ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.10.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2015
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Parcul Ueno Tokio în perioada cireşilor Sakura înfloriţi

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

După ce am scris despre douăsprezece parcuri şi grădini din Paris  vezi impresii, am postat în câteva reviewuri despre încă nouă care m-au impresionat din alte orase ale Europei, vezi impresii, vezi impresii şi vezi impresii, au rămas câteva de pe alte continente pe care doar le-am amintit în reviewurile mele fără a le detalia. Am de gând să scriu despre parcul Ueno din Tokio, grădinile Majorelle din Marrachetch şi Central Park din New York

Poate, dacă în excursiile voastre viitoare veţi ajunge în localităţile respective, nu le veţi ocoli pentru că sunt cu totul deosebite.

 

Parcul Ueno, Tokio, Japonia 

Am vizitat Japonia într-un aprilie, în luna cireşilor înfloriţi numiţi Sakura , o specie care nu dă fructe dar au florile de culoare alb până la roz pal şi sunt adunate în ciorchini. Din cauza lungimii Japoniei, de la sud la nord fiind peste 3000km, cireşii înfloresc la sud în Okinawa la sfârşit de februarie- început de martie şi în nordul arhipelagului în insula Hokkaido abia în luna mai. Am avut şansa ca în cele două săptămâni petrecute în Japonia să trecem numai prin regiuni cu Sakura înfloriţi. Hanami este festivalul anual al cireşilor înfloriţi pe care trebuie doar să-i privesti. El este organizat în fiecare oraş în funcţie de data eflorescenţei de la sfârșitul lunii martie până la începutul lunii mai, și durează în fiecare regiune cam o săptămână. Agenţia Națională de Meteorologie a Japoniei prognozează an de an perioada de înflorire a cireșilor pentru fiecare oraș al țării și asta pentru că în Japonia nu există parc fără sakura. 

Sărbătoarea Hahami are urme adânci în istorie începând din anii 700 în perioada Nara, s-a extins sub dinastia Heian în perioada 794-1185 dar numai pentru curtea imperială. Începând din 1600 în perioada Edo, obiceiul de a privi cireşii înfloriţi a devenit popular, oamenii (recunoscuţi pentru pasiunea lor pentru muncă), luându-şi o zi de concediu pentru a manca, bea şi sărbători Hahami asezaţi pe o prelată albastră sub cireşii înfloriţi. 

Desi am scris şase reviewuri despre Japonia, numai în două am pomenit fugitiv despre parcul Ueno

- aici.

Ajunşi în Tokio ne-am dat seama că oraşul e urât, dezvoltat fără un plan urbanistic unitar... Surpriza a venit când am vizitat parcul Ueno, cel mai mare din Japonia. Aici sunt muzee, altare, iazuri dar atracţia principală a constituit-o cei 1000 de sakura înfloriţi. În parcul Ueno mii de oameni sărbătoreau hanami- arta de a privi. Unii se plimbau, alţii stăteau tolăniţi la picnic pe prelatele albastre de plastic, unii tineri practicau lupte tradiţionale

si

aici

Parcul Ueno, este cel mai intins parc din Tokio. Aici am trait alaturi de mii de japonezi sarbatoarea ciresilor in floare. Privitul florilor de ciresi se numeste hanami si este o traditie veche de secole. In parc sunt multe statui, monumente si un lac cu crini si pasari de apa. 

Cred că a venit timpul pentru mai multe informaţii. 

Parcul Ueno (上野公園 Ueno Kōen?) este un parc public spațios localizat în secțiunea Ueno din centrul Tokyo, Japonia. Are o suprafaţă de 54 ha şi a fost deschis în 1873. 

-Acces  (35°42′44″N 139°46′16″E)

Cu trenul sunt două gări mari apropiate de parcul Ueno: JR Ueno, care e pe JR Yamanote line si langa ea e gara Keisey Ueno, de unde pleaca trenuri inspre aeroportul Narita. În apropiere e strada comercială Ameya Yokocho. Noi, fiind grup organizat am mers cu autocarul până la intrare în parc unde am avut timp de vizitare de două ore, insuficient pentru a vedea şi obiectivele situate în acesta.

-Istoric

In perioada Edo, aici era templul Kan’eiji care se intindea pe o suprafata de 120 de hectare. Exista un templu principal al shogunilor Tokugawa si vreo 36 de temple mai mici. Din cei 15 shoguni Tokugawa, 6 au fost ingropati aici.

Templul a fost distrus în perioada Războiului Boshin. Din vechiul templul, doar pagoda a supravietuit ea aflandu-se in prezent in incinta gradinii zoologice. Războiul civil Boshin a avut loc în 1868-1869 şi a reprezentat lupta între forţele medievale conservatoare ale şogunatului Tokugawa şi facțiunea modernizatoare a împăratului Meiji care au reuşit să transforme Japonia dintr-o societate feudală într-o putere industrială și militară de prim rang.

 După bătălie, terenurile templului au fost transformate într-unul dintre primele parcuri în stil occidental din Japonia. O statuie a lui Saigo Takamori, unul dintre generalii din Bătălia de la Ueno, se află lângă intrarea de sud a parcului. In 1924 parcul Ueno a căpătat forma si funcţia actuală. 

Astăzi, Parcul Ueno este renumit pentru numeroasele muzee care se găsesc pe terenul său, în special Muzeul Național din Tokyo, Muzeul Național de Artă Occidentală, Muzeul Metropolitan de Artă din Tokyo și Muzeul Național de Știință, pe care din păcate nu am avut timp să le vizităm fiind fascinaţi de frumuseţea parcului. Poate unul sau câtiva dintre voi vor aloca jumătate de zi pentru ele.

-Vizita

A fost o adevărată feerie vizita în parcul Ueno în luna aprilie. Cum veţi vedea şi în clipul ataşat copacii erau plini de flori rozalii de cireş, ningea cu petale peste noi şi păşeam pe covor de petale. În parc sunt 1000 de cireşi sakura şi toţi în anul acela au avut perioada de eflorescenţă în a doua jumătate a lunii aprilie când l-am vizitat. Deşi ghidul ne spusese cu o seară înainte că parcul va fi aglomerat şi vom pleca devreme din hotel, la ora nouă când am ajuns, după ce am străbătut jumătate dintr-un oraş de 14 mil. de locuitori, erau déjà sute, poate o mie de oameni- localnici şi turişti- care se bucurau să privească ciresii. Am întâlnit gheise în kimonouri, am văzut doi japonezi dând spectacol cu luptele tradiţionale dintre ei. Deasemeni am văzut un grup de copii de 7-8 ani vizitând parcul, bătrâni mergând braţ la braţ şi numai zâmbete pe feţele oamenilor.

Deşi la ora aceea era destul de frig, japonezii erau déjà la picnic, întinşi desculţi pe o prelată albastră adusă de acasa (încălţămintea era lăsată înafara prelatei). Ordinea şi curăţenia specifică era şi aici pentru că spre deosebire de noi, îşi adunau toate resturile alimentare într-o pungă care era dusă la locuri amenajate în acest scop. 

A fost o experienţă unicat într-o viaţă de om.

 WEB, dacă se poate: https://www.youtube.com/watch?v=QeoJwXnWJpo&t=6s 

 

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 18.10.24 13:37:03
Validat / Publicat: 18.10.24 14:33:30
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 197 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Picnic în parcul Ueno
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16200 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

doinafil
[18.10.24 16:52:05]
»

Foarte frumos și acest parc! Nu știam că acești cireși nu fac fructe și nici că există o artă a privitului!

Spectacolul cireșilor înfloriți este unul pe care nu-l vezi decât aici, în Japonia? Mai sunt și alte locuri în lume unde cresc ei?

Chiar ați fost norocoși că i-ați prins înfloriți!

Mă bucur că am citit și văzut poze cu ei, lucru pentru care te felicit, mama Michi!

MichiAUTOR REVIEW
[18.10.24 16:59:59]
»

@doinafil: Nu stiu să mai fie în altă parte. Când am ales excursia în luna aprilie, a fost unul din motive să vedem cireşii înfloriţi. Nu ne mai puteam desprinde de ei. Mulţumesc că ai citit, pentru ecou şi vot.

mprofeanuPHONE
[18.10.24 20:30:01]
»

@Michi: Am fost și eu acolo dar nu în perioada cireșilor înfloriți. Ați fost tare norocoși! Am vizitat parcul Ueno la sfârșit de august 2015, atunci am prins lacul Shinobazu plin de flori de lotus. Am admirat largile alei cu imenșii cireși dar și capacele ornate cu cireși. Erau și alți copaci, gingo biloba, arbori de camfor. Am vizitat și Altarul Toshogu restaurat atunci de curând, superb preambul pentru cel de la Nikko dar și Muzeul Național Tokyo și frumoasa fântână!

Mulțumesc pentru aducere aminte!

MichiPHONEAUTOR REVIEW
[18.10.24 21:51:14]
»

@mprofeanu: Ai vazut mult mai mult decât noi dar fiind in excursie organizata cu ora fixa de intalnire, ar fi trebuit să trecem cu ochii legati pe lângă Sakura in sarbatoarea Hanami pentru a vedea un muzeu- două. Ar fi fost necesara o zi intreaga pentru a vizita tot si a te bucura si de spectacolul cireșilor in floare .Pur si simplu a fost fascinant sa te ninga cu petale , totul ni se parea ireal.Mulţumesc pentru ecou şi vot.

.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Japonia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045125961303711 sec
    ecranul dvs: 1 x 1