mai sfinte locuri pt hindusi, multi dintre hindusii nepalezi venind sau fiind adusi aici cand isi simt sfarsitul aproape. Ca la Varanasi, mult mai cunoscutul loc de pelerinaj de pe malul Gangelui (despre care am povestit aici), se spune ca sufletul cui isi afla sfarsitul in acest loc ajunge in Rai, de aceea multe din casele din preajma sunt pline de oameni batrani, bolnavi, suferinzi, aflati in asteptarea marelui moment. In jurul templului, printre cei care aduc ofrande zeitatilor, exista un loc special amenajat pentru femei fara casa si fara viitor, de obicei femei alungate de acasa sau ramase fara familie si fara un mijloc de a supravietui (vezi foto).

View-ul spre raul Bagmati este pitoresc si impresionant, dar nu vreti sa va povestesc de “miasme”… Hindusii privesc incinerarea cu mare detasare si seninatate, poate si pt faptul ca pt ei, care cred in reincarnare, moartea nu este punctual final, ci doar o etapa in drumul spre moshka (echivalentul Nirvanei la hindusi), o trecere spre o alta viata, poate mai buna…

Ce ar mai fi de povestit despre Nepal – memorabila a fost vizita la un centru de refugiati tibetani, care muncesc pentru a-si mai rotunji veniturile, fac covoare, picteaza obiecte de cult pe care apoi le vand intr-un mic magazin aflat in curtea centrului. Nepalezii sunt solidari cu cauza tibetana datorita multiplelor legaturi istorice si religioase, insa nu pot adopta o pozitie oficiala prea “sonora”, pt ca evident asta nu ar fi pe placul puternicului vecin de la nord. In schimb, ii ajuta pe masura posibilitatilor, fara sa faca prea mari “valuri” pe tema asta.

Am pomenit in prima parte pe scurt de asemenea despre vizita la un centru de mestesugarie nepaleza, unde am ramas fascinata mai ales de arta tesatorilor de covoare, adevarate opera de arta, dar si despre frumoasele si deloc ieftinele produse de cashmir si, mai ales, pashmina.

O parte din colegii din grup au fost in ultima zi, inainte de plecare, intr-o excursie optionala cu un mic avion care promitea un zbor de aprox jumatate de ora deasupra Everestului (parca 200 dolari, din cate imi aduc aminte). Fiind singura din “gasca” mea care dorea asta si fiind inca proaspete in amintire turbulentele de la zborul de venire, am tot ezitat… pana am renuntat. Cei care au fost nu s-au intors dezamagiti, desi nu au zburat efectiv deasupra Everestului, ci la oarece distanta, si li se arata”acolo in zare sunt muntii in mijlocul carora e Chomolungma”, cum ii spun localnicii Everestului. Mi s-au promis si mie niste poze, in momentul in care intru in posesia lor o sa le postez, bineinteles cu permisiunea autorilor.

Cateva (putine) vorbe despre bucataria nepaleza: dupa cum e de asteptat, orezul este alimentul de baza, fiind gatit in toate felurile imaginabile. Influentele din bucataria chineza, dar mai ales indiana, cu mirodeniile specifice, picanteriile deloc exagerate au fost foarte pe gustul meu. Fiind cazati intr-un hotel de lant, cu multi turisti europeni si americani, exista o mare varietate de feluri de mancare si am vaga banuiala ca s-au straduit sa nu ne sperie prea tare cu aromele exotice, iar de pe strada nu am avut curiozitatea si curajul sa incercam, de aceea banuiesc ca ceea ce am mancat noi in hotel era “varianta pt turisti” a bucatariei nepaleze. Oricum nu m-am plans, chiar dimpotriva, mi-a placut f mult. Trebuie sa pomenesc aici ca apa nu este potabila nici in Nepal si asa cum eram deja obisnuiti din India, gaseam zilnic in camera de hotel doua sticlute de apa potabila pt fiecare. Am nimerit insa o perioada de seceta, o sa pun si niste poze cu “coada” la apa.

Cam atat din Nepal… Un loc fermecat, mult diferit de ceea ce ma asteptam, dupa cum am mai spus, loc in care mi-ar placea mult sa ma reintorc intr-o buna zi, pt ca sunt sigura ca Nepalul mai are multe drumetii de facut, aventuri de descoperit si multe locuri care asteapta sa fie vazute si mai ales, povestite pe AFA: -) …


[fb]
---
Trimis de cristina65 in 13.04.12 20:30:38
Validat / Publicat: 14.04.12 06:37:25
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI. A mai fost în/la: India, Sri Lanka, Maldive
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4469 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristina65); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Rotita de rugaciune(mosorel,cum ii zic eu,desi cred ca in cazul asta diminutivul nu prea se potriveste:-))-in lacasul de rugaciune de peste drum de intrarea in stupa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42950 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

14 ecouri scrise, până acum

webmaster33
[13.04.12 23:08:14]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

webmaster13
[13.04.12 23:32:07]
»

Manose Singh s-a nascut in orasul nepalez Bouddhanath in anul 1979, este considerat un adevarat ambasador al muzicii din tara sa, a concertat in Canada, Australia, Franta, Anglia, Elvetia, Germania, Hong Kong, si Malaiezia, a studiat de mic "bansuri" un fel de flaut din bambus des intalnit in nordul Indiei si Nepal, deosebit la acest interpret este talentul sau de a improviza si de a interpreta intr-o maniera originala cu influente de jazz vechiul stil de muzica "raga" original din nordul indiei.

Din anul 2000 locuieste in San Francisco, asta nu-l impiedica sa joace un rol important in viata muzicala din Nepal, participa in fiecare an la festivalul de jazz din Kathmandu iar inregistrarile sale sunt difuzate periodic de catre Radioteleviziunea din Nepal, Manose are meritul de a fi utilizat bansuri pentru prima data drept un instrument in muzica rock.

Melodia postata se poate sterge/schimba!

Larissa
[14.04.12 07:50:59]
»

Cristina, ce experiențe de viață! Foarte frumos povestit! Mă gândesc însă la rugurile funerare și la miasmele despre care vorbeai... ai fost curajoasă. Rugurile erau și ele puse pe apă, pentru că râul de se vede în poză nu mi s-a părut prea mare?! Îmi aduc aminte de un documentar despre somnii monștri care se hrănesc cu părțile din cadavre care mai rămân în urma arderii... și care se presupune că pot înghiți și oameni întregi, vii! Schimbând registrul, felicitări și pentru poze, sunt extrem de sugestive! Aștept cu nerăbdare și impresiile despre hotel, ca să mai revenim la oile noastre...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adri-nico
[14.04.12 08:24:37]
»

Draga mea,

Noroc cu ultima poza ca mi s-a mai dus si mie nodul din git si mi s-a descretit putin fruntea.

Nu stiu daca mai aveam ficat dupa ce as fi trecut prin zona incinerarilor. Mai ales ca ai spus despre miasme...

Ma uit la poza P16 si ma gindesc ca ai folosit zoomul aparatului si nu te-ai apropiat prea tare de cei ce isi luau ramas bun de la defunct. Si riul ala... Nu stiu cum ai putut trece pe acolo.

Inteleg ca a fost o excursie din care ai venit cu amintiri de neuitat.

Felicitari pentru review si pentru poze.

Paste Fericit alaturi de cei dragi tie!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MCM
[14.04.12 09:19:41]
»

M-ai pus rau de tot pe ganduri. Oi avea eu atata viata in mine ca sa pot vedea o mica parte din minunile lumii?

Frumos, natural ai scris. Bravo.

Cand vad poze cu oameni saraci traind in lipsuri, primul meu gand este: " cat de norocoasa sunt! "

Sarbatori luminate "norocosilor" )

TORA INGRID
[14.04.12 11:48:05]
»

Trebuie sa ajung acolo!!

Muzica de fundal minunat aleasa.

As vota la doua maini, dar nu e voie, asa ca recitesc rew-ul, imi amintesc si filmul 7 ani in Tibet pe care l-am vazut de nu stiu cate ori si visez la ziua cand voi vedea si eu cate ceva din Nepal.

Pami*
[14.04.12 12:09:41]
»

si din partea mea felicitari pentru alegerea si descrierea unei astfel de destinatii deosebite si mai ales pentru pozele fascinante: -)

zapacitu
[14.04.12 12:25:46]
»

Eu am citit postarea cu fundalul sonor. Impresionant... Apoi, am oprit muzica, dupa care am inceput derularea fotografiilor, am repornit muzica, efectul este naucitor, ceva din Nirvana, ... avatar, inexprimabil... stare ce poate fi doar traita, pastrand proportiile bineinteles.

Pozele 07 si 08 arata cat de mult ne asemuim cu tibetanii, cel putin pe acest plan, daca nu ma insel, ceea ce ei au pregatit pentru a fi pus la fiert, nu sunt decat banalele galuste cu prune, numa' ca nu prea vad "prunilii"... atat sunt de subtili calugarii tibetani...

Faine si la mai multe calatorii!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
le_maitre
[14.04.12 12:27:56]
»

Cadouri de Paste! Parol! Asa am privit cele doua rw-uri ale tale citite "live si la pachet" acusica, bucurandu-ma ca am fost atat de norocos sa nu intru pe site cand l-ai scris pe primul, sa-l citesc, ca apoi sa-l astept cu ardoare pe cel de-al doilea.

Mi-e frica sa nu repet ce am scris la rw tau referitor la Varanasi, dar trebuie macar sa spun ca ai participat la o adevarata calatorie initiatica, asa am perceput-o.

Citeam cu ochii usor exoftalmici, sa nu zic bulbucati de-a dreptul, unul pe randuri, celalalt pe fotografii si m-am oprit la un moment dat: m-a impresionat teribil "povestea in poveste" a tinerilor romani retrasi departe de tumultul unei metropole undeva in centrul lumii ascete. Cred ca fost o experienta "like a thrill" si pentru tine... atat de neobisnuita si intempestiva.

Fermecator, exotic, incitant si dezvaluitor de mistere = caracterizare rw!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
cristina65AUTOR REVIEW
[14.04.12 16:15:40]
»

@webmaster13: multumesc mult de tot pt alegerea facuta, pt informatii si, in general, pt toata implicarea si pasiunea pe care le pui in ceva ce, la prima vedere, pare putin important, alegerea muzicii, dar fara de care review-urile noastre ar fi mult, mult mai sarace!

cristina65AUTOR REVIEW
[14.04.12 16:19:42]
»

@all: multumesc sincer pt ecourile care chiar ma fac sa cred ca am reusit ceva deosebit!... Sincer, m-am straduit: -)

Sper sa va placa si continuarile!

Dan&Ema
[02.01.15 16:16:49]
»

Este fascinant sa calatoresti pe AFA. Ajungi in atatea colturi de lume intr-o clipita!

Afli despre tari, traditii, oameni ai acestei planete. SUntem atat de diferiti si atat de de semanatori! Ba totusi diferiti!

Eu daca as fi ajuns in Nepal, as fi optat pe zborul deasupra muntilor, in calitate de mare mare f mare iubitor de munte, care insa recunosc ca in ultimul timp am schimbat raportul km facuti la pas / km motorizati (care polueaza planeta) in directia comoditatii...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
luciaoradea
[19.03.15 14:44:31]
»

Și pe mine m-a "atins" review-ul tău, la fel ca și pe ante-vorbitorii colegi. Tot la partea cu incinerarea vroiam sa mă refer și eu. Pentru noi pare ciudat, poate chiar puțin barbar, dar dacă privim lucrurile din punctul lor de vedere este ceva firesc. Poate chiar mai natural decât îngroparea de la noi. Eu cred în reincarnare și în karma. Mi-as dori să ajung în Nepal să văd locurile pe care le -ai descris atât de frumos.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia Pestis
[22.03.15 09:05:52]
»

Deja mi se pare de bun simț să citesc cu ochii și cu cei ai minții să-mi închipui ce descrii tu! orice alt comentariu este de prisos! Mă voi bucura de textele scrise de tine și atât!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, cristina65, Dan&Ema, le_maitre, luciaoradea, MCM, Pami*, TORA INGRID, Yersinia Pestis, zapacitu
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Nepal:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052359104156494 sec
    ecranul dvs: 1 x 1