ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.11.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: UM01065
ÎNSCRIS: 18.11.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 26 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cairo in patru zile

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Pe 8 septembrie 2011 am plecat in ceea ce-mi place mie sa spun aventura vietii mele. Am stat 26 de zile in Egipt, in conditiile in care toti cunoscutii ne-au spus ca suntem nebuni sa mergem in Egipt dupa Revolutia din Ianuarie. Total eronat. A fost ex-cep-tio-nal. Mult mai liber, mult mai ieftin, very safe.

Am luat bilete la Tarom, cursa de linie, piloti excelenti, dar un picut cam scump: 320 euro / persoana, dus-intors. La 1.30 a. m. am coborat din avion la Cairo si m-a izabit zapuseala-n fata. Erau 32 de grade la ora aceea. Luat bagaje, cumparat viza (15 USD) la fata locului si spre hotel.

Cand am rezervat pe net hotelul, am primit transfer gratuit de la aeroport si un tur la piramide gratis pentru 5 noti de caazare. Am stat la Pyramisa Isis, care bate mai mult inspre hostel decat hotel, dar am optat pentru camera dubla cu baie proprie. Pret: 32 USD / noapte pe camera. Conditiile nu sunt cine stie ce, insa atitudinea celor de-acolo face toti banii. Nu exista nu avem, nu se poate, nu stim. AI bani? Totul se rezolva instant.

Cum nu m-am simtit obosit, am stat la palavre inca vreo doua ore cu Mohamed, un tip de o jovialitate deosebita, timp in care am aranjat si optionalele. Din rezervare imi dadusera un tur gratuit cu masina cu AC la Giza, dar eu am vrut sa vad si piramida in trepte de la Saqqara si piramida de la Dahshur in aceeasi zi. Pentru asta am mai platit 80 de lire (40 de lei).

Dupa un somn de cateva ore, am purces la prima zi de vizita in Cairo. Hostelul a fost amplasat excelent, asa ca pana la Muzeul de Egiptologie erau 5 minute de mers pe jos. La muzeu, smecherasii de Cairo ne-au spus ca e inchis, ca ne duc ei la un mall, bla-bla. Nu-i credeti. Muzeul era deschis. Ca regula generala, in Egipt, cand cineva vine spre tine sa-ti vorbeasca, clar are un interes. Am intrat evident la muzeu. 50 de lire biletul si inca 100 pentru sala mumiilor. Dar merita fiecare banut. Mi-e greu sa va povestesc in cuvinte, si-apoi sunt altii cu mai mult talent la povestit care au descris foarte frumos muzeul. Marea diferenta intre mine si cei ce-au fost inaintea mea... foarte, foarte liber. In sala mumiilor chiar ne luase frigul, erau 15 grade.

Dupa 4 ore de vizitat pe indelete, am fost prin piata Tahrir, dar se pregatea un mitting de proportii asa ca n-am facut multi purici pe-acolo si am taiat-o spre insula Zamalek si ne-am urcat in Cairo Tower. Excelent acolo sus. Biletul costa 70 de lire, iar in restaurantul 360 grade (rotitor), am servit o masa foarte buna, la pret de restaurant din Romania. Apoi ne-am tiganit cu niste taximetristi sa ne duca la hotel, dar cereau cam mult, asa c-am luat-o la pas vreo 3 km (vroiau 30 lire) si am traversat Nilul pe podul 6 Octombrie.

Cam asta a fost prima zi.

A doua zi am vazut PIRAMIDELE. N-o sa insist, deja s-a scris mult despre ele. Eu o sa va spun ca, desi n-am avut emotii in viata mea, la examene, la alte ocazii, acolo mi-au tremurat genunchii si a trebuit sa ma asez. Nu esti asaltat de vanzatorii de chinezarii asa cum am citit. Fiind putini turisti, politia poate sa-si faca treaba. Mi-am facut damblaua si am intrat in piramida lui Keops. In locul unde mai este doar sarcofagul se pot face poze (contra 5 lire date paznicului). Preturile sunt cele pe care le-ati citi si in alte review-uri.

La Saqqara a fost deasemenea liber, iar la Dahshur au fost... 2 turisti, eu si sotia mea :). Am intrat si aici in piramida. Primitori egiptenii... pe acelasi bilet ai doua servicii, vizita in piramida si sauna :). La Saqqara a costat 30 de lire biletul, iar la Dahshur 15 lire. Tipul care ne-a plimbat cu masina toata ziua, Mohamed, excelent. Si sofer si ghid. Si haios. (in general am vazut ca egiptenii au un simt al umorului foarte dezvoltat).

Una peste alta, vreau sa va spun ca o zi ca asta e foarte obositoare. Multe de vazut pe o caldura de 40 de grade. Trebuie multa apa si eventual tricou de schimb. DAR MERITA.

A treia zi (la Cairo, in fapt era a patra pentru ca a treia am fost la Alexandria) am impartit-o in doua. Dimineata istorie, dupa amiaza placere (pentru sotia mea) sau chin (pentru mine). Ne-am dus in cartierul copt cu metroul. Metroul foarte bun, atat ca mijloc de transport cat si ca pret (doar o lira, adica 50 de bani!!!). Din nou n-o sa sciu despre obiective deoarece au facut-o foarte bine altii inaintea mea. O sa va spun doar ca, dupa ce-am vazut bisericile, am profitat ca eram la cateva sute de metri de Nilometru si ne-am dus sa-l vedem. Nu prea e inclus in circuite, dar va garntez ca merita sa-l vedeti. Costa 10 lire biletul si nu era nimeni. Era un paznic care se tot invartea pe langa noi si dupa ce i-am "marcat" 5 lire nu-i mai tacea gura. Vorbea corect engleza si ne-a spus cate-n luna si-n stele.

Apoi ne-am dus din nou in Piata Tahrir si am incercat Mc Donald's-ul din Cairo. Am mancat Mc Arabia. E bun si suficient cat sa te saturi.

Am luat un taxi si ne-am oprit la moscheea Al Azhr. A fost prima data in viata cand am patruns intr-o moschee si m-a impresionat. Dupa o ora am patruns in bazar si de-aici... ziua s-a transformat in cosmar pentru mine. Sute de magazine, majoritatea cu aceeasi marfa, zeci de "where are you my friend? ", poate, poate intri in pravalia lui... dupa trei ore eram zapacit complet. Si dezorientat. Cum, necum am iesit de-acolo si am ajuns la hotel.

Ultima zi la Cairo am petrecut-o la Moscheea albastra, la moscheea Sultan Mohamed si pe strazi. Pur si simplu ne-am plimbat, am intrat prin magazine pentru ultimele suveniruri si am asteptat sa se faca seara pentru a merge la gara si a lua "sleeper train", trenul de noapte pana la Aswan.

N-as vrea sa termin fara a va spune ca cele 5 zile cat am stat la Cairo, am cumparat mancare de la magazinele mici din jurul hotelului. N-am avut nici un fel de probleme digestive si chiar mi-a placut ce-am mancat: kusari, salate, kofta.

Berea Stella este excelenta si foarte ieftina. Oamenii sunt prietenosi. Ne-au recunoscut dupa tricouri ca suntem romani (aveam tricouri cu Dracula) si pe mine chiar m-au invitat intr-o seara sa stau cu ei sa vad un meci din Liga Campionilor Africii. In bazar am intalnit si persoane foarte insistente, dar dupa 10-15 "no english, no english " ne lasau in pace pentru ca nu ne puteam intelege.

Cred ca am scris suficient despre Cairo. Eu unul m-as mai duce odata acolo oricand.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Pușcașu Marin in 18.11.12 18:15:11
Validat / Publicat: 18.11.12 19:21:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în EGIPT. A mai fost în/la: Alexandria, Aswan, Luxor, hurghada, Sharm-el-Seikh
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4007 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Pușcașu Marin); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 In marea piramida a lui Keops.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

iulianic
[18.11.12 20:03:10]
»

@ghisor: Vad ca s-au mai schimbat niste lucruri de cand am fost eu. Ai facut poze in piramida lui Keops? In 2008 nu numai ca nu aveai voie sa pozezi in interiorul piramidei, dar aparatele foto sau video erau retinute la intrare in cutii speciale mari (noi eram in grup) si inapoiate la iesire. Acelasi lucru se intampla si la Muzeul de Egiptologie unde noi, comparativ cu voi, am prins o perioada aglomerata.

In Egipt n-am vizitat nici o moschee pentru ca eram in pelerinaj prin Patriarhia Romana. Am vazut moschei cu alte ocazii.

Admin
[18.11.12 20:06:56]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[18.11.12 21:05:37]
»

@iulianic: He he! Si acum iti opreau aparatele foto la intrarea in piramida. Numai ca l-au oprit pe-al meu. Sotia mea l-a avut in gentuta. Inauntru era un fel de paznic, om de ordine, zi-i cum vrei. Dar dupa ce-si lua 5 lire... faceai si poze.

La Muzeu, intr-adevar am lasat aparatele si le-am recuperat la iesire. Am facut poze doar de-afara.

dianabzs
[20.11.12 11:49:08]
»

felicitari pentru curajul de care ati dat dovada!

pentru concediul din septembrie 2011 am incercat, voalat, sa-i spun sotului ce fain trebuie sa fie in tunisia sau egipt, ca sunt turisti putini si totul este mai ieftin, ca ce rasfatati sunt turistii care merg acolo in perioada asta, blablabla, la care mi-a raspuns sec "Africa de Nord fierbe si tu vrei un concediu acolo?!! " poate ca avea si el dreptatea lui...

am totusi o nelamurire - ca turist in Egipt poti merge asa de capul tau pe unde ai chef, auzisem ca trebuie sa fii insotit de ai lor si nu asa, oricum, ci inarmati. pe unde este adevarul?

multumesc!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianic
[20.11.12 12:49:23]
»

@dianabzs:

…am totusi o nelamurire - ca turist in Egipt poti merge asa de capul tau pe unde ai chef, auzisem ca trebuie sa fii insotit de ai lor si nu asa, oricum, ci inarmati.

Numai in deplasarile lungi, prin desert, am fost insotiti de politie. In statiuni si in orase am circulat fara nici o problema. Trebuie sa intelegi ca turistul este protejat si nu escortat ca un hot. Politia egipteana nu pregeta sa traga in cel care ar face rau unui turist. Noi am fost in acelasi an (2008) in care un grup de turisti din Germania (intre care si o romanaca) au fost rapiti in safari, in sudul tarii, de niste senegalezi. Atunci protectia turistica a fost si mai minutioasa.

Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[20.11.12 19:36:39]
»

@dianabzs: In primul rand iti multumesc pentru aprecieri.

Acum s-o luam pe rand. Eu am avut sansa sa traiesc live, cu mintea unui om la 22 de ani, perioada din decembrie 89. Daca ai avut ocazia asta, imagineaza-ti ca anul trecut era exact aceeasi situatie, oamenii erau entuziasti, prietenosi, mi s-a parut mult mai sigur decat in Europa.

Vis-a-vis de a calatori... esti liber sa mergi unde vrei. Singurul drum care se mai face (teoretic) in convoi, cu paza, este Aswan-Abu Simbel, pentru ca e aproape de granita cu Sudan si exista pericol. Mai exista o oarecare restrictie: Luxor - Hurghada cu auto trebuie anuntat la politie cati calatori sunt, iar undeva, la mijlocul drumului se face un mic control... adica numara politistul oamenii din masina.

@iulianic: ai punctat excelent ! Turistul este protejat. 18% din PIB le vine din turism asa ca fac orice pentru a te simti in siguranta la ei. Ne spunea tipul de la hotelul din Cairo, ca la un eventual conflict cu un localnic, politia da verdictul inainte sa afle ce s-a intamplat : turistul are intotdeauna dreptate !

webmaster13
[20.11.12 20:25:08]
»

" Putini sunt cei care stiu, cat de mult ar trebui sa stie, ca sa stie cat de putin stiu. "

Shakespeare

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

dianabzs
[21.11.12 10:21:02]
»

@ghisor multumsc pentru raspuns!

@iulianic nicio clipa nu m-am gandit ca turistul ar fi escortat ca un hot, ar fi culmea!

stiam de atacul asupra turistilor din 1997 de la Luxor cand au fost ucise 62 de persoane si ca, de atunci, s-a recurs la aceste masuri de protectie, dar nu stiam pana unde merg, care este limita lor.

iulianic
[21.11.12 11:10:29]
»

@dianabzs: Iarta-ma, poate ca am folosit o expresie cam dura!

Eu am fost in Egipt singura (adica fara cineva din familie), cu un grup. Vorbind zilnic la telefon si povestind acasa "peripetiile" fiecarei zile, sotul meu imi spunea mereu: "Tu nu trebuie sa te temi! Dimpotriva, pentru ca voi sunteti protejati". Trebuie sa-ti spun ca atitudinea echipajului nu era de loc deranjanta. Ma refer la acele deplasari in care autocarul nostru a fost singurul escortat (adica nu mergeam in convoi). Mergeam la manastiri situate adanc in desert. Imi amintesc de un moment in care am oprit probabil dintr-o nesiguranta a drumului de urmat. Era o intersectie, iar in Egipt nu stau prea bine cu semnalizarile. Langa sosea era o balta in care baietani de 12-14 ani se scaldau. Cand ne-au vazut opriti, se zgaiau la noi, radeau vorbind in limba lor si facand ghiumbuslucuri in apa si mai abitir. Soldatii din echipajul de escorta, inarmati, au coborat din masina si s-au postat intre autocar si balta cu copii. Ce ne-ar fi putut face niste copii? Dar, asta era ordinul!

Mai vreau sa-ti spun ca in timp ce noi vizitam obiectivul pentru care facuseram atata drum prin pustiu, ei trageau masina la umbra unui zid si ne asteptau in tacere. Cand au fost intrebati daca ne este permis sa-i fotografiem, au incuviintat si ne-au pozat zambind. Cam asta a fost in 2008.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dragoș_MD
[21.11.12 11:27:52]
»

@iulianic: deși poate e puțin off-topic, dar la întrebarea ta de mai sus

Ce ne-ar fi putut face niste copii?

nu cred că ai vrea să afli răspunsul...

Din păcate, în Africa în special, dar nu numai, copiii și adolescenții au fost și sunt încă folosiți pentru acțiuni armate, adesea extrem de sângeroase.

Așa că e mai bine să fii precaut (better safe than sorry, cum zice francezu')...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic
[21.11.12 12:29:56]
»

@Dragos: Da, n-as fi vrut sa aflu raspunsul, dar, citind cate ceva din ceea ce mi-ai sugerat, mi-am dat seama ca de-a lungul intregii istorii a omenirii, fatis sau pe ascuns, cu buna stiinta sau prin ademenire, copiii au fost implicati in actiuni deosebit de sangeroase. Copii fara copilarie, ucisi, condamnati la moarte...

E bine cand "Paza buna trece primejdia rea" cum zice un proverb. Atunci, in Egipt, paza se facea mai atent din cauza ca in urma cu cateva luni fusese rapit un grup in safari, in sudul tarii si nu se stia cine erau vinovatii. Pana la urma i-au scos vinovati pe sudanezi, dar... cine mai stie?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dianabzs, iulianic, Pușcașu Marin
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Cairo:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050626039505005 sec
    ecranul dvs: 1 x 1