GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Lisabona - seducătoare și excentrică
TRANSPORT
Cea mai buna alegere este sa va cautati un bilet cu TAP Portugal, compania nationala de transport aerian portughez, care ofera zboruri directe Bucuresti-Lisabona. Avantajul acestor zboruri este orarul. Decolarea are loc la ora 05:00 de pe Otopeni si ajungeti la Lisabona Portela la ora locala 07:30 (Portugalia fiind cu 2 ore in spate fata de Romania). La intoarcere decolarea din Lisabona are loc la ora 22:15 si aterizarea pe Otopeni este in jurul orei 04:15. Merita sa faceti un efort de trezire sau sa nu dormiti deloc (asa cum am facut eu :)) si sa aveti o zi plina de vizite decat sa va luati un zbor cu escale si sa pierdeti alte ore prin aeroporturi.
Odata ajunsi la Lisabona - Portela
Cum va indreptati spre iesirea in aeroport, in partea dreapta este statia de metrou Aeroporto pe magistrala rosie (Vermeiha). Metroul circula de la 06:30 pana la 1 noaptea. Gasiti automate de la care va puteti cumpara bilete de transport, dar si abonamente. Un abonament de o zi costa 6 euro. Puteti sa optati si pentru un card reincarcabil. Trebuie sa-l validati atat la intrare cat si la iesirea din statie.
Ziua 1
Inainte sa luati la pas colinarele si ingustele stradute ale capitalei lusitane, luati-va o pereche de incaltari comode, pentru ca aveti ceva de urcat!
Am pornit din cartierul Baixa-Chiado (Baișa-Chiadu) spre Praca do Comercio si ne-am indreptat catre malul fluviului Tejo. Acolo ni s-a aratat pentru prima data podul 25 aprilie. Am avut senzatia ca sunt in San Francisco, nici decum la capatul Europei. Am pornit mai departe pe Avenida Infante spre Catedrala Se si Igreja de Graca din cartierul Alfama. Privelistea Lisabonei vazuta de sus este incantatoare. Daca priviti in ansamblu veti vedea ca majoritatea caselor nu depasesc 4-5 etaje. Asta si datorita cutremurului devastator din anul 1755 care aproape a distrus in totalitate orasul. In continuare ne-am indreptat catre Castelo Sao Jorge. Pretul unui bilet este de 8.50euro/persoana. Este mai mult o fortareata decat un castel, insa ofera niste privelisti de mare clasa asupra orasului.
De aici am pornit catre celebrul cartier Belem. Atentie la timpii la timpii mari de asteptare la tramvaie si autobuze. Acestea vin si la intervale de peste 30 de minute si uneori pot fi supra aglomerate. In cazul tramvaielor de epoca ale capitalei lusitane merita sa asteptati si sa calatoriti in mare stil cu un tramvai din anii '30. Mie mi s-a parut ca nu mai avea mult si sarea de pe sine tramvaiul, pur si simplu vatmanul mergea atat de tare si cand punea cate o frana... trebuia sa te ancorezi in podea ca sa nu te duci gramada peste ceilalti pasageri (aici se potrivea o replica pe care am auzit-o la noi in autobuz " ce faci domne cari oameni sau saci cu cartofi?! "). Insa stradutele pe care urca sunt pur si simplu superbe. Imaginati-va ca tramvaiul trece la mai putin de o palma de oglinzile masinilor parcate pe margine, si asta cu ceva viteza. Mai erau si nebuni care megeau agatati de usa. Pur si simplu trebuie sa fi prizat aracet inainte sa mergi pe usa tramvaiului stiind pe ce strazi inguste circula. Risti sa ramai agatat de un balcon in orice moment, sau ma rog, daca esti mai indemanatic poti sa-ti schimbi garderoba foarte usor pentru ca lumea isi tine atarnate "izmenele" ca sa zic asa, la geam si daca ai mainile putin mai lungi, te-ai scos!
Revenind la cartierul Belem, am mers mai intai la Mosterio dos Jeronimos, (manastirea Ieronimilor), am profitat de faptul ca era ziua internationala a turismului (27 septembrie) si am beneficiat de intrare gratuita :). Plimbati-va prin curtea interioara a frumoasei manastiri in stil maur, nu veti regreta.
Dupa manastire, am fost la Monumento de Descubrimientos in care am urcat cu liftul. Privelistea de sus este superba. Se vede si statuia lui Isus din cartierul Almada, despre care vom vorbi putin mai jos. De la monument ne-am indreptat catre Torre de Belem pe care nu l-am mai putut vizita, acesta fiind inchis la ora la care am ajuns noi.
Desfatati-va apoi cu celebrele Pasteis de Belem. Se spune ca cine nu gustat din celebrele pasteis nu a gustat din farmecul lusitan. Va recomand sa le incercati, alaturi de un vin de Porto/Madeira. Chiar nu aveti ce pierde. Atentie insa si aici la coda mare de la intrare. Se formeaza o coada pana in strada pentru cei care vor sa ia la pachet, insa daca vreti sa va asezati la masa, treceti frumos pe langa coada si gasiti mese inauntru din plin. Localul este foarte cochet, la intrare aveti o vinoteca bogata cu preturi nu foarte scumpe, gasiti vinuri si sub 10 euro foarte bune.
Am revenit apoi in cartierul Baixa-Chiado pentru cina (spaghete carbonara si un vinișor de Evora :))
Ziua 2
Am facut un circuit Estoril-Cascais-Cabo da Roca despre care o sa scriu intr-un articol separat.
Ziua 3
Am luat vaporul din Cais do Sodre pana la Cacilhas pentru a merge la Monumento ao Cristo Rei sau statuia lui Isus, copie dupa cea din Rio de Janeiro, Brazilia. Pretul a fost 1.60 euro/persoana/dus. Odata ajunsi in cartieul Almada, aveti doua variante ca sa ajungeti la monument, fie luati autobuzul (statia se afla chiar in fata debarcaderului la ~50m, fie mergeti pe jos asa cum am facut noi. Este o zona mai saraca, dar care dupa parerea mea, e mai apropiata de stilul de viata cotidian al lusitanilor, decat zonele turistice din centru. Nu strica sa va plimbati pe stradutele incarcate de leandri si palmieri.
Daca totusi optati sa bateti cu pasul cartierul Almada, cum coborati din vapor, luati-o spre deapta, pe malul raului pana ce ajungeti la un lift. Pretul este 1euro/urcare/om daca imi aduc bine aminte. Odata ajunsi sus, incep stradutele in panta si urcarea care parca nu se mai termina.
Ajunsi in sanctuar, luam liftul (5euro/persoana) pana sus. Cu riscul de a ma repeta, am sa spun totusi ca privelistea este de milioane!!
Spre dupa-masa ne-am indreptat inca o data catre cartierul Belem. Am vizitat muzeul maritim, jardim botanico tropical, pe care vi le recomand calduros si Palacio National de Ajuda, de asemenea. Inca odata atrag atentia, va trebuie ceva conditie fizica pe stradutele abrupte!
Apusul l-am prins in Praca do Comercio. Spre seara am luat tramvaiul 28 din apropierea statiei de metrou Martim Montiz catre Estrella. De-a lungul traseului am urcat si iar am urcat pe stradutele care parca duceau spre cer, si am avut ocazia sa vedem cum se face plecarea din rampa cu tramvaiul fara ca acesta sa o ia in spate nici macar 1cm pe rampa cu inclinatie de 18% pe alocuri. Trebuie sa spun ca tramvaiul era ticsit de turisti, in special chiezi/japonezi care fac o poza cu 5 aparate...
Dupa atata plimbare merge si o cina, nu? Asa ca directia mall-ul Vasco da Gama unde pentru 6 euro am mancat o friptura "cat palma unui flacau gata de insuratoare" :))). La parterul mall-ului gasiti un hipermarket gen Carrefour de unde puteti sa luati vin de Porto cu 3,5-10euro depinde de vechime.
Fiind ultima seara, am dus la hotel "colectia" de vinuri proaspat cumparata si ne-a indreptat catre renumitul cartier Bairo-Alto. Un cartier in care vezi ca Lisabona are viata de nopate chiar si in cursul saptamanii. Din cate citisem pe diverse blogg-uri/forum-uri inainte sa plec lumea se tot ferea de berea portugheza. Nu sunt de acord, berea lor "SuperBock" este o bere normala, fara sa te dea pe spate, dar in niciun caz nu este rea deloc. Asa ca pentru 1 euro/paharul de 0.5l merita!
Ziua 4
Luam micul dejun si directia SINTRA. Voi scrie un articol separat. Spre dupa-masa am prins pentru o ultima data apusul in Praca do Comercio si am mancat "bacalhau a braz" sau bacaliar in romana acompaniat de un pahar de vin de Porto. Se putea altfel?
Concluzie
Contrar cu ceea ce citisem pe diverse blogg-uri cum ca iti trebuie ceva timp sa-ti placa Lisabona, si ca e genul de oras in care nu esti impresionat dar odata ajuns acasa iti pare rau ca ai plecat, in cazul meu a fost total invers.
Lisabona face parte din putinele orase depre care pot spune ca a fost dragoste la prima vedere. Are un farmec aparte, te seduce cu strazile-i inguste, cu tramvaiele din "1900 toamna tarziu", cu vinul de Porto... cate si mai cate. Portugheza mi s-a parut o limba foarte nostima, ca sa zic asa. Daca vezi scris intelegi imediat despre ce e vorba, dar avantajul este ca aproape toti vorbesc engleza. Nu a fost om pe care sa-l intreb in engleza ceva si sa nu stie sa-mi raspunda, absolut toti.
Va incurajez sa vizitati capitala lusitana pentru ca merita, si o sa va incante sufletul!
Pana data viitoare numai bine si calatorii cat mai multe!
Trimis de andreip2 in 11.10.15 02:21:43
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (andreip2); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Multumesc pentru remember. Batrana Doamna de la malul oceanului m-a impresionat si pe mine mult. Iubesc acest oras care mi-a transmis un sentiment puternic de "libertate" mai mult decat multe alte capitale europene en voque. Regret ca nu am ajuns in Porto desi am fost de 2 ori in Portugalia cate 8 zile. Ai scris foarte frumos si elegant. Astept si celelalte rew. despre Sintra si despre ce ai mai vizitat. Felicitari
Mă bucur ca v-a plăcut Revin cu review-ul despre Sintra și Estoril-Cascais-Cabo da Roca
@andreip2 - ti-ai luat "diploma" de calator la capatul lumii? Astept rew., Cascaisul e special, asa ca un parfum de cea mai buna calitate...
@andreip2... felicitări pentru articol, ce tănăr și umblat ești... eu am așteptat o viață să ajung la capătul lumii în 2013 ,,din pozele tale, răzbate în mine, o nouă dorință de a călca iar pe străzile ondulate și de a mă plimba cu tramvaiul retro... pt mine Lisabona, despre care am publicat pe site, o grămadă de articole, rămăne poezie și romantism la cote înalte, e orașul cu o mie de culori, ce căntă în ritm de fado, și suferă de saudade... nu fi zgărcit, scrie mai multe impresii, că te urmăresc. ai observat că ți-am votat și poza.
Împreună cu continuarea sa, Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
O sa scriu o paranteza ca urmare a implementarii noilor curse Bucuresti - Lisabona atat a celor de la Wizz Air cat si Blue Air, (curse adaugate in acest an) ambele avand zboruri foarte bune la pret, cel putin mult mai bune decat cele practicate de Tap Portugal, compania care in momentul de fata nu mai opereaza acest traseu. De exemplu, Blue Air, are curse regulate in zilele de marti, joi si sambata, iar Wizz-ul doar miercurea si duminica.
Indiferent de ce optiune alegeti, cert este faptul ca in Lisabona se poate ajunge mult mai usor si mai ieftin acu, datorita acestor curse low-cost.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2024 Weekend prelungit in Lisabona — scris în 25.01.24 de carina_10 din BAIA MARE - RECOMANDĂ
- Feb.2023 Lisabona şi ȋmprejurimi - informatii practice 2023 — scris în 08.03.23 de DanSta din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Jan.2023 Fado Boema Lisabona, la început de an 2023 — scris în 10.11.23 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Monumento Christo Rei. Dios es Amor — scris în 21.06.24 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Fado Boema Lisabona, la sfârșit de an 2022 — scris în 04.11.23 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Portugalia: Lisabona si imprejurimi — scris în 05.12.22 de florentina02 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Lisabona in Aprilie, 2022 — scris în 26.12.22 de HelloAlex din NORWICH - RECOMANDĂ