ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.07.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 05.01.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2008
DURATA: 7 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Creta, o calatorie geo-poetica

Ilustrație video-muzicală
- O kaimos-


TIPĂREȘTE

IMPRESII SI NOTE DE CALATORIE DIN INSULA ZEILOR

Este primul articol care-l scriu despre Grecia, tara pe care o vizitezi nu doar odata, amintirile s-au decantat pe indelete si marturisesc ca Grecia per ansamblu m-a vrajit cu istoria ei scrisa in piatra, nu doar cu marea ei colorata ireal in albastru si soarele ei torid.

As vrea sa scap de o obsesie interioara provocata de invitatia unui webmaster si voi incerca sa schitez cateva impresii de vacanta din insula CRETA, deoarece calatoriile sunt un dar de la zei, nu?

Fiindca Tezeu l-a omorat pe minotaur, am plecat In Creta fara teama, sa o descopar cu ochii mei. Din inaltul cerului, privind prin ochii pasarii de argint, insula mi s-a parut a fi un deget mai mare al Greciei, aruncat in mijlocul marii.

CRETA, UN FOC POETIC

Aceasta insula e pentru mine unica, enigmatica si solitara, e un dar al Zeilor si un cantec de bucurie al naturii, fiind asezata cu fata spre soare si mie teama ca natura nu poate fi decat perfecta.

Ochii ei sunt marea albastra, muntii ei semeti sunt bratele si vocea ei canta dulce in campii si vai.

Muntii Albi sunt ca un zid ce alearga de la est la vest, iar Ida se ridica in centrul Cretei ca o piramida mandra.

Creta e o insula muntoasa, cu fasii de pamant, canioane dramatice, pesteri multe si defileuri, orase vechi si sate cocotate sus in dealurile cu maslini si vita de vie. Insula e misterioasa, are paduri ce se imbratiseaza, roci si stanci pe care eu m-am asezat in solitudinea mea si plaje aurii minunate, pe gustul oricarui carcotas. Oare unde o fi plaja unde Zeus a sedus-o pe Europa, ca eu nu am gasit-o...

De pe terasa hotelului meu PALMERA BEACH HOTEL din Hersonissos (vezi impresii) am admirat zilnic intinderile vaste ale marii, ascultand seara soaptele lui Poseidon, imaginandu-mi ca el sta la panda pentru a-l pedepsi pe Minos.

Da cred ca aici in Creta Soarele a jurat sa fie dusmanul etern al racorii si al umbrei, intrucat la ora pranzului, sagetile sale de aur ma trimeteau in vara sa -mi fac siesta ca un grec adevarat.

Nu cred ca zeii ar fi putut picta un peisaj cretan atat de variat. M-a vrajit frumusetea de neegalat a locurilor, unde mi s-a parut ca timpul nu mai poate sa-si numere anii.

Si da, nu voi uita cretanii, imbracati in negru si purtand mustata, cu un ritm de viata ce pare sa nu fie deranjat de cohortele de turisti. Cred ca in venele lor curge sange minoic si i-am vazut adesea in fata caselor lor albe, impodobite cu flori, stand la masa la o partida de conversatie, jucand table, citind ziare, gesticuland si discutand probabil politica si afaceri. As fi vrut sa impart cu ei o frantura din viata lor autentica, dar m-am multumit doar co cafea excelenta si un pahar cu apa rece.

Sa nu uitam pisicile aristocratice ce se plimbau independent chiar si curtea interioara a hotelului meu si chiar si in hol, dandu-mi dimineata desteptarea... si da nu voi uita soselele grecesti unde in drum spre Arkadi am intalnit niste caprite, ce dormitau alene si indolente pe mijlocul drumului, facandu-te pe tine sofer grec si pe tine turist sa le ocolesti si sa le respecti siesta.

In concluzie, Creta am simtit-o ca pe un foc poetic, o insula istorica pe care o descoperi doar daca iesi din camera de hotel si din oras. Am sorbit farmecul istoriei si civilizatiei inscrisa in pietre si am incercat umil sa inteleg ceva din ruinele minoice, grecesti, venetiene sau otomane... Mi s-au parut simplu spus... frumoase pentru ca isi canta slabiciunea de a fi nemuritoare.

IMPRESII DIN CRETA ISTORICA

Nu stiu daca Zeus se mai plimba printre oameni, dar mi-a placut la KNOSSOS. Vizitand marele palat aflat la 5 km de Heraklion, gandurile mele s-au indreptat spre primii ei locuitori. Am stat si m-am intrebat de ce au creat ei minoienii prima civilizatie, atat de minunata. ?

Palatul si celebrul labirint m-au transportat la varsta copilariei, cand devoram la orele de istorie povestile de mitologie greaca si apoi citeam povestea minotaurului si a regelui Minos.

Palatul apare pe neasteptate dintr-o vale, ascuns privirii mele din autocar. A fost construit acum 4000 de ani, avea un plan complex cu 1500 de sali si coloane si i-a atras denumirea de labirint... Din imensul palat am vizitat doar o mica parte. Am urcat si am coborat pe scari cu coridoare cam incalcite. Mi s-a parut ca nu e nici o logica in modul de constructie al palatului si ca o sa gresesc drumul, fara ajutorul ghidului grec., o doamna foarte draguta.

Am admirat Sanctuarul, Sala Tronului, tezaurul, Coridorul procesiunilor si celebra fresca ,,Printul cu Crini'', urmand apoi sa vedem originalele la muzeul de arheologie din capitala. Am fost un turist cuminte si am incercat sa memorez cat am putut. Apartamentele regale nu se viziteaza. Intr-o incapere am vazut sifresca ,,Pariziana''. Mi-au placut femeile desenate pe fresce, rafinate, elegante, purtand bijuterii de aur si perle fine, pareau atat de feminine si emancipate, se plimbau prin gradinile palatului cu flori si pasari, dansau sau mergeau la vanatoare, ni s-a spus ca traiau intr-o societate prospera. Barbatii erau zvelti, purtau doar un sort si erau colorati in rosu, iar femeile in alb.

Cred ca acesti minoici au fost oameni sensibili si cu dragoste de pamant si arta, o civilizatie minunata, dar la Knossos multe intrebari au ramas fara raspuns.

HERAKLION, PORTRET MINOIC

Am mers de la palat la Heraklion, capitala insulei, un oras cu 130000 de locuitori, care mi s-a parut aglomerat, agitat, plin de viata si turisti.

Am vizitat Muzeul de Arheologie, al doilea ca importanta dupa cel din Atena. Aici am vazut cele mai valoroase obiecte descoperite in Palatul Knossos, la Festos, Malia si Paphos. Am remarcat obiectele gospodaresti, vasele de ceramica, sigiliile de pietre semipretioase, bijuterii, fresce, etc. Dintre fresce amintesc iar Pariziana, Pasarea Albastra, Printul cu Crini.

A treia sala, cea mai importanta din muzeu, prezinta descoperiri din Phaistos si celebrul disc de teracota, pe care se afla una din cele mai vechi urme de scriere din lume, pe care nimeni nu a reusit sa o descifreze.

Am vizitat doar o ora centrul orasului, si m-am plimbat prin pitoreasca Piata Venizelou, admirand Fantana Morosini. Nu am ajuns insa sa vad mormantul marelui scriitor grec Nikos Kazantzakis, autorul romanelor ,,Zorba grecul ''si ,,Isus rastignit a doua oara'', mormantul lui se afla intr-un bastion al orasului.

PELERIN LA BISERICA ARKADI, SANCTUARUL NATIONAL AL GRECIEI

Marturisesc ca nu stiam nimic despre biserica Arkadi, plecarea mea in Creta fiind spontana si nepregatita. Aceasta se afla la 23km de Rhetymnon si am vizitat-o cu un grup de turisti germani si englezi, in drum spre vestul insulei.

Are o poveste fabuloasa, fiind monument national ce sa zic, cat traieste omul invata...

Asezata sus in munti, ea a fost construita in secolul 18 si pe vremui a fost un loc de arta si stiinta, a avut o scoala si o biblioteca bogata, aici calugarii scriau carti si manuscrise. Biserica are ziduri puternice, are pereti de forta si un design venetian din 1587. In 1866 biserica era centrul de intalnire al revolutionarilor cretani. Turcii au vandalizat satele si 943 de localnici s-au refugiat in manastire. Dupa trei zile de lupta, cretanii au refuzat sa se predea si au aruncat in aer butoaiele cu praf de pusca, sacrificandu-se in numele libertatii. 114 cretani au fost luati prizonieri, ceilalti. femei si copii au murit alaturi de 1500 de turci. Presa vremii internationale Garibaldi sau Victor Hugo au condamnat holocaustul. M-a impresionat si biserica, de o frumusete solida si povestea istorica. Legenda zice ca atunci cand manastirea a explodat un copil a fost aruncat intr-un copac si a supravietuit. Acea fetita a devenit calugarita si acolo in curte imi amintesc ca era un copac secular.

CRETA PITOREASCA

Orice vizita in insula, fara sa vezi cele doua orase vestice Hania si Rethymnon, e sortita esecului. Nu mi-as fi iertat niciodata ,,lenea''de a merge mai departe.

Orasul Chania, al doilea ca marime e pentru mine un oras mai ,,vizual'', un oras pietonal cu cladiri vechi, din epoca venetiana, cu o istorie multiseculara. El a fost odata un important oras minoic, iar orasul modern a fost adaugat treptat deasupra vestigiilor minoice.

Cea mai puternica impresie mi-a facut-o desigur arhitectura din Portul venetian, ridicat in secolul 14. Acest port a suferit transformari in epoca turca dupa cum o arata ca stil un minaret. O fila de basm, aceasta e imaginea turistica perfecta.

Orasul mi s-a parut unic, cu o atmosfera vesela si agitata in portul pigmentat cu vapoare, restaurante si taverne. M-am plimbat desigur si prin cartierul vechi al orasului si pasii m-au dus si la Agora, piata de interior cu multa culoare locala si obiecte de piele.

Am parasit cu regret orasul si simbolul lui, un far venetian, mergand si la Rhetymnon, un oras la fel de pitoresc, fiind situat la 75 de km de capitala. Acest oras intelectual ce are o universitate, poarta amprenta antichitatii, dar si a ocupatiilor venetiene si turce.

Orasul vechi m-a vrajit de la inceput, casele si portalurile de la intrare amintind de administratia venetiana. Simbolul localitatii e o fantana, Rimondi si din capetele ei de lei tasneste apa. In spatele fantanii incepe vechiul port venetian ce pare si el o ilustrata turistica autentica. Farul ce domina tarmul e o amintire a perioadei otomane. Orasul are un aer de rafinament turcesc. Am avut o zi turistica plina, de dimineata pana seara.

AGHIOS NIKOLAOS, unde am fost cu autobuzul local, e extrem de mic, are doar 8000 de locuitori, dar e plin de turisti. Patronul pescarilor Sfantul Nicolae, a dat numele orasului, iar Golful Miranpella inseamna, vedere minunata.

Lacul Vaulisman confera orasului o atmosfera de vis, se zice ca Atena s-ar fi scaldat in apele lacului. Toate aceste elemente naturale, la care adaugam marea, plajele si terasele cu cafenele atrag turistii ca un magnet.

As dori sa inchei calatoria mea in Creta fiind constienta ca am lasat nedescoperite multe locuri, dar pentru o vacanta de vara am reusit sa fiu si eu printre zei.


[fb]
---
Trimis de mireille in 14.07.13 15:37:12
Validat / Publicat: 14.07.13 16:41:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2538 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Rhetymnon, portul nu s-a trezit la viata
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[14.07.13 16:40:51]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster13
[14.07.13 22:49:29]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

mireilleAUTOR REVIEW
[15.07.13 07:35:55]
»

@webmaster13: OK -multumesc

calatorul
[10.04.16 22:07:31]
»

Foarte frumos, si pe mine m/a incantat Creta, din care am vazut cate ceva in doar 10 zile de sedere, si nu am vazut multe alte locuri. Si de acord ca este o insula fascinanta, in care sper sa revin sa vad si celelalte locuri minunate. Alegeri inspirate si vacante frumoase!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, mireille
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Creta:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059212923049927 sec
    ecranul dvs: 1 x 1