ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.08.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2014
DURATA: 14 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 20 MIN

Cu feribotul prin Ciclade: In cautarea celei mai frumoase insule

TIPĂREȘTE

De data asta, unii veti fi dezamagiti, dar sper, la fel de multi altii, va veti bucura. Nu voi fi liric, romantic, “poetic”, ci… cat se poate de pragmatic, asa cum de fapt sunt de obicei, atunci cand imi aleg, concep si construiesc, o vacanta in insulele Ciclade.

Pentru ca “time is money”, vorba “poetului”, asa ca cine isi poate permite sa arunce bani si sa iroseasca timp aiurea, fara o judecata la rece?

Eu nu sunt liric atunci cand aleg niste insule pentru vacanta. Nici macar la fata locului nu apuc sa devin liric, pentru ca mereu sunt in criza de timp, obiectivele sunt multe si abia asteapta sa fie descoperite, nu e timp suficient sa admir ore in sir o floare, sau sa ascult greierii cum ţârâie.

Liric devin abia acasa, cand imi depǎn in gând amintirile din vacanta, cand imi aduc aminte de locurile frumoase pe care le-am vazut, si cand (vǎ) povestesc despre ele. Nu am intalnit prea multi oameni cu adevarat curiosi de Ciclade (cineva m-a intrerupt odata dintr-o povestire despre Ciclade, intrebandu-ma : “ da’ niste scule audio-video meseriaşe de cumpǎrat, sau geci de piele frumoase si ieftine găsesti pe acolo? ”, de mi-am inecat vorbele si mi-am anulat restul pledoariei), noroc cu voi, aici pe AFA, de imi suportati povestirile :).

Doar o mică paranteză : ştiti singurul loc din lumea asta unde eu imi permit sa fiu liric, « sa stau cu paiul in gura » cum bine zicea Cineva (cu « C » mare), şi să mă relaxez cu adevărat?

Pe … litoralul românesc! Il ştiu bine din anii … « primei tinereţi », nu îmi mai poate produce surprize, nu sper şi nu doresc nimic nou acolo, nu vreau surprize, de fapt vreau mereu sa regăsesc acolo ceea ce ştiam ca exista si înainte, acolo stau liniştit, tolănit la soare, şi … imi retrăiesc la faţa locului amintirile de neuitat de altădată. Dar hai să revenim.

Spre deosebire de alte ţări « dualiste » gen Brazilia sau Australia (de au trebuit respectivii să facă un compromis, şi să aleagă, de fapt să construiască un al treilea oraş pe post de capitală ca să nu iasă război civil intre cele două oraşe-lider ale tarii), Grecia, ca şi România, are un oraş de departe cel mai mare şi mai important. Aşa că, dacă pentru turiştii est-europeni, Salonicul – superb oraş, nu asta-i problema! -, capitala Macedoniei greceşti, este « centrul » Greciei, pentru … Grecia, centrul şi capitala Greciei este Atena!

Daca vrei sa simti o tara, “ia pulsul” cetateanului capitalei acestei tari, ia pulsul lui “Mitică” al Atenei: Iorgos, Nikos, Iannis sau Kostas, cum l-o fi chemând.

Ei, ce face atenianul aflat în plină criză?

Aici fac o mică paranteză. Cel care, datorită crizei, trebuie să renunţe la “merţan” si se mulţumeste c-un “fauwe” sau “pejou”, să zicem, e un om disperat, distrus de criză. Celălalt, care a “sărit” de la trotinetă la bicicletă, este un om fericit, in plin avânt economic! =))

Deci, ce face atenianul, in plină criză, în plin sezon de vară, în week-end, ca să scape de grijile, stresul si poluarea vieţii cotidiene? Dă o fugă pâna in Ionice, sau în Dodecaneze, sau până în Chalkidiki? Ei, aş, sunt prea departe, pe la marginea ţării (din punctul lui de vedere). Cam cum ar privi Mitică al nostru Baia-Mare sau Timisoara, ca posibile atracţii de week-end, nu că ar fi ceva imposibil dacă chiar vrei cu adevarat :).

Deci, şofează (sau ia metroul, autobuzul sau taxiul) pană în Pireu, Rafina sau Lavrio, porturile importante ale capitalei, iar de acolo ia feribotul pană in prima (sau a doua, a treia, mă rog…) insulă cicladică.

Cu alte cuvinte, singura problemă e să ajungeţi în Atena, că de aici încolo, nici ca timp, nici ca preţ, Cicladele nu sunt mai scumpe sau mai complicat de abordat, decât celelalte insule grecesti, ba dimpotrivă!!!

Din Lavrio, eşti într-o ora pe-o plajă in Kea (sau Tzia cum ii spun localnicii).

Din Rafina, in două ore esti pe o plaja în Andros. Vorbim despre feriboturi clasice, desigur, mai ieftine si care merg “normal”, nu ne aruncam pe “speed ferries”, ca vorba ceea e criza, facem economie la cheltuieli.

Ce faci acolo, tu, atenian get-beget? Te zgâiesti la biserici albe cu cupole albastre? Ei, aş, asta-i pentru @zuftim si “cicladistii” obsedaţi din lumea intreagă, tu ca atenian obosit si stresat te doare in paişpe de arhitectura cicladica, te relaxezi pe o plaja buna, te uiţi după gagici, sau mănânci o mâncare grecească de la mama ei de-acasă la o taverna veritabilă, sau te distrezi seara, noaptea, prin cluburi, şi aşa mai departe. Nu cǎ @zuftim s-ar limita la biserici alb-albastre, sa fim serioşi! =))

De multe ori, ca să afli “cele mai frumoase locuri”, sau « cele mai frumoase insule », nu trebuie sa te iei dupa ghiduri turistice, sau după alti turişti, ci deseori, dupa instinctul tău şi preferinţele localnicilor. Ei ştiu cel mai bine de fapt, ce şi unde e cel mai bine şi frumos la ei in ţară.

Am vorbit cu destui greci, inclusiv din Ciclade, şi am aflat multe. Si-au dat drumul la gură sau şi-au spus cu adevarat preferinţele de multe ori!

Imaginează-ţi că vine la tine un eschimos, sau englez, sau albanez, nu contează ce-i. Mai întâi, te uiţi un pic precaut şi fără chef la el. Iar el, deodată, discută, tam-nesam, nu neaparat despre Bucureşti sau Castelul Peleş (despre acestea noi presupunem că a auzit toată lumea, din Siberia până în Tara de Foc, ca despre Nadia sau Hagi), ci despre... Vulcanii Noroioşi, despre Buziaş sau Ocna Sugatag, şi încă o sută de locuri. Nu ai cum să nu îl simpatizezi pentru aceste lucruri: de unde naiba a auzit eschimosul ăla de Târlungeni, de exemplu, că are echipă în liga a doua a României? Aşa si eu, in Grecia… De unde şi până unde am ajuns să discut de pildă cu un cretan stabilit în Ano Mera Mykonos, despre Platanias sau OFI Creta, sau Ergotelis, că avea Creta trei echipe în prima ligă! De a ajuns omul meu să îmi povestească şi gustul laptelui supt de la mămica lui! Nu am avut probleme niciodata cu vreun grec, dar niciodată. Am avut ceva neplaceri, dar in exclusivitate cu ospătari sau chelneri străini, veniţi acolo în Grecia să muncească în sezon. Dar nu cu români, asta trebuie să precizez. De câteva ori chiar acum ultima dată in Ciclade, am intâlnit chelneri, şi vânzători prin magazine, români de-ai nostri, în Santorini, dar şi unul în Naxos, care mi-au lăsat o surpriză extrem de plăcută! Si vă voi povesti odată despre ei, că sunt nişte intâmplări zic eu interesante. Dar să revin.

Toata lumea vuieste de Santorini, turiştii romani – si nu numai - identifica Cicladele cu Santorini, dar ştiti parerea sincera a multor greci despre Santorini?

Cineva, o grecoaică, în şi din Paros, m-a intrebat, aflând structura vacanţei mele ce urma să se desfăşoare: de ce doar 3 nopţi in Naxos, si 5 in Santorini?! De ce nu invers? Si persoana era din Paros! Iar cine stie ce rivalitate există intre Paros si Naxos, ştie la ce mă refer. Dar cand este sa discute despre Santorini (febleţea albumelor turistice, a mea şi a multor altora, dar nu şi a grecilor), se aliaza parosiştii si naxosiştii! :)

Cea mai frumoasă insulă cicladică trebuie să aibă peisaj frumos si spectaculos dar nu excesiv de … spectaculos ca sa inhibe frumusetea localitatilor. Să aibă localităţi frumoase, dar care să nu pună in umbră peisajul natural. Să nu fie tixită de turisti şi să devină prea cosmopolită, prea comercială, dar să nu fie nici prea pustie, excesiv de rustică sau de arhaică. Să aibă plaje bune, frumoase si curate. Arhitectura cicladică sa fie la ea acasă. Să aibă câteva obiective turistice interesante, ceva muzee… Dar nu prea mari, si nici prea multe, ca să te streseze făcându-ţi prea mult cu ochiul, că doar nu te duci la Florenţa, Londra sau Paris, ci la mare. Să aibă ceva special, aparte, specific ei, insulei… Si asa mai departe. Că bine zicea cineva că asociez insulele cu nişte femei! Zău că nu o fac intenţionat, doar aşa rezultă fără să vreau! :))

Alegerea localnicilor din Ciclade, conform statisticii mele, totuşi cu ceva marjă de eroare, că nu am facut-o profesionist ca Institutele de Sondare a opiniei publice :P, dau o cu totul altă insulă pe post de “cea mai frumoasa insulă cicladică”. Nu e defel Santorini, Mykonos, Paros sau Naxos… Si nici Ios, care plăteste tributul varfului de sezon cand e plină de tineri ce se distrează, degeaba in rest s-ar apropia de acest deziderat… i s-a pus pecetea din păcate, definitiv…

Această preferatǎ a localnicilor, plus incă o “catindatǎ”, sunt alegerile mele pentru viitoarea vacanţă.

Dar sǎ revin la Ciclade, privite in ansamblu. Am mai spus-o, şi nu sunt singurul care a spus-o: numele le vine de la faptul că in antichitate, grecii le considerau a fi grupate in cerc in jurul insulei sfinte Delos, locul de nastere al zeului Apollo si al zeiţei Artemis.

Ei, dar vă zic şi ceva nou.

Celelalte insule din Marea Egee, exceptând uriaşa Creta, erau numite “Sporade”. Adică “imprăştiate”, sau “rare, rărite”, de aici avem si cuvântul modern “sporadic”.

Bine, in timp, termenul de Insule Sporade s-a fixat doar asupra Sporadelor de Nord: Skiathos, Skopelos, Alonissos, Skyros.

Aşa că să nu ajungem să confundăm, şi să zicem: ce mi-e Paros, ce mi-e … Poros?

Ce mi-e Tinos, ce mi-e … Tilos? Ce mi-e Syros, ce mi-e … Skyros? Ce mi-e Ios, sau Chios, sau chiar Kos? Ce mi-e Chalki, sau... Chalkidiki! :)

Una este Andros, si cam tot aia este … Alonissos :)) Oare?

Unii zic că toate insulele sunt la fel. In consecinţă, nici nu se mai obosesc să le deosebească, măcar după nume, necum să le viziteze.

Numele insulelor grecesti sunt inşelătoare, ca şi calul troian, mai ales când nu le stăpâneşti bine … :))

...

Hai sa le privim un pic mai indeaproape pe Cicladele astea, dar nu dintr-o perspectiva de copy-paste de pe Wikipedia, sau din cine stie ce ghid turistic. Si nici într-o manieră extaziată, ci « la rece », pragmatic.

Eu am impartirea mea proprie, dupa criteriul pozitiei geografice, si al gruparii in cadrul … grupului, adica al arhipelagului cicladic. Aceasta impartire de multe ori coincide cu liniile de feribot, rezulta legaturi frecvente intre ele si de ce nu, mai ieftine, datorita apropierii. Asa ca nu ar strica, in consecinta, sa le si vizitam pe grupuri.

Ar fi o data un prim grup al Cicladelor de Nord: Andros, Tinos, Mykonos, Syros. Primele trei sunt accesibile din portul Rafina, iar ultímele trei din portul Pireu. Toate acestea patru, sau cate vreti din ele, pot face obiectul aceleiasi vacante in Ciclade.

Syros este capitala Cicladelor, centrul administrativ fiind orasul Ermoupoli. Este cel mai mare oras din Ciclade. Candva (a doua jumatate a secolului XIX pana la inceputul secolului XX) a fost cel mai important port al Greciei, si era un oras mai important ca Atena, pana s-a decis, sub primul rege al tarii, Otto – un fel de Carol I al lor -, atribuirea calitatii de capitala, si dezvoltarea si revigorarea sa, orasului-simbol al democratiei antice grecesti, Atena, care in acel moment era decazut, in degringolada.

Syros, desi nu mai e ce-a fost odata, e si acum un important nod de feribot pentru celelalte insule grecesti, spre exemplu legatura din Ciclade cu Dodecanezele. Este totodata si nod de feribot in cadrul Cicladelor, facand legatura cu Cicladele de Vest, descrise mai jos. Are si aeroport pentru curse interne de avion.

Mykonos este una din cele doua vedete de prim rang ale Cicladelor, alaturi de Santorini. Are aeroport international, curse charter de avion, precum si curse interne. Datorita pozitiei sale de vedeta turistica, are curse de feribot frecvente spre o multime de Ciclade, deci se poate cupla pentru vacanta cu multe insule cicladice. De aici, la doi pasi cu feribotul, este celebra insula Delos, nelocuita, important sit arheologic in aer liber.

Al doilea grup este al Cicladelor centrale: Antiparos, Paros, Naxos, in care cel mai bine se ajunge din Pireu.

Undeva intre Antiparos si Paros, este de fapt centrul geografic al Cicladelor.

Paros este polul navigatiei maritime in Ciclade. Multe din cursele de feribot din Ciclade, trec prin Paros. Iar Naxos o urmeaza indeaproape, ca pozitie de nod de feribot. Se pot cupla pentru vacanta, eficient, cu aproape orice insula cicladica. De asemenea, au aeroport pentru curse interne. Paros si Naxos urmeaza dupa Mykonos si Santorini, ca notorietate turística internationala, intre Ciclade. In opinia mea, Naxos si Paros sunt cele mai complexe insule Cicladice din punct de vedere turistic. Gasesti pe ele cam tot ce te poate interesa ca turist.

Un al treilea grup este al Cicladelor de vest: Kea, Kythnos, Serifos, Sifnos, Milos, Kimolos.

Primele doua sunt accesibile din portul Lavrio. Toate, cu exceptia primeia, sunt accesibile din Pireu, pe o aceeasi linie de feribot, ce se poate continua spre grupul urmator de insule.

Aeroport pentru curse interne avem in Milos.

Nici una din aceste insule nu este foarte turística. Totusi, Milos este foarte cunoscuta in lume, dar indirect, deci nu insula in sine, ci prin celebra sculptura antica descoperita aici, Venus din Milo (s), care troneaza la loc de cinste in Muzeul Louvre din Paris.

Un al patrulea grup de insule sunt Cicladele de Sud: Folegandros, Sikinos, Ios, Santorini (Thira).

Aeroport international precum si cu curse interne se gaseste pe Santorini.

Vedeta Santorini este cea mai cunoscuta si turística Ciclada, alaturi de Mykonos. Mi-e si jena sa repet, dar – mai stii! – poate mai este cineva sa nu fi auzit de Caldera, si i-a picat acest review in fata ochilor, asa, ca o ploaie in Sahara. Deci – scuze celor care au citit cuvantul “Caldera” scris de mine de o suta de ori, il mai scriu o data: Caldera din Santorini, adica stancile acelea abrupte multicolore scaldate de cer si mare, pe varful carora sunt cladite cateva localitati pitoresti, se cheama Caldera, si e unul din cele mai spectaculoase si fotogenice locuri din lume.

Totodata, sunt o multime de legaturi de feribot din Santorini cu celelalte Ciclade, dar si cu insule din Dodecanez sau cu Creta.

Sa mai amintesc in treacat aici de insulitele ce tin de Santorini: Thirasia (locuita), Palea si Nea Kameni, Aspronisi (nelocuite).

Dupa Paros si Naxos, Ios ar urma in notorietate, datorata indeosebi celebrelor distractii ale tinerilor din varful de sezon, care oarecum rivalizeaza cu cele din Mykonos. Eu insa am gasit in septembrie o insula Ios linistita, calma, cu turisti nu foarte multi, exact pe gustul meu. Deci Ios as cota-o ca o insula “cu doua feţe”. Ah, ce bine a zis cine a zis ca asociez insulele cu femei! :))

Un al cincilea grup este al Cicladelor de Est: Anafi (cea mai izolata, legata cu feribot de o linie ce trece prin Santorini), si insule ce vin in continuarea “liniei” Naxos: Micile Ciclade (Iraklia, Schinoussa, Koufonissia, Donoussa) si Amorgos. Din Amorgos, se merge mai departe spre Dodecaneze.

Aceste insule nu au suferit un avânt turistic deosebit, dar tendinta este de crestere, dezvoltare a turismului.

...

Cam multe Cicladele astea, asa-i? Mai multe decat Ionicele sau Sporadele, ce ziceti? E ceva de vizitat, nu gluma!

Acuma, cum sa le mai clasificam pe Cicladele astea?

Dupa criteriul popularitatii internationale si al dezvoltarii turismului:

Cele mai turistice: Santorini, Mykonos, Paros, Naxos, Ios.

Cele mai putin turistice, arhaice, pur cicladice pana in … maduva oaselor: Sikinos, Anafi.

Cele mai mari: Naxos (un picuţ mai mare decat Zakynthos, dar mai rotunda), Andros (cât Thassos, dar … mai alungita), Paros, Tinos.

Cele mai verzi: Naxos, Andros.

Insulele cu cele mai spectaculoase peisaje naturale : Santorini, Milos.

Cele mai multe plaje bune: Mykonos, Naxos, Paros, Milos (nu neaparat in aceasta ordine).

Insulele cu cele mai multe plaje spectaculoase (nu neaparat si foarte bune ca si calitate a nisipului): Santorini, Milos, Amorgos.

Insulele cele mai complexe ca si oferte turistice diversificate, pentru diferite categorii de turisti : Naxos, Paros, Mykonos.

Insule cu distractie maxima : Mykonos (iunie-septembrie; pentru toate varstele, este Ibiza Greciei), Ios (iulie-august, pentru tineri si adolescenti). Bineinteles, cluburi sau discoteci in aproape toate celelalte capitalele de insule, dar nu « exceleaza » prin aceasta caracteristica.

Insulele cele mai romantice: Santorini, Milos, sau depinde de gusturile omului.

Insule cu plaje curate, cu conditii bune de cazare, cu mancare buna, cu arhitectura predominant cicladica : toate :))

Deplasarea in interiorul insulelor : se poate face cu masina in majoritatea dintre ele, exceptand cele mici-mici, unde niste plimbari agreabile pe jos sunt solutia (Micile Ciclade) sau cele arhaice, cu drumuri proaste (le-am amintit). In rest, in insule calitatea drumurilor este buna, seamana cu celelalte insule grecesti, bineinteles ca sunt si unele drumuri mai dificile, unde e indicat un 4x4.

Se pot inchiria masini, ATV-uri, sau alte mijloace de transport motorizate, sau se poate aduce masina proprie pe feribot. Exceptie fac insulele prea mici sau cele … arhaice, unde te poti deplasa cu măgăruşul sau catârul (acolo incă se merge uzual aşa, nu doar ca deplasare turistică precum în Santorini).

Există şi linii interne de autobuz, in majoritatea insulelor. Cu cat insula este mai turistica si ne aflam mai in varf de sezon, si liniile de autobuz sunt mai dese, si cursele mai frecvente. In unele insule, mai putin turistice, frecvenţa si orele de deplasare ale autobuzelor raspund mai degraba nevoilor localnicilor, decat celor ale turistilor.

Localnicii : extrem de amabili, cu cat insula este mai putin aglomerata cu turisti, iar in cadrul aceleiasi insule, cu cat mergi « mai la tara », localnicii devin tot mai amabili, pitoresti, interesanti si agreabili.

Nu am mai intalnit in toata Grecia localnici asa amabili si binevoitori, cu exceptia Cretei (sudul Cretei mai ales).

Am gasit si explicatia : cu cateva secole in urma, multi cretani s-au refugiat din calea turcilor in insulele Ciclade, si au intemeiat sate. Pai ce aveau turcii otomani in mod special cu cretanii, că in alte părti erau stăpânitori relativ blanzi, ia priviti până la Viena unde le ajunsese stăpânirea, cât au « musulmanizat » cu secole in urma din teritoriul Europei? Prea putin. E drept că li s-a si opus rezistenta, dar nici nu s-au omorât cu firea. Daca nu ii călcai pe coadă, le plăteai haraciul [rata la bancă :)) ], fetele şi băieţii din « datoria anuala » pentru harem si oastea ienicerilor, nu aveau ei treaba cu tine, cu religia ta, cu obiceiurile tale, şi aşa mai departe, te cam lăsau in pace. Dar cretanii erau – si sunt – un neam extrem de dârz, neinfricat, neinduplecat. Deseori se răsculau impotriva turcilor. Mergeti la Frangokastello, pe coasta sudica a Cretei, si aflati mai multe pe tema asta. Ei, otomanii se razbunau, iar multi cretani au fugit si au populat Cicladele. Aceste Ciclade, devenisera intre timp cam pustii, dupa ce stapanirea venetiana a fost inlocuita de cea turceasca, pe care am amintit ce o interesa in primul rand. Asa ca, piratii isi faceau de voie prin zona, nu era o autoritate locala care sa ii apere pe localnici de pradaciuni, se descurcau sarmanii localnici din Ciclade cum puteau, singuri.

Poate de aceea sunt asa spectaculoase multe sate cicladice, grupate ca un stup, ca o fortareata, ridicate sus, pe dealuri, in jurul unor cetati venetiene vechi din secolul XIII (v-as spune anul instaurarii ducatului venetian de Naxos din Ciclade, dar ma veti banui ca ma ocup de traduceri de pe Wikipedia sau de te miri de unde, si nu va povestesc exact cum imi vine mie pe chelie), ca sa se apere impotriva piratilor.

De aceea ai niste vederi in Ciclade, asupra marii, de acolo de sus, de pe deal sau munte, din vârful satului sau al cetătii, de iti vine sa iti scapi pe jos ochii de admiratie. De fapt, asa erau construite satele, strategic, erau puncte defensive, dar si de observatie ca sa vada localnicii cand si de unde ataca piratii pe mare.

Of, tot raul spre bine, toata drama si tragedia din vechime spre binele nostru, al comozilor turisti contemporani, ca si in cazul Catastrofei naturale din Santorini, sa putem acum admira frumusetile astea!

De data asta, nu am vrut sa dau frau liber sentimentelor ce ma cuprind cand ma gandesc la Insulele Ciclade. Cam putini de « frumos », nici un « minunat » sau « superb »… Am vrut sa fac o descriere mai pragmatica, practica, sintetica, asupra Cicladelor, trecuta prin filtrul punctului meu de vedere, asa cum le-am perceput si sistematizat eu. Asa caut eu cea mai frumoasa insula Cicladica, logic, cu creierul. Inima o las pentru mai tarziu, cand va voi povesti despre ea [despre insula respectiva, nu despre inimă :) ].

Am evitat deci date concrete : evenimente istorice cu ani exacţi, distanţe precise, suprafete, inaltimi de munte. Acestea le gasiti, daca va intereseaza, in carti sau pe net.


Un aspect concret mai am insa de abordat, caci am fost intrebat de destui oameni, inclusiv colegi : cum se ajunge in Ciclade, concret si exact, cu feribotul. Am descris acest aspect, in review-urile mele despre Paros, Naxos si Ios, mai lipseste descrierea celei de a patra insule a ultimei mele vacante din Ciclade, ghici ciuperca - scuzati cacofonia - care este? :) Si totusi, realizez ca nu toti cititorii au rabdare si … tutun sa citeasca trei-patru review-uri, pentru a-si extrage aceste informatii.

Asa ca, pana sa ajung eu, dar si voi, pana in … sălbaticele Anafi sau Sikinos, hai sa va povestesc cum se merge cu feribotul, in opinia mea, pe varianta cea mai populara de traseu in Ciclade, asa cum am mers si eu:

Pireu – Paros – Naxos – Ios – Santorini si retur.

Am mers cu feriboturi clasice, mari, moderne, sigure, stabile pe mare, dotate cu tot confortul. Punţi mari pentru a admira marea si insulele de pe traseu, baruri, cafenele, restaurante, fast-food-uri, TV – pe cine mai intereseaza asa ceva intr-o asa minunata (ptiu, drace, si mi-am zis in barba ca nu mai scriu “minunat”) croaziera - dar ma rog, era si TV :).

Prefer aceste feriboturi, catamaranelor. Deplasarea pe mare intre insule devine astfel o croaziera agreabila.

Am ales companía Blue Star Ferries, si am circulat cu impozantele feriboturi Blue Star Delos si Blue Star Paros, cele care deservesc acest traseu.

Ajungând in Atena, in cazul meu cu avionul, seara, am luat un autobuz, X96, chiar din fata aeroportului, până in Pireu. Puteam lua si taxi. Dar taxiul era vreo 50-60 de euro, iar autobuzul maxim 10 euro. Am facut vreo ora si ceva cu autobuzul.

Mai intai, a urmat o noapte de cazare in Pireu, intr-un hotel aproape de port. Nu sunt hoteluri stralucite in Pireu, dar o noapte merge, sunt unele hoteluri chiar rezonabile pentru o noapte. Imi consult notitele de anul trecut. Acolo zice asa:

La 7:25 plecarea din Pireu. La 11:40 sosirea in Paros. La 11:55 plecarea din Paros.

La 12:40 sosire Naxos. La 12:55 plecare din Naxos. La 14:05 sosire in Ios. La 14:15 plecare din Ios. La 15:10 sosire in Santorini. La 15:30 intoarcerea din Santorini, cu sosire la ora 23:25 in Pireu.

Iti poti astfel organiza o vacanta pe toate aceste patru insule, cu stationare cate zile poftesti, pe fiecare insula. In ziua stabilita, mergi in port si iti continui traseul, practic cu acelasi feribot, ce vine din Pireu, si se va intoarce in Pireu.

Compar acum cu orarul de anul acesta. Diferentele sunt insignifiante, posibil cateva minute diferenta. De fapt, acest traseu este facut de Blue Star Ferries zilnic, in tot timpul anului! E necesar sa se verifice, an de an, si in functie de perioada din an aleasa, orarul feriboturilor. Il gasiti, ca si preturile, si alte informatii, pe saitul companiei:

www.bluestarferries.com

Biletele se pot cumpara la fata locului, in agentia (agentiile) din port (uri), sau din timp, de pe internet, caz in care pot sa apara si ceva discounturi, la unele companii de feriboturi.

Atentie insa, in anumite zile din saptamana, vreo trei, traseul “sare” peste insula Ios. Asa ca ar fi bine sa se faca o corelare a zilei de sosire si a celei de plecare in/din Ios, cu orarul feribotului. Dar, la nevoie, sunt si alte feriboturi, nu e Blue Star Ferries deţinătorul monopolului pe circulatia cu feribotul! :)

Ei, si daca tot e Mykonos alaturi de Santorini cea mai celebra ciclada, hai sa concep, rapid, si o varianta de vacanta ce mai cuprinde in plus si Mykonos. In Mykonos eu am fost cu un an inainte.

Ajungem astfel la o vacanta in “crema cicladelor”:

Mykonos, Paros, Naxos, Ios, Santorini, in aceeasi vacanta.

Dar deja sunt 5 insule celebre, unde ai ce vedea, nu iti poti bate joc de ele. Asa ca ai nevoie de minim 3 saptamani de vacanta net in aceste insule, pentru toate cinci, si nu ca sa le vezi detaliat, ci ca sa iti faci habar de ele.

Deci: pleci din Pireu sau din Rafina pana in Mykonos.

Pireu e port mai mare ca Rafina. Rafina e mai aproape de aeroportul international al Atenei fata de Pireu, iar Pireu e mai aproape de orasul Atena.

Din Pireu până in Mykonos sunt zilnic 2-4 curse de feribot, in plin sezon, de dimineata pana seara. Faci vreo 5 ore cu un feribot “clasic”, sau 2 ore si jumatate, cu catamaranul.

Din Rafina până in Mykonos sunt 7-11 curse zilnic, si faci 4 ore si 30 de minute cu feribotul clasic, si 2 ore si 15 minute cu catamaranul.

Dupa ce stai in Mykonos exact cat ti-ai propus, pleci din Mykonos cu feribotul pana in Paros. Sunt in plin sezon 4-5 curse de feribot zilnic din Mykonos pana in Paros.

Faci o ora si 20 de minute cu feribot clasic, si 40 de minute cu catamaranul.

Mai departe, spre Naxos, urmezi traseul descris la prima mea varianta.

Bineinteles ca poti sa-ti organizezi vacanta si invers: adica sa incepi cu Santorini, sa continui cu Ios, apoi Naxos, Paros, si eventual Mykonos.

Eu am sfarsit cu Santorini: motivul unu: am lasat “cireasa de pe tort” pentru la urmă, vechi obicei de-al meu, si motivul doi: eram la sfârsitul verii, si lăsasem Santorini pentru ultímele zile, cand teoretic vremea se mai strica. Santorini se viziteaza pentru Caldera in primul rand, si abia apoi pentru plaje. Asa ca lasasem insulele cu plaje mai bune inainte de Santorini. Da’ de unde!! Pe 1 octombrie, cand plecam eu din Santorini, spre Pireu si Atena, era o vreme superba! Iar turistii veneau valuri-valuri, caci sezonul in Santorini nici vorba sa se sfarseasca la 1 octombrie! Sa ma zgarii pe ochi ca plecam de acolo, nu altceva!

Vrei sa sari peste Paros? Nici o problema, desi nu te-as sfatui, ar fi pacat, ca e o insula care merita vizitata. Feribotul pe ruta Mykonos-Paros merge si in Naxos. Vrei sa sari Naxos si/sau Ios? La fel, nici o problema, doar ca, iarasi, ar fi pacat.

Ca Santorini, daca n-ai vazut-o deja, sunt convins ca nu vrei s-o sari :).

Si inca putin, despre cazare. Poti rezerva cazari pe internet, prin saituri de rezervari de cazari turistice, sau direct cu proprietarii, sau prin agentii turistice, fiecare cum prefera… Sau poti gasi cazari la fata locului, in insule. Asta in a doua jumatate a lui septembrie, cand am fost eu, erau destui proprietari de cazari in port, cu pancarte, cu oferte, intampinand calatorii.

In varf de sezon, iulie sau august, nu stiu cate cazari sunt libere in ultimul moment. Dar zic eu, e de preferat sa iti aranjezi dinainte, sa alegi in liniste unde si ce iti convine.

Gata, am terminat. Eu sunt, ca dintotdeauna, in cautarea celei mai frumoase insule, pe care sper sa nu o gasesc mult prea curand, ca sa am motive de cautat toata viata! :)

Si, by the way, cele două “catindate” de anul ăsta se găsesc, bineinţeles, in listele cu enumerarea tuturor insulelor cicladice pe grupuri. Dar intre cele cateva insule un picut detaliate, se gaseste doar una din ele. Iar in partea cu exemplificari cu superlative, iarasi doar una se gaseste, cealalta nu este amintita. Ca doar n-o sa enumar, spre exemplu, la capitolul

“Cele mai multe plaje bune”

chiar toate-toate insulele cu multe plaje bune, inclusiv cele in care nu am fost, că sare @webmaster la mine: “da’ tu de unde stii? Ai fost acolo? ”

“Pai... nu chiar in toate... ”

şi atunci le mentionez doar pe cele verificate personal, sau de prieteni de mare-mare incredere, stiti vorba ceea: “sună un prieten! ” :))

Aşa că unele le-am lăsat secrete, nu le-am băgat la “superlative”... Păi dacă nu sunt încă sigur de ele, adica nu le-am verificat personal, ce, vreţi să vă dezinformez? :)

Mai vorbim despre ele :)

Vacanţe plăcute şi inspirate vă doresc!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zuftim in 01.08.15 03:56:49
Validat / Publicat: 01.08.15 09:23:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 19236 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

28 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zuftim); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P30 Insula Mykonos (zona portului nou Tourlos) vazuta de pe Ekaterini P.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 88600 PMA (din 76 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

28 ecouri scrise, până acum

webmaster
[01.08.15 09:23:07]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

puiutea
[01.08.15 12:06:57]
»

Excelent review-ul! Excelent! Ce MiniGhid web, ăsta e MaxiGhid!

Vezi, când umbli prin Ciclade / Să nu fi mâncat de cicade!

noroc cu voi, aici pe AFA, de imi suportati povestirile ... da' ce noroc!... (pe capul nost' vreau să zic) ! Dă-i tu acolo cu bățul, pardon, cu tasta, că noi vom da - cu siguranță - cu botu'... ăăăă... cu VOTUL, vreau să zic!

Sunt încântat, ca întotdeauna, de review-urile tale! Multă sănătate și toate cele bune!

fra
[01.08.15 12:48:14]
»

Deci anume nu au fost spuse cele doua de anul asta... ma gandeam ca le-am scapat eu din priviri si ma batea gandul sa iau de la inceput review-ul. Oricum il iau, dar cu harta si cu inca vreo cateva tab-uri deschise ca sa vedem si vremea si cazari si preturi si toate alea. Cel mai tare m-au incantat oricum clasificarile, ca mi-au mai restrans aria de cautari si e mai usor de ales ce are intaietate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Camelia19
[01.08.15 13:07:51]
»

@zuftim - Excelent articol, ii scuteste pe multi de greaua incercare de a-si concepe singuri un itinerariu prin Ciclade, lucru cu care incep sa-mi prind si eu urechile in tentativa de a lega cateva Ciclade pe care mi le-am propus pe viitor. Un lucru l-am inteles si e bine ca toata lumea sa-l stie: pentru o vacanta de tipul "island hopping" e de preferat sa alegem dintre rutele "prestabilite" de Blue Star (asa cum ai facut si tu si cum am facut si eu, de altfel). Acestea sunt traseele optime din punct de vedere financiar si al timpului "pierdut" pe vas. In plus sunt cele mai dese curse si cu cele mai mici sanse sa apara surprize de ultim moment pe parcurs. Intr-adevar, ruta Pireu – Paros – Naxos – Ios – Santorini si retur a celor de la Blue Star (la mine returul a insemnat o oprire in Mykonos dar nu si in Paros, de exemplu, fiindca m-am intors cu Sea Jets si nu cu Blue Star, asa ca am avut o mica variatiune de ruta) este clasica si cea mai accesata de turisti (ea legand cele mai populare Ciclade). Pentru insulele mai putin cunoscute exista alte rute clasice, printre care Piraeus-Syros-Paros-Naxos-Santorini-Amorgos -Iraklia-Schinoussa-Koufonissi-Donoussa (cu mentiunea ca opririle in Micro Ciclade se fac intercalat, azi in 2 dintre ele, maine in celelalte 2, asadar nu toate pot fi accesate zilnic), precum si inca vreo 2-3 rute propuse de aceeasi companie. Problema intervine atunci cand vrei sa te abati de la regula si sa combini Ciclade care nu se afla pe rutele prestabilite, cum observ ca mi se intampla mie cu Ios, Amorgos si Koufonissia (sau alta Micro Ciclada, ca inca nu le-am studiat prea bine pe toate). Ca sa nu mai zic ca initial ma gandeam, in loc de Ios, la Milos, ceea ce nu-mi oferea absolut nicio posibilitate de combinatie (cel putin nu la feriboturile mari, care transporta si autovehicule) .Oricat le intorc si le sucesc, nu gasesc legaturi disponibile, asa ca trebuie sa ma hotarasc sa renunt la una din ele si in locul ei sa aleg unul din "hub-urile" cunoscute (Paros, Naxos si Santorini), prin care sa fac legatura dintre celelalte doua. Cum Naxos si Santorini le-am vazut deja (am fost umpic neinspirata sa aleg doua "hub-uri" in acelasi concediu, mai bine alegeam unul din ele si pentru cea de-a doua insula ma orientam catre Ios, de exemplu, care nu are atatea optiuni) nu-mi ramane decat Paros (nu ca nu ar fi frumoasa, dar parca nu ma atrage la fel de mult precum celelalte 3 la care ma gandeam). Dar asta se invatata pe parcurs, nu ai de unde sa stii cand esti "novice" la capitolul Ciclade. Probabil ca tu, care ai studiat si vizitat mai mult, te-ai lovit deja de inconvenientul asta, daca din intamplare te-ai gandit la 2 insule care nu sunt compatibile la prima vedere si poate ai fost nevoit sa-ti reconsideri alegerea, cum o sa trebuiasca sa fac si eu, cand o veni vremea.

DaRKruCS
[01.08.15 13:45:11]
»

Spumoooos! Şi util, normal, ca un ghid ce se respectă Cred că atunci când voi ateriza pe meleaguri elene va trebui să-mi fac o mapă cu review-urile tale (şi nu numai).

Mură-n gură, ce să mai zic? Doar să te hotărăşti şi să îţi faci bagajele Excepţional, cu adevărat!

zuftimAUTOR REVIEW
[01.08.15 14:25:28]
»

@webmaster:

Multumesc, @webmaster!

zuftimAUTOR REVIEW
[01.08.15 14:27:40]
»

@puiutea:

Multumesc pentru aprecieri. Si pentru ecou, este foarte simpatic!

zuftimAUTOR REVIEW
[01.08.15 14:33:32]
»

@fra:

Ma bucur ca review-ul iti poate fi de folos. Insulele Ciclade sunt multe, apare dificultatea de a nu sti ce sa alegi mai intai din atatea optiuni.

Cat despre cele doua insule candidate, mai intai va trebui sa le vad, iar abia mai apoi discutam: si-au meritat statutul sau nu.

zuftimAUTOR REVIEW
[01.08.15 14:54:52]
»

@Camelia19:

Se rezolva!

Nu trebuie sa renunti la Ios! Daca vrei sa faci o vacanta Ios- Amorgos - Koufonisia (sau alta Mica Ciclada), e o idee excelenta pentru profilul tau turistic, asa cum m-am ''citit" din review-urile tale.

Eu nu as inlocuibile Ios cu Milos.

Nu pentru ca Milos nu ar fi frumoasa, dimpotriva. Dar Milos e mai departe de Amorgos, decat Ios. Milos as lega-o mai degraba de Sifnos-Serifos-Kithnos, sau de Folegandros-Sikinos. Si nu as uita sa vizitez si Kimolos, unde ajung din micul port Pollonia - Milos.

Dar sa revin la Ios.

Mica - dar cu indelungata si respectabila traditie in domeniu - companie de feriboturi Mikres Kyklades, cu nava Express Skopelitis, face zilnic traseul Amorgos-micile Ciclade -Naxos si returned.

Insa duminica merge pe traseul

Katapola Amorgos - Santorini - Ios - Katapola Amorgos

Deci duminica, poti pleca din Ios la ora 13:30 si ajungi in Amorgos peste 3 ore.

Din Amorgos déjà e si mai simplu, iti alegi ce micro-ciclada vrei, si cate vrei.

Deci AI for ja ca pe langa optiunile limitate - intre Mini Ciclade, desigur - ale Blue Star Ferries, AI si companiacsus-amintita.

De intors in Pireu, te poti intoarcem cu Blue Star, din Amorgos sau Mini Ciclade.

Nu stiu cat AI studiat problema Amorgos, dar eu te Previn, chiar daca stii: in Amorgos ai doua porturi: Katapola si Aegiali.

Unele curse de feribot opresc in ambele, altele doar in unul din porturi. Trebuie studiata oroblema, si aleasa cazarea in consecinta.

Atat Katapola cat si Aegiali au plaje proprii. Dar Katapola e mai aproape de Chora si de Hozoviotissa, In schimb din Aegiali ajungi usor in 3 sate traditionale superbe.

Succes in construirea vacantei si mersi de ecou!

Succes in

Duminica- agentie, doar duminica

zuftimAUTOR REVIEW
[01.08.15 15:00:08]
»

@DaRKruCS:

Multumesc pentru aprecieri si ecou. M-as bucura sa fie utile review-urile mele pentru viitoarele voastre vacante in Grecia.

danamandache
[01.08.15 15:14:42]
»

Sunteti o adevarata enciclopedie! Ce Wikipedia? Zuftim, ce simte Cicladele ca nimeni altul! Va multumesc pentru articol!

zuftimAUTOR REVIEW
[01.08.15 15:49:50]
»

@Camelia19:

Imi joaca feste tableta si imi modifica cuvintele, scuze, voi fi mai atent.

Dar se intelege sper ce am scris.

La sfarsit era de fapt:

Duminica, atentie (nu agentie), numai duminica circula Express Skopelitis din Amorgos in Ios si Santorini. Iar pretul biletului Ios-Amorgos este de doar 12,30 euro/pers.

Stiu, vei zice, dar daca tocmai atunci nu circula, oricat ar fi ei de seriosi?

Mie imi place sa am variante de rezerva. Si atunci, daca printr-o minune Express Skopelitis nu circula tocmai duminica respectiva, atunci:

Te duci din Ios pana in Santorini. In luna august ai 5 optiuni, zilnic. Doar una insa ti-e de folos: pleci la ora 7:30 cu Super Jet de la SeaJets. La 8:10 esti in Santorini.

Admiri un pic Caldera, bei o cafea, iar la 13:00 ai SeaJet2 tot de la SuperJets. La ora 14 esti in Katapola-Amorgos.

Mie, drept sa-ti spun, nu-mi place sa circul cu astfel de catamar mic, rapid dar scump. Dar daca marea e calma, sunt OK. Dar din cate am inteles tu ai circulat cu asa ceva. Oricum, este o varianta de rezerva aceasta.

Orarul se mai poate schimba pana la anul, dar probabil nu mult.

Stiu ca Ios ti-a facut cu ochiul, atunci cand ai fost in Naxos-Santorini. Nu o abandona, urmeaza-ti instinctul si chemarea inimii, daca o insula te atrage!

Eu eram in Naxos anul trecut, si deja visam la o insula ce ma fascina, si care va urma - sper - anul acesta. N-as abandona-o pentru nimic in lume! In jurul ei am construit vacanta! Nu e pe lista superlativelor din review, nici pe cea a insulelor mini-detaliate.

zuftimAUTOR REVIEW
[01.08.15 16:46:36]
»

@danamandache:

Multumesc mult pentru aprecieri, sunteti generoasa! E doar o pasiune pentru acest arhipelag. Nu pot fi decat cateva zile pe an acolo. Dar, in rest, ma gandesc deseori la aceste insule, le studiez, le analizez, le... aleg pentru vacantele viitoare, mai pun una, si scot alta...

Si sa va fac o marturisire.

Cand eram adolescent, student, mergeam des cu trenul, in week-end, din Timisoara acasa, la parinti, la 100 de kilometri departare.

De aici, pana la studierea din scoarta in scoarta a Mersului Trenurilor - cartea aceea miraculoasa, pe care o asteptam an de an sa apara - atunci nu exista internetul, nu a fost decat un pas.

Imi imaginam diverse trasee feroviare, pe care urma sa vizitez toata tara, macar asa, virtual. O parte s-au si materializat, atunci.

Dar aceste lucruri sunt acum de domeniul trecutului.

In schimb, acum deseori sunt prins in studierea si imaginarea diverselor trasee intre diferite insule. A devenit in sine o placere si o pasiune. Nu se vor materializa toate. Nu conteaza, placerea ramane.

Acesta este un alt avantaj al Cicladelor. Sunt multe, grupate, precum am subliniat si in review, sunt posibilitati si variante multiple de a le vizita cu feribotul, spre deosebire de alte insule grecesti. Si sunt aproape de Atena. Dodecanezele, de exemplu, sunt semnificativ mai departate, e mai lung drumul pana acolo, déjà apare tentatia curselor cu avionul pana in insula, si implicit a pachetelor turistice: Rhodos, Kos. Iar celelalte: Kalymnos, Nisyros, Symi, Tilos, Leros, Chalki etc sa le vezi asa, pentru 2-3 ore, in excursii optionale, de fapt te pacalesti singur, doar ai impresia ca le-ai vizitat. Decat sa vizitezi doar 2-3 ore o insula, mai bine te uiti 2-3 zile la poze si filmulete cu si despre ea, esti mai castigat. Ma rog, desigur exagerez, dar esenta e ca orice insula greceasca eu zic ca necesita cateva zile pentru a fi vizitata.

Eram in insule, anul trecut, ii priveam si ii invidiam oarecum pe acei turisti straini, care mergeau din insula in insula, in unele cazuri pentru cateva luni de zile.

Unii aveau un traseu prestabilit, asa ca mine. Dar altii, mergeam in port, si luau primul feribot, spre ce insula se nimerea. Se lasau dusi de val, de rezultatul unei aruncari de zar. Sau, cel mult, alegeau maxim cu o zi inainte, unde se vor duce maine. Eu nu sunt adeptul acestui gen de vacanta, imi place sa planific totul cu mult timp inainte, inclusiv traseul, si totusi, suna atat de interesant si varianta asta!

Dar pentru asa ceva e nevoie de exact ce imi (ne) lipseste mie si multora: timp si bani. Dar e bine si asa cum e, decat deloc.

danamandache
[01.08.15 18:24:23]
»

@zuftim: Sunteti un visator! Sa va ajute Dumnezeu ca orice vis al dumneavoastră sa devină realitate!

elviramvio
[02.08.15 08:00:51]
»

@zuftim -

Felicitari!

Camelia19
[02.08.15 12:27:28]
»

@zuftim - Chiar daca s-a mai spus, trebuie sa repet si eu: esti o adevarata enciclopedie .

Multumesc tare mult pentru sfaturi, stiam eu ca tu ai raspuns si rezolvare la toate intrebarile despre ciclade. Legatura Ios-Amorgos imi lipsea tare mult si incurca toata treaba, probabil cand am facut simularile am omis ziua de duminica.

Asa e, Ios m-a atras mult si nu as fi vrut sa renunt la ea, la fel cum ma atrage si Amorgos si ideea de a vedea si o insulita mai mica si mai putin turistica, cu plaje mai putin populate si pe cat posibil neorganizate, un loc in care poti pierde cu adevarat notiunea timpului, iar Micile Ciclade ma gandesc ca sunt o buna optiune.

Eu imi compar biletele de acasa, nu vreau sa mai risc nimic, ca anul trecut, cand Doamne ajuta am avut noroc si s-a rezolvat. Probabil cu 2-3 saptamani inainte lucrurile sunt clare si nu mai modifica nici ei nimic, asa ca o sa stiu sigur daca circula sau nu Expres Skopelitis.

Insa mai e mult pana la anul, inca nici concediul din 2015 nu a venit, dar acusi... Si din iarna probabil incep sa cercetez mai bine optiunile pentru anul viitor, cand sigur sigur va fi Grecia, iar varianta de care ziceam mai sus (si care stiu ca e si pe gustul tau, fiind vorba de Ciclade) este doar una din 3 la care ma gandesc. Celelalte sunt Creta (vreo 5 nopti in vest si 5 in est, sau poate cumva impartit intre vest, est si sud), Creta iarasi stiu ca ti-a placut pentru ca ti-am citit cu mare atentie articolele si recunosc, m-au inspirat .

Cealalta optiune ar fi Sporadele (nu stiu daca le-ai vazut si cum ti se par), cam 4 nopti in Skiathos (nu mai mult pentru ca am emotii ca nu-mi va placea, pare prea turistica pentru gusturile mele dar sa fac un tur prin Sporade si sa nu ajung in Skiathos ar fi un fel de sacrilegiu turistic ).

Totusi am sperante ca macar prin partea de nord a insulei mai exista cateva plaje mai izolate si neatinse de sporturi de tip "banana" si alte chestii de genul asta .

Apoi vreo 5 nopti in Skopelos care am impresia ca e pe gustul meu si vreo 4 in Alonissos, care fiind si mai putin turistica e si mai pe gustul meu . Cam astea ar fi optiunile, acum in functie de buget si de timpul disponibil vom vedea care va fi varianta castigatoare.

Oricum, daca va fi Creta sau Cicladele, voi mai avea nevoie de cateva sfaturi de la tine .

zuftimAUTOR REVIEW
[02.08.15 20:45:20]
»

@danamandache

Multumesc mult. Va tin pumnii pentru vacanta. Sa fie minunata!

zuftimAUTOR REVIEW
[02.08.15 20:47:22]
»

@elviramvio:

Multumesc frumos!

zuftimAUTOR REVIEW
[02.08.15 21:59:57]
»

@Camelia19:

Cu placers. Multumesc pentru aprecieri.

Toate cele 3 variante ale tale suna bine.

Varianta 1 cele 3 insule din Ciclade am dezbatut-o, nu mai revin.

Varianta 2 Vestul Cretei (regiunea si orasul Chania) minunat, estul Cretei (regiunea Lasithi si orasul Agios Nikolaos) frumos, sudul traditional: superb, cui ii place acest tip de turism, mai putin afectat de kitsch. Dar atentie! Datorita faptului ca Creta este o insula muntoasa, cu inaltimi mari de munti, peste 2000 de metri, iar lanturile muntoase sunt perpendiculare pe directia vest-est si coboara pana la coasta de sud, este imposibil de explorat coasta sudica, lunga, de la un capat la altul. Astfel incat, se coboara din nord spre sud spre diversele spoturi sudice, din orasele de pe magistrala nordica Kastelli-Chania-Rethymno-Iraklio-Agios Nikolaos-Sitia.

De aceea, superba si mai salbatica coasta sudica a ramas neatinsa de turismul in masa, si si-a pastrat farmecul autentic. Accesul e mai dificil si ia ceva timp.

Majoritatea turistilor au preferat sa ramana pe coasta nordica. Occidentalii ocupa nord-vestul si nord-estul iar nord-centrul e impartit intre occidentali si noii exploratori ai Cretei de dupa'89, turistii est-europeni. Aici in nord-centru sunt si ofertele turistice cele mai tentante. Pachetele turistice pentru Chania, Rethymno, Agios Nikolaos, Elounda sunt mai scumpe decat cele pentru Hersonissos-Stalida-Malia.

Oricum, insula e mare si complexa de felul ei! Tinand cont si de importantele vestigii arheologice si alte obiective, estimez vizitarea cat de cat a Cretei, in cel putin 4-5 vacante a 10-14 zile, asa, in ritm sustinut! Cate o vacanta macar, pentru fiecare din cele 4 regiuni ale Cretei.

Varianta 3: Sporadele.

Da, nici nu ma gandesc la o vacanta care sa nu cuprinda cateva cazari in fiecare din cele trei: Skiathos, Skopelos si Alonissos. Mai e si Skyros, o insula si mai putin turistica decat Alonissos! Skiathos e cea mai turistica Sporada. Dar are un farmec deosebit si ea. E prima insula greceasca vazuta de mine. Cand am ajuns pe Skiathos, am ramas inmarmurit de admiratie, asa frumos aparea totul! Asta se petrecea cu peste 10 ani in urma.

Ar fi interesant sa revin candva acolo, sa pot compara lucrurile, avand in vedere ca intre timp am mai vazut si alte insule grecesti.

In concluzie: cele trei proiecte turistice pentru Grecia ale tale, nu suna bine, ci exceptional! Iti doresc si urez sa le materializezi pe toate, in ordinea care iti convine, sunt convins ca nu vei fi dezamagita!

Camelia19
[02.08.15 22:51:10]
»

@zuftim - Ohoo, si daca ai sti cate alte proiecte mai am pentru Grecia, cred ca sunt suficiente pentru vreo 10 ani, dar sa zicem ca astea 3 sunt prioritare.

Iti multumesc de sfaturi (le iau pe toate in considerare) si de urari, asemenea si tie! Poate, mai stii, vreuna din Cicladele tale de anul asta o sa se potriveasca cu proiectul meu (deja m-ai ajutat cu Ios , inca una ar fi minunat). Sau poate o sa ma faca sa-mi reconsider optiunile, cine stie, curiozitatea ma omoara . Orice ai ales, iti doresc o vacanta minunata!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zuftimAUTOR REVIEW
[02.08.15 23:55:04]
»

@Camelia19:

Stii, apropo de faptul ca ai proiecte pentru Grecia pentru urmatorii vreo 10 ani.

Candva, ii enumeram unui prieten bun si pretios al meu, un adevarat specialist al turismului in Grecia, vreo... 12 sau 15 proiecte de vacante in insulele grecesti, care contineau fiecare 3 sau 4 insule.

Mi-a zambit a rade, si replica lui a fost... enumerarea a inca vreo 10 pe putin, obiective din Grecia pe care le omisesem intentionat sau nu!

O, Ciclade! De ce existati, si nu ma lasati in pace ca sa vad ca lumea si restul Greciei!

O, Grecia! De ce existi, si nu ma lasi in pace ca sa vad ca lumea si restul lumii!!

Cat despre trio-ul Ios-Amorgos-Koufonisia, inteleg ca ma intrebi daca vreuna din ele apare in vacanta de anul acesta. Vad ca esti curioasa, si vrei sa dezlegi misterul insulelor vacantei mele viitoare. Hai sa incercam sa-l dezlegam atunci.

In Ios am fost anul trecut. Mi-a placut, vreau sa revin acolo, dar nu asa curand. Poate peste cativa ani, si intr-o alta perioada a anului, sa-i cunosc si "cealalta fata".

Ei bine, nu! Anul acesta vreau sa merg in trei insule. Dar nu merg in nici una din aceste insule! Pentru simplificare, elimin Amorgos si toate Micile Ciclade. Deci si Iraklia, Schinousa, Donoussa. Apropo, sunt de fapt doua Koufonisii: una locuita: Ano, Pano sau Epano (of, grecii astia cu multele lor variante si nuante de denumiri) Koufonisia, si una nelocuita, Kato Koufonisia. Mai e si Keros in micile ciclade nelocuita, cu un santier arheologic pe ea. Astept, pana il deschid baietii vizitei publicului .

Va fi candva ca un nou Delos, poate.

Deci, pentru usurinta gasirii insulelor mele de anul acesta, scoatem deocamdata de pe lista toate aceste insule. Si mai scoatem insulele pe care am fost cazat.

Asa ca raman urmatoarele: Andros, Tinos, Syros, Kea, Kithnos, Serifos, Sifnos, Milos, Kimolos, Folegandros, Sikinos, Antiparos, Thirasia, Anafi.

Alte elemente ajutatoare:

-cel putin 2 din cele 3 au plaje bune si frumoase

-toate au arhitectura cicladica traditionala

-cel putin 2 din cele 3 se termina in " os"

Te-ai elucidat, asa-i?

Stiu ca te gandeai ca probabil Amorgos e acea insula, preferata localnicilor, in jurul careia mi-am construit vacanta. Desi Amorgos imi suna extraordinar, ei bine nu! De data asta nu e Amorgos! E alta! Si am mai alipit o "" sora''" a acestei insule. Plus o a treia, pe care doream sa o vizitez alta data, de sine statatoare. Dar cineva a insistat ca acum s-o introduc! Si l-am ascultat. Am eliminat o alta insula si am bagat-o pe respectiva. Sunt putinii oamenii carora le urmez sfaturile... Sunt un "catar batran" si incapatanat, asa precum catarii din Ciclade. Ei cara turisti si bagaje. Eu car vise, sperante si iluzii.

A, da. Bagaje car si eu.

Camelia19
[03.08.15 17:07:03]
»

@zuftim - Aaa, atunci e clar . O sa astept cuminte toamna, cand o sa inceapa sa apara articolele cu pricina. Recunosc, mi-ar fi placut sa fie Amorgos preferata localnicilor, dar daca nu e, nu-i bai. Nu pleaca Cicladele nicaieri, e vreme pentru toate, numa sanatate sa fie .

Oricum, acum mai pot scoate din lista inca una, pe Syros, pentru ca ea nu are o arhitectura tipic cicladica, din cate am studiat-o eu. Si am studiat-o ceva, avand in vedere ca ea, ca reprezentant al intregului grup al Cicladelor, candideaza la titlul de capitala cultural europeana pentru anul 2021, ca si Timisoara Este pentru prima oara in istoria concursului, cand un grup de insule candideaza pentru titlu. Dar ma gandesc ca deja stiai lucrul asta si ca si mine, le tii pumnii stransi Cicladelor .

Un singur lucru mai spun, am eu o presimtire ca anul asta o sa dai iama prin Cicladele de Vest . Sa fie Milos, Folegandros, Kimolos, Sifnos sau poate Serifos... nu trebuie sa zici nimic, e doar instinct feminin

Nu te mai trag de limba, vom vedea mai incolo daca am avut dreptate sau nu.

@web, sper ca nu suntem chiar off topic, nu? Ca doar tot de Ciclade vorbim

zuftimAUTOR REVIEW
[04.08.15 11:02:02]
»

@Camelia19

Eu nu as scoate insula Syros de pe lista prioritatilor de vizitat... pana in anul 2021

Nu te mai trag de limba, vom vedea mai incolo daca am avut dreptate sau nu.

Instinct+intuitie+inteligenta=gata, am descris femeia, la modul general

Marile secrete si enigme ale barbatilor, o joaca de copii la dezlegare, pentru femei

Dar tot ramane de ghicit ceva: 3 din 5

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zuftimAUTOR REVIEW
[04.08.15 17:07:17]
»

@Camelia19

Avand in vedere ca am fost tras de limba:

Nu te mai trag de limba, vom vedea mai incolo daca am avut dreptate sau nu.

Iar de aici deconspirarea aproape totala la care am fost supus, precum si tinand cont de urmatorul fragment de ecou:

Recunosc, mi-ar fi placut sa fie Amorgos preferata localnicilor, dar daca nu e, nu-i bai.

Am hotarat urmatoarele:

Gata, am anulat toate insulele, toate rezervarile, am facut altele, mi-am reconsiderat vacanta. Si asa am masluit pe ici pe colo rezultatele sondajului de opinie, sa iasa cine trebuie.

Asa ca merg in Amorgos, plus alte 1-2 insule!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Camelia19
[04.08.15 17:51:21]
»

@zuftim - asta a fost foarte tare! Stiam eu ca ai masluit sondajul, nu se putea sa nu fie Amorgos

andra_c
[22.01.16 22:37:44]
»

@zuftim - Buna seara, mi-au placut foarte mult review-urile tale. Anul acesta si noi am vrea sa ajungem in Ciclade, dar cred ca am un plan cam indraznet in sensul ca suntem 6 familii cu copii, printre care si un bebe. Eu mi-as dori foarte mult in Milos... nu stiu de ce m-am indragostit de ea din poze, plus ca tot niste grecii mi-au laudat-o. Ai putea sa-mi dai o idee de circuit care sa includa Milos? Pe Blue ferries am vazut ca nu este si oprire in Milos... Multumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
zuftimAUTOR REVIEW
[25.01.16 11:36:11]
»

@andra_c:

Milos...

Ar fi multe de zis despre Milos.

Fiind un ecou, deci pe scurt: consider ca este una dintre cele mai frumoase insule din Ciclade.

Cateva atuuri:

-plajele multe, bune si frumoase;

-coastele insulei: o incantare (se pot admira cu vase de agrement ce fac turul coastei, de jur-imprejur);

-datorita peisajului de coasta (ciudat, interesant, pe alocuri incredibil de frumos - Milos e o insula vulcanica) aproape ca ajung sa fie puse in umbra cele cateva "spoturi" pitoresti, pline de atmosfera specifica cicladica: porturile Adamas si Pollonia, capitala Plaka, Tripiti, Triovasalos etc. Plus Catacombele crestine, apoi asa numitele "syrmata", si altele.

Milos face parte din insulele Ciclade de Vest.

Nu este zona de "actiune" a companiei de feriboturi Blue Star.

In schimb, aceste insule sunt deservite bine si eficient de Zante Ferries (feriboturi clasice: Adamantios Korais si Andreas Kalvos) si de catamaranul Speedrunner4, ca sa dau exemplele pe care eu le agreez. Totodata, acestea fac si legatura cu Pireul.

Feribotul Ad. Korais leaga Milos spre est si de Ios si Santorini. Iar de aici, accesul la orice alta

Ciclada este simplu si usor.

Fiind vorba despre 6 familii cu copii mici, si probabil prima incursiune in Ciclade (deci e nevoie de plaje cu nisip, plus gusturi diferite ale componentilor "echipei"), circuitul poate sa cuprinda 2,3 sau oricate din insulele:

Sifnos-Milos-Ios-Santorini-Naxos-Paros-Mykonos.

Multumesc pentru aprecieri, succes si vacante frumoase!

andra_c
[25.01.16 12:49:07]
»

@zuftim: multumesc frumos pentru raspuns!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
andra_c, Camelia19, danamandache, fra, zuftim
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Ciclade:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.13081288337708 sec
    ecranul dvs: 1 x 1