ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.07.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 13.06.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2014
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Partea nordica a Rhodosului

TIPĂREȘTE URM de aici

Pentru ca, prin bunavointa moderatorilor, articolele mele au fost selectate ca si ghid pentru insula Rhodos, m-am hotarat sa mai fac un efort si sa mai scriu ce am vizitat in timpul vacantei mele. Asa cum v-am spus, am intentionat in prima faza sa scriu doar despre locuri despre care nu s-au scris multe, insa acum mi se pare normal ca in momentul in care cineva va printa cele trei review-uri ale mele, sa aiba o idée clara despre ce are de facut. Eu recunosc deschis ca anul trecut am avut pagini intregi cu vizitele colegilor mei de pe AmFostAcolo si m-am folosit de acele informatii. (multumesc in mod special lui zuftim si rodell)

Am mai folosit un truc, cand am luat de la ghidul care a venit la hotel excursiile optionale, si mi-am facut propriul traseu dupa ce scria la el si ce imi arata mie harta. Asa ca voi incepe descrierea locurilor pe care le-am mai vizitat si despre care nu am scris.

Colosul din Rhodos

Istoria acestuia incepe din anul 408 I. C. atunci cand insula era capitala mai multor teritorii unite si un important port comercial. Aliatul principal pe care il aveau rodienii era Ptolemeu I al Egiptului. Macedonenii au incercat sa rupa aceasta alianta si i-au supus pe locuitorii insulei unui asediu dur si prelungit insa rodienii au rezistat. Asa a fost desemnat un sculptor, Chares din Lindos sa realizeze o statuie in cinstea zeului soare Helios pentru a-I multumi astfel acestuia. S-au folosit peste 15 t de bronz, si 9 de fier, statuia a masurat 33 m inaltime si a fost asezata pe doua socluri de piatra de 15 m. A strajuit, conform scrierilor, timp de 56 de ani intrarea in port, insa in anul 225 I. C. in urma unui cutremur, i se rupe un picior. Dupa prabusirea sa, cu toate ca s-a dorit reconstruirea, si Ptolemeu al III lea a dorit sa ajute, s-a refuzat acest lucru pe motiv ca oracolul a interzis. Mai mult, in anul 653 A. D. dupa ce arabii cucerisera insula, statuia s-a vandut unui negustor evreu, care a carat-o in Siria cu ajutorul a 900 de camile (conform legendei) In prezent puteti admira portul, si puteti observa locul pe care a stat Colosul, marcat de doua coloane. Cat am admirat privelistea am vazut si doua “capturi”.  Niste batranei, rodieni la origine, pescuiau de zor la intrarea in port. Deasemenea, imi amintesc cu placere, plimbarile facute pe strazile din jurul portului, vizitele facute la zecile de magazine, fructele de mare si pestii oferiti la vanzare “direct “ din ambarcatiunile ce erau ancorate la mal, si terasele de pe trotuare, unde puteai sta si admira tumultul strazii, agitatia de pe malul Mediteranei, acel du-te – vino al vaporaselor care intrau in port, apoi strigatele prin care cei care faceau excursii in imprejurimi incercau sa te atraga. Pot spune cu toata sinceritatea ca privelistea portului este unica si inegalabila!

Palatul Marilor Maestri

Se afla in capatul strazii Cavalerilor, in Orasul Vechi, si este cea mai impunatoare constructie din partea de nord vest a portului. A fost construit in secolul al XIV lea de catre Cavalerii Ordinului Sfantului Ioan. Nu voi mai continua cu date si istoric, repet, din cauza faptului ca s-au scris zeci de articole despre acesta. Il indic insa ca obiectiv turistic. In afara faptului ca il puteti vizita pe indelete si puteti fotografia la interior camerele de la parter, camera de oaspeti, Sala Balurilor, Sala de muzica, la etaj puteti vedea camerele ce au apartinut odinioara Marelui Maestru si o parte din mobilierul vremii. Trebuie sa mentionez faptul ca am vizitat aceasta cetate de doua ori, pentru ca mi-au placut foarte mult magazinele, tavernele si stradutele aflate in interiorul fortificatiilor. Toate aceste amenajari au fost construite fara sa afecteze cladirile si formele originale ale acestora, si aici grecii dau dovada, ca peste tot in Elada de o grija deosebita pentru conservarea istoriei. Si la zidurile palatului se lucra de zor, cu toate astea fara a deranja in vreun fel turistii. Strazile pietruite, inguste, foarte curate. Puteti admira si turnul cu ceas si moscheea lui Suleyman, iar in drum spre intrarea in curtea interioara a palatului va puteti fotografia alaturi de o armura de cavaler, puteti intra in magazinele de antichitati sau puteti admira furnicarul strazii de la o terasa aflata in proximitate. In cele doua zile am reusit sa intram si sa iesim pe cu totul alte porti decat cele din ziua precedenta! 

Acropola din Rhodos

Se afla in partea vestica (noi am parcurs pe jos drumul de la Palat pana acolo) si spre deosebire de alte acropole mai vechi nu a fost fortificata. In jurul sau au fost construite, strategic, pe terase abrupte si sustinute de ziduri aproape impenetrabile, mai multe temple care azi, din pacate sunt doar ruine : Odeon, Templul Atenei Polias, Stadionul. Am vizitat aceste locuri la o ora cam nepotrivita, undeva pe la pranz (13) si am cam resimtit urmarile acestei, sa-i spun, imprudente … am transpirat abundent pentru ca si efortul de a ajunge a fost considerabil, fiind de urcat foarte mult, iar noi am trait cu impresia ca e mult mai aproape si nu ne-am dus sa luam masina din parcarea portului. Am sa mai scriu o data atentionarea pe care am mai facut-o : Daca veti parca masina in port, dupa ce coborati, mergeti pana la intrarea respectiva si veti gasi un aparat de taxare. Aproximati timpul, platiti cu monede, iar chitanta o puneti pe bord. In caz contrar veti pati ca noi si ca cei peste 75 %, si veti gasi amenda de 20 euro, tot in geam. Sincer, nu e tocmai “fair” gestul, pentru ca aparatul respectiv e relativ ascuns iar noi chiar nu l-am vazut. Va dati seama ca si ceilalti au patit la fel …

Manastirea Filerimos

Se afla pe muntele Filerimos, in Ialyssos, la nici 10 km de Rhodos Town, deasupra orasului. Din centrul acestuia, undeva exista un sens giratoriu si imediat este semnalizat drumul. A fost construita in sec al XIV de aceiasi Cavaleri ai Ordinului Sf Ioan, si este dedicata Sfintei Fecioare Maria cea datatoare de viata. Aici se afla o icoana facatoare de minuni venerata atat de catolici cat si de ortodocsi. Din relatarile unui baiat istet, barmanul de la hotelul la care am stat (Nirvana) am aflat ca acea icoana s-a aflat intr-o biserica aflata undeva intr-un sat, biserica care a fost cuprinsa de un incendiu care a mistuit-o in totalitate, si in urma caruia doar acea icoana a scapat. Crucea cea mare, ca si anumite portiuni ale manastirii erau in renovare, dar probabil ca acum nu mai sunt acoperite de scari si traverse … Privelistea de acolo este splendida!

Nu stiu cum sa inchei, traseele nu vi le pot trasa pentru ca acestea vor fi la latitudinea voastra, iar plecarile le veti face, dupa caz, din statiunile in care veti fi cazati. Indiferent de situatie, luati-va “musai” o harta! Si cum v-am spus, o luati fara bani chiar din aeroport de la diferitele agentii de turism care ofera pliante.

Eu va doresc vacanta placuta, calatorii frumoase, si sa reusiti sa vedeti tot! Eu unul, nu am reusit insa, intrucat timpul a fost insuficient in conditiile in care niciodata nu voi renunta la plaja si la apa, si pentru faptul ca am impartit ziua in doua, prima parte pentru vizite si a doua pentru plaja si mare. Si celor care imi vor spune ca am gresit cumva si trebuia sa inversez programul, le voi raspunde ca datorita caldurii, am preferat sa fac efort pe racoare, si la temperaturi minime, pentru ca la cele maxime aveam remedii: Bere si baie! :)

P.S. Am sa mai incarc cateva poze ulterior... La cate am facut, nu mai stiu unde sunt salvate ! :)


[fb]
---
Trimis de iulian68 in 02.07.15 20:08:25
Validat / Publicat: 02.07.15 21:57:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 3830 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulian68); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Inca nu s-a copt... Poate o veti gasi voi! :)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în insula Rhodos:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056236982345581 sec
    ecranul dvs: 1 x 1