GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La rascrucea vanturilor in Baleare: Cap de Formentor si Sa Calobra
Se spune ca sunt doua tipuri de turisti, cei carora le plac vacantele active respectiv cei care prefera concediul pasiv. Mie imi plac amandoua fara a ma putea decide spre un tip si incerc pe cat posibil o imbinare a acestora.
Mallorca ofera cum spuneam in precedentul review, atractii turistice la tot pasul, multi vizitatori nu vin doar pentru un sejur clasic, doar mare si plaja, ei sunt atrasi si de frumusetile naturale ale insulei de care aceasta are din belsug.
Am sa ma refer in cele ce urmeaza la doua dintre acestea care le-am parcurs intr-o zi cu punct de plecare din Alcudia (vezi impresii) si care sunt extrem de spectaculoase si apreciate:
Cap de Formentor si Sa Calobra.
Dimineata de sfarsit de iulie, dupa micul dejun de la hotel ne imbarcam in autoturismul inchiriat pe perioada sejurului si pornim din Alcudia spre Port de Pollenca pe soseaua ce strabate peninsula Victoria avand marea si golful Pollenca pe tot traseul alaturi. Pana la punctul terminus si anume Cap de Formentor GPS-ul ne indica 26 km. si aproape o ora timp de parcurs.
In apropiere de Port de Pollenca un sens giratoriu larg cu doua benzi si indicatorul care ne arata directia spre Cap de Formentor care se pierde undeva in interiorul peretelui muntos ce parca rasare din mare. Drumul se insurubeaza pe coastele stancoase o anemica bordura inalta de maxim 30 cm. ne desparte de haurile create.
Zona este de asemenea o peninsula acoperita in mare parte de o fasie muntoasa care se termina in cel mai nordic punct al insulei Cap de Formentor.
"Punto de encuetro de los vientos" denumire care cred ca nu are nevoie de traducere cum este denumita de localnici, vanturi care sunt responsabile de bizarele forme ale stancilor pe care le intalnim aici si care la peste 300 metri se inalta de la suprafata marii. Dupa 5-6 km de drum sinuos ajungem la unul dintre cele mai frumoase puncte de observatie de pe insula cu un nume destul de complicat si anume, Mirador de sa Creueta o Colomer. Parcarea este destul de incapatoare dar noi am fost putin dupa ora 9AM in acel moment inca nu erau venite autobuzele cu turisti care la intorcere erau precum garnitura de tren, bara la bara pe pantele soselei. Privelistea este de-a dreptul fascinanta in spate se deschide printr-un ochi intre creste golful Pollenca iar in fata o poteca si ceva trepte care duc pana la marginea tarmului unde sunt amenajate mai multe terase pentru a admira peisajul, marea de o culoare "deep blue"contrastand cu stancile stralucind in lumina soarelui intr-un colorit superb.
Direct de la Mirador unde exista si un monument, drumul se bifurca o sosea urca incolacind varful muntelui pana la un turn de observatie aflat la ceea mai inalta altitudine. Acest turn a fost folosit precum un sistem de avertizare in cazul deselor atacuri ale piratilor. De aici avem o panorama 360grade asupra insulei si marii. 360cities.net/de/image/on ... 2.80,13.80,70.0.
De aici se deschide o panorama fantastica, ascunsa Cala Figuera apare precum un lac albastru intre munti, a nu se confunda cu celebra localitate cu acelasi nume de pe coasta estica a insulei.
Langa stancile abrupte exista si portiuni de plaja una din acestea ce se intinde pe cateva sute de metrii si lata de circa 8-10 metri este Platja de Formentor care spre surprinderea noastra in aceasta mare de roca este alcatuita din nisip fin aceasta se afla pe partea opusa a peninsulei care in acest loc masoara doar cateva sute de metrii... Marea are o transparenta de cristal iar culorile se intrepatrund de la turcoaz la albastru inchis. Cateva hoteluri si terase intregesc tabloul uneia dintre cele mai naturale plaje din Mallorca.
Dupa inca 10 kilometri de-a lungul coastei stancoase se ajunge la punctul terminus al insulei si anume la farul construit pe ultima portiune de pamant a insulei. Deoarece parcarea din apropiere este destul de stramtorata aceasta ne-a pus si noua probleme, sirul de masini a inaintat extrem de anevoios de aceea incercati sa gasiti loc de parcare cat mai timpuriu pe marginea soselei. Ce se poate face aici in afara de a pastra linistea si a contempla peisajul? O cafea la micul bistro arondat farului la un pret prohibitiv sau o apa minerala la 1/2 lt, la 3 €!! Deh, unde nu este concurenta se poate cere peste limita bunului simt.
Drumul de intoarcere ne poarta pe acelasi serpentine pana la poalele muntelui de unde am continuat spre directia Soller aproximativ 10 km pe suprafata plana dupa care ruta urca din nou la altitudine. Pereti stancosi si drum in panta circulatia fiind practic doar in coloana posibila. Din loc in loc mici locuri de refugiu atat cat permitea relieful si destul de rare parcari ale unor restaurante.
Interesant ar fii de spus ca aici nu avem o zona arida practic traseul trece prin adevarate paduri de pini si arbusti specifici bazinului mediteranean dupa mai bine de 20 km pe soseaua de munte parasim drumul principal MA-10 si in dreptul localitatii Escorca dealtfel una din putinele asezaminte intalnite pe traseu, drumul se bifurca indicatorul ne arata directia dorita, Sa Calobra.
Soseaua MA-2141 este o adevarata provocare si o minune arhitectonica 14km. are in lungime si este construita in intregime urmand formele reliefului un singur pod se afla pe traseu fara tunele sau viaducte. In 1932 la constructia sa nu s-au folosit masini, utilaje a fost cum s-ar spune construita de mana iar paradoxul vine de la utilitatea sa pentru acele vremuri. Asa o lucrare de amploare pentru o zona atat de saraca pe timpuri si un satuc izolat, Sa Calobra de doar 32 de suflete! Traseul insumeaza 12 curbe "ac de par" precum si un "ac de cravata" de 270 grade (Nudo de la Corbata) si totul pe mai putin de patru km linie aeriana. Altitudinea maxima la care se ajunge este de 728 metri la Coll des Reis de aici se poate admira superba peisagistica soseaua precum un sarpe enorm, Serra de Tramuntana si Mediterana albastra.
Pana la construirea soselei, Sa Calobra era izolata total singura posibilitate de a ajunge era de pe mare, muntii cu versantii aprupti faceau foarte grea deplasarea. Si acum sunt cateva pasaje de drum foarte ingust care trece printre stanci circulatia fiind posibila pe un singur fir.
Dupa ceva timp reusim sa strabatem muntii si ajungem la punctul terminus intr-o parcare de unde traseul pana la celebra plaja si torent continua pe un drum pietonal. Se merge practic pe coasta muntelui aleea fiind sapata in stanca. Mai multe locuri de belvedere cu o pitorerasca panorama asupra micutelor golfuri si a marii se obtine de aici.
Traseul continua pana la un versant aici se trece printr-un tunel pietonal foarte ingust si lung de peste 100 de metri dar luminat discret de lumini led care isi schimba culoarea, din loc in loc stanca este strapunsa facand loc unor mini ferestre prin care se zareste marea. Urmeaza o portiune scurta de drum asigurata cu balustrada dupa care se intra in al doilea tunel, aici se simte cum traseul descende ajungand la nivelul marii. Iesind din tunel parca se trece intr-o alta lume, inconjurat de varfuri precum un zid se afla o plaja de vis. Muntele a permis apei o singura bresa (Torent de Pareis) iar aceasta a creat un minunat spatiu, este precum o scena in fata marii. In anotimpul ploios apa se strange in acest "slitz" dand nastere torentului care se varsa in mare, practic plaja este sub apa. In anotimpul secetos acesta dispare lasand doar la baza versantilor cateva ochiuri de apa, in locurile mai joase. Partea dinspre mare este strajuita de doi versanti inalti (foto) iar marea nuantata de la verde la albastru inchis este limpede pana in adancuri, multe iahturi in peisaj isi asteapta randul cuminti pentru a putea intra in golf iar pasagerii acestora sa poate sa admire zona. Intrucat de la intrare pe aleea pietonala pret de 500 metri nu exista nici o posibilitate de a amplasa vreun chiosc este de preferat sa se ia provizii de apa. Plaja este in intregime alcatuita din pietre de rau rotunjite doar la intrare in mare se gaseste nisip dar aceasta nu impiedica pe multi in a face plaja in aceasta zona izolata dar teribil de frumoasa. Pentru o mai ampla viziune pe langa pozele ce le atasez, cred ca un film imaginile fiind luate cu ajutorul unei drone vor fii de asemenea sugestive: youtube.
Ambele obiective se pot vizita atat prin tururi organizate terestru sau de pe apa ori varianta expusa de mine pe cont propriu cu masina. De aici la 40 de minute de strabatut cu masina urmarind indicatoarele se ajunge foarte usor la Soller aflat precum Alcudia si Pollenca la cativa km. in interior iar satelitul acestuia Port de Soller aflanduse pe tarm. Merita vizitate iar in programul de o zii se incadreaza perfect cu atractiile amintite. Recomand terasele de pe faleza portului pentru preparatele de origine marina ce se pregatesc aici in special Ca s Mariner cu o splendida terasa cu priveliste spre port. Ceea mai importanta atractie este nostalgicul trenulet sau tramvai "Fulgerul rosu" care leaga capitala, Palma de Soller prin cei 27 km de linie ingusta dat in folosinta in 1912 si care in acele timpuri era folosit pentru transportul citricelor, maslinelor spre Palma de Mallorca astazi fiind un tren turistic.
Toate soselele folosite de noi au fost fara taxa cu exceptia tunelului de la iesire din Soller unde se percepe o taxa de cca. 5 €, varianta ocolitoare exista chiar la intrare punct taxare dar este mai lunga cu 8 km, si urca peste munte.
A fost o zii de concediu "activ" peisajele si zonele vizitate au lasat amintiri si imagini ce trebuie sa insoteasca o vacanta reusita cum va doresc pretutindeni si voua.
Trimis de claudiu 71 in 05.10.14 21:37:42
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
24 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (claudiu 71); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
24 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@claudiu 71 -
Felicitări pentru un review extraordinar despre o destinație superbă!
Mi-am reamintit cu mare plăcere zilele petrecute pe această insulă anul trecut unde mi-am promis să revin.
În poza P22 nu este trenul (Ferrocarril de Soller) care face legătura între Soller și Palma, ci tramvaiul de epocă, supranumit și „Orange Express”, care face legătura între Port de Soller și Soller, pe o linie de aproape 5 kilometri lungime construită în 1913 și având 17 stații.
@nicole33 - Buna, si multumesc pentru adaugare, eu credeam ca este tot acelasi tren si cercetand am vazut ca se numeste Orange Blossom Train. cel ce face legatura intre Soller si Palma.
Oricum era incarcat cu pasageri si nu cu portocale asta era clar .
Da Mallorca este o insula care te tenteaza sa revii, fiecare zona ofera ceva distinct.
O zii buna.
PS..Descrierea ta despre aceasta zona a fost si ea un punct de reper pentru alegerea ei in itinerar.Gracias!
@claudiu 71:
Of Mallorca! Ce amintiri mi-ai trezit. Astept si continuarile.
Nicole are dreptate. Exista si tren de epoca si tramvai de epoca, ambele extrem de pitoresti si pe gustul turistilor.
Măi Claudiu... review-ul, ca review-ul, m-am obişnuit deja cu perfecţiunea... Traseul, ca traseul, frumos e puţin spus. Dar pozele... wow!!! , atât pot spune.
Nu am ajuns încă în zonă, nici nu ştiu când şi dacă voi ajunge, dar e clar că mi-ai făcut o poftă maximă.
Deci, primeşte, te rog, felicitări maxime, pentru un maxim din toate punctele de vedere!!!
@Klaus: Mein Liebe K... iar mi-a luat-o înainte un @rici mult prea rapid pentru mine și ți-a apreciat foto + rew!!! Are ceva dacă repet și eu ce-a zis antevorbitoarea mea? Neah, mă gândeam eu...
Am stat să aleg preferatele, dar nu le mai expun aici, sunt prea multe Și mai știi ceva: n-am în plan prea curând vreo vizită "balearică" dar mi-ai făcut o poftă teribilă care vine cu siguranță mâncând peisajele excepționale pe stomacul gol (mă rog... servind o cafea in the morning), oare cum să inserez o potențială escapadă în agenda-mi încărcată?
Fără alte epitete și personificări... Parol!
Nu (prea) obişnuim să selectăm drept MG episoade din "interiorul" unui serial selectat deja MG, ca ansamblu.
Obiectivele descrise în acest "episod" însă şi mai ales modul în care s-a făcut descrierea — merită o excepţie.
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@claudiu 71 - Pozele, intr-adevar, taie rasuflarea. Si eu n-am fost in nicio insula pana acum!!! Da, am magnetul pe frigider de saptamana trecuta, da' nu-mi trezeste amintiri!! Sor'mea zice clar: Mallorca da!! Ibiza nu!! Oare faptul ca fost cu Joitica atarnata de gat si ca nu mai are 20 de ani (ea, nu Joitica) o avea legatura?
Frumoasa vacanta, Claudiu. Vreau si eu!! "Culo veo, culo quiero", se spune pe aici; nu va mai traduc...
@Arya: Si mie la fel, fiind uituc le scriu undeva ca sa-mi aduc aminte .
Am mai scris un review si voi mai descrie"ballermann".
Gracias pentru apecieri.
@traian. leuca: Saludos. Tu es hombres de las"surprisas"
Prietenii stiu de ce )
@ariciu - &le maitre
Ati jurizat in Duet asa ca o s-o dam pe un pamflet
Maestre discutand asemeni unui "neamt" si un "frantuz", senora are vazul fin.
"Si cum doamnele au intotdeauna dreptate eu zic sa o dati la pace"
ariciu@-Pofta vine mancand si mai ales daca este o "Pofta Maxima" nimic nu poate sta in calea unui iubitor de frumos.
Pozele, din pacate o buna parte din cele artistice le-am sters din greseala, m-am bazat in mare doar pe cele ramase pe telefonul junioarei de 12 ani, glumind la negru as spune ca mi- a salvat onoarea
Eu iti transmit, multumiri maxime si o seara placuta.
Maestre, precum intotdeauna un vocabular plin de epitete care te fac efectiv sa te binedispuna si in ceea mai hulita zii a saptamanii, ceea de luni.
Referitor la tinuturile "balearice" s-ar putea sa sune interesant ce va voi propune in curand.
Sorpresa
@Klaus - Aoleo, de-abia aștept! Sunt curios ca o babă Mulțumiri la cub pentru răspunsu-ți descrețitor de frunți!
@Alinutza-știe ea - Draga noastră, am râs de m-am stricat la expresia neaoșă spaniolească din ecou-ți!
Asta pentru că incompetentul de mine a tradus mot-a-mot (frombarcelona.com/2009/11 ... erjections.html, la punctul 15) apoi a mai scormonit un pic (proz.com/kudoz/spanish_to ... ulo_quiero.html).
Ești crimă ambulantă! (Nu @crima, că el este by birth )
Alina- Ha expresia aceasta "Me gusta" are un echivalent in engleza care spune. "monkey see monkey do"sau una care provine din Mexic:si no ves/veo burro, no se te/ma ofrece viaje.
Sper ca amicul meu Ciprian m-a sfatuit bine si ca traducerea in spaniola inseamna ceea ce am inteles eu SPER!
Ehhh si eu visez la Sol de Espana dar deocamdata imi dau jos din pod schiurilece "envidia"am pe tine
@claudiu 71: Tare junioara! Ar fi cazul sa se gandeasca la o cariera de fotograf profesionist! Felicitari si lu' Tati!
@claudiu 71 -
”Maestre, precum intotdeauna un vocabular plin de epitete...
să vezi când începe cu metaforele, comparaţiile şi hiperbolele...
@ariciu - Ehhh astea cred ca le pastreaza pentru"cub" ha am invatat si eu ceva nou.
@crismis - Pai ce sa faci daca s-a nascut cu smartphonul in mana.
Generatia smart
@webmaster - Multumesc pentru prelucrarea textului asa arata mult mai Ok
Vorba aia unde is doi puterea creste-
Exceptional articol, extraordinare fotografii! Abia astept sorpresa!
Buna Dana si-ti multumesc pentru cuvintele HOT
Sa stii ca mai am o halta si acolo o sa povestesc de ce zboara unii la Mallorca, nu numai:"Bad Girls"
@claudiu 71 & @le_maître - Scuze, scuze ca n-am reusit sa raspuns pana acum. Vad ca ati dat-o pe filologie si limbi straine. Maestre, "crima" e amicul Claus, care de cateva reviuri incoa a schimbat neamta (si-aia foarte prezenta in Baleare) pe spaniola. Ce tare esti, querido Claudio!
Ca sa te linistesti, ca si-asa m-ai nimerit la fix cu proverbele, imi plac la nebunie: auzisem si eu de ceva asemanator, ves burro y se te antoja el viaje, traducere si adaptare, vezi un magar si ti se face dor de duca. Vad ca din ce in ce iti etalezi bogatul vocabular in limba lui Cervantes. Iti dau un sobresaliente. Din pacate... ich bin studentin unt ich habe eine frage. Ei, nu-ti mai zic care.
O zi de miercuri excelenta sa aiba Domniile Voastre!
@claudiu 71 - Foarte frumos scris si foarte utile aceste impresii! o intrebare :se poate circula pe acolo cu un atv?
@luliaivascu:
Buna.
Da desigur si tot traseul este fara taxe, doar parcarea la Sa Colobra face exceptie.
De acolo, clar se merge pe jos circa 500-800 m. pana la torent si plaja, dupa cum se vede din poze.
Chiar merita Mallorca explorata cu masina.
O zii buna.
@luliaivascu:
Desigur doar sa fie inmatriculat, eu am vazut multe buggy, inmatriculate
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2023 Hai-hui prin nordul insulei Mallorca — scris în 20.08.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Periplu de o zi jumate pe țărmul sudic al insulei Mallorca — scris în 13.07.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Mallorca, esti cireasa de pe tort! — scris în 30.06.22 de indiralisa_26 din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 O săptămână de primăvară în frumoasa Insulă Mallorca — scris în 10.04.22 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Platja de Palma - îmbietoare și la sfârșit de sezon — scris în 27.05.20 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Pragmatic și nostalgic, despre despărțirea de un loc de suflet — scris în 05.01.18 de diacrys* din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Strălucirea stațiunilor din sud-vestul insulei Mallorca: un șir de perle cu personalitate distinctă — scris în 05.11.17 de diacrys* din BUCUREşTI - RECOMANDĂ