ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.01.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Mediaş [SB]
ÎNSCRIS: 07.03.16
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
DEC-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Fortaleza de La Mota - granița dintre creștini și musulmani

TIPĂREȘTE URM de aici

Potrivit planificării de acasă, pe traseul de la Granada spre Cordoba urma să luăm o pauză și să ne dezmorțim picioarele vizitând Castelul Iznajar.

Dar socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din Andaluzia pentru că Daniel, ghidul ad-hoc din Granada, ne-a recomandat să înlocuim acest obiectiv turistic cu Castillio de Alcala la Real, mai cunoscut pe plan local sub denumirea de Fortaleza de la Mota. Denumirea de” alcala” derivă din arabul” qalata” ce se traduce prin cetate iar cea populară, Fortaleza de la Mota, își are originea în amplasarea cetății pe Cerro de la Mota.

Astfel că schimbăm puțin direcția inițială de deplasare și cotim dreapta după ce ieșim din Granada, pe unul dintre cele câteva drumuri ce leagă cunoscutele foste citadele arabe.

Șoseaua urcă și coboară lin, apoi se întinde aidoma unui șarpe printre dealurile când mai domoale, când mai ascuțite lăsând deschise vederii livezi nemărginite de măslini, cum nu am crezut că există.

Orice petec de pământ era lucrat și cultivat cu măslini. Pe o distanță de aproximativ 180 km am mers mai mult de 100 km încontinuu doar prin asemenea priveliști. Care mi-au rămas mult timp întipărite pe retină.

După o oră de mers ajungem în sudul extrem al Provinciei Jaen, iar Fortaleza de la Mota răsare pe coama unui deal înalt ce domină peisajul. Ne aflăm în provincia cu cea mai mare concentrație de castele din Europa și a doua pe plan mondial. Aproape în fiecare sat sau oraș al acesteia dai peste câte o incintă de apărare, pe această linie aflându-se odinioară granița dintre regatul spaniol și califatul arab, între creștini și musulmani.

Din șoseaua națională ai două posibilități să ajungi la porțile ei; cotești dreapta și intri în sat apoi continui drumul mai lin prin centru spre culmea înaltă sau treci de sat și faci dreapta la indicatorul ce te îndrumă spre castel, urmând însă un drum mai îngust și mai abrupt decât primul.

Cetatea care se află pe Ruta del Califato poate fi vizitată iarna între orele 10.00 – 18.00 iar vara între 10.30 – 19.30, prețul de intrare fiind 6 euro (în acest cost ai asigurată și intrarea la muzeul orașului). Marțea după ora 15 intrarea este gratuită.

Ruta mai sus menționată reprezintă unul dintre cele mai circulate trasee din Evul Mediu și leagă fosta capitală a califatului, Cordoba, de capitala nasridă, Granada.

De asemenea, fortăreața a fost inclusă și în The Castles and Battleground Route Jaen, o ofertă turistică ce străbate Provincia Jaen de la nord la sud și care cuprinde castele magnifice, sate sau puncte de interes foarte apreciate de turiști.

Ajuns în parcare, cobori din mașină și ai o primă priveliște minunată: localitatea cu tradiționalele case albe se întinde la poalele dealului, în vale, iar de jur împrejur până la îndepărtații Munții Sierra Nevada sau spre Cordoba, oriunde ai privi, vezi doar livezi de măslini și un superb cer albastru.

În plus, o veveriță își face apariția dintr-un copac și pare a dori să ne ghideze.

Treci pe la doamna casieră căreia îi achiți taxa de intrare și care îți dă la schimbi un tichet și explicații succinte pe o hartă ce o iei cu tine, nu înainte de a nota meticulos într-un registru țara de proveniență a vizitatorului. Nu știu care este semnificația mențiunii, însă am remarcat-o la aproape toate obiectivele turistice cu o mai mică afluență de turiști (cu un flux ce permitea înscrierea fără a deranja vizitatorii aflați la rând prin creeare de cozi neplăcute).

Așezământul se crede că a fost ridicat de romani și fost stăpânit de arabi în jur de 600 de ani, aceștia numindu-l Q’alt de Benzaide, înainte de a intra în uzul spaniolilor, și reprezintă un exemplu tipic de așezare almohadă, cu o incintă interioară structurată în trei sectoare: cartierul militar sau Alcazaba, cartierul nobil sau Medina și cartierul popular sau Bahondillo.

Rolul său în perioada arabă a fost acela de incintă de apărare și se crede că a avut 7 porți de intrare, turul vizitatorilor începând cu Puerta de la Imagen, care își datorează numele unei statui a lui Sfintei Marii care a fost plasată în interior. În imediata apropiere se află turnul omonim, având la nivelul superior o cameră ce a servit provizoriu ca sediu al Cancelariei Granadei pe timpul epidemiei de ciumă.

Urci pe drumul pietruit încadrat de zidurile groase de piatră și ajungi în El Arrabal Viejo, cel mai vechi cartier al așezării. În centrul acestuia vezi Iglesia de Santo Domingo, prima biserică creștină a orașului, construită pe ruinele unei moschei.

Continui cu ochii plimbându-se pe vechile construcții și dai în Plaza Baja, locația în care găseai odinioară tarabele portabile ale negustorilor sadea sau ale vânzătorilor ambulanți, în vreme ce atelierele cizmarilor, farmaciile și micile hanuri ocupau parterul clădirilor ce înconjurau piața. Cu o exactitate de invidiat, izvoarele istorice ne transmit că ziua de piață era miercurea.

Referitor la farmacii, informațiile transmise pe diverse căi confirmă faptul că medicina medievală a asimilat un mix între cea greacă și cea arabă, iar diverse alimente (ceapă, usturoi, portocale, miere, vin) se utilizau ca medicamente. Pentru scăderea febrei se folosea zăpada ce era ținută în camera de gheață, o încăpere inovatoare în acele vremuri.

Documentele descoperite aici fac dovada unui comerț activ, lesne de înțeles datorită poziționării pe una dintre principalele rute de comerț pomenite mai sus. S-au păstrat până și tarifele percepute pentru trecerea mărfurilor sau animalelor spre alte zone de desfacere: 4 maravedies pentru turmele de peste 20 vaci tinere, 1 maravedi pentru 25 unități de lenjerie sau 8 maravedies pentru fiecare negustor maur ce vine cu marfă.

De asemenea, găsești unitățile de măsură pentru greutate, capacitate sau lungime și afli că un picior avea 28 cm sau că 1 deget era egalul a 1,7 cm. Standard, nu personal!

În plimbarea noastră am dat și peste taverne. Însă goale...

Vinul reprezenta unul dintre cele mai bine vândute produse aici în zona de graniță creștino-musulmană. Tavernele, majoritatea aflate în proprietatea administrației locale, se clasificau în unele care serveau la urcior pentru a fi servit acasă și altele primitoare pentru muncitorii obosiți după o zi de muncă ce puteau savura licoarea chiar acolo, pe mese. Pe lângă care, ne spun documentele, se aciueau și prostituatele. Că doar nu și-or fi făcut munca pe lângă farmacii sau cizmării...

Nu lipsesc nici cramele, locațiile de producție și păstrare a vinului.

E o plăcere să te plimbi sub razele călduțe ale soarelui pe străduțele înguste, pavate cu piatra originală și să încerci a-ți imagina că faci parte din derularea unei zile de miercuri de acum câteva secole.

La un moment dat, o privire aruncată într-o doară peste umăr, te face să te întorci de-a binelea și să admiri Iglesia Mayor Abacial înconjurată de pini ce se profilează pe cerul azuriu, având în spate Munții Sierra Nevada cu crestele acoperite de zăpadă. În această biserică la ora 13.30 aveam să urmărim un film despre istoria castelului, în spaniolă dar cu subtitrare în engleză.

Ruta de vizitare marcată de administratori te duce și în Alcazaba, structura defensivă a fortăreței, aflată în cel mai înalt punct al dealului. Forma și construcția ei denotă importanța Alcalei la Real, considerată a fi de necucerit. Iar când vezi pietroaiele rotunde folosite la apărarea ei, nu cred că ți-ai fi dorit a te afla acolo unde cad...

Dar cum ai posibilitatea să urci în Torro del Homenaje, de ce nu aș chiar face-o și să privesc în zare de la maxim de înălțime? Și m-am dus pânâ sus.

La fel cum am urcat și în Torre de la Carcel Real, denumire care vă sugerează, desigur, destinația sa. Și care, culmea, se păstrează cel mai bine dintre toate edificiile arhitecturii maure.

Cucerirea Alcalei de către creștini a avut loc în timpul regelui Alfonso XI, după care, mai bine de o sută de ani, s-a aflat sub controlul Granadei sau Castiliei până când regii creștini au decis să rămână a celei din urmă datorită impostanței sale poziții geostrategice.

După secolul XVII cetatea a fost abandonată, trupele lui Napoleon și-au făcut de cap și au dat foc bisericii în anul 1812. Odată cu declararea ei ca monument de interes național, a fost restaurată și deschisă publicului, prilej pentru cei care trec prin zonă să își răpească vreo oră și jumătate pentru o vizită relaxantă.

Iar de aici, mai departe spre Cordoba, printre măslini. Cu o oprire pentru masă la o fermă specializată în producerea uleiului de măsline. De unde am luat și un borcan cu acest produs pus la murat. Foarte delicios!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Marius 72 in 13.01.22 22:48:11
Validat / Publicat: 14.01.22 07:34:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.

VIZUALIZĂRI: 1088 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marius 72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Pe drumul de piatră
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Aurici
[23.01.22 10:50:02]
»

Încă de când am plecat din Andaluzia știam că o să mă întorc. Mai aveam pe listă chestii dar uite, ce de notez și din călătoria ta.

De curând, s-a întors și un coleg din Andaluzia și aproape orice îmi spunea că a văzut, eu nu văzusem. Clar, vorbeam despre aceeași zonă dar ne înțelegeam separat. Este adevărat că el taie orașele de pe lista călătoriilor sale și îî place doar cu mașina, doar în locuri uitate de lume. Dar mi-am dat seama cât mai am de umblat pe acolo, așa cum remarc și din ce ne povestești tu.

Foarte frumoasă plimbarea prin fortăreață dar și priveliștea din turn!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
[23.01.22 17:22:18]
»

@Aurici: Chiar înainte cu 5 minute să citesc ecoul tău îl "certam" pe Daniel care mi-a trimis astăzi un scurt filmuleț de unde se află acum în Sierra Nevada. Și despre care nu îmi spusese.

Stai liniștită că eu am tăiat de pe propria listă!! Și mi s-a rupt sufletul. Și nu mă gândesc că as mai ajunge pe acolo, nu trăiesc cu iluzia asta.

Nici pentru Camineto del Rey și nici pentru Alcazarul din Sevilla, perlele sejurului așa cum fuseseră gândite la planificare.

Dacă voi mai ajunge, va fi un bonus...

Mai sunt o grămadă de alte locuri de vizitat, dacă voi apuca să văd câteva dintre acestea o sa fiu bucuros. Pentru că înseamnă că am sănătate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Marius 72
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Andaluzia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054857969284058 sec
    ecranul dvs: 1 x 1