ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.08.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 30.12.22
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
JUN-2023
DURATA: 2 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 4 MIN

Pentru totdeauna, Maramures

TIPĂREȘTE

Acest filmuleț este povestea traseului nostru obișnuit dinspre Cluj spre Maramureș. De câțiva ani încoace, minim un drum spre Maramureș este garantat, cu sau fără cazare. Uneori, reușim să cuprindem toate obiectivele pe care le veți vedea în filmuleț, alteori nu, însă de fiecare dată mergem cu drag și dor față de aceste meleaguri.

Prima noastră oprire este la Baia Sprie pentru a face o scurtă drumeție (o ora dus-întors) printr-o pădure tânără de goruni către Lacul Albastru. Lacul cu ale sale culori interschimbabile în funcție de anotimp, precum și peisajul din jurul său, au un farmec aparte. Prin pădure, te vei putea întâlni cu veverițe, păsările îți vor delecta auzul, iar lacul îți va oferi un adevărat dezmăț ocular.

În continuare, facem o scurtă plimbare pe la Mogoșa, vedem Lacul Bodi, rățuștele de pe lac și ne continuăm traseul către Șuior, unde urcăm cu telescaunul până la Complexul Hotelier Turist Șuior- Cota 1000. Dacă ar fi să descriu doar în câteva cuvinte, pentru că într-unul singur nu pot, aș putea spune că acest loc este o oază de liniște. Cum altfel ar putea fi un astfel de loc care este așezat în mijlocul naturii? Dacă crezi că există posibilitatea să îți placă prea mult această destinație, să știi că există variante pentru a-ți prelungi șederea la cele 3 cabane de cazare: Gutâi, Țibles și Pietrosu.

Până acum totul bine și frumos, însă ca la tot omu’ ni se face și nouă foame și ne grăbim pașii înspre locul nostru preferat pentru a servi adevărate delicatese maramureșene. Unde? La Păstrăvaria Alex din localitatea Mara. Dacă iei masa în inima Maramureșului istoric, crede-mă că papilele tale gustative îți vor mulțumi pentru această experiență. Îți place peștele? Îți spun un secret: au păstrăvaria lor proprie? Îți place mujdeiul de usturoi? Pfuaai, ia colebilul la tine. Îți plac restaurantele care au priveliști deosebite? Îți spun un alt secret, pe care te rog să nu îl împărtășești celor care te însoțesc în drumeție: imediat ce iei curba și oprești în fața restaurantului, se aude ceva, un susur parcă, ea este cascada de lângă Păstrăvăria Alex. Superb!

Pe mai departe ne orientăm înspre Săpânța pentru a vizita Cimitirul Vesel și Mănăstirea Săpânța-Peri. Turla bisericii de la Cimitirul Vesel se întrezărește încă de la intrarea în comună. Lemnul și mormintele viu colorate sunt omniprezente aici. Cum poate fi atributul de vesel așezat lângă cuvântul cimitir? Picturile mormintelor care povestesc mult și bine despre viața și îndeletnicirile oamenilor plecați deja din această lume, precum și versurile pline de umor de pe morminte, cred că și-au adus contribuția la această denumire a cimitirului. De râs, noi nu am râs, însa este un obiectiv care merită a fi vizitat măcar o dată în viață.

Mănăstirea Săpânța-Peri este mai puțin cunoscută, deși se spune despre biserica din incinta mănăstirii că este cea mai înaltă construcție de lemn din Europa, atingând înalțimea de 75 metri. Dacă ne-a plăcut aici? Puțin spus!

Ziua a fost una lungă și plină de frumuseți și aventuri. Am mai și dormi, așa că ne urcăm în mașină și ne continuăm drumul, obosiți dar încărcați cu energie bună, punem întrebări despre cum a fost ziua și plăcerile fiecăruia, răspunsurile vin cascadă… trebuie să recunosc că partea aceasta a drumețiilor noastre, când deja ne retragem către cazare, îmi place tare mult. Suntem în micul nostru univers, suntem împreună și ne este bine și ne îndreptăm către oameni de bine, care ne așteaptă cu drag la Casa Boris din Bârsana. Acest loc de cazare merită să îi dedic un alt articol și filmuleț, așadar va urma…!

Nu închei încă, deoarece în dimineața care urmează, la cinci minute de mers pe jos de la Casa Boris se află Mănăstirea Bârsana. Când se povestește despre anumite locații, uneori vorbele nu își mai au rostul, așa că lași locul rugăciunii pentru a face Rai în inima ta. Asta se întamplă la Mănăstirea Bârsana.

Acesta este traseul nostru obișnuit de două zile prin Maramureș. Să fie util, bine primit, și să vă bucurați de el.


[fb]
---
Trimis de in_lumeamea in 07.08.23 13:46:43
Validat / Publicat: 07.08.23 15:02:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 1710 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (in_lumeamea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Manastirea Barsana
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8100 PMA (din 9 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

liviu49
[07.08.23 15:13:39]
»

Primul vot, primul ecou!

In urma cu putin timp scriam un ecou la un alt articol despre Maramures si imi face placere sa vad ca Maramuresul atrage multi vizitatori.

Acum doi ani, pentru numai doua zile pline am fost oaspetele Maramuresului si "mi s-a lipit la suflet ca marca de scrisoare ", cum canta cineva in perioada interbelica.

Din ce ai enumerat in articol am vazut si noi in prima zi Cimitirul Vesel, Manastirea Sapanta Peri, Lacul Albastru si Manastirea Barsana. Am vizitat in plus satul Breb cu minunatiile sale de case traditionale pe care le recomand tuturor celor care viziteaza Maramuresul.

Astept continuarea vizitei.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Maramureș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081090927124023 sec
    ecranul dvs: 1 x 1