ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.06.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2022
DURATA: 4 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Prima dată în Istanbul, ce ne-a impresionat în orașul cu 15 milioane de locuitori?

TIPĂREȘTE URM de aici

Dacă lumea ar fi un singur stat, Istanbul ar fi capitala. - Napoleon Bonaparte

Mini-sederea noastra din Istanbul a inceput odata cu cazarea de la Ebrusun Konagi.

Tot in ziua in care ne-am cazat in Istanbul, sarbatoream si ziua de nastere a sotiei, la 6 zile de la serbarea zilei de nastere a fiicei, la batihan/ Kusadasi. S-au nimerit ambele zile de nastere in concediu, ceea ce a generat niste amintiri placute.

Planificasem din timp si vizitarea mai multor obiective turistice:

(Moscheea Albastra, Hagia Sophia, Palatul Topkapi, Muzeul de Ceara, Mini Turcia, Acvariul din Istanbul, LegoLand, SeaLand, Muzeul Rahmi Koc plus altele)

Ce nu am luat eu in calcul a fost timpul de parcurgere dintre ele care la un moment dat devine obositor dar si aspectul financiar. Unele obiective (spre exemplul palatul Topkapi) aveau taxe de vizitare de 300-350 de lire turcesti!!! Pai daca era sa intru la toate, cred ca lasam un salariu din Romania acolo. Scump taica, scump! Dar merita, ai ce vedea, nu contest asta sub nici o forma. Vorba aia "macar o data in viata".

Asadar am reusit sa vizitam aproximativ jumatate din obiective, la unele intrand direct in ele, altele "de dupa gard". ???? Cum bine au spus colegii AFA, ca sa vizitezi Istanbulul ai nevoie MACAR de 2 saptamani. Noi ce sa facem in doar 2 zile intregi?

Pentru ca am ajuns la cazare undeva pe la ora 16:30, am hotarat sa nu stam in casa tot restul zilei, precum marmotele si sa iesim, spre centru evident.

Mai jos voi incerca sa relatez incursiunea mea cu transportul in comun dar si alte aspecte intalnite in Istanbul. Un oras care insumeaza vreo 70-80% din populatia Romaniei, pe o suprafata similara cu cea a Judetului Brasov!

Prima mea incursiune de ajutor mai serioasa a venit aici. Trebuia sa cumpar cardul de transport Istanbul Kard. Am coborat la metrou, statia Huzurevi fiind la 5-10 minute de mers pe jos fata de cazare. Aici erau 2-3 tonomate unde turcii isi incarcau cardurile cu bani. Dar noi ce sa incarcam? Ca nu aveam... Trebuia sa il procuram. Din fericire automatul avea disponibile 5-6 limbi de circulatie internationala, printre care si limba engleza. Insa nici semn de "buy istanbul kard".

Vad un domn pe la 40-45 de ani si il intreb de kard... ii explic ca este prima data cand venim si vreau sa il cumpar. Nu prea ma intelegea el foarte bine dar ghiciti ce a facut? Omul l-a sunat pe un prieten de-al lui care parlea engleza bine si mi l-a dat la telefon! I-am spus eu omului ca vreau cardul, imi zice el ca nu gasesc acolo card ca trebuie sa ies din metrou si sa ma duc nu stiu unde etc... intre timp tipul care a incercat sa ma ajute de la inceput se duce la un paznic de la metrou.

Vine paznicul ii explic ca vreau card pentru ca nu am, si se duce la AL DOILEA automat care emitea carduri. POC! Istanbul Kard, 30 lire parca emiterea. Jbang m-am facut cu card si l-am incarcat cu... 100-200 de lire parca.

I-am multumit atat domnului din telefon cat si celui care l-a sunat dar si paznicului. Foarte faini oamenii, ajutatori si saltareti, exact cum mi-a spus Yoda ca sunt! Totul s-a confirmat 101%.

___

Am luat metroul 10 statii de la Huzurevi pana la Kadıköy. Apoi google ne zice ca putem trece pe partea europeana folosind FERRY, lucru care mi s-a parut foarte interesant. La metrou am platit 7,67 Lire Turcesti adica nici 2 lei!!! Toate aparatele afiseaza atat suma retrasa cat si soldul final ramas!

Totusi am sesizat o chestie de care nu sunt foarte sigur, dar sigur stiu colegii care au vizitat mai des Istanbulul. Noi eram 3 adulti deci trebuia sa taxez de 3 ori (copilul era lasat sa treaca cu un adult sau pe sub bariere - am intrebat mereu paznicii si au zis ca e ok, no problem). Cand taxam a doua sau a treia oara, parca imi lua mai mult, adica prima data 7 si a doua oara 8 lire sau ceva de genul. Am patit asta si la marmaray si la ferry.

In fine, am coborat la Kadıköy si mai departe am mers putin pe jos, pana in port pentru a lua ferry 2 statii. Din start am fost placut impresionat de conectivitatea dintre mijloacele de transport! Noi nu suntem in stare sa legem o statie de metrou cu una de autobuz si turcii au legat FERRY cu metroul sau metorul cu marmarayul si tot asa! Incredibil! Am ramas socat.

Am platit calatoria la Ferry, parca tot asa maxim 10 lire, ceea ce mi s-a parut la fel de ieftin tinand cont ca traversezi de pe partea asiatica pe partea europeana si mergi vreo 20-30 de minute. Pai dau 20-30 de lei pentru o plimbare cu vaporasul in Herastrau si aici am dat 2 lei!

Cand am ajuns la Istanbul, prima impresie a fost de grandomanie. Stradutele din centru, erau similare cu cele din filmele vazute la televizor. Plin de magazine la fiecare pas cu haine de toate categoriile, raiul cumparaturilor ce sa mai.

____

MARMARAYul - regele transportului in comun din Istanbul

Intr-o alta zi, spre seara am ales sa ne intoarcem acasa folosind marmarayul, un tren care strabate stramtoare Bosfor, avand 40 de statii si o lungime a traseului de peste 70 km!

Am cautat pe google maps statia cu pricina dar google ne arata ciudat, ca si cum ar fi in mijlocul unui hotel! Am intrebat pe cineva aratandu-i telefonul si ne-a indrumat spre statie. Era o statie de unde luai liftul. Am platit 14 sau 15 lire adica din nou foarte putin si ne-am dus ca toti ceilalti spre un lift... in lift vad ca lumea apasa la -9 (da MINUS 9). Zic bai ce naiba... cum sa fie -9? Cred ca este defect nu are cum...

Coboram noi intr-un final si cautam panoul care indica sensul nostru de mers. Mergem spre peronul cu pricina si simtit un aer marin iar pe tot lungul statiei era un abur de zici ca eram pe vapor. Ne-am dat seama ca intr-adevar eram la... nivelul -9. Asta pentru ca marmarayul urma sa intre prin tunelul lui special pe sub apa sau prin apa. ????

Marmarayul circula de la Halkalı pana la Gebze. Daca ar fi sa parcurgem tot traseul cu el, ne-ar lua aproape 2 ore! Intre trenuri exista o frecventa de 8-15 minute (in functie de zona traseului) care se respecta cu sfintenie.

____

Cu tramvaiul si autobuzul...

Ma pripisem in a cataloga aceste 2 mijloace de obicei leneșe la noi. In primul rand si aici se plateste evident, tot o taxa de 7 lire / calator. Statiile de tramvai sunt aproximativ ca la noi. Peron pe stanga si dreapta in functie de sens iar pe centru trec tramvaiele. Insa in fiecare statie era un paznic care se asigura ca nimeni nu trece pe langa barierele de taxare! Si chiar nu trecerea nimeni. Paznicul era dublat de camere de supraveghere.

Tramvaiele vin si ele ceas! Si contrar asteptarilor mele, mergeau de mancau pamantul. Nu indrazneste nimeni sa stea in calea tramvaiului. Nici masinile obisnuite, nici taxiurile, nici macar politia. Cand observa un "obstacol" sau un pieton, claxoneaza din timp astfel incat sa nu trebuiasca sa incetineasca. Desi uneori pe linia de tramvai circulau si masini, acesta avea culoarul lui si nu era mai niciodata blocat. Daca la noi faci si 5 minute intre statii, aici daca faceam 2-3 minute. Am ramas de-a dreptul socat, din nou.

In ziua in care am ales sa mergem spre Muzeul Tehnic/Auto Rahmi, google zicea sa luam autobuzul vreo 10-12 statii. La ce trafic am vazut ca au prin Istanbul, zic sa vezi nenicule ca facem 2 ore cu asta. Ce vorbesti? Si autobuzul, desi l-am asteptat vreo 15 minute, a mers la fel de repede ca tramvaiul.

Te urcai in el DOAR pe partea din fata, validai, te duceai in spate iar de coborat doar pe usa din mijloc si din spate si asta doar dupa ce se urcau toti pe usa din fata, ca sa nu-ti vina vreo idee sa te urci la mijloc fara sa platesti.

Fara controlori, fara stres, fara 3-4 aparate de taxat in tot autobuzul ca la noi. Un singur aparat cu soferul care era si controlor! Simplu, practic, la ei se poate, la noi... vai si amar.

____

Toate mijloacele de transport erau CURATE, impecabile! Incomparabil cu ale noastre care pe langa ale lor sunt niste dughene infecte. Ma uitam la marmaray, produs in 2009 parca in Korea! Si arata de zici ca avea 2-3 ani! Era IMPECABIL in interior, geamurile curate, podeaua curata, toate scaunele si plasticele si peretii din interior ca noi! Exact cum mi-a spus si Yoda cand i-am cerut detalii despre transportul in comun.

Toate mijloacele de transport in comun au monitoare care iti arata statiile ce urmeaza. De-asemenea in marmaray exista monitor care arata statiile din urma dar si statiile ce urmeaza iar in metrou exista un panou static cu LED-uri care se aprind pe masura ce metroul inainteaza in statii. Foarte fain!

Au si ei reclame in marmaray si metrou doar ca nu sunt sub forma de afise, ci pe ecrane, sub forma de reclame publicitare ca la televizor.

In autobuze erau si prize USB unde iti puteai incarca telefonul. De curiozitate (avand la mine un cablu TYPE C) l-am testat si chiar incarca! Lucruri simple care adunate te impresioneaza.

Ei sunt obisnuiti cu ele, reprezinta o normalitate pentru ei dar pentru noi... sunt wow. Va spun sincer ca am ramas șocat de transportul lor in comun. Va spune asta un bucurestean care a vazut multi km la viata lui, prin fostul RATB, actualmente STB.

____

Am stat, m-am gandit si m-am intrebat, de ce la ei se poate si la noi nu? Cum reuseste un oras de dimensiunea judetului Brasov cu o populatie aproape cat cea a intregii Romanii sa FUNCTIONEZE?

Nu ar fi mult mai simplu si usor de implementat daca reducem dimensiunea orasului considerabil ajungand la cea a Bucurestiului care este cat un cartier al Istanbulului iar cea a populatiei de la 15 milioane la nici 3-4 milioane. Ar trebui sa fie super simplu dar nu este. De ce? Probabil pentru ca nu se vrea. Si noi suntem de vina dar si autoritatile.

Este greu sa schimbi mentalitatile unor oameni, mentalitati bine inradacinate in adancul creierului. Cred ca primarii oraselor din Romania ar trebui sa faca excursii de 1-2 saptamani, in Istanbul, macar o data pe an. Au ce invata de la ei.

Pentru obiectivele mai importante incerc sa fac o recenzie separata. Pentru restul... pot spune ca am trecut fugitiv in revista:

-plimbarea cu vaporasul (folosind ferry-ul care traversa bosforul)

-Moscheea Albastra

-Hagia Sophia

-Palatul Topkapi (aici am si vrut sa intram DAR ne-ar fi costat aproape 1000 de lire pe toti si am zis mnu... data viitoare. Ce mi s-a parut cam discriminatoriu a fost faptul ca daca erai cetatean turc, vizitarea te costa doar 100 lire, dar pentru "cetateni straini" era de 3 ori mai mult. Frumos, nu?

-parcul de langa palatul Topkapi

-ca tot am intrat in parc am vazut ca exista un Muzeu al istoriei stiintei si tehnologiei al Islamului care nu era notat de vizitat dar fiind tot acolo... l-am vizitat. Nu a fost wow precum Rahmi dar a fost ok.

____

PARTEA NEVAZUTA...

Exista totusi si parti "negre" ale acestui oras imens. Fata de Canakkale si Kusadasi mi s-a parut a fi foarte foarte murdar! Mai ales in centru unde erau mici afaceri printre stradutele inguste. O mizerie de nedescris. Gunoierii fac fata cu greu acestei metropole. De-asemenea plimbandu-ne printre stradute, mai ales pe langa cazare adica departe de aglomeratia din centru, am observat aceleasi strazi murdare, pline de gropi, pamant langa borduri, magazine abandonate, case parasite, afaceri inchise. Multe, foarte multe cladiri de birouri abandonate.

Am inteles ca acum in timpul pandemiei, au dat faliment foarte multe afaceri in Turcia si evident mai ales in Istanbul. Asta ar explica zecile de cladiri de birouri care nu mai aveau firme chiriase.

____

Tot aici in Istanbul, am vazut in 4-5 zile cat am stat, mai multe pisici decat am vazut in toata viata mea. Nu cred ca a existat vreo strada fara 3-4-5 pisici. Cum noua ne plac pisicile, a venit ca un bonus dar pentru cei care nu sunt fani pisici poate ca nu-i cel mai fericit loc de vizitat. In orice caz nu va imaginati ca vin calare peste tot. Majoritatea erau retrase si speriate si fugeau singure oricum daca te apropiai de ele.

____

CONCLUZII

Cred ca despre Istanbul si sistemul lui de transport in comun se pot scrie romane dar nici nu am timp si nici nu ma pricep. Cred ca cel mai bine (pentru cei care nu au fost) ar fi sa se convinga singuri printr-un sejur acolo.

Referitor la costurile cu transportul in comun, in 3-4 zile s-au adunat. Am tot alimentat ba cu 50 50 de lire, ba 100, ba 200. Va dati seama ca doar din Marmaray daca ai 15 lire / adult, la un dus intors pentru 3 adulti sunt deja 90 lire. In orice caz merita fiecare lira si consider ca este mult prea ieftin pentru ce ofera.

Despre cei care au fost deja, banuiesc ca este doar o reconfirmare a unor aspecte ce le stiau deja de mai multa vreme.

Pentru mine personal vizita in Istanbul ramane un punct de reper in memoria mea. Daca unii colegi spuneau ca "macar o data in viata sa vizitezi Dubaiul" cred ca pot spune si eu ca macar o data in viata sa vizitezi Istanbulul.

Singurul regret este ca nu am facut-o mai devreme dar niciodata nu este prea tarziu!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 28.06.22 14:38:07
Validat / Publicat: 28.06.22 17:05:39
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA

VIZUALIZĂRI: 8824 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P54 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30350 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

mishu
[28.06.22 20:26:31]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Imi place toata aceasta serie a ta, drumul, orasul, asta pentru ca citesc cu nesat, fiind cam in aceeasi situatie, inca nu am ajuns acolo.

Colegii care au mai trecut prin aceste experiente probabil ca vor mustaci amuzati, uitand probabil ca si pentru ei a existat o prima data.

Pentru cei ce se amuza de incepatori, ii provoc la o experienta China, cu trenuri, metrou, taxi si discutam dupa .

Imi place tare mult cum explici, si cand imi voi planifica o vizita in Istanbul, in mod sigur ma voi uita si peste notitele tale.

Felicitari, votat cu mare drag.

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[28.06.22 22:01:49]
»

@mishu: Da... stiu ca poate de multe ori nu am avut cele mai inspirate alegeri dar am actionat cum am crezut ca este mai bine pe moment si cum am scris si in celelalte recenzii, nu pot multumi pe toata lumea.

Important este ca ne-am intors sanatosi acasa dar ne-am intors si cu multe amintiri frumoase ce vor dainui peste ani si ani.

Multumesc si aici pentru gandurile frumoase, ecou si vot! ????

doinafil
[29.06.22 13:36:09]
»

(Moscheea Albastra, Hagia Sophia, Palatul Topkapi, Muzeul de Ceara, Mini Turcia, Acvariul din Istanbul, LegoLand, SeaLand, Muzeul Rahmi Koc plus altele)

Dacă vei mai ajunge în Istambul - ceea ce-ți doresc! - (și-mi doresc și mie! ), poate n-ar fi rău să alegi - în programul tău - și o vizită la „Palatul Dolmabahce” . N-o să-ți pară rău de timpul și banii alocați acestui obiectiv.

Eu am fost prin 2010 sau 2011 (nu-mi amintesc precis), și am stat ceva timp „la coadă” , vreo 40 minute, ca să intru să-l vizitez. Prețul atunci era cam 15 euro/adult, cam scump, dar a meritat! Acum trebuie să fie cam 20 euro.

Să ai alegeri inspirate și bani pentru excursii reușite!

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[29.06.22 13:56:25]
»

@doinafil: Era si Palatul Dolmabahce trecut pe listele cu "de vizitat", stai linistita. ????

Nici nu am mai ajuns in zona aia... oricum am facut scurta la picioare de cat am mers. Am avut zile si cu 20-30 mii de pasi + 40-50 de statii cu transportul in comun.

A fost FOARTE OBOSITOR si eu nu luasem in calcul acest factor. Le-am calculat de zici ca ma duceam cu elicopterul de la unul la altul. ????

Acum da, mai mult ca sigur costa 250-350 de lire turcesti! Bani si timp sa ai ca de restul te descurci.

valentinag
[29.06.22 15:30:44]
»

Pff, scrisesem o gramada si s-a pierdut!

Pe scurt, n-am mai fost de 14 ani la Istanbul, nu aveau nici tunel pe sub Bosfor, nici transport in comun curat. O singura data am folosit autobuzul, am zis ca mor de bila, mirosuri la greeeu, mizerie, ca si pe strazi de altfel. Insa este un oras fermecator, cu toate neajunsurile lui.

La o cafenea din Gulhane park am admirat cea mai misto priveliste, vapoarele trecand pe Bosfor, mai grabite, mai lenese, barcile avantandu-se prin valuri...

Cele mai misto frigarui de pui aici le-am mancat, cel mai bun suc de rodii proaspat stors, cele mai interesante mirosuri in bazarul de mirodenii, desi am stat putin, deh, bila!

Mi s-a facut dor de Istanbul!

Votat cu drag!

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[29.06.22 15:47:10]
»

@valentinag: multumesc pentru vizita, ecou si vot!

Cu siguranta o vizita acum, dupa 14 ani, iti va schimba radical parerea. Transportul in comun este nava spatiala pe langa ce avem noi in Romanik, noi inca fiind la stadiul de căruță cu boi.

Foarte foarte curate toate mijloacele de transport. Mult mai curate decat strazile despre care am scris ca nu m-au impresionat, in special in zonele comerciale gen bazar dar si la periferiile orasului dar mno, orice padure are uscaturile ei si mi se pare oricum un efort considerabil gestionarea unui asemenea oras IMENS.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
sagitarius
[08.07.22 13:05:26]
»

Ce-mi place cum scrii! Vrem să mergem în august, cu autocar din Constanța tot așa, pe cont propriu.

Nu am citit continuarea încă, și nici prima parte, cred că acolo voi găsi detalii despre cazare, da? Și pentru noi va fi prima dată în Istanbul, merg cu fiică-mea pentru 3-4 zile. Deocamdată

Feilicitări, încă o dată, pentru articol și pentru poze!

Călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[08.07.22 13:21:51]
»

@sagitarius: Buna Sagitarius!

Multumesc pentru vizita, ecou si gandurile frumoase!

Intr-adevar pentru cazari si obiective am creat recenzii separate si detaliate! Te invit sa le citesti si sa si votezi daca consideri utile informatiile.

Vacanta frumoasa sa aveti! ????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, mishu, sagitarius, valentinag, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Istanbul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078573226928711 sec
    ecranul dvs: 1 x 1