GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Gavroche, fine food!
Pagina web : restaurantgavroche.ro;
Coordonatele GPS : N 46.069655 x E 23.564420.
Aflat la intersecția celor mai importante 3 bulevarde din partea nouă a orașului Alba - Iulia (Transilvaniei/Horea/1 Decembrie 1918), în așa zis-a "Cetate", Restaurantul Gavroche este situat pe primul loc în topul restaurantelor din "Cealaltă Capitală", întocmit pe baza review-urilor pe tripadvisor.com și pe bună dreptate.
Am obiceiul de a scrie despre locuri de luat masa, dar am și obiceiul de a scrie doar despre restaurante unde am fost de mai multe ori.
La Gavroche, AmFostAcolo până acum de 5 ori, de patru ori, servind savurând ceva din meniul restaurantului și una peste alta, cred că am dreptul de a exclama : Gavroche, fine food!
Este adevărat că până ieri, având în minte o experiență de acum vreo lună, titlul review-ului trebuia să fie : Gavroche - slow, slow food :) Și nu m-aș fi referit la modul de preparare al bucatelor, în antiteză cu modul fast-food, adică o mâncare bine și pe îndelete gătită, ci la timpul de așteptare, nepermis de mare.
Am stat acum o lună, în 27.02.2016, mai precis, la ora 10.00,50 minute pentru 2 porții de mâncăruri de la mic-dejun, adică pentru un mic dejunul bunicii - spanac cu ouă ochiuri și pentru o porție de ouă Benedict. Totuși... prea mult, mai ales că în cele 50 minute au servit 4 mese!
Ei bine, poate că, în unele momente și pe anumite ture, mâncarea se servește cu întârziere, deoarece ieri de ex., în 15 minute deja mâncam o lasagna, deci se poate...
Dar, să revenim că am scris o introducere mai lungă decât scrierile altora :)
Așadar, localul este foarte binne amplasat, la parterul unui bloc situat la intersecția celor 3 bulevarde, în zona pietonală, de promenadă a orașului și totodată foarte aproape de parcul Unirii și de principala atracție a orașului, Cetatea Alba Carolina (scris-am și eu despre ea aici).
Afară există și o terasă cu vreo 10 mese/40 locuri, un must, mai nou pentru restaurante, de când cu reglementările antifumat, terasă deja deschisă, dar eu nu aș sta încă acolo. Îi mult prea rece, încă, plus că scaunele sunt din fier cu o mică perniță sub șezut, deci... cam subțire, pe frigul asta :) Plus, nu există... ca-n alte părți dispozitive de încălzire a... vicioșilor :)
Terasa totuși nu arată rău, este amplasată pe un podium din lemn, supraînălțat, față de trotuar, delimitată de trotuar printr-un gărduleț din lemn, este bine luminată cu lampadare de exterior, deci... vara este de luat în considerare, mai ales că are și o copertină ce te apără de razele soarelui... A, să nu uit florile foarte faine vara.
Salonul restaurantului, este unul decorat în stil de bistro franțuzesc, are în dreapta, după intrare un mare bar din lemn, bine garnisit cu felurite vinuri și tării, astfel că nu ai de ce te plânge. Și lista de cocktails este una vasta, cu multe și felurite licori, care mai de care mai apetisante (nu mai spun ce nume poartă, că încă nu-i 22.00 :))).
La bar există și vreo 7-8 scaune din cele mai înalte, specifice barurilor, foarte nimerite pentru cei ce vor să bea o cafă&go, fără multă pierdere de vreme.
În timp, am interacționat de mai multe ori și cu barmanii, par ok., știu ce trebuie să facă, singura chestie ce ar fi de spus despre partea de băuturi, ar fi că, au schimbat furnizorul de cafea fără să anunțe.
Și asta, pentru un băutor de cafea ca mine contează. Afară, la intrare, încă tronează semnul Segafredo (o marcă de cafea de top), siglă agățată și acum și deasupra barului, dar ei nu mai servesc această marcă de cafea. Ori asta, din perspectiva mea, este o reclamă mincinoasă, în măsură să inducă în eroare clienții, după cum am remarcat și în ecoul pe care l-am scris de acolo, în direct, la singurul review de până acum de la acest restaurant (vezi aici). A, nici în lista de meniu, nu se specifică ce cafea este. Dacă-ți dai tu seama bine, dacă întrebi, ți se spune, dar... nu ești sub nici o formă că nu primești, ce ți se promite prin reclamele afișate. Nici cănile nu sunt inscripționate cu brandul de cafea, ci cu brandul restaurantului, așa că, nici o șansă nici așa...
Mai departe, două laturi ale sălii sunt ocupate cu o banchetă lungă, cât peretele, din imitație de piele de culoare verde, pereții sunt acoperiți cu lambriuri din lemn, mesele sunt din lemn masiv.
Pe peretele din stânga intrării este amenajată o bibliotecă încastrată în perete, din lemn, în care, la loc de cinste tronează o ediție veche și uzată din Mizerablii de Victor Hugo, de unde-și trage și restaurantul numele (de la personajul Gavroche).
Am aflat asta azi, de la cea de-a doua ospătăriță chestionată pe tema asta, deoarece eu eram puțin în dubiu, dacă nu cumva vor să se legitimeze din mai celebrul lor frate londonez, primul restaurant cu 3 stele Michelin din UK., aflat în proprietatea celebrei familii de bucătari Roux.
În aceeași bibliotecă mai sunt fain rânduite câteva volume, dar nu am avut curiozitatea să văd din ce gamă sunt, însă am fost asgurat că sunt cărțile întregi și nu doar... de decor... coperțile :)
Tot acolo l-am văzut pe patron (un tinerel) în trei tablouri alături de Corina Chiriac, Ioan Gyuri Pascu și Mircea Vintilă.
Uff... dar mâncarea, unde este mâncarea?
Ei bine, fiind vorba mai mult de un bistro, sau o Caffe. Brasserie, cum chiar ei se prezintă, meniul nu este unul kilometric, dar foarte bine echilibrat, astfel încât să poți găsi cam toate felurile de mâncare la modă. Da, și burgeri homemade, doar pizza lipsește. Normal cumva că-i mai mult spre un specific franțuzesc meniul așa că... no-pizza!
La capitolul mic dejun, există 6 variante : english (d-asta am luat și eu odată, vi-l voi arăta în foto), micul dejun al bunicii (ala cu spanac și ochiuri - vi-l arăt și p-asta), o omletă îmbogățită, cu ardei, ciuperci și ceapă verde (n-am mâncat că... omletă am și acasă :))), ouă Benedict (foarte, foarte bune - vi le arăt mintenaș), un mic dejun spaniol (cu chorizo, cheddar și ouă ochiuri) și o omletă cu somon și spanac...
La capitolul sandwiches, au vreo 9 alternative, dintre care burgeri în stil italian, franțuzesc, sau cu pui, etc...
Starterele sunt bine reprezentate de casul pane cu cartofi prăjiți, platoul de brânzeturi, calamarul pane, bruschetele, sau pâinea cu usturoi...
Cele 9 salate sunt foarte apetisante, de ex., eu am luat o salată Gavroche (a să v-o prezint și vouă), dar există salată... Mizerabilii, de ton, grecească, de vinete, cu pui...
Supele, nu-s multe, numa' trei. Din astea, eu am luat și a fost foarte bună supa ungurească, celebra Goulas (am o foto cu ea). Mai există și o supă cremă a zilei și o supă a zilei, care-ți sunt dezvăluite de chelneriță, sunt zilnic altele, motiv pentru care nu sunt nominalizate în meniu.
Pastele, spaghetele și alte soiuri de paste, ,,sunt de toate, pentru toți, eu am luat ieri o lasagna excelentă. Sigur că și cele 4 feluri de risoto sunt suficiente, mai ales că-s cele mai căutate... adică cu fructe de mare, cu pui, cu legume și cu ciuperci. Ce-ai putea vrea mai mult...
Ei bine, felurile principale sunt de-a dreptul fenomenale. Au : Coq au vin, Cocoș de Bretagne la cuptor cu cartofi parizieni, piept și pulpă de rață, fajita de pui, quesadilla, pui în stil chinezesc, coaste de porc cu sos dulce-acrișor, o suită de alte bucate din porc, pui, curcan și vită, inclusiv mușchi de vită Argentina...
Pește, am văzut în meniu așa : ton la grătar, șalău la grătar, somon cu sos de piper, păstrăv la grătar și fish&chips.
Dar, ce-i mai dulce, la sfârșit... Cele 11 feluri de la desert, toate făcute în bucătăria proprie sunt deosebite. Am gustat așa : tiramisu (servit în borcan), panna cotta și carrot cake (un tort cu morcovi, nuci și cremă de mascarpone). Dar, ei mai servesc și cheesecake New York, fondant de ciocolată, papanași, brownie, cremeș, etc...
Câteva prețuri, pentru ceea ce am savurat eu, ca să vă faceți o idee : mic dejun englezesc (ou ochi, bacon, cârnați, fasole, ciuperci și roșii - 350 gr.) - 15 lei; gulaș - 14 lei, salata Gavroche - 18 lei; ouăle Benedict - 12 lei; mic dejunul bunicii - 13 lei; lasagna - 17 lei; tiramisu - 14 lei; panna cotta - 11 lei; carrot cake - 14 lei, o apă minerală 5 lei, o cafea 5 lei.
Așadar, AmFostAcolo de vreo 5 ori, am să mai merg și vă recomand și vouă, fără reținere, acest restaurant din "Cealaltă Capitală", care servește FINE FOOD!
Trimis de bogumil in 02.04.16 22:14:37
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBA IULIA.
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (bogumil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
”"Am stat acum o lună ,,50 minute pentru 2 porţii de mâncăruri de la mic-dejun, adică pentru un mic dejunul bunicii - spanac cu ouă ochiuri şi pentru o porţie de ouă Benedict. "
50 minute pentru oua Benedict in Ardeal? Ioooi, pai esti un fericit! Noa, pai stii cum ii cu ouale astea? E cu sos olandez si nici olandezii astia nu-s cei mai rapizi din lume, intai o baga pe Maria in baie (Bain-Marie), emulsie, eheeee… ce stiu barbatii (exceptie meritorie, bucatarii) sa nu-mi spui ca si chifla era English muffin ca atunci e bine ca n-ai mancat… maine! Sa va fie de bine!
Pentru că am primit prin PM o observatie, cât se poate de corectă, rog un webmaster să modifice în penultimul alineat cuvântul "servit" cu "savurat". De servit au servit chelnerii, eu am savurat ce au servit ei
Și... Multumesc mult pentru PM, mai ales că vine de la cineva cu care nu am interacționat până azi.
Și, pe viitor chiar te/va rog să interveniți oricând... frizez logica si gramatica...
@Eugenia55
Vezi ce bine ca nu am scris săptămânile trecute review-ul? Le imputam ceva neimputabil
Da, chestia cu cafeaua mă enervează încă... Nici acum nu stiu ce cafea se bea acolo, doar ca ar fi ceva brand, al unei firme din Cluj.
Merci mult, pentru precizari!
Suna bine! Papilele mele gustative, care au citit review-ul acesta odata cu mine, vezi comanda directa creier (procesor) - papile, m-au facut sa pun acest articol la favorite in documentarea pe care o strang pentru ALba Iulia, impreuna cu tot ce am strans si mai culeg despre cetate.
Până ajungi tu pe aici (ca inca-s la Alba), am să mai scriu eu una alta.
Nu de alta, dar, Alba nu înseamnă doar Cetatea Alba Carolina.
Alba are multe alte atracții!
Am să scriu despre Cheile Ampoitei, unde am fost ieri, despre Parcul Dendrologic din Alba Iulia (pe care l-am văzut anul trecut de 2 ori) si despre Complexul Salonti din Drașov, cu piscine cu apa sărată... unde m-am bălăcit deja de câteva ori...
Așa că... vineeeee...
@bogumil: Tinerelul din fotografii va multumeste din suflet pentru aprecieri si complexitatea recenziei! Ne bucuram ca restaurantul nostru va incanta si va face sa reveniti cu placere de fiecare data. Vizitele dumneavoastra frecvente v-au facut sa ne cunoasteti bine deja si sunt de parere ca va putem considera parte a familiei Gavroche. Trebuie sa fac o serie de precizari legat de brandul de cafea pe care il comercializam. In decembrie anul trecut am luat hotararea de a face o schimbare, mai precis de a evolua. Vorbesc despre evolutie pentru ca am trecut de la un brand de cafea, fie el unul cunoscut, dar de nivel deja industrial, la un brand nou. Este vorba despre brandul Olivo din Cluj Napoca, mai exact prajitoria de cafea Olivo. Cei de acolo importa cafea de calitate super premium (peste calitatea marilor branduri de cafea) din Ethiopia, Kenya, Rwanda, Nicaragua. Cafeaua de la Gavroche e o cafea proaspat prajita, ea trecand prin acest procedeu cu 3-4 zile inainte sa ajunga in ceasca dumneavoastra. In cazul cafelei Olivo cunoastem originea, trasaturi esentiale legate de aciditate, corpolenta, aroma si data prajirii. Sunt elemente extrem de importante pe care nu le veti gasi pe nicio punga de cafea Segafredo sau Lavazza. Ajungem astfel sa consumam o cafea despre care nu stim nici macar cand a fost prajita si drept urmare nici cat a stat in depozit in italia, in ce conditii a calatorit pe drum sau cat a stat in depozit in Bucuresti, apoi la Cluj, apoi la Alba Iulia. Pentru asta si pentru multe altele am ales o cafea proaspat prajita, sub supravegherea unui barista profesionist, M.N, campion national la cup tasting. Mi-ar fi placut ca fetele sa va fi putut da aceste detalii, dar probabil e multa informatie si au nevoie de timp sa o asimileze. Cat priveste reclama cu Segafredo, ea e inca prezenta atat afara cat si in interior pentru ca dispunem de 2 macinatoare si inca servim si cafea Segafredo catorva clienti care au ramas ancorati in asta (2 persoane). Sper sa fi reusit sa va alung putin din suparare cu aceste precizari, iar daca veti mai trece pe aici, cu placere va voi putea povesti mai multe, impreuna cu barmanii nostri train-uiti de barista M.N. Va multumim mult inca o data si va asteptam oricand cu drag!
@Alin Ignat:
Stimate domn, am votat ecoul dvs., deoarece mi se pare echilibrat si de bun simt.
Dar, chestia cu 2 reclame păstrate pentru 2 clienți și cu lipsa celei mai mici informații (necesare pentru ceilalți 99% clienți ), din meniu, de pe ceștile de cafea, plicurile de zahăr sau de oriunde altundeva nu este ok.
Eu dacă văd Segafredo, mă aștept să savurez Segafredo. Dacă vedeam reclama cu Olivo la intrare sau in meniu, mă așteptam să beau Olivo. Oricum cafeaua este ok. Sigur că nu îi Illy (singura cafea pe care o stiu eu, care garantează 100% boabe perfecte, marca din care beau zilnic un ristreto), dar nu-i nici Don Cafe
În final, va urez să o țineți tot așa, faceți cinste locațiilor de alimentație din "Cealaltă Capitala", în care și eu m-am născut cu 43 ani în urmă
Cu atat mai mult cu cât, sunt ferm convins că aprovizionarea la Alba Iulia cu... fructe de mare proaspete de ex., este mult, mult mai anevoioasă decât în orașele mai mari.
Iar, de ajuns în Alba, ajung destul de des, poate odată 'om sta la o ceașcă de Olivo
@papone
Papi, merci fain!
@all
Multumesc tuturor celor ce au trecut pe aici si au apreciat această... scriere.
Data viitoare, am să vă plimb prin Cheile Ampoitei.
@bogumil -
”Data viitoare, am să vă plimb prin Cheile Ampoitei.
Baga, sa te vad! Nu de alta, dar Ampoitei ala il citeam ca un fel de "ampoa"
Of, eu am stat in dubiu, sa citesc sau sa trec mai departe, am aproape 4 zile in care nu am intrat aproape deloc pe site si am de recuperate asa ca ce era mai interesant un articol despre un restaurant sau sa citesc despre o biserica eventual?
Numele tau insa m-a facut sa-mi doresc sa citesc si am bagat si o diagonal in poze si am zis totusi hai sa citesc si ma bucur ca am facut-o.
Mi-a placut ca ai fost onest in descrierea locului cu bune si mai putin bune si per total cred ca este un loc in care poti merge cu incredere.
Pozele atasate insa au facut sa beau apa multa, doar, doar mi-o trece pofta, dar las' ca-mi vine si mie randul in curand sa postez asa ceva si-mi iau revansa.
Felicitari, votat cu placere.
Sa-ti mai spun ca-mi ploua in gura de la pozele tale? Mai ales ca sunt la servici si cine stie cand apuc sa mananc... Uite frate, mai descopar si eu ce specialitati avem la noi in oras si habar nu aveam Am fost la Gavroche doar de 2 ori si asta doar pe terasa la o cafea, cu ocazia asta am vazut si eu in pozele tale ce bine arata interiorul . Cat despre meniu... no comment ca iar salivez. Cat mai stai in Alba sau cand mai vii poate bem o cafea la ei, mai povestim si noi ca la Cincis ai disparut rapid.
@bogumil - Noroc că am citit articolul cu Ampoița și am ajuns acum și la acesta! hai că mă laud (de fapt, antamez pălinca!), votul 50 vine de la Edinburgh
@mishu
Mulţumesc pentru cetire şi aprecieri!
@ioana74
Din păcate, am să vizitez în perioada următoare locurile natale mai des decât mi-aş dori, aşa că, poţi conta pe o cafă la Gavroche.
@johnnyredlabel
Vali, ce să mai spun. Îţi mulţumesc pentru prietenia sinceră pe care o avem!
@Eugenia55 -
”intai o baga pe Maria in baie (Bain-Marie), emulsie, eheeee… ce stiu barbatii
Mai simplu ar fi să facă Maria duș, s-ar rezolva mult mai repede problema . Uite, bărbații dau soluții simple!
Scuze de off topic, dar nu m-am putut abține...
@johnnyredlabel -
Nu stii tu ce posibilitati de off-topic am DAR eu ma abtin
Strict gastronomic, totul e la abur si cel/cea care manuieste telul trebuie sa dea viguros altfel se taie sosul olandez!
@papone & @all
Am reuşit să scriu şi despre Calcarele şi Cheile Ampoiţei aici.
Enjoy
Şi... mulţumesc că aţi apreciat această scriere.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2023 2 restaurante în cetatea Alba Carolina - unul de nota 10, altul de 8 — scris în 24.09.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 [Restaurant Dante Cafe & Dine] Restaurant Dante Café & Dine – un loc placut — scris în 28.08.21 de elenaadina din GURA HUMORULUI [SV] - RECOMANDĂ
- Jul.2020 [Cofetării, patiserii, ceainării, gelaterii] Gelateria Lazăr, înghețată artizanală - Alba Iulia, lângă cetate — scris în 27.09.20 de silvia tudoran din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 [Restaurant Casa del Sole] Casa Del Sole — scris în 15.01.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 [Restaurant Hotel Medieval] Hotel 5 stel, servire 1 stea — scris în 28.09.19 de catfantome din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jul.2019 [Cafenea Restaurant Alloro] Restaurant Alloro — scris în 11.08.19 de dyna21 din BISTRITA [BN] - RECOMANDĂ
- May.2019 [Pizzeria Erol (Bd Transilvaniei 17)] Pizzeria-restaurant Erol – Alba Iulia — scris în 10.05.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ