ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.06.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2011
DURATA: 8 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Lisabona – câteva repere culturale

Ilustrație video-muzicală
Mariza - Maria Lisboa


TIPĂREȘTE URM de aici

Cele patru zile dedicate exclusiv vizitării Lisabonei s-au dovedit a fi insuficiente pentru a vedea „totul”. Lisabona e un oraş complex şi cu un farmec aparte. Este aşezat pe coline, la fel ca Istanbulul. Vederi superbe spre estuarul fluviului Tejo, scăldat în nuanţe de roz şi albastru, se deschid din multe puncte panoramice. În afara priveliştilor memorabile, are nenumărate locuri de mare interes cultural.

Voi începe cu Museu Calouste Gulbenkian. Armean de origine, născut în Istanbul în 1869, acest personaj interesant s-a îmbogăţit din afacerile cu petrol, fiind implicat, printre altele, în crearea concernelor Royal Dutch/Shell sau Turkish Petroleum Company, care exploata zăcămintele din Irak. A fost poreclit „domnul cinci la sută” din cauza insistenţei de a păstra în aceste limite cota sa parte în diverse companii. La izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial a urmat guvernul de la Vichy în calitate de ambasador al Irakului, fiind considerat pentru o vreme, în ciuda legăturilor strânse cu Regatul Unit, duşman al Aliaţilor. În 1942 a părăsit Franţa şi s-a refugiat la Lisabona, unde a şi murit în 1955. Mare iubitor de artă, a adunat o colecţie impresionantă, donând în timpul vieţii piese valoroase unor muzee din Londra (National Gallery şi British Museum). La moartea lui, o mare parte din avere, estimată la 280-480 $, a revenit Fundaţiei Calouste Gulbenkian, cu sediul la Lisabona, dar cu activităţi în toată Portugalia, ca şi în Armenia, Marea Britanie sau Turcia. Sediul Fundaţiei se află într-o zonă elegantă a Lisabonei, în apropierea casei unde a locuit Mircea Eliade între 1941-1945, când a lucrat ca ataşat cultural al ambasadei României. E o clădire din anii 1960, cu un parc cu un mic iaz în faţă, săli de concerte şi un centru de artă modernă. Muzeul cuprinde o colecţie mult prea eclectică, după părerea mea, de pictură (de la pictură italiană religioasă din secolele XIV-XVI la Rembrandt şi Manet, deşi – surprinzător pentru mine, foarte puţine lucrări impresioniste), de mobilier, sculptură, covoare orientale şi artă islamică. Exponatele sunt remarcabile dar foarte diverse, reflectând gusturile personale ale lui Gulbenkian. Recunosc că pe mine cel mai mult m-a impresionat colecţia de bijuterii Art Nouveau semnate René Lalique, Gulbenkian fiind prieten şi protector al acestuia.

Continuând „periplul cultural”, a doua zi am ajuns cu tramvaiul într-o altă zonă elegantă a Lisabonei – Belém, cu o mare densitate de obiective turistice. Cel mai important dintre acestea este, fără îndoială, Mosteiro dos Jerónimos (Mănăstirea Ieronimilor), un edificiu în stil manuelin (combinaţie de gotic cu elemente spaniole, flamande şi italiene) de la începutul secolului XVI care m-a copleşit prin dimensiuni. Adăposteşte mormântul lui Vasco da Gama. În interior, nava cu coloane este impresionantă, la fel şi galeria cu arcade. În aripa de vest a mănăstirii se află Museu da Marinha (Muzeul Marinei), o colecţie de machete de corăbii, hărţi etc. care exemplifică rolul major jucat de Portugalia în perioada marilor descoperiri geografice. De altfel, Padrao dos Descobrimentos (Monumentul Descoperirilor), un simbol al Lisabonei, este chiar peste drum, pe malul fluviului Tejo. La mică distanţă, tot pe ţărm, Torre de Bélem, un turn de apărare construit la începutul secolului XVI şi combinând într-un mod uimitor elemente arhitectonice maure, renascentiste şi gotice, era ultima clădire pe care marinarii o vedeau la ieşirea din port. În acelaşi cartier Bélem este şi fermecătorul Museu dos Coches (Muzeul Caleştilor).

După atâta „cultură” (vă asigur, însă, că merită din plin efortul), ne-am tras un pic sufletul făcând o scurtă plimbare cu Elevador da Bica (tramvaiul pe cablu), care leagă Largo do Calhariz de Rua de São Paulo, dând un ocol prin enorma Praça do Comércio, care se poate admira cel mai bine din vaporaşele care fac croaziere pe Tejo, şi ieşind apoi din această piaţă pentru a merge la cumpărături pe Rua Augusta.

A treia zi, cu forţe proaspete, am vizitat Museu do Azulejo. Cum fusesem în Andaluzia cu un an înainte, eram familiarizată cu arta fabricătii plăcilor de ceramică, preluată de la mauri. Muzeul a fost însă o adevărată revelaţie, nu numai prin calitatea excepţională a exponatelor, ci şi prin clădirea propriu-zisă (o fostă mănăstire), cu galerii boltite superbe şi o cafenea plină de verdeaţă, un loc de relaxare extrem de plăcut.

Ultima zi în Lisabona am dedicat-o unor plimbări în tihnă prin cartierele Baixa şi Restauradores, cu opriri la cafenele din Praça da Figueira şi Piaţa Rossio (unde o rromă a încercat să-mi fure portofelul din buzunarul rucsacului ţinut – prosteşte, recunosc – în spate, singura experienţă neplăcută de care am avut parte în cele trei săptămâni petrecute în Portugalia).

Pe urmă am închiriat o maşină pentru a vizita împrejurimile Lisabonei (Cascais, Setubal, Sintra, Evora) şi a ajunge în nord, la Porto, şi mai apoi în sud, în Algarve – că doar nu puteam rata o baie în Atlantic! Poate că vă voi împărtăşi impresii din aceste călătorii într-o altă postare.

Lisabona a rămas pentru totdeauna în inima mea. Mi s-a părut fascinantă şi foarte „vie”, cu amestecul său de vechi şi modern, de cartiere elegante şi străzi cu case coşcovite. Un loc în care simţi că oamenii trăiesc, iubesc, muncesc, se distrează.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 03.06.14 18:24:21
Validat / Publicat: 03.06.14 21:06:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2841 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Museu Gulbenkian - colectia de bijuterii Lalique
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17750 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster
[04.06.14 09:55:49]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Lisabona și împrejurimile sale:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.55277895927429 sec
    ecranul dvs: 1 x 1