ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.11.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Wiener Neustadt
ÎNSCRIS: 01.06.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 13 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Sudul insulei Rhodos, de la zone ale turismului in masa la zone singuratice

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Insulele grecesti se bucura de o mare popularitate iar abundenta de informatii turistice este foarte densa, din aceasta cauza voi incerca sa prezint pe langa unele obiective consacrate si unele mai secret si mai naturale, in opinia mea. Desigur veti recunoaste mare parte din acestea iar turistii care au trecut si-au fixat prioritatile iar cei care vor trece pe aici la randul lor vor avea o idee in plus.

Nu pot spune de cate zile ar avea nevoie cineva pentru a vizita insula Rhodos, probabil o luna si atunci ar mai ramane locuri dar cele mai importante atractii se pot realiza cu un plan ordonat poate intr-o saptamana, insa fara a include capitala Rhodos Town.

Avand un sejur de doua saptamani in Faliraki, am impartit perioadele de relaxare (hotel, plaja) cu cele active in care am colindat buna parte din insula atat pe doua cat si pe patru roti, insa totul pe cont propriu.

Precum marea majoritate a insulelor inchirierea unei masini sunt absolut convins ca este de mare ajutor, a doua varianta fiind aceea a excursiilor organizate, ultima varianta aceea a transportul in comun nu m-as prea baza din diferite considerente si in primul rand orarul si distanta intre statii si punctele de interes.

Insula Rhodos la prima vedere prezinta un relief variat, in special in zona centrala deluros cu multe vai si depresiuni aceasta fiind si zona ceea mai bogata in vegetatie.

Temperaturile in plina vara pot sa fie foarte diferite si in functie de intensitatea vantului care pe partea vestica are mari influente si asupra dezvoltarii turistice.

Citeam pe un ghid de calatorie in perioada premergatoare vacantei, care ar fii primul lucru care sa nu-l ratam odata ajunsi aici. Si acesta se vede chiar din aeroport, personal din cauza stresului, recuperat bagaje, imbarcarea in bus pentru transfer etc. am uitat dar l-am reperat la plecare cand am avut mai mult timp.

Privirea se orienteaza inspre pista iar in zilele cu vizibilitate buna veti observa marea si undeva departe doua petece de pamant una care se continua cu un lant muntos iar cealalta precum o insula.

In lumina apusului se distinge foarte clar de aici insula Symi si Asia mica despartite practic de o stramtoare, o imagine rara practic asupra doua continente.

Plecand dimineata din Faliraki pe la ora 9 la o temperatura de 32 grade, ajungem in Lindos la cca. 40 km in centrul insulei care are peste 80 km lungime linie aeriana, in jur de ora 12 pe o canicula de peste 40 grade pentru ca pe la ora 15 sa ajungem in sudul extrem la Prasonisi la numai 27 de grade care datorita vantului si marii Egee agitate le simteam undeva pe la 20, deci chiar racoare!

Cap Prasonisi sau Akra Prasso si imprejurimile

Este cel mai sudic punct al Rhodosului distanta rutiera din Rhodos Town este in jur de 100 km si necesita aproximativ doua ore, traseul trece atat prin unele localitati cat si pe la marginea celor mari, vezi Lindos sau Kiotari.

Ultima localitate fiind Kattavia, de unde soseaua face o bucla urcand pe partea vestica a insulei spre Monolithos, Embonas si pe langa aeroprt inapoi in capitala.

De la Kattavia un mic sat traditional rhodian drumul de 11km. este monoton deoarece trece printr. o zona colinara arida doar cateva eoliene isi fac de lucru in peisaj.

In sfarsit ajungem pe seaua ultimei coline unde primim potul cel mare, o priveliste care pe noi ne-a fascinat.

Inchipuiti-va ca aveti in fata o panorama asupra unui istm de nisip lung de care duce spre o insulita, mai mult un deal iesind din mare si care se afla sugrumat intre doua intinderi de apa, de o parte Mediterana lucitoare si calma precum un imens lac de o culoare azurie iar pe partea dreapta a istmului la nici 500 metrii ,,Egeea in clocot, cu crestele valurilor acoperite cu spuma venind unul dupa altul cu un zgomot continu.

Parcarea este amenajata chiar pe plaja si este intesata de rolling homes sau rulote iar de aici pornim spre Marea Egee, nisipul este precum betonul din cauza vantului. O multime de kite surferi sfideaza valurile si doar putini turisti se incumeta sa intre in mare pentru o baie. Temperatura apei insa este acceptabila dar valurile uriase nu permit intrarea mai mult de nivelul braului. Traversam dupa vreo 30 de minute istmul si ajungem pe tarmul Mediteranei aici parca soarele straluceste mai puternic iar apa este linistita precum un imens lac iar nisipul fin pudra si toate acestea in 500 de metrii!! . In afara de un hotel si o pensiune care sunt ocupate mai mult de surferi alte locatii de cazare nu o sa gasim in zona. In peisaj mai apar cateva taverne si terase intinse la capatul plajei.

Prasonisi este un loc unic, de unde se poate admira spectacolul oferit de natura prin cele doua intinderi de apa atat de diferite si totusi atat de apropiate.

Iar daca dupa lupta cu valurile si vantul vii se face foame va recomand cu placere o taverna autentica la doar 15 minute de mers cu masina, in Kattavia. Taverna Penelopa aflata in piata centrala a satului unde veti fii intampinat de proprietar un batranel simpatic cu palarie de paie si slapi prafuiti, care conform obiceiului se aseaza in mijlocul rondului si indruma rarele masini care trec prin localitate inspre taverna lui. In jur de 10 mese asezate in gradina direct pe iarba, veti primii un meniu atat de generos incat ar face ciuda si unui restaurant cu staif :) Nu ratati branza Halloumi la gratar o reteta care pe noi ne-a dat gata, si care am importat-o facand si acasa furori printre apropiati. In adresa alaturata se poate vedea in centru dreapta si simpaticul proprietar cel cu palaria de paie care se pare a fii o reclama pentru acest sat grecesc.: kattavia.gr.

Plimmiri

Tot aici am descoperit din intamplare un loc total izolat ramas parca ancorat in timpuri demult apuse, Intre Lachania si Kattavia sunt mai multe drumuri unele neasfaltate care duc spre mici biserici datate din secolele 18-19, luandu-ne dupa un indicator mai atipic care prezenta plaja Plimmiri si o fotografie cu mai multe caracatite atarnate pe o funie dupa 1 km pe un drum denivelat ajungem la taverna, aici precum in reclama de pe drum la loc de cinste, vreo 5 caracatite de dimensiuni considerabile atarnate pe o funie iar altele deja se perpeleau pe gratar (foto 7-8) Taverna se afla chiar la intrarea in port mai mult un debarcader folosit doar de pescarii din zona, Pe terasa spatioasa cu mese simple vopsite in acel inconfundabi" bleu de Greece? Aici mai avem un sir de acvarii de unde ne putem alege vietatea marina dorita pentru a fii preparata de bucatari.

In spatele tavernei gasim o minuscula biserica unde chiar si un om cu inaltimea de 1,80 trebuie sa se aplece pentru a putea trece pragul. Pe jos acelasi mozaic din pietricele albe si negre lucrat in totalitate manual iar inauntreu un altar si cateva obiecte de cult totul pe un spatiu de cel mult 4x3 metrii!

Liliputanul asezamant se numeste Virgin Zoodochos Pigi si are o vechime de cca. 300 de ani, se pare ca a fost construita deasupra unui castru roman, in apropiere aflandu-se si un santier arheologic.

Plaja Plimmiri este sizuata intr-un golf natural si are o importanta ecologica deosebita, fiind protejata de vant natural de dune inalte, este o arie protejata pe cativa km. fiind un loc unde testoasele Caretta Caretta isi depun ouale doar un mic petec de plaja fiind deschis publicului fiind dotat cu sezlonguri si umbrele de paie. Aria protejata de 4 km de-a lungul tarmului este libera de orice constructie, turistii fiind avizati in a pastra linistea si a nu interactiona pe cat posibil cu fauna si flora.

A fost cel mai natural si linistit loc intalnit de noi pe insula Rhodos si unul dintre cele mai salbatic o adresa de tinut minte:Plimmiri...

In localitatea cu acelasi nume turismul se rezuma la posibilitatea de a ne caza la cateva locatii private ceva mai rasarite in rest doar case cu o arhitectura foarte simpla.

Plaja Tsambika

In multe ghiduri de calatorie apare drept cel mai frumos strand al insulei si as spune pe buna dreptate.

Strada E0 Rhodos - Lindos dupa ce trecem de Kolymbia/Epta Piges la aproximativ 2km urmarim indicatorul Tsambika Beach pentru a fii mai vizibil este confectionat si dintr-o placa de lemn scris artizanal in litere cu vopsea albastra. Traseul trece pe langa o mica biserica dupa care mai multe palcuri de pini si cateva taverne cu gradini-terase amenajate in stil traditional, mai multe serpentine usoare drumul coboara spre plaja, distanta de la sosea in jur de 2km.

Nisipul plajei se intinde pana pe la 150-200mt. de mare aici se poate parca dupa bunul plac totusi respectand o anumuita linie a parcarii imaginara :)

Plaja este precum un semicerc de vreo doi km. strajuite de stanci la capetele nordic si sudic, un strat de nisip fin si gros care este o adevarata desfatare pentru picioare si o mare de un albastru azuriu.

Intrarea lina in mare face din aceasta plaja cu toate ca este destul de departe de alte localitati sa fie foarte indragita de multi turisti in special familii. Autobuse chiar si din Rhodos Town sau Lindos aduc turisti dimineata si se intorc spre seara pentru ai prelua.

Mai multe taverne mobile isi fac loc in peisaj, amenajate in ton cu zona, adica mese si scaune, baruri asezate direct pe nisip, avand doar un acoperis de stuf care sa le protejeze de soarele dogoritor, diverse plante exotice bananieri, palmierietc.

Cu toate ca nu ne-am propus sa petrecem mult timp aici, locul acesta promitea mult asa ca dupa o baie strasnica si o "motaiala"pe nisipul auriu, o bere rece Mythos servita in pahare inghetate si mirosurile apetisante ale preparatelor culinare au scurtat cu vreo patru ore timpul care era alocat vizitarii cetatii Lindos ultima atractie pe ziua respectiva aflata la vreo 20 km de Tsambika Beach.

Lindos

Iata-ne dupa o cursa pe doua roti de vreo 60 km. prin soarele de iulie pe colinele plesuve ale Lindosului admirand golful si orasul cu ale lui case albe construite pe terase la prima vedere un amestec intre un amalfitan Positano in alb si un maghrebian Matmata prin relieful arid si casele fara acoperis.

Parcarea este o problema in Lindos, de aceea in partea sudica sub colina in varful careia se afla principalul obiectiv turistic, cetatea, se afla mai multe parcari spatioase pentru autocare si autoturisme.

O plimbare printre strazile extrem de inguste este o experienta frumoasa, iar multele magazine si taverne multe amplasate pe acoperisul caselor asa numitele rooftop restaurants sunt un obiectiv obligatoriu odata ajunsi aici. In special rusticul si amplasarea acestora cu o priveliste superba asupra golfului si a plajei.

Dimineata o forfota imensa caracterizeaza localitatea celebrele Lindos taxi's, zeci poate sute de magarusi care isi incep ziua de munca carand in spate turistii pe pantele abrupte inspre urcarea spre Acropole. Traseul acestora este bine delimitat fiind practic un sens unic nefolosind acelasi drum si la intoarcere. De admirat si poate de compatimit aceasta corvoada imensa pentru bietele animale iar ragetele acestora se aud pretutindeni si datorita stapanilor care uneori i biciuiesc fara mila.

Cetatea sau Acropolele Lindosului este un obiectiv principal cu toate ca nici aici nu scapam de timpi de asteptare care se poate intinde la peste o ora dar odata ajunsi sus descoperim si lumea antica si istoricul medieval al cetatii. 116 metrii deasupra marii troneaza impunatoarea si odata infloritoarea cetate iar panorama asupra marii a carei nuante sunt superbe asa cum se observa si din fotografii.

Lindos este un obiectiv obligatoriu de vizitat pentru un turist care isi face vacanta pe insula dar este mai ales in perioada verii expus unei arsite cumplite iar vizitarea acestuia este destul de obositoare de aceea este important sa se aloce timpul necesar alternand pauze dese de racorire, hidratare sau plaja, baie cu vizitarea propriu-zisa...

Sud estul insulei propune in primul rand turistului reintalnirea cu natura si traditionalele sate rhodiene, doar Lindosul facand exceptie prin istoric si turismul in masa de la aceasta caracteristica.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de claudiu 71 in 09.11.15 18:51:39
Validat / Publicat: 09.11.15 21:37:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 5941 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (claudiu 71); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P34 Lindos si Acropolele vazute de pe o colina din apropiere
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 71950 PMA (din 58 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster
[09.11.15 21:49:33]
»

Împreună cu eventualele-i continuări, Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster13
[10.11.15 06:57:46]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

maryka
[10.11.15 10:22:42]
»

Frumos! Mulțumesc pentru împrospătarea imaginii pentru Rodos, dar și pentru a vedea ce am ratat, sau mai bine zis locuri pe lângă care am trecut știind că nu avem suficient timp de a le explora. Aștept cu nerăbdare continuarea!

claudiu 71AUTOR REVIEW
[10.11.15 17:19:04]
»

@webmaster13 -

Multumesc pentru tot, ilustratia muzicala se intercaleaza perfect.

claudiu 71AUTOR REVIEW
[10.11.15 17:29:31]
»

@maryka - Buna

Asta am si incercat, sa gasesc si ceva nou, este greu deoarece insula este bine cunoscuta de catre turisti dar totusi mai gasim locuri mai putin cunoscute.

Va urma Faliraki deoarece despre statiune sunt scrise doar pasaje scurte, doresc ceva mai amplu, sa vedem ce iese.

O seara placuta.

le_maitre
[18.11.15 06:17:44]
»

@claudiu 71 - Kalimera și... Zzzzzupeeer bonuuss, dear Klaus!

claudiu 71AUTOR REVIEW
[24.11.15 19:18:01]
»

@le_maitre -

Kalispera... und vielen Dank, mein Freund... cel Freud de la Sigmund.

traian.leuca †
[24.11.15 19:56:55]
»

@claudiu 71 - Aoleu, Claudiu, ”rufele”alea din poza PO15 sunt comestibile?

claudiu 71AUTOR REVIEW
[24.11.15 20:06:04]
»

@traian. leuca -

Sigur, dar nu le-am gustat, erau prea seci

alina1104
[26.02.16 12:48:01]
»

Lindos si Tsambika Beach sunt preferatele mele din Rhodos, pentru plajele imaculate pe care le au, chiar daca cea din Lindos din zona golfului e putin mai pietruita.

Culoarea de smarald a apei din Tsambika, e dincolo de cuvinte, strajuita de stancile din lateral si de linistea care abunda in zona. Mi se pare o parte a Rhodosului, mult mai intima fata de restul, in care linistea nu-ti poate fi perturbata cu nimic.

Vacante placute in continuare si insorite precum cea din Rhodos, Insula Soarelui!

claudiu 71AUTOR REVIEW
[28.02.16 17:38:20]
»

@alina1104 -

Cu siguranta Tsambika beach este un "best seller"al insulei, marele avantaj consider eu este si acela dat de pozitia izolata. Daca ar fii mai aproape de marile centre turistice ar fii probabil in aceasi categorie cu Faliraki dar izolarea o face mai captivanta.

Lindos este un mare centru turistic unde valurile imense de turisti pe un areal relativ ingust, fac legea.

As vrea sa vad Lindos in extra sezon, sunt convins de frumusetea si romantismul zonei, acelasi lucru valabil si pentru Rhodos town.

Vacante placute pe viitor si tie si nu uita vara viitoare vine cu siguranta

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alina1104, claudiu 71, maryka
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în insula Rhodos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075429916381836 sec
    ecranul dvs: 1 x 1