ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.09.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
LUNA
MAY-2023
Cuplu
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

2 restaurante în cetatea Alba Carolina - unul de nota 10, altul de 8

TIPĂREȘTE URM de aici

După ce ne-am cazat la Hotel Medieval, ne-a mai rămas o singură urgență de îndeplinit; pe urmă, program de voie. „Să mănânce și gurile noastre ceva pe ziua de azi.” Sigur, nu era prima masă a zilei, luaserăm un mic dejun consistent și destul de tardiv, dar cu siguranță avea să fie ultima. Cam așa arată programul nostru de alimentare în vacanțe: mic dejun tardiv și (mai) consistent (decât acasă) și o prânzo-cină de volum moderat. Eventual, mai îngurgităm niște calorii lichide după aia.

Mi-am făcut un pic temele înainte, pin-uisem pe hartă câteva mâncătorii prin cetate. Cea mai aproape de noi era PUB 13 – Restaurantul Cetății și am decis să începem cu el. Practic, după ce ieși pe Poarta a III-a, faci stânga pe lângă ziduri și, după vreo 100 m dai de cârciumă. Adresa din buletin este Aleea Sfântul Capistrano 1, dacă vă ajută cu ceva. Ce virtuală, www.pub13.ro. Pe Google, are nota 4,4 din peste 4400 de recenzii (pentru noi e un criteriu important; și mai importante sunt ultimele comentarii).

Pub 13 se descrie ca un „restaurant medieval autentic” ; se pare că arhitectura, atmosfera, dar mai ales gastronomia au atras de-a lungul timpului o sumedenie de personalități artistice, politice și din alte domenii (pe site-ul lor găsiți o listă luuungă în acest sens). Dar și oameni obișnuiți, ca noi, pentru că – se va vedea – raportul preț/calitate este unul absolut rezonabil. În plus, clădirea bastionară, inclusă în zidurile cetății, este una extrem de veche (peste 5 secole). Ea a servit mai multor întrebuințări, după nevoile vremii. La început (1504) s-a numit Barbacana Porții Sf. Gheorghe sau Turnul Porții. Aceasta fiind la vremea aceea principala poartă de intrare în cetatea Bălgrad, la 1 nov 1599 a avut deosebita onoare de a-l primi pe însuși Voievodul Unificator Mihai Viteazul! În 1715, după recondiționări și reajustări impuse de viziunea habsburgică asupra locului, devine Pulberărie (depozit de armament). Un secol și ceva mai târziu îndeplinește rol de Moară a Cetății, acționată de 4 cai (frumoși). Nea Nicu (cel de tristă amintire) o face Cramă fix în anul nașterii mele (hmm... să fie vreo legătură?!), locul dovedindu-se numai bun de ascunzătoare pentru securiști în cursul evenimentelor din 1989. Din 2013 devine cârciumă, în sfârșit!

Și – ne-am zis – dacă tot călcăm pe urmele pașilor eroului-voievod, hai să-i împrumutăm și cuvintele: „Asta-i pohta ce-am pohtit!” Deci ne-am apropiat cu încredere, sperând să nu fi fost nevoie de rezervare în avans. Nu, nici vorbă. Ăsta-i avantajul când mănânci la ore de-astea nici-cal-nici-măgar.

Din afară nu prea-ți dai seama care-i treaba cu locul ăsta, adică prea multe el nu spune la prima vedere. Are o mică terasă acoperită, care de fapt este un pod peste șanțurile cetății și care se înfige, pur și simplu, în zidul din spatele său. Fațada e îmbrăcată în cărămidă, ușa e din fier forjat într-un model dantelat. Decorațiunile (blazoane, sulițe – chestii de-astea) amintesc tematica pretinsă. Sunt afișate (română/engleză) informații despre meniu, despre tipurile de carduri acceptate, pictograme cu „interzis animale de companie” și „interzis cu mâncare și băuturi dinafară” . Puțin ciudat... Și – probabil că s-or fi confruntat cu diverse situații – scrie că restaurantul nu se vizitează, iar toaletele sunt doar pentru clienți.

Terasa are câte 4-5 mese pe laturi, cam jumătate din ele erau ocupate, deci am găsit loc cu ușurință. Am primit repejor meniuri și am prins a le studia. Am avut de ales între diferite aperitive, supe/ciorbe, feluri principale cu carne sau pește, burgeri și pizza, deserturi. Am ales, precum se obișnuiește, întâi băuturile: la recomandarea chelnerului, câte o bere artizanală „la cizmă” (17 lei). Cum adică la cizmă? o să întrebați, cum am întrebat și noi. Adică într-o halbă în formă de cizmă. Vezi poze. Am luat și o sticlă mare de apă minerală (tot 17 lei), că ne era sete (și) de apă. Pe urmă, de mâncare am ales. Șnițel de porc în crustă de parmezan cu cartofi aromatizați (44 lei), salată de varză murată (12 lei) și ceafă de mangaliță cu piure de cartofi trufat și legume la grătar (72 lei).

Nu aveam nevoie de toaletă, tocmai ne părăsiserăm camera, dar ne făcuse curioși chestia aia, cu vizitatul restaurantului. Așa că ne-am prefăcut (pe rând) că mergem la budă, drept pretext să vedem cum e înăuntru. Și da! O imensă ciupercă îmbrăcată în cărămidă, mese de lemn și scaune de mai multe feluri, decoruri pe temă medievală, desigur, dar la modul rezonabil, ne-kitchos. Mi-a plăcut.

Am primit pad-uri personalizate (pe care am putut citi povestea clădirii), un coș cu mai multe recipiente (sare, piper etc) și, desigur, băuturile. Haioase cizmele, delicioasă berea! N-am așteptat mult nici pentru mâncare și – wow! Întâi mănânci cu privirea, nu? O adevărată simfonie de culori! Și de arome. Și da, gustul s-a dovedit pe măsură. Minunată fuse și varza murată, fix ce-a trebuit!

Căpătarăm încredere destulă cât să comandăm și un desert care-mi făcuse cu ochiul în faza de studiat meniul: ce altceva decât ștrudel imperial?! Faaain și ăsta! Multă umplutură cu mere și nuci, un moț de frișcă și sos delicios de vanilie. Vezi poză (și salivează, na! ; nu numa’ eu...).

„Amenda” a venit firesc, la final. 203 lei, plătibili cu cardul, plus ceva cash pentru serviciul impecabil. Mulțumiți maxim de Pub 13!

***

A doua zi am ales Gothic Restaurant. Trebuie să știți (sau poate știți) că cetatea Alba Carolina se desfășoară pe 2 niveluri (sunt cam 30 m diferență între ele): cel de sus, unde-s muzeele, bisericile, cafenele, magazinașe cu suveniruri, hotelurile, chiar și ceva locuințe și cel de jos, în fostele șanțuri ale cetății. Se coboară/urcă prin câteva zone, nu multe. Gothic e jos, în partea de sud. Așa, pe harta Google, nu-ți dai seama prea bine... În fine, îl dibuisem cu o zi înainte. În apropiere se mai găsesc vreo 2 cârciumi, dar asta ni s-a părut cea mai tare. Adresa virtuală: www.gothicrestaurant.com. 4,3 pe Google din vreo 2000 de comentarii.

Interiorul, din câte am întrezărit, e gen pivniță arcuită, finisată tot cu cărămidă. În față se află o terasă acoperită generoasă și încă una descoperită dincolo de alee și, deși cam stătea să plouă (până la urmă s-a răzgândit), am ales să stăm afară (sub umbrelă). La fel, ne-am dus pe la 4-5 după-amiaza, n-a fost nicio problemă să găsim masă. Meniul este scris doar în română (or avea separat pentru străini) și cuprinde variante de mic dejun, aperitive, ciorbe, specialități cu carne/pește (inclusiv preparate tradiționale), paste, salate, sosuri, garnituri, dulciuri.

Am ales câte o supă-cremă, de broccoli (20 lei) și de hribi (24,5 lei), care au venit însoțite de crutoane și au fost delicioase. Pe urmă, câte un fel principal, tocăniță de hribi cu mămăligă (40 lei) și medalion de porc cu sos de hribi (54,5 lei; se pare că hribii au fost lait-motivul mesei, dar așa s-a nimerit). Mie mi-a revenit prima porție, despre care pot spune că... se putea și mai bine. Adică nu prea avea sare, condimente, gust în general. Noroc cu hribii. Sosul de la medalion era aproximativ la fel cu tocănița mea. De fapt, e foarte posibil să fi fost gătite împreună și separate la final. Cârcotesc și eu...

Pe Tati l-a mâncat să comande și o plăcintă cu varză (24 lei), că era curios cum o fi. Uriașă! Evident, n-a fost chip să ne mai apropiem de ea, am luat-o la pachet, într-o cutie de pizza ne-au ambalat-o (ca să înțelegeți cât era de mare). Avea să prindă bine a doua zi. Am băut fiecare câte o bere, Staropramen la halbă (8 lei) și Franziscaner Weissbier (18 lei). Per total, am plătit 191 lei; rezonabil.

În concluzie, la Pub 13 aș reveni oricând cu plăcere, la Gothic... m-aș mai gândi. A, uitai: foarte aproape de Gothic este o mică terasă unde se servesc mai multe tipuri de bere artizanală românească. Aici ne-a plăcut maxim! ????

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de crismis in 24.09.23 19:27:03
Validat / Publicat: 24.09.23 20:25:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBA IULIA.

VIZUALIZĂRI: 4100 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Vedere spre orașul de jos din dreptul lui Pub 13
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

ZoazorePHONE
[24.09.23 20:47:37]
»

@crismis: Ei, nu! Azi toți sunteți chitiți pe mâncare? Startul l-a dat @dorgo cu niste sarmale de să-mi inunde tastatura! A urmat @mprofeanu cu niste tablouri in farfurie și acum vii și mătăluță cu chestii de neratat! Baftă mea este că în ăștia doi ani fara dinți am învățat autocontrolul Așa că băui nește apica la temperatura camerei di la chiuvetă. De Dunăre apa! Să spele frumusețe de picturi!

Să vă fie de bine, că mult frumos și bun mai fu!

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[24.09.23 20:51:19]
»

@Zoazore: Dorgo își făcu păcate și cu mine, recunosc... Aș da un regat (pe care nu-l am, hi-hi) pentru 3 sarmale!... Articolul Marilenei îl citii după ce-l încărcai pe-al meu. Dar nu pot să zic că asta m-am ajutat prea mult. În fine, asta-i viața! Azi gourmet, mâine apă de la chiuvetă. Lasă, că o veni soarele și pe strada noastră! ????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Cornel, crismis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în zona Alba Iulia?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.089233875274658 sec
    ecranul dvs: 1 x 1