GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Restaurantul familial Lacul Cetăţii
Era o zi caniculară de august şi când am coborât din maşină am avut impresia că se topeşte asfaltul sub tălpi. Parcarea era imensă cu câteva sute de locuri înşiruite dealungul zidurilor cetăţii. Venisem să vizităm cetatea Făgăraşului dar înainte de toate trebuia să ne încărcăm bateriile cu o cafea. Am privit de jur-împrejur. Intrarea pe teritoriul cetaţii se făcea sub un arc de carton pe care trona o imensă sticlă de bere Ciucaş cu reclama aferentă. Deasupra porţii de intrare pe un baner scria că sunt zilele motocicliştilor şi într-adevăr pe peluză odihneau şi se făleau cele mai puternice exemplare. Pe partea cealălaltă a străzii, Mihai Viteazul se numeşte, era un şir de locuinţe modeste aşa cum sunt majoritatea din această parte a oraşului.
Iată o firmă: restaurantul Lacul Cetăţii. Ce lac, care lac? O fi vreunul în interiorul cetăţii? N-aş crede. De fapt lac este numit şanţul lat cu apă care înconjoară cetatea şi în care pe sub sălciile pletoase înoată lebede albe şi negre. Ce bine ar fi fost să fie atât! Şanţul era brăzdat de vesele ambarcaţiuni multicolore, în care se cânta şi râdea. Viaţa merge înainte, să ne distrăm, istoria e trecut, ce treabă avem cu ea?
Am intrat pe uşa restaurantului fără niciun entuziasm. Surpriza a fost totală. Nu reţin dacă răcoarea venea de la aerul condiţionat sau de la zidurile groase ale casei. Înăuntru două săli cochete amenajate cu mult gust, cred că puteau primi vreo 150 clienţi. Scaunele cu spătar înalt erau tapiţate cu sky vişiniu închis, făcând un contrast frumos cu feţele de masă albe şi serveţelele portocalii. Într-una din săli era un TV plasmă cu sonorul pus cât să auzi, în cealălaltă la un radio se cântau melodii retro, probabil de la postul Romantic. Câteva oglinzi înalte reflectau lumina şi lărgeau spaţiul. O estradă servea soliştilor şi orhestrei care cânta la evenimente. Pardoseala era din gresie cu model geometric în culori asortate cu mobilierul. La toaletă, curat şi dotat conform normelor. În curtea din spatele localului vreo15 măsuţe îşi aşteptau muşteriii de seară.
Nu era nimeni în restaurant cu excepţia chelnerului care era şi proprietar al localului. Este o afacere de familie în care lucrează toti membrii ei, chiar dacă cei tineri au studii superioare. Ne-a servit un espreso dublu, cu lapte şi zahăr sau îndulcitor la alegere, un biscuit şi un pahar de apă plată, totul costând 6 lei pentru amândoi. Imediat m-am gândit la cafelele cu numic mai bune din alte locante cu sau fără steif în care una costă 6 sau 8 lei.
Nu ştiu dacă patronul a intrat în vorbă cu noi sau noi cu el. Ne-a spus că de când s-a închis Nitramonia, tot oraşul e la pământ şi singura cale de supravieţuire era punerea pe picioare a unei afaceri de familie. ˝Şi cum vă merge? ˝ ˝Ne merge bine pentru că nu suntem lacomi˝ Ne-a mai zis că el ar vrea să închirieze restaurantul minorităţii, că ăştia aruncă cu banii dar băiatul nu-l lasă că de fiecare dată s-ar lăsa cu bătaie, manele până dimineaţa şi blocarea circulaţiei. ˝ Nu mă lasă băiatul, zice că ne stricăm reputaţia˝ ne-a spus cu o umbră de regret. Asta e România reală în care mai există valori morale. L-am întrebat cu ce ne poate servi la prânz după ce vom vizita cetatea şi muzeul? Aia, aia, dar şi ceafă de porc (febleţea noastră numai în concediu; în restul anului zicem că e nesănătoasă) 200 gr. cu cartofi prăjiţi, salată cu de toate şi pâine 19 lei/ porţia. ˝Bere fără alcool aveţi? ˝ ˝Tre´ să vină că au gătat-o motocicliştii˝
După ce am terminat vizita am revenit după vreo trei ore. Nu-i venise berea. Am dat să plecăm la terasa de la intrarea în cetate dar ne-a oprit, oferindu-se să ne aducă bere fără alcool de la minimarketul de alături. Grătarul a fost foarte bun, berea rece, am servit şi două ciorbiţe de văcuţă bătute cu ou şi drese cu smântână cum numai în Transilvania mănânci, am mai comandat două cafele şi ne-a costat în total 58 lei două persoane. Nu a vrut să primească niciun bacşiş pentru că e patron şi nici noi nu am insistat dându-ne seama că era o problemă de principiu. Nu mi s-a mai întâmplat niciodată să mi se refuze ciubucul, dimpotrivă, unde dau mai puţin de 10% din consumaţie, chelnerul se uită chiorâş şi nu spune niciodată mulţumesc.
A fost OK si dacă treceţi prin Făgăraş vă recomand restaurantul Lacul Cetăţii de pe strada Mihai Viteazul.
Trimis de Michi in 21.02.14 16:03:57
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FĂGĂRAȘ [BV].
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat la rubrica "Unde mâncăm în zona Făgărașului?" (deja existentă pe sait); şters rubrica dublură creată de autor.
@Michi... Daca ai sti cat de rau mi-a parut ca ti-am urmat sfatul si... am mancat acolo...
Ma gandesc... totusi... ca ai fost in anul 2013, iar eu in 2016... si totul s-a transformat in rau...
dar...
”La toaletă, curat şi dotat conform normelor. În curtea din spatele localului vreo15 măsuţe îşi aşteptau muşteriii de seară.
... total invers... adica... la toaleta, mizerie crunta, iar din holul unde erau chiuvetele, se puteau vedea bine-mersi pisoarele de la barbati, aerul fiind de nerespirat... probabil nu a "vazut" acel loc vreun dezinfectant de ani de zile ..
... apoi... in curtea din spatele localului erau 2-3 mese din acelea stas din PVC, cu scaune la fel, unele sparte, fara fete de masa, fara nimic, tipic pentru locurile unde stau "tuicarii"...
Ca sa vorbesc si despre meniu... era foaaartee "bogat"... la felul I o singura ciorba... asa zis "ardeleneasca de porc"... gustos.ro/retete-culinare ... deleneasca.html... dar care era o zeama lunga cu ceva zarzavat ras si o bucatica de carne de porc... Iar la felul II, la fel .. o singura optiune, adica cotlet de porc cu cartofi prajiti ..
Asta am servit, am fost 5 persoane, 4 adulti si un copil, au fost 4 ciorbe si 4 feluri doi, totul costand mult prea mult pentru ceea ce ni s-a oferit, adica 140 lei ..
Fara cuvinte... ma mir ca te-a incantat atat de mult acel "restaurant"... ma mir si de mine ca am avut atata incredere in ce ai spus si nu m-am bazat pe "prima impresie", asa cum se spune... si am insistat sa raman si sa mananc acolo, desi toti ceilalti membri ai familiei ma intrebau ce cautam in bodega aia...
” Nu era nimeni în restaurant cu excepţia chelnerului care era şi proprietar al localului.
Aici ai avut perfecta dreptate .. nu era nimeni acolo .. La un moment dat a venit un cuplu, au intrebat daca au ciorba de burta si .. pentru ca nu aveau .. au plecat .. Dupa care .. patronul acelui "restaurant" a comentat .. "cam periculos acum sa faci ciorba de burta .." ..
Pacat de amplasamentul in apropierea Cetatii Fagarasului .. dar .. nu-l recomand nimanui in situatia in care este in prezent ..
Ca sa nu fiu rautacioasa, as mentiona faptul ca patronul restaurantului a facut tot ce a putut sa ne retina, inclusiv s-a oferit sa inlocuiasca carnea de porc din ciorba copilului cu un copanel de pui (pe care il taiase sotia sa faca o mancare pentru ei), nu stia ce sa ne mai spuna ca sa nu plecam, deci amabilitate din partea gazdei a existat, nu pot nega asta. In rest .. totul lasa de dorit .
Atat de mult m-a dezamagit acest loc, incat nu am putut sa nu scriu. Macar sa se fereasca si altii pe viitor ..
@ascent: nu te supăra, dar nu mi se pare corect să votezi negativ niște impresii bune, dar vechi de acum trei ani, când se știe că în acest domeniu timpul are o mare importanță.
Și cu atât mai mult cu cât prima impresie era clar total diferită de ceea ce citiseși aici.
Nu era mai corect să scrii impresiile tale recente (nu doar un simplu ecou de reproș) prin care să poți acorda și note acestui local?
@Dragos - Localul arata identic ca in pozele atasate acestui review si desi prima impresie a fost negativa, am sperat pana in final ca @Michi a avut dreptate si ca voi avea o impresie placuta. Din pacate, nu a fost asa.
Da, am dat un vot negativ pentru ca localul cu pricina nu merita atatea laude, chiar daca de atunci au trecut 3 ani. Inclusiv farfuriile in care s-a servit felul doi aratau identic ca in poza 8, culoarea servetelelor de pe masa era tot portocalie..
Eu am mentionat inca de la inceput ca poate de asta arata asa pentru ca au trecut 3 ani, dar am spus asta ca sa fiu... delicata... Ca nu au facut nicio investitie, asta se poate explica prin incasarile mici, dar nici la toaleta sa nu dai cu un dezinfectat cat de ieftin? Dupa cum era aerul acolo, as putea crede ca nici apa nu a vazut acel loc prea des. Si nu am spus prima data, dar mentionez acum - apa la chiuveta curgea, dar la toaleta a refuzat sa curga ..
Dupa modul in care m-ai "certat", aproape ca imi pare rau ca am scris. Review separat nu voi scrie, e de ajuns acest ecou, macar sa stie cei ce vor citi la ce sa se astepte si nu sa mearga ca mine... "la pomul laudat"...
Imi cer scuze daca am deranjat pe cineva.
@ascent: nu ai cred că ai deranjat, dar cu siguranță ai fost nedreaptă.
Oricum, te felicit pentru că totuși ai dat curs sugestiei mele și ai scris impresiile tale proaspete de aici.
@Dragos: cu toata simpatia pe care ti-o port -- si asta de mult, nu de acum... - vreau sa-ti spun ca am fost foarte dreapta. Gandeste-te doar la un lucru - @Michi a spus si atunci, in 2013, ca in restaurant nu era nimeni... Asta ce inseamna oare? Pai .. daca esti depasit din punct de vedere financiar, fa ceva! Sunt proiecte finantate pe bani europeni, unele nerambursabile .. Daca nu esti in stare sa accesezi un astfel de proiect, inchiriaza spatiul, lasa-l pe altul sa-l faca frumos, nu ucide clientii ..
Si da, recunosc ca ai avut dreptate atunci cand mi-ai sugerat sa scriu impresii proaspete. Iti multumesc acum, desi la prima citire m-am cam necajit...
M-am gandit insa mai bine si am ajuns la concluzia ca ai perfecta dreptate. Vacante frumoase iti doresc!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 [Restaurant Cuptorul Lagunei / Casa Embacher] Casa Embacher - o mostenire spirituala — scris în 01.07.24 de Yolanda din PITESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 [Bulevard Events Center] Un bucatar modest — scris în 29.06.24 de Yolanda din PITESTI - nu recomandă
- Aug.2023 [Bistro Story Caffe] Recomand Bistro Story Cafee — scris în 26.08.23 de ux130508 din TORINO ITALIA - RECOMANDĂ
- Sep.2022 [Bulevard Events Center] Bulevard Events Center din Fagaras — scris în 07.10.22 de deeutza din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2018 [Restaurant Casa Terra] Casa Terra, de două ori în două luni — scris în 21.12.18 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Oct.2018 [Restaurant Casa Terra] Gust Bun și Bun Gust la Casa Terra — scris în 09.10.18 de nicole33 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 [Restaurant complex turistic Fântânița Crăiesei] Complexul turistic Fântâna Crăiesei — scris în 07.03.17 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ