GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In circuitele mele, am urat intotdeauna zilele in care agentia, numindu-le generos "timp liber la dispozitia turistului", n-a prevazut nici un fel de program. Daca ghidul, cu premeditare, propune un program la fata locului, bineinteles ca subscriu cu bucurie, iar mica plata suplimentara merita cu prisosinta.
Dar, iata ca la Madrid, dupa ce facuseram turul orasului si vizitaseram unele dintre cele mai interesante obiective, luni - 21 septembrie 2009 a fost "timp liber la dispozitia turistului", iar ghidul n-a venit cu nici o propunere.
Intr-un circuit atat de lung, oboseala se acumulase, o resimteam si eu, dar nu ma impacam cu ideea ca trebuie sa zac ziua intreaga intr-o camera de hotel. Madridul avea inca multe de aratat, iar pentru odihna aveam timp si acasa.
Asadar, dupa micul dejun si dupa ce mi-am refacut proviziile de fructe si apa la cel mai apropiat Supermercados, am hotarat sa plec singura in oras.
Un pliant gasit in camera m-a ajutat foarte mult. Cu harta asupra mea, am luat autobuzul din fata hotelului si am mers mult, mult, pana la Plaza Puerta del Sol, adica pana la capat. Biletul a fost la vremea aceea 1 euro/calatorie, iar plata se facea la sofer, in momentul urcarii.
Mai vazusem Plaza Puerta del Sol din autocar, in zilele anterioare si stiam ca este punctul ideal de pornire in explorarea pietonala a Madridului. Situata central, piata este inconjurata de cladiri frumoase, este foarte animata si reprezinta kilometrul zero al Spaniei. Aici sunt multe linii de autobuz si o importanta statie de metrou cu legaturi catre toate directiile.
Din Plaza Puerta del Sol pleaca, radial, mai multe artere importante: Calle de Arenal catre Teatro Real, Calle Mayor - cea mai importanta strada a vechiului Madrid, Calle Alcala, Calle de la Montera, Calle del Carmen si Calle de Preciados, ultimele doua cu o multime de magazine.
Am ramas in piata admirand o frumoasa statuie ecvestra din bronz a lui Carlos III amplasata intre Calle del Carmen si Calle de Preciados si un monument cu un urs si un pin aflat la intrarea in Calle del Carmen. Mi-a atras atentia o cladire mare, cu un turn cu ceas. Pliantul pe care il aveam m-a informat ca de la Casa de Correos (Casa Postei) construita in 1768, devenita ulterior Minister de Interne si sediu central al Politiei, in prezent Presedentia Comunitatii Autonome a Madridului, ceasul din turn vesteste trecerea in noul an, moment pe care madrilenii il asteapta cu solemnitate de fiecare data, aici, in Plaza Puerta del Sol.
Dupa ce am dat roata, am admirat si am fotografiat, nu stiam incotro s-o apuc. Asta inseamna "timp la dispozitia turistului" si lipsa unui program prestabilit! Ce sa aleg? Cumparaturile pe Calle del Carmen sau Calle de Preciados nu ma interesau. S-o iau pe Calle Mayor spre Plaza Mayor, centrul vechiului Madrid? O vazusem in turul de oras si chiar facusem un popas in piata acum inchisa traficului. Stiam ca se putea savura in tihna o cafea, la o terasa, langa statuia lui Filip al III-lea, meditand la ceea ce a fost candva Plaza Mayor - locul desfasurarii celor mai importante evenimente de la curtea Spaniei in evul mediu.
Am continuat, totusi, pe Calle de Alcala, pe langa Academia Regala de Arte Frumoase San Fernando, acum doar muzeu. Despre Calle de Alcala ghidul ne spusese ca este cea mai lunga artera din Madrid. Desigur, nu intentionam sa strabat pietonal cei 10 km, dar pentru ca stiam ca pana la Plaza de las Cibeles nu este prea mult, am pornit agale pe langa cladiri frumoase, unele dintre ele neidentificate. Am admirat din nou, de asta data mult mai de aproape, fantana dedicata zeitei Cibeles. Lucrarea este foarte frumoasa, cu detalii executate minutios, cu doi lei in mers privind de o parte si de alta si cu gratioasa zeita asezata intr-un car elegant, urmata de alte personaje.
Cea mai proeminenta constructie din Plaza de las Cibeles este Palacio de Comunicaciones, oficiul postal central. Pe coltul dintre Calle de Alcala si Passeo del Prado se afla o alta cladire frumoasa, Banco de Espana, sediul bancii centrale a Spaniei, iar vis-a-vis de Palacio de Comunicaciones se afla Palacio de Linares care, renovat, gazduieste Casa de America, centru cultural, cu galerie de arta.
In plimbarea mea pietonala, solo, mi-am propus sa inaintez doar pana la Plaza de la Puerta de Alcala, dupa care sa parcurg calea de intoarcere pe celalalt trotuar. Din autocar mai vazusem Puerta de Alcala, iar acum am avut prilejul s-o vad mai de aproape si s-o examinez pe indelete. Au dreptate madrilenii s-o considere un simbol al orasului si sa fie mandri ca a fost apreciata drept cea mai frumoasa poarta monumentala din Europa. Are cinci intrari dintre care doar cele trei centrale au partea superioara arcuita. Cele laterale sunt mai scunde si au forma patratica. Zece coloane ionice o sprijina si o decoreaza in acelasi timp. Deasupra intrarii centrale, constructia este continuata si decorata cu o placa comemorativa pe care scrie REGE CAROLO III ANNO MDCCLXXVIII si cu un foarte frumos blazon imperial.
M-am intors pe Calle Alcala si m-am oprit la intersectia cu Gran Via pentru ca aici se afla in opinia mea cea mai frumoasa cladire din Madrid. Este asezata pe colt, are mai multe etaje si un turn cu o cupola deosebita. Pe ea scrie Metropolis, iar cand o admiram si o fotografiam, nu stiam nimic despre ea. Am intrat si m-a intampinat un portar pe care l-am intrebat simplu: "Aceasta cladire este un hotel?" Mi-a raspuns: "Nu, este o cladire de birouri!" Am plecat putin mirata, dar acasa m-am documentat si am aflat ca Edificio Metropolis a fost construit intre 1907 si 1911, dupa un proiect al arhitectilor Jules si Raymond Fevrier.
In 1972 cladirea a fost vanduta, dar fostul proprietar a decis sa pastreze statuia din varful cupolei, asa incat la restaurarea care a urmat - foarte minutioasa pentru a mentine caracteristicile arhitecturale originale, deosebite - in locul vechii statui a fost instalata zeita Victoria inaripata (1975).
Cele patru perechi de coloane au in partea superioara patru statui frumoase, dar cea mai atragatoare parte a cladirii ramane tot cupola aurita si statuia zeitei inaripate.
Pe Gran Via, putin mai departe de Edificio Metropolis, se afla Edificio Grassy, o alta cladire pe colt, cu un mic turn.
De aici, Gran Via, cu multe cladiri inaltate la inceputul sec. XX, una dintre zonele comerciale cele mai importante ale capitalei, gazduieste multe hoteluri si cinematografe. Gran Via face lagatura intre Calle de Alcala si Plaza de Espana, o piata foarte mare dominata de doi zgarie-nori, Edificio de Espana si Torre de Madrid, precum si de Monumentul Miguel de Cervantes pe care le-am admirat la sosirea noastra in oras, cu doua zile in urma.
N-am continuat pe Gran Via, ci am revenit la Puerta del Sol pentru autobuzul care avea sa ma aduca la hotel.
Plimbarea mea solo prin Madrid a avut frumusetea ei si ma bucur ca am putut s-o fac. Daca regret acum ceva, acesta este faptul ca nu am ajuns - nici in grup, nici solo - in zona cea mai moderna a Madridului, in centrul de afaceri numit AZCA situat intre Passeo de la Castellana si Avenida del General Peron. Turnul Picasso, Turnul Europa, Palatul de Congrese si Expozitii, Stadionul Santiago Bernabeu si alte constructii moderne care adapostesc birouri, spatii comerciale, magazine de moda, restaurante, toate se afla aici, legate printr-o retea complicata de pasaje subterane.
Dar, era prea mult pentru mine, era prea mult pentru o singura zi.
Trimis de iulianic in 21.05.12 21:51:24
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@webmaster: Va rog, daca se poate, atasati
http://www.youtube.com/watch? NR=1&v=FR2ALRllt9w&feature=endscreen
Multumesc!
Felicitari, @iulianic, pt dorinta si bucuria de a vedea cat mai mult, pt mintea iscoditoare, pt curiozitatea atat de construcitva si "datatoare" de mari satisfactii, pana la urma, asta inseamna bucuria de a calatori, nu doar... sa dai o bifa la capitolul amfostacolo! Mai ales ca stiu cat de obositoare pot fi aceste circuite. Si nu in ultimul rand, pt placerea de a ne impartasi si noua impresiile si a ne... starni amintirile: -) !
Ursuletul care se catara pe un capsun este stema orasului Madrid si este un personaj tare iubit de catre madrileni. Ca sa nu mai zic ca aproape nu e turist care sa nu se "traga in poza" cu el: -)...
La cat mai multe calatorii si review-uri frumoase!
Expresia "timp liber la dispozitia turistului" este doar o sintagmă care vrea să spună la modul politicos și elevat: e vremea să faceți orice vă trece prin cap sau orice doriți. Și e foarte bine că unele circuite organizate cuprind în program și astfel de momente, sau ore, sau chiar zile, pentru că gusturile și pasiunile sunt atât de diferite, iar turiștii, și ei oameni cu gusturi diferite, au așteptări la fel de diverse dintr-o călătorie. De exemplu, mulți preferă shoppingul, mie îmi displace cu totul. Eu prefer muzeele, lăcașurile de cult și palatele, alții le vizitează numai dacă sunt cuprinse în programul ghidat al excursiei, preferând partea distractivă a călătoriei. Așa că, acest timp liber e binevenit! Eu am avut de fiecare dată norocul ca ghidul care ne însoțea să ne facă unele propuneri asupra destinațiilor turistice ce meritau a fi văzute și să răspundă întrebărilor lămuritoare ale turiștilor. Dar chiar dacă nu am fi dispus de bunăvoința ghizilor, tot aș fi știut spre ce să mă îndrept, căci totdeauna când citesc în programul excursiei că avem timp liber, plec de acasă cu lecția învățată: dacă nu am un ghid tipărit, dau o raită pe net și mă orientez cam ce e de văzut; listez o hartă și câteva informații și bifez locurile pe care aș vrea să le văd; la momentul potrivit, dacă mai e nevoie (în special în ce privește transportul), solicit câteva îndrumări din partea ghidului. Așa că, de cele mai multe ori, abia aștept momentul "timp liber la dispozitia turistului" .
Oricum, în ce te privește, văd că te-ai descurcat foarte bine și la fața locului, descoperind iată, că de multe ori, drumul la întâmplare, fără o țintă precisă, îți rezervă surprize dintre cele mai plăcute: să vezi locuri necuprinse în ghiduri, dar nu lipsite de frumusețe și valoare istorică.
Mă alătur și eu @cristinei65 în a-ți mulțumi pentru generozitatea cu care ne faci partenerii tăi de călătorie peste tot pe unde pașii te-au purtat.
@cristina65: Multumesc pentru aprecieri!
Intr-adevar, la statuia cu ursuletul - simbol al orasului Madrid - turistii nu mai contenesc sa se fotografieze. Eu insa am ratat ocazia. Fiind singura, n-am apelat la cineva strain sa ma pozeze. De altfel foarte rar apelez chiar si la cineva din grupul cu care sunt in circuit. De cele mai multe ori ma intorc acasa cu sute de poze in care eu abia daca apar de cateva ori.
@mariana. olaru: Iti multumesc pentru randurile tale atat de explicite si povatuitoare!
Stiu foarte bine ce inseamna "timp liber la dispozitia turistului", acum, dupa mai multe circuite. Mai ales de cand cunosc AFA, ma documentez si plec cu lectia invatata. Cu toate astea nu-mi este tocmai la indemana o zi intreaga "timp liber la dispozitia turistului" pentru ca, de cele mai multe ori, eu plec in circuite neinsotita de cineva din familie, iar firea mea nu ma lasa sa ma "lipesc" prea mult de alti colegi de grup. Majoritatea sunt in familie sau in mici grupuri de cunostinte si simt ca n-as putea sa le stric intimitatea. In plus, experienta atator circuite (unele chiar lungi) mi-a aratat ca oamenii incep sa nu se mai suporte la un moment dat si ajung sa se certe. Nu cred ca as suporta asa ceva.
In plimbarea mea prin Madrid, am intalnit doua doamne din grup. M-am bucurat in prima faza, dar am constatat ca ele cauta numai magazine. Am intrat impreuna intr-un mic magazin cu tot felul de lucruri, dar n-am avut rabdare sa stau dupa ele sa aleaga rochite si cani cu tauri. Ele s-au bucurat mai mult de intalnirea cu mine. Aveau nevoie de o a treia persoana pentru ca magazinul avea o promotie (zambesc si acum): seturi de suporturi pentru cesti/pahare la 2,90 euro. Cumparai trei, plateai doua. Asadar, vrand sa le fac pe plac, m-am aliniat si am cumparat trei seturi. E adevarat, erau foarte frumoase, cu imagini si detalii din Palacio Real Madrid. Le am si acum, iar cand beau cafeaua imi amintesc de "chilipirul" de la Madrid.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 Shopping de primăvară în Madrid — scris în 12.05.24 de PușaM din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Apr.2024 City break la Madrid — scris în 05.05.24 de PușaM din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Feb.2024 Vizita in Madrid - Spania — scris în 28.02.24 de delinyka din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Acestea sunt doar impresii ale mele, nu sunt sfaturi — scris în 16.01.24 de Jimmy1 din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- May.2023 In minunatul Madrid!!! — scris în 25.05.23 de Catalina E din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Parque del Retiro – plămânul verde din Madrid — scris în 21.07.23 de k-lator din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Madrid - Inima Spaniei — scris în 07.07.23 de k-lator din BUCUREșTI - RECOMANDĂ