ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.07.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 03.07.13
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUN-2012
DURATA: 13 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Pe “contrasens” prin Cipru

Ilustrație video-muzicală
Cyprus - Apostolia Zoi - Kommatia Na Ginei


TIPĂREȘTE

Trebuie sa recunosc ca am ales aceasta destinatie de vacanta pentru vara anului 2012 dintr-o pura intamplare…Cipru nu a figurat niciodata pe lista mea de destinatii pe care mi-as dori sa le vedem. Tot ce stiam despre Cipru era faptul ca e o insula. Atat!

Eram in cautare de bilete de avion pentru vacanta dar nu aveam habar unde. Si cautand, am facut o simulare de pret si pentru Larnaca…surpriza a fost foarte placuta cand am vazut promotia existenta catre acest oras. Inainte de a cumpara biletele, am citit un pic despre Cipru…ce se poate face acolo, cam cat costa cazarea, ce se poate vizita, etc. Mi s-a parut interesant sa combinam un pic de plaja cu multe vizite la diverse obiective si nu am mai stat pe ganduri, am facut plata la biletele de avion (pentru un sejur de 13 zile). Apoi am vazut ca singurul mod de a circula pe-acolo este cu masina inchiriata sau cu taxiul, asa ca am cautat si am inchiriat si o masina. Ca sa aflu apoi ca la ei se circula pe partea stanga (ca la englezi). Apoi m-au cuprins emotiile…vom fi oare in stare sa conducem “pe contrasens?!? ” :)

Din dorinta de a vedea cat mai multe si de a nu ne plictisi intr-un singur loc, am rezervat cazare la doua studiouri regim self-catering (pentru prima data in viata), in doua localitati diferite aflate de o parte si de alta a insulei: 7 nopti la Paralimni – Protaras si 6 nopti la Paphos.

Apoi am inceput sa adun informatii despre obiectivele turistice de acolo, despre cum putem sa ne petrecem cat mai frumos timpul, avand in vedere ca urma sa plecam cu copilul.

A venit si ziua plecarii, inarmati cu entuziasm, bucurie si detalii suficiente (harti, GPS, telefoane, adrese, etc) ne-am urcat in avion, pornind catre o foarte-asteptata vacanta, intr-un loc cu totul nou ce parea a fi foarte interesant. Am aterizat seara la Larnaca. Firma de inchirieri masina era chiar in aeroport, ne-am luat masina si o jumatate de ora ne-am “invartit” incercand sa o “cunoastem”. Tot cautam schimbatorul de viteze in dreapta. :)

Vreau sa va spun, inainte de a continua, ca prima senzatie dupa ce am iesit din aeroport a fost foarte neplacuta: un aer irespirabil, cu o umiditate peste limita suportabilului insa acest sentiment de disconfort a disparut pana am plecat cu masina. L-am lasat pe al meu sot sa “experimenteze” primul condusul pe “contrasens”, cu o viteza de melc am iesit din aeroport si am urmat indicatiile GPS-ului. Peste tot erau panouri “DRIVE ON LEFT” (el a avut noroc ca m-a avut si pe mine pe post de “avertizare sonora”), drumul era astfel facut incat nu aveai cum sa mergi altfel. Aveam ceva cale de mers de la Larnaca la Paralimni. Am gasit cazarea pana la urma, dupa cateva indicatii primite de la localnici si prima noapte am dormit neintorsi.

Dimineata am plecat spre plaja. Camera noastra nu era tocmai pe plaja dar nici foarte departe insa, am fost neplacut surprinsi sa gasim o plaja mica, printre niste stanci…Am spus “asta e, nu trebuie sa stam numai aici, vom mai gasi plaje”. Afirmatie gresita in mare parte pentru ca, prin zona aceea nu am gasit o plaja OK… Marea era de o frumusete greu de descris in cuvinte…clada, calma, limpede, curata…numai plaja nu era chiar pe gustul nostru. Acolo, langa apa, era foarte placut insa prin orase caldura era absolut sufocanta. A fost un chin pentru noi, mult prea cald fata de cum suntem obisnuiti – din acest motiv NU recomand sa mergeti in Cipru in luna iunie (sau iulie/august).

PROTARAS – nu este un oras foarte mare sau foarte animat dar este un oras foarte frumos. Sunt multe restaurante, terase, frumos aranjate si organizate. Aici exista “Plaja golfului smochinului” – o plaja minunata. Am vizitat “Biserica Profetului Ilie” – o biserica mica dar draguta, care se afla pe un deal de 100 de metri si care ofera o priveliste de vis asupra coastei si a oraselului.

Urmatoarea localitate vizitata a fost AYIA NAPA – aflata la 8 km de Protaras. Unul dintre obiectivele principale din aceasta zona este “Cape Greco” care (cica) se gaseste la 10 minute de mers cu masina si este considerat unul dintre cele mai frumoase locuri de pe insula. Din pacate, l-am ratat…nu am mai avut puterea sa mergem prin caldura aia sa il gasim, ne-am multumit cu cateva poze de pe drum.

Trebuie vazuta aici si Manastirea Ayia Napa, o biserica nu foarte mare, despre care se spune ca a fost construita deasupra unei pesteri in care a fost gasita o icoana a Fecioarei Maria de catre un vanator.

Mormintele Macronissos – o adevarata experienta printre aceste pietre incinse, la o temperatura de peste 41 de grade Celsius! Sunt 19 morminte despre care se spune ca au fost folosite pe timpul romanilor.

Principala atracţie din Ayia Napa (situata la 3 km de centrul staţiunii) este WaterWorld Waterpark - se spune ca este cel mai bun parc de distractie de pe insula, avand ca tematica mitologia greaca antica cu statui din piatra, poduri si fantani. L-am vazut dar nu am intrat, nefiind amatori de “water parcuri”.

Un alt obiectiv din zona la care nu am intrat (dar care trebuie mentionat pentru cei interesati) este Muzeul Vieţii Marine (Thalassa) . Are ca tematica viata marina si aici se pot vedea pesti fosile, scoici, arici de mare, broaste testoase, plante marine, etc.

LIMASSOL – este al doilea oras ca marime din Cipru, foarte frumos, cu hoteluri si cladiri moderne, are un port foarte mare, unde am citit ca ajung ambarcatiuni din toate colturile lumii. Este inconjurat de multe obiective care merita vizitate daca va aflati prin zona:

Castelul Kolossi – o cladire mare, ce are la baza o arhitectura militara. Este inconjurat de vii cu struguri albi si rosii. Tot in apropiere se poate vizita Templul lui Apollo .

Lasand orasul Limassol in urma si mergand spre Paphos (urmatoarea noastra destinatie) am vizitat Situl arheologic Amathus – cele mai importante atractii de aici sunt ruinele templului Afrodita şi mormintele din perioada fenicienilor. Exceptand caldura care ne lua toate puterile, pot spune ca a fost o vizita interesanta si la acest obiectiv.

Mai departe de Amathus, spre Paphos, am oprit la un alt loc interesant, si anume Situl arheologic Kourion – una dintre cele mai importante atractii din Cipru. Aici am avut parte de cativa stropi de ploaie care au venit exact la momentul potrivit, cand nu mai aveam putere sa ne plimbam pe acea caldura ucigatoare.

Gradinile Municipale si Gradina zoologica – de fapt un parc cu multa verdeata, leagane si banci la umbra si o mica gradina zoologica (la care nu am intrat), foarte saracacioasa. Cat am reusit sa vedem de afara ne-a intarit convingerea ca nu merita sa intram.

LARNACA – aici am gasit cea mai mare plaja pe care am vazut-o vreodata. Portul (Marina) , una din atractiile principale din Larnaca, este inconjurat de palmieri superbi si ofera o imagine de vis asupra iahturilor si barcilor. Tot prin zona se gasesc o multime de restaurante si terase.

In satul Mazotos, la numai 15 km de Larnaca, am fost la Camel Park – unde se pot calari camile, se pot vedea cateva animale, exista un loc de joaca pentru cei mici, si locuri unde se poate sta la umbra. Se poate cumpara hrana pentru camile, sunt foarte simpatice cand vin sa le hranesti (nu stiu cum se numeste mancarea lor dar seamana cu pastaile de fasole, numai ca sunt mult mai mari). O experienta foarte frumoasa, mai ales pentru copil, a fost mare bucurie sa poata merge pe camila.

Lacul Sarat – am citit ca este numit “raiul pasarilor flamingo” si ca peste 10 000 de pasari ajung aici in lunile ianuarie şi februarie. Se spune ca in luna iulie, apa din lac se evapora, ramanand o crusta groasa de sare. In luna iunie (cand am fost noi) era apa normala. Imediat dupa lac, se inalta Hala Sultan Tekke – o impunatoare si frumoasa moschee, altar sacru vizitat de mii de pelerini în fiecare an.

Biserica Sfantului Lazar (St. Lazarus Church) – despre Sf. Lazar se spune ca este patronul spiritual al orasului Larnaca. O biserica foarte frumoasa.

Manastirea Stavrovouni – aflata pe un deal destul de inalt (unde am crezut ca nu ne va urca piticania de masina), aceasta manastire este construita de Sfânta Elena. Mare mi-a fost mirarea cand, ajunsi acolo, dupa toate emotiile drumului, am aflat ca femeile NU au voie sa intre in manastire!!! Cat am citit inainte si nu am gasit aceasta informatie. Dar, ca si “consolare” am putut sa intram intr-o mica (si frumoasa) biserica, numita "Biserica Tuturor Sfintilor din Cipru". Cat am asteptat sotul sa vina ne-am tot invartit in jurul acelei bisericute. La un moment dat, fetita mea, foarte enervata ca nu poate si ea sa intre, a zarit un calugar si s-a dus glont la el. L-a luat la intrebari (in romana, desigur) de ce nu are si ea voie sa intre…nu poate sa zica ca e baiat, ca doar are pantaloni :) M-am dus si eu sa “dreg” situatia, i-am tradus, desi calugarul rupea cateva cuvinte in romana.

Sa o calmeze, i-a facut cadou o frumoasa icoana. La intoarcerea sotului, am aflat ca nu am pierdut mare lucru, deci…am plecat mai departe.

PAPHOS – urmatoarea noastra destinatie pentru 6 nopti, este orasul unde se spune ca s-a nascut Afrodita, zeita iubirii. De fapt pe-acolo totul se invarte in jurul ei…casa Afroditei, masa Afroditei, baia Afroditei, stanca Afroditei…totul e legat de ea. Cea mai mare dezamagire aici am avut-o cu plajele. Erau practic inexistente (cel putin prin locurile in care am fost noi), tot tarmul era inconjurat de stanci si pontoane, cu panouri mari de avertizare “atentie, curenti puternici”, era imposibil de intrat in apa, cu exceptia unor mici “bazine” amenajate de hoteluri. Noi insa nu mai vroiam plaja, vroiam sa vizitam, asa ca acest lucru nu ne-a deranjat prea tare. Am gasit prin imprejurimi culturi de banane, nu mai vazusem niciodata, bananele erau foarte mici si verzi.

Langa port se afla Fortul din Paphos (Kato Paphos) , un mic castel ce se poate vizita si in interior.

In apropierea portului din Paphos (care este mult mai mic decat cel din Larnaca), se găsesc Mozaicurile, un important obiectiv turistic al acestei zone. Tot pe niste temperaturi imposibile am vizitat si aceste locuri, unde am putut vedea ‘Casa lui Dyonisos’, ‘Casa lui Aion’ si ‘Vila lui Tezeu’. Daca acele mozaicuri sunt chiar de pe vremea de cand se spune ca sunt (din secolele al 3-lea si al 5-lea), pot afirma ca s-au pastrat excelent si ca este uimitor ca in acea vreme s-a facut acest lucru. Mozaicurile infatiseaza scene din mitologia greceasca.

Stanca Afroditei (Petra tou romiou) – un alt obiectiv extrem de important al zonei, aici se spune ca s-a nascut, din spuma valurilor marii, zeita frumusetii si a dragostei. Toata lumea se ingramadeste sa faca poze cu acea stanca care o reprezinta pe Afrodita. Exista si aici o bucata de plaja (cu pietre albe si mari) si se poate face baie in apa. Sus, la nivelul soselei, exista un loc amenajat unde vin autocarele cu turisti, exista si un magazin cu apa rece, inghetata si suveniruri…cu preturi pe masura. Crezi sau nu legenda, faptul ca ai trecut pe acolo iti da un sentiment de implinire sufleteasca, nu stiu de ce, dar asta am simtit eu.

Putin mai departe de Paphos, la cativa kilometri, am vizitat o gradina zoologica, care initial a fost un parc de pasari Paphos Bird Park. Am gasit aici o varietate foarte mare de pasari si papagali, chiar am participat la un spectacol cu papagali dresati care treceau prin cercuri cu foc, impingeau carucioare, carau lucruri, “vorbeau”…foarte frumos spectacol, desi extrem de galagios.

Pe langa pasari am intalnit aici multe animale, canguri pitici albi, tigri, lei, dromaderi, o girafa simpatica pe care (contra-cost) o puteai hrani si face poze cu ea, lilieci, broaste testoase, pasari flamingo, am gasit si animale domestice. Frumoasa, ingrijita si bine dotata aceasta gradina zoologica, ne-a placut tuturor foarte mult, in ciuda caldurii infernale de afara.

Am fost intr-o scurta vizita si in Nicosia, in partea turceasca a insulei, trecerea din partea greceasca in partea turceasca se face pe baza de viza, sunt ridicate ziduri pe care stau soldati inarmati. Neplacuta imagine, mai ales cand ai un copil cu tine. Nicosia mi s-a parut, atat cat am apucat sa vedem, un oras murdar, sinistru, cu turci care nu fac nimic altceva decat sa stea in conditii mizere, sa bea un ceai si sa joace table (sau ce-or fi jucat) la marginea drumului. Am vizitat si o tentativa de bazar acolo, insa nu ne-a incantat absolut nimic. E adevarat, nu am plecat departe de granita pentru ca nu aveam masina (nu ai voie sa treci cu masina inchiriata din partea greceasca) dar sa te plimbi pe langa oameni inarmati nu a fost un sentiment tocmai pe placul meu, ca mama in primul rand…

Cunosc oameni care au fost in Nicosia si au fost incantati, nu vreau sa contrazic pe nimeni, insa noua nu ne-a placut deloc. La intoarcere ni s-a “ridicat” viza pusa cand am intrat, ni s-a “cotrobait” prin plase si apoi am revenit la normal, in partea greceasca, unde ne simteam intr-adevar in siguranta.

Cam acestea sunt orasele si locurile in care am reusit sa ajungem in concediul nostru din Cipru. Cazarea a fost super OK in ambele locuri, camere mari si curate, cu balcon mare si bucatarie foarte bine echipata, am avut si piscina, se facea curat zilnic (desi erau studiouri) …adica ne-am simtit foarte bine.

Inainte de a incheia, vreau sa mai spun cateva lucuri: exista magazine (supermarketuri) iar preturile sunt cam ca la noi (cel putin la mancare).

La marea majoritate a obiectivelor vizitate copilul a intrat gratis iar taxa pentru adulti era intre 1 si 3 euro. Doar la gradina zoologica am platit un pic mai mult dar a meritat.

Peste tot pe acolo sunt soparle, daca initial ne speriam cand treceau pe langa noi pe trotuare, in cele din urma am ajuns sa ne obisnuim cu ele si sa nu le mai bagam in seama. Cine stie sa conduca la noi se descurca, fara probleme si acolo.

Cipru este o tara frumoasa, care merita vizitata, cu 2 specificatii: atentie la perioada in care alegeti sa mergeti (in iunie au fost zilnic peste 41-42 de grade si nu doar la pranz, ci mare parte din zi) si atentie la localitatea in care alegeti hotelul, sa aiba plaja OK.


[fb]
---
Trimis de cdiana in 06.07.13 20:07:05
Validat / Publicat: 06.07.13 21:13:01
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CIPRU
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7899 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cdiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P40 Portul din Paphos noaptea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Admin
[06.07.13 21:12:01]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

-

Articolul a fost deasemenea mutat la rubrica "Descoperă Cipru" (deja existentă pe sait); şters rubrica dublură creată de autor

iulianic
[06.07.13 22:38:01]
»

@cdiana: Mi-a făcut plăcere să citesc review-ul tău care mi-a amintit de două scurte vacanţe, fiecare a câte 7 zile, petrecute în Cipru. Am fost în multe locuri, despre majoritatea am scris câteva rânduri.

Într-adevăr, lunile de vară sunt foarte călduroase în Cipru. Cam greu cu plimbările şi vizitele la obiective cu atât mai mult cu cât acestea pot fi ruine, zone cu vestigii istorice neumbrite de copaci.

Eu am fost în ambele dăţi la sfârşitul lunii octombrie şi încă se mai putea face plajă. Apa era de asemenea plăcută.

Lacul Sărat din Larnaca seacă în timpul verii, dar nu întotdeauna. Depinde de ploile care au fost. În 2011 l-am găsit secat, în 2012 (aceeaşi perioadă), avea ceva apă. N-am avut însă niciodată ocazia să merg în perioada în care sunt păsări Flamingo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
roth
[07.07.13 10:00:38]
»

Cupru... o destinatie pe care as dori sa o revaed fara sa stau pe ganduri... Am restante la Cipru de Nord asa ca, inafara locurilor deja vazute as avea si noutati.

Nu am idee ce ma atrage, am trimis si baiatul de un Valentine's day si a venit cu o poveste foarte frumoasa.

E drept ca preturile, daca sunt prinse la promotie sau luate din timp sunt foarte prietenoase.

Am povestit si eu cum e cu condusul pe "contrasens"cum spui tu ..mai ales ca eu cand i-mi intrasem in mana, asta dupa parerea mea, eram defapt la propriu pe contrasens....

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster13
[07.07.13 14:14:19]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Rodel
[07.07.13 19:05:04]
»

Impresiile tale mi-au amintit de sejurul meu in Cipru. Am vizitat si eu Nicosia si mie mi-a placut partea turceasca, in primul rand pentru aerul oriental. La granita dintre cele doua tari, nu am avut probleme in masura sa ne deranjeze. Am primit viza pentru o luna, dar, desigur, nu am mai folosit-o. Nu ne-a controlat nimeni, toti au fost amabili.

TraianS CONS. ONORIFIC AFA / CIPRU
[08.07.13 09:51:49]
»

E adevarat, nu am plecat departe de granita pentru ca nu aveam masina (nu ai voie sa treci cu masina inchiriata din partea greceasca)

Republica Turca a Ciprului de Nord nu pune restrictii de a trece cu o masina inchiriata de la o companie din partea de sud. Mai trebuie de platit insa o asigurare de 20 de euro pentru 3 zile, sau 25 pentru o luna. Parca astea erau preturile.

Unele companii de rent-a-car din sud, nu permit trecerea cu masina lor in nord. De fapt, nu pot ei controla lucrul asta, dar e vorba ca daca se defecteaza masina nu trec in partea de nord, sa vina sa o ridice. E responsabilitatea soferului sa o aduca la granita. Asigurarea de 20/25 de euro, e third party insurance si de aceea au retineri in a-si lasa masinile sa treaca. Prefera sa nu se complice.

Unele companii, nu au nimic impotriva ca masinele lor sa treaca in partea de nord.

Foarte multe masini inchiriate din sud, trec in nord. Englezii stiu cum merge treaba. Pana acum nu am auzit sa fie vreodata probleme cu vreo masina inchiriata.

Pe de alta parte, o masina inchiriata in nord, nu poate trece in sud. E interzis de catre guvernul din sud.

Foarte util si obiectiv review. Felicitari.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
cdianaAUTOR REVIEW
[08.07.13 11:44:32]
»

@TraianS: noua ni s-a spus clar cand am inchiriat masina ca nu avem voie sa trecem cu ea in partea turceasca. Deci probabil am avut una dintre acele companii de care spuneai. De asta am spus ca nu ai voie dar completarea ta e bine-venita, sa se stie ca se poate.

Multumesc!

razvan1977
[08.07.13 21:55:36]
»

bravo. eu cred ca o sa merg in cipru la sfarsitul lunii mai. la anul viitor

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cdiana, iulianic, razvan1977, Rodel, roth
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Cipru:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070312976837158 sec
    ecranul dvs: 1 x 1