GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Celebra plajă Copacabana este înțesată de terase și hoteluri celebre. Este o zonă turistică și din acest motiv prețurile sunt la limita superioară. Una e în restul orașului Rio de Janeiro și alta-i pe plaja Copacabana!
În prima linie de la plajă sunt situate o mulțime de hoteluri, care fac parte din lanțuri de hoteluri celebre, cunoscute în toată lumea, cum ar fi Marriot, Hilton, Windham, Novotel sau chiar Windsor. Totul culminează cu hotelul Belmond Copacabana Palace, un fel de navă amiral a flotei, dacă mi se permite comparația! Prețul cazării pentru o noapte la aceste hoteluri este situat undeva la limita superioară. Evident că nu oricine își permite să se cazeze la aceste hoteluri. Mai mult tot în prima linie de la plajă sunt situate printre hoteluri, multe blocuri cu apartamente de lux. Ca fapt divers acestea au la intrare gratii nu groase, ci extrem de groase, semn că nu întotdeauna este sau a fost o zonă sigură, Copacabana!
Subliniez toate acestea pentru a observa că fiind atât de mulți oameni cu bani prin zonă este extrem de greu să găsești restaurante ieftine si bune.
În prima seară am ales să mâncăm la o terasă drăguță de pe plajă! Meniul la această terasă era destul de subțire câteva tipuri de fripturi plus mai multe produse marine, pește ori fructe de mare. Prețul unei portii de mâncare depășea 50 de lei în banii noștri. Ca să vă spun sincer am fost atrași la acest local de o super ofertă: un platou de două persoane cu două tipuri de carne, pui si porc plus cârnați chorizo, asezonat cu ceva legume călite și cu o porție de cartofi prăjiți la numai 58 de reali brazilieni, cam 65 de lei în banii noștril La toate acestea se mai adăugau și două beri la halbă. Un preț foarte ok după părerea mea, doar că mâncarea a fost bună, dar nu ne-a dat pe spate.
Da ce-am băut noi pe plajă? Ei bine firește caipirinha, băutura lor tradițională. Aceasta o găsești la orice terasă. Mai mult sunt tot felul de standuri mobile unde ți-o prepară în față, iar cireașa de pe tort este că uneori esti servit direct la șezlong de băieții care se plimbă printre turiști cu ea direct preparată, cu mai multe pahare pe o tavă. Am încercat evident toate variantele, dar cea mai bună ni s-a părut cea de la terasele mobile. Prețul diferă foarte mult. Am plătit și zece reali, dar și douăzeci de reali, pentru un pahar de caipirinha. Da ce-i cachaca? Aceasta e un rachiu specific brazilian. La începutul sejurului chiar ne-am cumpărat o sticlă să o bem, dar nu a fost prea bună. Secretul e să o bei preparată, sub formă de cockteil. Se storc mai multe lime, se pun două, trei lingurițe de zahăr brun, se adaugă multă gheață și apoi cachaca. Toate aceste se amestecă într-un blender. Totul e să nu o bei ca pe o băutură răcoritoare, pentru că foarte repede te ia de cap, așa pe nesimțite. Mai ales că se bea cu paiul. Cert e că este o băutura răcoritoare, care dacă o bei cumpătat capeți multă bună dispoziție.
În ultima noastră zi am ținut morțiș să mai mâncăm o dată la o churrascaria! Dar ce-i aia o churrascaria!? Acesta este un restaurant specific zonei unde plătești un tarif fix și poți mânca pe săturate de la un bufet amplasat pe standuri. Piesa de rezistență a restaurantului este grătarul. La un local de acest tip se prepară în stil barbecue vită, porc, pui, iepure, ananas, organe, pește, miel chiar și carne de cal și poți mânca din acestea pe săturate.
În Brazilia acest tip de local are servire de tip „rodizio”. Dar ce înseamnă rodizio sau rotire în cuvintele noastre? Ei bine bucătarii vin pe rând la toate mesele, cu câte un platou de carne puse pe un băț, ca la noi la shaormărie, din care cu un cuțit lung și foarte ascuțit servește orice doritor. Nu ești obligat să consumi de fiecare dată, dar dacă ești interesat trebuie doar să-i faci un semn discret! Vă dați seama că tot acest ritual este un spectacol în sine.
Ei bine de această churrascaria mi-era poftă. Doar că aici n-am avut prea mare noroc. Cum pe plajă nu erau aceste tipuri de localuri, dar nici în prima linie unde erau amplasate la parterul hotelurilor de lux, doar restaurante de fițe am fost nevoiți să apelăm la amicul Tripadvisor.
Am ales cea mai apropiata churrascaria de hotelul nostru care întâmplator sau nu era situată pe o stradă adiacentă cu hotelul super luxos Belmond Copacabana Palace. Nu am dat mare importanță acestui lucru. Eroare. Zonă de fițe, restaurant de fițe.
Intrăm noi veseli în restaurant și ne așezăm la masă. Restaurantul era gol iar chelnerii se învârteau bucuroși în jurul nostru. Eram atât de fericit că am găsit o churrascaria aproape de casă, că n-am mai întrebat pretul. Norocul meu cu nevasta! Când am auzit 180 de reali brazilieni de persoană am zis repede pas! Clar aici nu-i de noi să dăm 1000 de lei doar pe mâncare fără nimic de băut! Mai mult am aflat că de fapt aceasta nu era o churrascaria tradițională, ci era o churrascaria tradițional japoneză cu sushi, dacă s-a mai pomenit așa ceva! Cum noi, din păcate, nu suntem mari amatori de sushi am plecat de acolo fără mari regrete.
Am apelat iar la amicul Tripadvisor și am găsit o altă churrascaria la „doar” o oră de mers pe jos. Bine că mare parte a drumului a fost pe faleza mării, cam treisferturi din el, apoi ne-am afundat pe străduțele din oraș. Problema era că se înnorase foarte tare și ne gândeam să nu ne prindă vreo furtună, dar am avut noroc și nu a plouat deloc! Cu chiu cu vai descoperim churrascaria, dar era în renovare!!! Ghinion!
Totuși în drumul nostru am mai ochit două restaurante de acest fel. N-am mai consultat niciun ghid turistic, ne era prea foame și am intrat direct! Numai că prima era un restaurant de tip italienesc, adică o churrascaria de pizza, dacă s-a mai pomenit așa ceva! Ce nu fac onor comercianții ca să vândă, deformează și tradiția!
La următoarea churrascaria ne-am așezat direct la masă. Era un local înțesat de clienți local așa că din punctul meu de vedere era ok! La rodizio nu mai era niciun mușteriu. Toți clienții foloseau principiul la kilo. Contra a 12 reali de persoană își umpleau din zona de bufet farfuriile, cu tot ce le poftea inimioara și aveau un preț fix, la kilogram. Păcat că nu am ales si noi această variantă.
Noi am optat pentru rodizio la un preț foarte bun de doar 35 de reali brazilieni de persoană. Am intrat și noi în zona de bufet și ne-am umplut farfuriile cu de toate și legume și fructe si dulciuri. Apoi a început rodizio dansul ospătarilor pe la masa noastră. Trebuie să mai precizez un lucru: dacă optezi să comanzi rodizio, ei bine toți ceilalți de la masa ta sunt obligați să facă acelasi lucru. Acest fapt mi se pare absolut normal! Dar să revenim.
Rodizio începe în forță cu un pui delicios. Ei bine acesta a fost singurul fel de mâncare gustos. A urmat un porcușor care nu era bun, nu știu motivele și a culminat cu o friptură de vacă! Ei bine aici am mari dubii că era de fapt vacă și nu era cabalină!!! Nu era deloc ok! Cert e că am ciugulit câte un pic din produsele primite la masa noastră. În final am concluzionat, prețul a fost ok, dar produsele consumate nu prea. Așa că aveti mare grijă pe unde mâncați. Uneori se mai iau și țepe.
Cât mi-am dorit pentru ultima seară o masă copioasă, atât n-am avut parte. Cam astea au fost experiențele mele culinare de pe plaja Copacabana! De empanadas mâncate pe plajă nu mai aduc discuția! Poftă bună gurmanzilor din toată lumea!
Trimis de robert in 06.12.19 09:59:01
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA de SUD.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
rog melodia: https://www.youtube.com/watch?v=iyLdoQGBchQ
mersi frumos!
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 [Restaurant Churrascaria Palace] La friptane și grătare în Rio — scris în 09.04.24 de elenaadina din GURA HUMORULUI [SV] - RECOMANDĂ
- Sep.2019 [Restaurant-bar Amarelinho Da Cinelandia] Un local deosebit — scris în 30.09.19 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Trei restaurante deosebite in Rio de Janeiro — scris în 28.01.19 de geop din BUCURESTI - RECOMANDĂ