ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.08.2011
DE rudy
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 5 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
86.25%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Constantinopol, intre istorie si contemporan

Ilustrație video-muzicală
Cafe Anatolia - Istanbul
TIPĂREȘTE

Desi mi-am propus sa ajung in vara aceasta la Roma, sa vizitez Cetatea Eterna si Vaticanul, la recomandarea unui prieten care ne-a si insotit, am decis sa schimb destinatia catre a doua Roma, vechiul Constantinopol, orasul aflat pe doua continente, incredibil de frumos si curat, cu o istorie foarte zbuciumata dar frumoasa, plin de monumente istorice, ce imbina intr-un mod placut modernismul european cu parfumul oriental.

Istanbulul este un oras imens, populat in majoritate de turci musulmani, alaturi de care traiesc comunitati importante de crestini si evrei. Nu exista aproape niciun coltisor din oras care sa nu ascunda un monument istoric, Constantinopolul fiind ocupat pe rand de romani, bizantini si otomani, trei culturi diferite care si-au lasat din plin amprenta asupra orasului. Dealtfel, Imperiile Bizantin si Otoman au fost cele care au lasat cele mai multe dovezi ale existentei lor aici, bizantinii prin bisericile crestine, unele transformate in moschei, prin zidurile orasului care mai dainuiesc si astazi, in lungime de 26 km, folosite si intretinute de otomani, dupa cucerirea orasului in 1453, precum si prin multe alte edificii ce se intind numai in partea europeana, cea asiatica fiind exclusiv otomana, iar otomanii prin multitudinea de moschei, cele mai vechi datand din sec. 15, imediat dupa cucerire, precum si prin cetatile de-a lungul Bosforului si palatele construite.

Desi pentru multi Istanbulul este doar o destinatie de tranzit sau numai pentru a cumpara marfuri sau aur, este pacat sa vii aici si sa nu ramai macar cateva zile pentru a explora frumusetile si atractiile orasului care nu sunt deloc putine.

Transportul local este foarte bine pus la punct, excelent intretinut si curat, nou si modern, costa 1,75 lire, aprox. 3,50 lei calatoria iar accesul pe peron se face pe baza de jetoane, un jeton 1,75 lire, care se achizitioneaza de la fiecare statie dintr-un aparat special, functioneaza numai cu monede sau cu bancnote de 5 si 10 lire maxim iar restul il da numai in monede, intrarea pe peron facandu-se ca in metroul nostru prin aparat electronic cu bare; nu poti sa sari bara ca sa intri pe peron la fiecare statie e un nene care sta chiar in fata ta; nu exista case de vanzare bilete ca la noi ori controlori ci exclusiv prin jetoane sau prin akbil, un city pass care acopera atat transportul de suprafata cat si cel subteran, cu metroul sau cu funicularul, mult mai convenabil ca pret dar locurile de unde se cumpara erau pline de cozi interminabile asa ca am preferat jetoanele.

Odata ajunsi aici, in prima zi am facut o croaziera pe Bosfor, de unde se putea observa frumusetea orasului si unde am admirat casele si vasele baskanilor din Istanbul aflate pe malul marii. Vasele de croaziera erau bine intretinute si fac trasee pe mare non stop, noi am urcat pe vas din piata Eminonu, turcii agasandu-ne "Bosfor-Bosfor" si tragand de noi sa le cumparam excursia. Totul se negociaza acolo chiar si la preturile afisate, in final ne-a costat 10 lire/persoana excursia care a cuprins un short trip pana la fortareata Anadolu Hisari si inapoi si de unde se putea observa tot orasul si atractiile sale.

Peste tot in Istanbul vezi vanzatori ambulanti de castane coapte (10 lire 200 grame), peste fript cu muraturi (4 lire) ori porumb fiert si copt (1,5 lire), produse care iti acopera foamea daca nu ai bani de un pranz la o carciuma.

La intoarcere am servit pranzul la un restaurant din multe altele aflate sub podul Galata, aflat langa mare, absolut delicios pranzul alcatuit din fructe de mare, cam scump totusi in jur de 150 lire (300 lei) 4 persoane, cu reducere de 10% pentru romani. Insa turcii stiu sa te faca sa te simti bine, negocierea si comertul il au in sange si odata ce te atrag greu scapi din mainile lor, regula valabila si cu masa.

A doua zi am ajuns in piata Sultanahmet, zona veche a orasului unde sunt concentrate cele mai multe din obiective: Sfanta Sofia, Moscheea Albastra, Palatul Topkapi, Basilica Cisterna, Hipodromul, Marele Bazar etc. In piata Sultanahmet se ajunge foarte usor cu tramvaiul T1 din directia Kabatas spre Bagcilar, statia se numeste chiar Sultanahmet. Daca pana acum credeam ca Londra e capitala turismului european cel putin din cate am vazut pana acum Istanbulul depaseste Londra in numarul de turisti si nu glumesc cand spun asta... puhoi de turisti din toate tarile lumii... practic erau zone in oras unde erau mai multi turisti decat localnici iar cozile la intarea in Sfanta Sofia sau Palatul Topkapi erau enorme am stat la fiecare cate o ora sa intram. In general preturile de intrare in obiective sunt de 20 lire/persoana, aprox. 10 euro, gratuit pt. copii.

Sfanta Sofia este un edificiu absolut impresionant si minunat. Fosta biserica ortodoxa construita de imparatul Justinian in sec. VI transformata in moschee din 1453 pana in sec. 20, cand a devenit muzeu, Sfanta Sofia este o remarcabila capodopera bizantina, ridicata in onoarea intelepciunii divine a lui Hristos; din pacate dupa cucerirea Constantinopolului, turcii au sters imaginile reprezentand sfintii crestini cu un strat de tencuiala si le-au inlocuit cu inscriptii coranice, insa in multe locuri ei nu au putut ajunge iar in unele din locurile unde au ajuns tencuiala a inceput sa cada, dezvaluind mozaicurile originale de o frumusete uluitoare infatisand imparatii bizantini si sfinti crestini pictati incepand cu sec. VI pana in sec. XII; in interior se observa foarte clar ca turcii au incercat sa modifice destinatia initiala a bisericii si au adaugat fel de fel de elemente specifice moscheilor culminand cu cupola centrala care initial il infatisa de Hristos insa a fost acoperita cu versete coranice.

In fata Sfintei Sofia se afla Moscheea Albastra sau moscheea Sultanahmet, ridicata de sultanul Ahmed I in sec. XVII, pentru a eclipsa Sfanta Sofia, o moschee frumoasa si impunatoare, singura cu 6 minarete din Turcia, cu un interior placut ochiului; la intrare te descalti si nu ai acces in zona centrala unde se face rugaciunea ci intr-o zona rezervata exclusiv turistilor; intrarea este libera moscheea fiind folosita si astazi.

Mai apoi am vizitat Palatul Topkapi, vechiul palat al sultanilor otomani, un palat foarte frumos unde poti vedea pe langa Tezaurul si Haremul sultanilor si sabia profetului David, toiagul lui Moise, mana si capul Sf. Ioan Botezatorul, precum si cica sabia lui Stefan cel Mare, pe care eu nu am vazut-o desi am cautat-o si nici nu m-a putut indruma cineva sa o vad. De retinut intrarea in Harem e separata costa 15 lire/persoana fata de cele 20 lire intrarea in palat.

Mai apoi am vizitat Marele Bazar, deschide la ora 9 inchide la ora 19, unde totul se negociaza, aflat la o statie de la Sultanahmet catre Bagcilar, plin de marfuri de o calitate indoielnica dar si marfuri bune, geci de piele la 50 euro de ex; aurul cam scump insa 50 dolari gramul insa negociabil.

Seara ne plimbam in zona Sultanahmet, am nimerit si Ramadanul, turcii au obiceiul sa se stranga in piata si sa manance in familie cu mancare in caserole pe iarba, dar nu lasa pic de mizerie, sunt foarte civilizati; politia patruleaza peste tot, siguranta e deplina, nu exista niciun motiv de teama in oras sau cel putin mie asa mi-a lasat impresia.

Evident ca nu puteam pleca din Istanbul fara sa incerc minunatele deserturi turcesti de la baclavale, sarailii, cataif ori alte delicii cu nuca si miere care efectiv m-au cucerit; cele mai bune delicii de acest fel le veti gasi in zona Sirkeci, langa gara centrala cu o statie inainte de Eminonu si in piata Taksim.

Puteti manca foarte bine si ieftin la carciumile de langa Marele Bazar, in zona Sultanahmet sau in Eminonu preturile sunt mari si nu prea se merita. Pentru cine e interesat fast fooduri exista peste tot, Mc Donalds, Burger King etc le gasesti la tot pasul.

Deasemenea, pe la 4 dimineata turcii va dau desteptarea cu rugaciunea de dimineata ce rasuna din toate moscheile orasului; nu se poate face plaja in Istanbul ci doar in Anadolu Kavagi zona departe de oras insa cu acces doar pe mare intr-un tur long trip pe Bosfor de 6 ore dus intors.

De cazat ne-am cazat la hotelul Divas din zona Sultanahmet, la un pret de 70 euro camera dubla pe noapte cu mic dejun, un hotel ok dar care nu exceleaza.

In concluzie ne placu la Constantinopol, turcii stiu sa-si vanda marfa, si orasul ofera fiecaruia cate ceva din toate.


[fb]
---
Trimis de rudy in 21.08.11 21:53:19
Validat / Publicat: 21.08.11 23:14:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: Antalya, Izmir, Edirne...
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3189 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (rudy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 pe Bosfor...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster15
[21.08.11 23:14:08]
»

Mutat la rubrica "Excursie la portile Orientului - Istanbul" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor.

webmaster13
[22.08.11 04:06:13]
»

Am atasat aceasta melodie, sper sa placa!

webmaster
[22.08.11 07:48:16]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

nicoletass
[22.08.11 10:11:18]
»

Frumos review-ul tau, mi-a placut!

Si mi-am amintit de zilele petrecute la Istanbul. Pentru noi, atunci, una dintre destinatii a fost meciul dintre Steaua si Fenerbahce. Nu sunt microbista, dar mi-a placut foarte mult experienta. Am stat in galeria Fenerului si a fost tare distractiv, mai ales ca i-am si batut atunci. Pe parcursul intregului meci, galeria a cantat, a scandat si-a sustinut echipa favorita, parca as fi fost la un concert. La inceput toata lumea era efervescenta pe ferryboat in drum spre stadion, la intoarcere, toata lumea era trista si nu se mai auzeau. Turcii, desi am invatat la scoala desprere cotropirile turcesti, la ei acasa m-au incantat, sunt deosebit de amabili si de primitori si imi doresc sa revad Istanbulul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
nicoletass
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Istanbul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.19129681587219 sec
    ecranul dvs: 1 x 1