ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.08.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Plimbare de o zi prin Lisabona

TIPĂREȘTE URM de aici

În excursia din vara aceasta în Isulele Azore, vezi impresii, am avut și la ducere și la întoarcere escale de câte o zi întreagă, în care mi-am propus să revăd Lisabona. Pentru că obiectivele ei de top le văzusem cu ceva ani în urmă am dorit să văd altele. Dar să încep povestea punând mai mult accent pe partea informativă a plimbării și mai puțin pe partea descriptivă.

Așadar, într-o vineri dimineața, la ora 6:35, am plecat de pe aeroportul Henri Coandă din București și am ajuns la Aeroporto Internacional da Humberto Delgado em Lisboa la ora 9:40. Ora plecării fusese mult întârzâiată, specific și obișnuință la TAP, dar, a mai recuperat ceva pe drum.

De aici am plecat pe indicatoarele din aeroport spre metrou, aeroportul este deservit de Linia Roșie. Am trecut de automatele de bilete și am ajuns la Biroul pentru bilete de unde am cumpărat două bilete de transport public, valabile 24 de ore pe tot ce aparține de compania de transport Carris, metrou, autobuze și tramvaie, inclusiv Elevador de Santa Justa și Ascensor da Glória, o opțiune, zic eu, mult mai bună, cost 6,80 euro biletul, cost ce s-a recuperat foarte repede. Mersul cu metroul și cu autobuze m-ar fi costat 13,20 euro de persoană, plus comoditatea....

Important: Prețurile la mijloacele de transport și unele obiective sunt cele prezentate în continuare de mine, cele de pe site-urile portugheze nu sunt toate actualizate.

Am plecat de la aeroport cu metroul pe linia roșie până la capătul ei, Stația Sao Sebastiao, unde am trecut pe linia albastră și am mers 2 stații până la Stația Jardim Zoologico, pentru a ajunge la Palacio dos Marqueses de Fronteira. Am ieșit de la metrou chiar în dreptul stației autobuzului 770 ce duce la palat, site carris.pt/pt/autocarro/770/circular. Având bilete valabile 24 ore nu am mai plătit câte 1,85 euro fiecare, cât costa biletul - gen card viva viagem, doar am validat biletul la cititorul de la urcarea în autobuz, urcare ce se face numai prin față.

Am ajuns la Palat, singura reședință privată încă locuită de familie care se vizitează doar cu ghid, la orele 10:30, 11:00, 11:30, 12:00 de luni până sâmbătă, grădina între orele 10:30 - 13:00 și 14:00 - 17:00, administrată de o fundație particulară. În interiorul palatului nu se fotografiază, și chiar au fost vigilenți, am reușit puține poze, mea culpa!

Palatul a fost construit în jurul anului 1640 pe colina Monsanto, în afara Lisabonei, atunci, acum inclusă în oraș, ca o cabană de vânătoare și casă de țară pentru primul Marchiz de Fronteira. Arhitectura palatului are influența italiană a secolului 17, dar întregul ansamblu, palat și grădină sunt construite și sub influență portugheză, cu omniprezente azulejos, atât la interior cât și la exterior. După cutremurul din 1755 castelul a fost extins și redecorat cu stucatură în stil rococo.

Am intrat în curtea de la intrarea palatului, destul de mică, plină de turiști, am achitat taxa de intrare, câte 9 euro de persoană, fără reduceri și am mers la ghidul vorbitor de portugheză și franceză.

Am urcat pe o scară impozantă unde la intrare era blazonul familiei și am ajuns în holul de la etaj. În partea stângă este un cabinet și o bibliotecă cu vedere deosebită la grădina interioară. În față se află sala cea mare pentru festivități, frumos împodobită, cu brâu de azulejos, numită și “Sala das Batalhas”, unde este expus un tablou al lui Don Joao Mascarenhas, călare, care, spune povestea, în urma participării active în Războiul Portughez de Restaurare, războiul de eliberare de sub dominația spaniolă, dintre anii 1640 și 1668, a fost distins cu titlul de Marchiz de Fronteira. Sunt expuse și 8 picturi deosebite pe azulejos ce prezintă episoade din acest război.

De aici se merge în dreapta și se intră în sufragerie, deosebită și ea, apoi se vizitează doar trei camere de locuit. Peste tot erau tablouri cu membri ai familiei din perioade diferite…. Unele tavane erau pictate, aveau multă stucatură în nuanțe de roz, verde pal, auriu…

Am ieșit pe terasa frumos împodobită cu statui și cu picturi realizate din azulejos, ce reprezintă: poezia, geometria, astronomia, retorica, …., am mers spre capela familiei cu pereții acoperiți cu mozaicuri cu specific marin ce conțin și resturi de scoici. Am coborât apoi la o fântână și la un bazin frumos realizate, fără apă și ne-am îndreptat spre grădină, mergând pe coridorul regilor, cu statui, cu azulejos, coborând pe o scară grandioasă pe lângă iaz în interiorul grădinii. Am făcut alte poze și am revenit în curtea de la intrare, se făcuse ora 12, … pustiu, vizitatorii erau în palat sau în grădină pentru că după ora 13 se închide, și… am plecat și noi.

Pe site-ul Palatului fronteira-alorna.pt se găsesc detalii și multe poze din grădină si exteriorul palatului, foarte puține din interior.

Am revenit la autobuzul 770 cu care am mers spre Stația Sete Rios, cunoscută stație de tren, aproape de metrou și de Stația Jardim Zoologico, pentru a ajunge la Stația Cais do Sodre, capătul magistralei de metrou linia verde, stație de autobuz dar și terminal ferry. Vroiam să văd Cristo Rei. Pe indicatoare am ajuns la ferry, am cumpărat bilete, 1,75 euro biletul, și am luat ferry pentru traversare la Cacilhas, 15 minute, ferry foarte plin.

Am văzut și pozat Ponte 25 de Abril, un pod auto și feroviar suspendat, lung de aproape 2.300 de metri ce leagă Lisabona de Almada, oraș situat pe malul stâng al fluviului Tejo. Privindu-l mă întrebam cum arăta în Aprilie 1974, în timpul Revoluției Garoafelor, cu militari cu garoafe pe țevile puștilor, nu cu gloanțe, și cu mulți civili, toți împodobiți cu garoafe…

Am ancorat în Stația Cacilhas, stație și important centru de transport pe partea sudică a fluviului Tejo și punct de legătură pentru transporturile cu ferry, metroul sau autobuzul aflată în cartierul cu același nume din Almada, de unde, mergând puțin spre stânga, am văzut peroanele de plecări pentru autobuze, noi mergeam cu autobuzul 101, operat de către “Transportes Sul do Tejo (TST)”. Am achiziționat biletele de la șofer, 1,45 euro un bilet și, până a venit autobuzul, mi-am lăsat soțul la rând în stație și eu am mers și am pozat mai multe clădiri din zonă, printre care și Farul din Cacilhas, un turn cilindric din fontă, cu terasă, construit cu peste 130 de ani în urmă, care după ce și-a făcut datoria mai mult de 90 de ani a fost mutat în Insula Terceira din Azore, pentru ca după 31 de ani să fie readus la baștină. Se vede foarte bine datorită culorii roșii cu care este vopsit.

Traseul autobuzului de la Cacilhas la Cristo Rei trece pe străzi rezidențiale și comerciale din orașului Almada, are cam 2,5 kilometri și durează aproximativ 15 minute. Întreaga rută este înclinată și nu este recomandată pentru mersul pe jos. Stația autobuzului 101 se află în fața clădirii administrative a Complexului Cristo Rei, oficial Santuario Nacional de Cristo Rei, cel mai important obiectiv din complex fiind Statuia lui Hristos, importantă destinație de pelerinaj, administrată de Dioceza de Setubal, nu de cea de Lisabona. Intrarea în Complex este liberă, singura taxă de admitere, 5 euro, fiind la urcarea cu ascensorul până la vârful piedestalului, 80 m, pe care stă statuia “Regelui”, și ea înaltă, 28 metri. De aici am avut niște vederi panoramice unice, deosebite.

Construcția sanctuarului a început în 1949, inaugurea lui având loc 10 ani mai târziu, dar lucrări de extindere, renovări, ornări au avut loc permanent, ultima, ornarea piedestalului statuii cu scene biblice din azulejos și recondiționarea zonei și a scărilor de acces s-a finalizat în martie 2017.

În complexul Cristo Rei există un magazin de suveniruri și o cafenea care servește mâncăruri simple, băuturi și gustări. Mai multe detalii despre complex și programul de vizitare a statuii Cristo Rei pot fi văzute pe site-ul cristorei.pt/workingHours.aspx.

La baza monumentului se află “Capela de Nossa Senhora da Paz”, deosebită, cu aranjamente florale minunate pe care le-am admirat și pozat...

Ne-a plăcut totul, vederile au fost deosebite, la fel și plimbările cu autobuzul și cu ferry.

Am revenit în Cais do Sodre pentru a merge la alt obiectiv, Museu da Carris, circa 3,5 kilometri, maxim 15 minute de mers cu autobuzul 15 cum am mers noi, sau cu tramvaiul 15 E care era supraaglomerat, luat tot din Stația Cais do Sodre pentru autobuze, tramvaie. Am mers 7 stații până la Stația Santo Amaro, călătorie lejeră, în autobuz fiind afișată stația următoare. Vizavi de stație, coborând puțin, se vede Muzeul Carris, care ne-a întâmpinat cu macheta unui vechi tramvai.

Am plătit 2 euro de persoană pentru că am primit amândoi bilete de seniori, preț redus la jumătate, și am intrat în complexul muzeistic care se vizitează de luni până sâmbătă, între orele 10:00 și 18:00. Am fost noi și un asiatic pe care l-am văzut mai târziu…

Inaugurat în 1999, Muzeul Carris, parte integrantă a Companiei de Căi Ferate Lisabona, expune vehicule și modele, documente și obiecte de zi cu zi care prezintă istoria transportului public și dezvăluie publicului amintirile companiei timp de peste un secol. Muzeul este împărțit în trei secțiuni, prima, găzduită în clădirea vechiului sediu al companiei, organizată în camere cronologice și tematice, oferă vizitatorilor o călătorie în timp, prezentând vehiculele cu tracțiune animală, continuând cu funicularele și ascensoarele, apoi cu vehicule cu tracțiune electrică și terminând cu vehiculele secolului 20. Mi-a plăcut această călătorie făcută prin cărți, fotografii, machete dar și reconstituiri, ca în anii 1950, administrația, un cabinet medical chiar din stația Santo Amaro unde coborâsem, instrumentele muzicale ale Fanfarei Carris, fanfară cu o existență de aproape 90 de ani.

La ieșire am fost întâmpinați de un vatman, care ne-a invitat într-un tramvai, părea de la începutul secolului 20, și ne-a dus până la fostul garaj, acum loc de expunere a diferitelor tramvaie, secțiunea a doua; toate vehiculele sunt în stare de funcționare, multe participă la călătorii turistice sau la festivități importante ale companiei. Am văzut și o tipografie unde se imprimau biletele, iar la ieșirea din acestă secțiune ne-am oprit la un mic magazin cu suveniruri.

Tramvaiul ne-a așteptat și ne-a dus până la intrarea în complex, unde am coborât, pentru a vedea a treia secțiune a muzeului ce cuprinde vehicule de transport public aflate în curs de renovare dar și o zonă educativă pentru copii.

Mi-a plăcut mult acest muzeu, mi-a plăcut plimbarea cu tramvaiul, …, și cred că Muzeul Șinelor, museu.carris.pt, chiar merită văzut, de oricine, indiferent de vârstă.

Am revenit la același Cais do Sodre pentru a lua metroul pe linia verde, o stație, până la Stația Baixa-Chiado și a revedea dar mai ales urca în Arco da Rua Augusta, arc de triumf construit pentru a comemora reconstrucția orașului după cutremurul din 1755, deosebit prin cornișa-i imensă, grupul statuar alegoric și statuile unor personalități istorice care îl împodobesc. Este deschis zilnic între orele 9:00 și 21:00.

Am achitat taxa de intrare, 2,5 euro de persoană, nu au reduceri, și am urcat cu liftul până la o platformă și apoi pe scări înguste până sus. Merită să ajungi acolo pentru că ai o amplă vedere asupra Rua Augusta, frumoasa stradă pietonală și la marea Praca do Comercio, plină de oameni ce așteptau începerea partidei de fotbal Spania-Portugalia, de la Campionatul Mondial Rusia 2018. Era amplasat un ecran imens... Am urat victorie Portugaliei și portughezilor adunați în piață și am plecat spre Elevador da Santa Justa, aflat la circa 500 de metri, pe Rua Santa Justa, stradă perpendiculară pe Rua Augusta.

Am ajuns destul de repede, dar am fost întâmpinați de un afiș scris în portugheză, tradus: “Timpul de așteptare pentru urcare este de 70 minute”. Timpul pe care îl mai aveam la dispoziție nu-mi permitea să aștept atât, așa că am renunțat, era a doua oară, prima dată în noiembrie 2012, când ratam urcarea cu liftul pe platforma turnului metalic pentru a poza priveliștile minunate de jur împrejur. De pe platformă se ajunge în zona înaltă a Lisabonei, Bairro Alto.

Cu mare regret am plecat pe jos pe Rua Aurea și apoi pe lângă frumoasa Praca Dom Pedro IV, unde domină Coloana și Statuia Regelui Pedro IV spre Stația de tren Rossio aflată la vreo 300 de metri, o frumoasă și impunătoare clădire în stil manuelin construită în urmă cu peste 125 de ani. În trecere am văzut și pozat Teatro Nacional Dona Maria II, deschis în anul 1846, într-o clădire în stil neoclasic, apoi am coborât la metrou și am mers la aeroport.

A fost o zi frumoasă, plină, dar și obositoare după călătoria de la Pitești la Lisabona și înaintea celei de la Lisabona la Angra do Heroismo…

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 26.08.18 17:37:00
Validat / Publicat: 26.08.18 18:57:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA.

VIZUALIZĂRI: 1741 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Lisabona, Palacio dos Marqueses de Fronteira, Fântâna din partea de jos a terasei și o altă capelă exterioară
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 51950 PMA (din 56 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

maryka
[26.08.18 19:16:13]
»

Foarte frumos! Mi-a plăcut toată călătoria, insulele, iar acum o scurtă plimbare și prin Lisabona. Vă „invidiez” pentru cât de bine vă organizați toate excursiile. Frumos!

Îmi plac nespus locurile alese, îmi doresc mult și eu să ajung acolo. Aici mă refer la insulele Azore, dar și multe alte destinații în lumea asta mare, pe unde deja ați fost. Vă citesc cu mare interes!

Felicitări, foarte frumos!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen Ion
[26.08.18 19:32:15]
»

@mprofeanu: Aveți o energie de invidiat și palatul mi-a plăcut foarte mult - regret că nu l-am vizitat...

Felicitări pentru review!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[26.08.18 19:32:35]
»

@maryka: Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou.

Am mai spus insulele Azore se pot vizita foarte ușor pe cont propriu.

Sunt sigură că vei ajunge acolo și aștept să-ți citesc impresiile!

Cu drag

mprofeanuAUTOR REVIEW
[26.08.18 19:42:43]
»

@Carmen Ion: Nici eu nu am văzut Palatul în prima vizită la Lisabona, am reușit acum. Mulțumesc frumos!

Cu drag

mireille
[26.08.18 20:09:27]
»

@mprofeanu: ce bucurie mi-ai dăruit cu pozele din Palatul Fronteira, pe care l-am descris pe Afa în 2013, în prima mea vacanță portugheză... eu am ajuns în suburbia Lisabonei cu taxiul. E un palat privat, singular, cu o istorie vehe de 300 de ani, care mi-a administrat multe filtre de bucurie și în interior și în grădina formală, superbă, unde am stat două ore să, lecturez'' plăcuțele cu azulejos, în culori galbene, albastre, cu diferite teme... am făcut zeci de poze cu cele 12 panouri uriașe care reprezintă lunile anului, cu bazinul Cavalerilor și galeria regelui. Vacante minunate!

mireille
[26.08.18 20:16:19]
»

@mprofeanu: poza 10 -imi amintesc perfect sufrageria, masa era pregatita pentru o nunta privata si ghidul ne-a dat voie sa aruncam doar o privire, din usa.

mprofeanuAUTOR REVIEW
[26.08.18 21:52:02]
»

@mireille: Mă bucur că ți-am reamintit de prima ta vacanță portugheză, de frumosul Palat Fronteira. Am citit reviewul și am văzut pozele, recunosc cu întârzâiere, în 2013 nu eram prea mult pe site. Nu înțeleg ce de nu îți dau voie să faci poze în interior, nici pe site-ul palatului nu sunt poze din interior. Cred că vor să le vezi acolo...

Totuși mai sunt unii vizitatori care ''fură" unele poze și eu nu-i condamn, pozele îți aduc aminte că ai fost acolo...

Cu drag

mishu
[26.08.18 22:59:42]
»

@mprofeanu: Un articol minunat care merita din plin superbonusul.

Felicitari, votat cu mare drag.

mprofeanuAUTOR REVIEW
[27.08.18 10:01:14]
»

@mishu: Mulțumesc frumos!

elviramvio
[27.08.18 21:31:38]
»

@mprofeanu:

Frumoasă plimbarea prin Lisboa, v-aţi deplasat rapid şi, zic eu, ieftin. Palatul de Fronteira este un obiectiv de neratat, din păcate programul de vizită este destul de scurt pentru că cel care îl administrează acum are în agendă şi activităţi mai bănoase decât taxa de vizitare, printre altele şi nunţile. Dar se pare că gestionează bine programul.

In Arco da Rua Augusta n-am avut acces, tot platoul era blocat şi păzit de poliţie pentru Eurovision.

Vacanţe cât mai frumoase să ai!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuAUTOR REVIEW
[28.08.18 10:52:51]
»

@elviramvio: Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!

Așa este ne-am deplasat destul de ieftin prin Lisboa. O să mai scriu un review despre altă zi și atunci cu acel bilet valabil o zi, deplasarea a fost și mai ieftină.

Cu drag

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, maryka, mishu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Lisabona și împrejurimile sale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.1261100769043 sec
    ecranul dvs: 1 x 1