GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pentru ca in timpul vacantei noastre din Portugalia (despre care am inceput sa povestesc aici) am trecut de foarte multe ori peste podurile Lisabonei, am sa povestesc putin despre fiecare. Cea mai mare parte a informatiilor le-am aflat chiar de la portughezul nostru, care ne povestea cu mandrie de fiecare data cand il intrebam cate ceva.
Podul Vasco da Gama
Prima data cand l-am traversat a fost chiar in seara sosirii noastre in Portugalia, pe timp de seara, cand luminile Lisabonei se reflectau in apa. Chiar daca eram obositi dupa drum, nu am putut sa nu admiram cu placere cel mai lung pod din Europa si unul dintre cele mai mari din lume.
Lungimea lui depaseste putin 17 km, din care 10 sunt peste apa. Taxa de trecere se plateste doar in sensul de intrare spre Lisabona si este de 2,4 euro. Pe sensul de iesire dinspre Lisabona, nu se percepe nici o taxa. A fost inaugurat in 1998, dupa doar 18 luni de constructie.
Dat fiind faptul ca este atat de lung, a fortat inginerii sa-l construiasca in curba, ceea ce il face o superba capodopera care a costat aproximativ un miliard de dolari.
In imediata vecinatate a iesirii de pe pod in Lisabona se poate vedea Turnul Vasco da Gama, o constructie inconfundabila inalta de 145 de metri – cea mai inalta cladire din Capitala Europeana. Chiar daca in varful turnului exista o platforma care ofera o priveliste minunata asupra orasului si a imprejurimilor, nu a fost posibil sa urcam pentru ca accesul turistilor era interzis. Din cate am inteles, se lucreaza la constructia unui hotel in interiorul turnului.
Podul 25 Aprilie
De cealalta parte a Lisabonei, o alta constructie demna de luat in seama si imposibil de ratat este un alt pod, 25 Aprilie.
Fiind de doar 2,2 km lungime, constructia difera foarte mult de podul Vasco da Gama. A fost finalizat in 1966 si initial a purtat numele dictatorului Salazar, pana la Revolutia din 25 Aprilie 1974, dupa care a primit noua denumire.
Seamana foarte mult cu podul Golden Gate din San Francisco, fiind creat de acelasi arhitect si este podul care a unit pentru prima data malurile fluviului Tejo. De asemenea, detine record mondial pentru fundatia adanca de 80 de metri sub nivelul de suprafata, pana in stancile din adancime.
Partea superioara este destinata autoturismelor, iar un nivel mai jos, construit ulterior, este destinat circulatiei feroviare. Taxa de trecere este de 1,45 euro, iar pana sa ajungem acolo, mai platisem inca 0,7 euro la un alt punct de taxare pe autostrada.
De oriunde incerci sa privesti podul, este imposibil sa nu vezi si Monumentul Cristo Rei, o statuie impresionanta, asemanatoare celei din Rio de Janeiro, construita in 1959 in semn de multumire catre Dumnezeu pentru ca a crutat Portugalia in timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial. Inaltimea totala a monumentului este de 100 de metri, dintre care 28 este statuia lui Christos, cu bratele indreptate catre Lisabona.
Se poate urca in varf, cu ajutorul unui lift instalat in interiorul monumentului. Din pacate, noi doar am trecut pe langa statuie, fara sa ne oprim din drumul nostru spre alte locuri minunate.
--
continuare: Descopera Peninsula Setubal
Trimis de deliutza27 in 14.04.11 00:02:47
- A fost prima sa vizită/vacanță în PORTUGALIA
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (deliutza27); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Citind ieri primul tău review despre capitala Portugaliei, chiar mă întrebam de ce nu ai postat nicio fotografie cu podurile atât de cunoscute ale Lisabonei și cu oceanul. Acum am înțeles că vrei să ne porți într-un serial, astfel încât rememorarea drumului tău să nu plictisească. Și te asigur că ai reușit încă de la debut. Alături de plăcerea de a te citi, am admirat în adevăratul sens al cuvântului fotografiile tale, foarte explicite și la obiect vis-a- vis de cele prezentate în review, dar și dovezi clare că ai o abordare a perspectivelor cu adevărat ochi de artist. Felicitări și aștept continuarea!
@mariana. olaru - multumesc foarte mult pentru aprecieri. Si da, am sa continui sa va povestesc cat mai multe despre vacanta mea. Am vazut locuri minunate si sunt foarte multe altele pe care nu am apucat sa le vad, chiar daca am stat 18 zile. Poate am sa mai am ocazia cat de curand sa ma intorc si as face-o oricand cu mare drag, pentru ca e foarte frumoasa Portugalia.
@webmaster - nu stiu din ce cauza, la caracteristicile review-ului apare ca numar de persoane in echipa 41. De fapt trebuiau sa fie 4 persoane si 1 copil. va rog sa faceti corectura necesara. Multumesc.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2024 Weekend prelungit in Lisabona — scris în 25.01.24 de carina_10 din BAIA MARE - RECOMANDĂ
- Feb.2023 Lisabona şi ȋmprejurimi - informatii practice 2023 — scris în 08.03.23 de DanSta din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Jan.2023 Fado Boema Lisabona, la început de an 2023 — scris în 10.11.23 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Monumento Christo Rei. Dios es Amor — scris în 21.06.24 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Fado Boema Lisabona, la sfârșit de an 2022 — scris în 04.11.23 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Portugalia: Lisabona si imprejurimi — scris în 05.12.22 de florentina02 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Lisabona in Aprilie, 2022 — scris în 26.12.22 de HelloAlex din NORWICH - RECOMANDĂ