BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Panorama Restaurant – Mâncare sârbească pe malul Dunării

Când am plecat să ne plimbăm pe malul sârbesc al Dunării am hotârăt că vom mânca undeva în zonă, așa că după ce am vizitat Cetatea Golubac ne-am întors către Severin cu intenția să ne oprim la un restaurant pe malul Dunării și să mâncăm preparate sârbești.
Gazdele noastre cunosc zona destul de bine... nu voiam să ne abatem din drum să mai pierdem prea mult timp, ora prânzului era trecută de mult și foamea își cerea drepturile...
Câteva informații primite de la ei, le scriu aici pentru cei interesați, în legătură cu restaurantele din zona asta a Dunării... meniul este același la majoritatea... grătare și pește... se vorbește românește inlusiv meniul este în limba română și se poate plăti în orice monedă sau cu cardul, dar vei fi informat, numai calitatea și cantitatea diferă... asta vom vedea și ne vom convinge după aceea... În plus pot spune că majoritatea restaurantelor deschise în zona asta a Dunării sunt bine semnalizate.
Dacă pentru plimbarea asta prin Serbia nu am avut așteptări prea mari și am fost plăcut surprinsă... despre mâncarea sărbească mai știam câte ceva și eram curioasă să vedem cum este la ea acasă...
Așa că prima oprire a fost la Restaurant Varnica... da, m-am exprimat bine a fost doar o oprire scurtă, pentru că chiar dacă am găsit o masă liberă, nici bine nu ne-am așezat, am primit meniul și am apucat să-l studiez puțin, s-a oprit curentul... mai dura ceva timp până se rezolva și nu am avut răbdare să mai stăm... Oricum restaurantul este chiar pe malul Dunării... micuț, câteva mese pe terasă... decoruri marine, este cochet și intim... tare drăguț, dar n-a fost să fie de data asta...
Ne-am continuat drumul și ne-am oprit pe sensul nostru de mers la Restaurant Panorama și primul lucru pe care l-am remarcat a fost că au electricitate... ne gândeam să nu fie o problemă în zonă!!!
Restaurant Panorama – este localizat în Tekija (se citește Techia) și funcționează din 1978... este o clădire foarte impozantă, pe două nivele și cu terasă foarte generoasă... de unde ai o vedere panoramică asupra zonei foarte plăcută.
Vi-a-vis de restaurant au și ponton pentru bărci și chiar organizează și plimbări cu barca pe Dunăre!
Lateral de restaurant este o pantă betonată unde se poate parca... locuri sunt suficiente.
Am lăsat și noi mașina aici în parcare și am urcat direct pe terasă... mesele erau pregătite în așteptarea clienților... am fost invitați să ocupăm ce masă dorim... am stat la o masă din colțul terasei de unde aveam o priveliște superbă...
Tânărul ospătar ne-a întâmpinat cu zâmbetul pe buze și cum l-am salutat românește ne-a adus meniurile în limba română... doar că a ținut să facă precizarea că putem comanda din meniu tot ce dorim doar că plata trebuie să o facem doar numerar... în orice ce monedă, RSD, RON, €, $... ok... și după ce am lămurit toate aceste detalii ne-am pus pe comandat de băut și de mâncat...
Oricum a fost foarte amabil și atent cu noi... ni se adresa românește dar foarte haios se auzea... se făcea înțeles... și ca să înțelegeți cam așa zicea... Gata ciorba?!... gata ciorba... !!!... ne-am înțeles destul de bine...
Am cerut de băut câte o tărie de gutui, o bere și pentru șofer un suc...
De mâncat pentru început am vrut ciorbă de pește... și o salată de roșii și ca fel principal am mâncat... 1 pleșcavița, 1 fel de cordon-bleau și 2 feluri de mititei în sos de brânză... toate acestea au fost însoțite de cartofi prăjiți și puțină salată de ceapă albă... și în plus o salată de varză albă...
O să vedeți în poze felurile de mâncare... de scris, mai greu în sârbește...
La ciorbă am vrut și ardei iute, pe care i-am primit odată cu un coș cu pâine...
Am primit un castron mare cu ciorbă din care fiecare și-a pus cât a dorit... diferită ca aspect și gust față de borșul de pește tradițional românesc... dar foarte gustoasă și combinat cu ardeiul iute... și acesta foarte diferit, ardeiul nu foarte iute copt și curățat, pus într-un sos cu ulei, oțet, usturoi și pătrunjel... a fost exact ce trebuie... mi-a plăcut mult... Gata ciorba!!!
Și felul principal a fost gustos și îmi este tare greu să descriu pentru că-mi vine apă-n gură... o să vedeți în pozele atașate... atât pot spune că pleșcavița făcută pe grătar a fost tare bună!!!
Am mai comandat câte o bere, tot sârbească... ne-am relaxat și ne-am bucurat de peisaj...
Tot ce nu am reușit să mâncăm am luat la pachet și tot ce am comandat și primit le-am regăsit pe nota de plată... un total 7760 RSD sau 353 lei... am achitat numerar inclusiv tips, pentru că a meritat!
Am vizitat și toaletele... undeva în interior, curat și cu tot ce trebuie...
De wi-fi nici măcar nu am întrebat, nu am avut timp să stăm pe telefon... am fost atât de ocupați cu mâncarea și băutura dar mai ales cu peisajul...
Programul restaurantul este între orele: 10 – 21
Luni închis... sau mai exact cum era scris pe un panou fixat pe zidul localului” Luni nu lucram” !!!
După așa o masă gustoasă am mers acasă, ne-am făcut siesta... ne-am odihnit puțin pentru că trebuia să venim seara la concert în Kladovo... Border Rock Festival... avem și noi un toboșar (sau tobar, nu știu cum se spune corect) pe care l-am văzut și ascultat împreună cu formația lui... acesta fiind motivul principal al vizitei noastre la Severin...
Mi-a plăcut atmosfera de la concert, mulți tineri... și plimbarea nocturnă prin Kladovo și pe promenada Dunării... Ne-am promis să revenim și să cunoaștem orașul și la lumina zilei!
Recomand plimbarea pe malul sârbesc al Dunării și Restaurantul Panorama pentru o masă gustoasă!
Să ne fie de bine masa și plimbarea și să revenim sănătoși!
Toate cele bune!

AmFostAcolo fără reclame?
- Utilizatoriii LOGAȚI văd, până în 1.8.25, o versiune cu MULT mai puține reclame
- Ați dori o versiune COMPLET fără reclame? — va fi posibil, în viitor — pentru aprox 8-9 lei / lună
Trimis de ANILU in 17.07.25 15:41:40
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SERBIA.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ANILU); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.

ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Bunica mea ne spunea mereu ca nu e frumos sa numeri “bucățile” din farfuria cuiva, în traducere liberă, nu e elegant sa te uiți în farfuria vecinului sau sa comentezi cu privire la mărimea porției… Și totuși, eu am numărat micii din farfuria ta! Dacă îmi amintesc bine, sârbii le spun “cevapcici” . Am numărat fix 10 bucăți.
Deși au trecut mulți ani de atunci, mi-am amintit perfect momentul în care am comandat mici sârbești la Belgrad, și ne-am pomenit cu o porție de 10 bucăți, însoțiți de un morman de cartofi prăjiți. Constat ca și-au păstrat obiceiul, porțiile sunt mari, și prețurile evident mai mici ca la noi. Se mănâncă bine la sârbi, cam multă carne după gustul meu, perfect pentru amatorii de preparate din carne tocată.
Sa va fie de bine… plimbarea povestită atât de frumos de tine mi-a trezit amintiri plăcute! Chiar îmi doresc să văd cetatea Golubac restaurată și să mănânc ceva bun pe malul sârbesc al Dunării…
@Floria: Mulțumesc pentru urări și ecou!
Da, așa este sunt 10 mici la porție... mulți, dar buni!!!
Și am observat că deși sunt din carne tocată și pleșcavița și micii au gusturi diferite... condimentați diferit.
Știam obiceiul acesta sârbesc, cu porții mari și carne multă... dar cum am spus, am luat la pachet ce a rămas!
Și noi sperăm să mai revenim pe acolo, sănătoși să fim!
Am fost și noi la Kladovo, de un Paște - cred că acum vreo 8 sau 9 ani, cu colegi AFA. Mi-amintesc cu drag de acel Paști, cu ocazia căruia am văzut și Centrala de la Porțile de Fier, obiectiv foarte important pentru România, dar și pentru Serbia!
Am mâncat și noi pleșcavița, și mi-a plăcut . Mici de-ia mici cum aveți voi în farfurie, n-am mâncat. În fond trebuie să fie tot din carne, dar depinde din ce fel de carne
La noi, românii, cei mai buni sunt cei care au ȘI carne de oaie, după gustul meu, desigur
Dacă la sârbi cele două feluri de mâncare au același fel de carne, înseamnă că gustul diferit îl dau condimentele și ce-or mai pune ei pe-acolo, prin compoziție!
Să vă fie de bine! 😉... și, ca de obicei, 😘😘😘
@ANILU:
Bună idee aţi avut cu mâncatul la vecini, bună şi recomandarea!
La ciorba de peşte nu am avut vreo reacţie, însă pleşcaviţa aproape că m-a destabilizat, periculos, mai ales având în vedere ora târzie.
Am descoperit pleşcaviţa la mama ei cu ocazia MiniÎntâlnirii AFA din Kladovo în 2018 de Paşti şi tot pentru pleşcaviţa am revenit la Kladovo un an mai târziu, plecând din Herculane de la Întâlnirea AFA 2019 de la Minerva.
De fapt, tot ce am mâncat în Serbia a fost pe gustul meu, chiar dacă porţiile generoase constituiau o provocare chiar şi pentru cei mai antrenaţi.
Să vă fie de bine!
@doinafil:
”Am fost și noi la Kladovo, de un Paște - cred că acum vreo 8 sau 9 ani, cu colegi AFA. Mi-amintesc cu drag de acel Paști, cu ocazia căruia am văzut și Centrala de la Porțile de Fier, obiectiv foarte important pentru România, dar și pentru Serbia!
Şi eu îmi amintesc cu drag de acea minivacanţă reuşită de Paşti în aprilie 2018 atât datorită condiţiilor şi serviciilor oferite de către hotelul care ne-a găzduit, cât mai ales datorită companiei plăcute a AFA-iştilor care au participat.
Hidrocentrala am ratat-o atunci, dar am amintiri frumoase din croaziera pe Dunăre
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2024 [Restaurant Carobna Ribica [Donji Milanovac]] Mancare buna pentru o seara rece — scris în 12.11.24 de dartax din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Nov.2019 [Restaurant Lepenska Ribica (Donji Milanovac)] O gustare cam pe fugă la Restaurant Lepenska Ribica (Donji Milanovac) — scris în 24.01.20 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Apr.2019 [Kafana Zlatna Ribica] Restaurant Zlatna Ribica Golubac — scris în 30.04.19 de adighh din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Jun.2018 [Restaurant Lepenac, Donji Milanovac] Lepenac, un festin regal — scris în 02.11.18 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 [Restoran Krajina SSSS [Kaluderovo]] Mâncare sârbească bună — scris în 08.05.18 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ