ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.08.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
LUNA
SEP-2010
familie cu copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

“Paris gourmand”

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

“E bine sa mancam pentru a trai si nu sa traim pentru a manca”. E-o vorba din batrani care nu se mai respecta dupa o anumita varsta, caci uneori, e de inteles, singura placere a omului ramane aceea de a manca…

A “manca” este o placere, contactul mirodeniilor si al unor substante aflate in preparatele culinare, din ce in ce mai sofisticate, cu papilele gustative sau cu organelle de simt, vaz, miros si pipait, declanseaza niste complicate reactii ce n-are rost sa le detaliez dar care au ca rezultat… ”infulecatul”. Dar, totul e de inteles…ia spuneti boieri dumnevoastra, cine rezista dimineata aromei unei cafele proaspat rasnite ce imprastie in jur un “dumph”, mai imbatator decat cel mai scump parfum parizian, odoare ce te cuprinde exact in momentul in care te trezesti si-apoi daca deschizi geamul, mai apare si altul, de paine proaspata ce urca de la brutaria din colt…Mmmm…. Uneori toate astea sunt mofturi, alteori sunt necesitati, caci e stiut ca acest “cel mai bine vandut produs” din lume, cafeaua, are si un evident efect direct, adica trimite sus la tartacuta adomita, mai multa energie si oxigen si te trezeste de-a binele la viata.

Hai, scularea, la munca va rog, ca patronii va asteapta! …

Mai stii? ... poate ca tocmai patronii au inventat cafeaua…

Cu multi ani in urma, la Botosani aveam o inspectie de la Sanepid, dar tocmai in acea dimineata am ramas pe santierul meu rupt de lume, doar cu putin zat de cafea. Inspectia, formata din doua persoane in varsta, doua babute simpatice, a fost invitata la o cafea…. O asistenta cu experienta avu atunci ideea sa refierbem zatul si sa adaugam in cocteil cate doua fiole de coefeina pura luate din dulapiorul de urgente majore. Inspectoarele au sorbit incetisor cafelele, le-au savurat indelung, noi aveam insa vii emotii, dar deodata inimioarele lor incepura sa falfaie a placere ca pe vremurile tineretii si in final raportul a fost favorabil…”Sa stiti ca n-ati scapat di noi, o sa mai vinim pi la voi, da sa ni dati tot cafea din asta, ca fuse grozava…di unde, di pi ce meleag ati adus-o? ”…

Nu numai in Bulgaria se duc oamenii sa bage-n ei ca-n pestera lu Aladin…asa cum am facut eu azi vara…

Exista in lume o categorie de oameni pentru care “a manca”, devine un scop in sine iar daca-i vei intreba pe acestia ”ce-au vazut la Paris”, nu prea au ce sa-ti spuna, ei iti vor insirui o lunga serie de restaurante, de bistrouri si de mancaruri cu denumiri bizare. Aveam un amic ceva mai “bine facut”, la care cele trei dimensiuni se confundau, si care-ti localiza obiectivele turistice importante ale Parisului, in functie de anumite repere culinare…”Aaaa, pai nu stii unde e Muzeul Picasso? ..., pai e intre restaurantul de lux “cutare” si bistroul “cutare”…

In inima Parisului, pe insula Saint Louis, la cofetaria Berthillon, totul e mai scump, suntem doar in centru… aici pe acesta insula, poti servi o savuroasa inghetata cu aroma de coacaze, pepene, lamaie, portocale sau cu caramele sarate, inghetata ce-o poti cumpara la cornet sau la cupa, sau o ciocolata frantuzeasca "Neuville”, e vorba de-o ciocolata excelenta, bruna sau alba, care-i "ia faţa" si celei mai bune ciocolate belgiene… cum? …inghetata cu caramele sarate? ... da, da…asa ceva exista…caci doua dintre cele patru gusturi ale limbii, dulce, sarat, acru si amar, se imbina cu succes…aici, langa aceasta cofetarie de lux, poti servi la o patiserie, langa un pahar de cidru la 4,5 euro, un platou fierbinte, cu 6 euro, de cascavea moale ca plastelina, ce se-ntindeeee, ca o guma de mestecat, nu e altceva decat un “all inclusiv" “branzovenesc” servit in niste “farfuridi” de epoca, mai, mai… ce “dandanache” a mai inventat si mintea omeneasca pentru a-si atrage clientii…poti alege, auzi dom’le! , intre 400 de feluri de branza pe care le poseda francezii in tara… dar 400 e-o cifra instabila, pentru ca “in fermele de la tara sau din varf de munte” se concep alte si alte delicatese. Nu e deloc o rusine sa fii “taran” in Franta, ci dimpotriva, daca ai scos din ferma ta, pe piata, ceva nou, ce incanta cateva papile gustative, poti ajunge peste noapte, un om bogat…Jaques Chirac, se lauda ca el poate in fiecare zi, servi la masa sa, un alt fel de branzet, “noi avem 400 de sortimente de branza, iar anul nu are decat 365 de zile…zicea el”.

Exista in lume un segment de turisti gurmanzi carora li se “je m’en fişează” (sau mai direct “je m’en fou-şează) de Luvru, librarii, anticariate, "bateaux-mouches", Sena, Arcul de Triumf sau Turnul Eiffel… ei vin aici la Paris, dintr-un launtric imbold nu sufletesc ci mai degraba stomacal, doar ca sa degusteze cam tot ce-a mai scos nou pe piata culinara, Parisul, adica, un "ultimul racnet" gastronomic, asa precum, spre exemplu “utimul racnet” parfumat al Madonei sau al Victoriei Beckham, le-au adus acestora poate mai mult banet decat un turneu reusit de specatcole sau o prezentare la Casa de moda Armani. Dar, hai sa lasam pentru o clipa “show bizz-ul” si sa vârâm adanc nasul in frisca Parisului si sa vedem ce-a mai adus nou acesta prin cele 1000 de bistrouri si restaurante ale sale. Cred ca nu exista hotel in Paris, care sa nu aiba vis-a-vis si cate “un café”, unde, odata ce te-ai asezat la una dintre masute, atent supravegheate de cate un garson, vei fi imediat servit alaturi de un serviabil “bonjour monsieur”. Vei fi servit urgent cu o cafea, langa care vei gasi si-un biscuit si-un pahar cu apa rece “din partea casei”…la bistrouri, o cafea, in functie de locul si localul unde o servesti, costa invariabil intre 1,20 si 3 euro…ai baut cafeaua si ai plecat, ti se aduce o chitanta. Daca ai lasat, 10 sau 20 de eurocenti, garsonul va fi foarte multumit. Daca doresti sa folosesti si toaleta, acesta iti va imprumuta intotdeuna “cheia”, pe care o vei restitui la plecare, de aceea toaletele din bistrouri raman mereu curate.

In Paris, am cautat multa vreme “Le café des trois Colombes”, dar mi s-a spus ca ea nu a existat decat in imginatia lui Joe Dassin, totusi se pare ca pe vremuri, o cafenea cu acest nume a existat la Nancy, transformata apoi in brutarie…raman deci doar cu savoarea melodiei, nu si a cafelei baute langa cei trei porumbei…

Veti auzi deseori in Franta expresia “on vous invite a diner chez nous” (va invitam la masa, la noi) …considerati-o ca pe-o mare onoare caci francezii sunt convinsi ca va vor face o mare favoare. A te pregati pentru cineva cu 5-6 feluri de mancare, nu e o bagatela. E-o reminiscenta a unor vremi demult apuse, de pe la curtile caselor nobiliare sau chair regale. “Nous sommes une nation de table” se lauda mereu francezii (suntem o natiune “de masa”), adica “mancacioasa”, gurmanda, ce mai incolo si-ncoace, si am observat asta, fiind invitat de cateva ori in week-end la cativa prieteni, care incepeau ziua c-un mic dejun (petit dejuner) nu prea abundent, doar o cafea mare, cateva croasante, cozonac sau prajiturele, unt si gem, apoi ramaneau tot la masa caci “soseste pranzul” (felul principal de masa in week-end... la inceput, niste aperitive, arahide, uscaturi sarate, etc sau chiar si cate un pahar de cidru (un fel de tuica de mere de 8-10 grade), un “poire” (tuica slaba de pere) sau un “calvados” (tuica ceva mai tare din mere sau pere), apoi urmeaza vreo 2 feluri de salata, care se intercaleaza printre mancaruri, uneori cate o supa de legume sau supa-crema cu crotoane, dar nu obligatoriu, apoi, felul principal de macare, de obicei e ceva cu carne, o tocanita cu sos ce contine carne de vita sau porc, sau carne de peste cu garnitura de salata de legume proaspete sau conservate, cartofi, ciuperci, totul asezonat cu diverse mirodenii si apoi, spre final apar si diverse fructe. Totul se incheie cu o tava mare pe care gasesti 5-6 feluri de branza, gata taiata in bucatele din care tu poti sa ti-o alegi pe cea preferata si… vin…mult vin…rosu sau alb…e-o arta pe-aici sa asortezi vinul la mancarea potrivita, dar si-o rusine, daca nu stii s-o faci…sau e-o greseala si mai mare sa bei “spritz”, adica sa amesteci vinul cu apa, asta insemna “c-ai stricat vinul! ”. Impardonabil!... Apa de izvor mi s-a parut la ei destul de scumpa, 1 euro butelia de 800 ml, iar vinurile albe sau rosii, bune si ieftine, aveau preturi cuprinse intre 1,40 si 4,30 euro sticla de 750 ml…Dupa ce-am terminat masa de pranz…stati asa! …unde plecati? …spre seara, urmeaza masa principala, dineul (sau supeul) …alte bunatati…de obicei atunci se dau tartine cu gem, clatite, salate de fructe sau budinci gatite in casa…ei, acum, neaparat trebuie sa lauzi bucatareasa! …

In acele zile de week-end nu te prea scoli mai deloc de la masa…farfuriile sunt duse la masina automatica de spalat, care intr-o ora le scoate curate si gata uscate…

In acest fel, in week-end, francezii se viziteaza reciproc, imbinand placerea mancarii, bauturii si a conversatiei…caci in acest timp, se povestesc vrute si nevrute, afli cine cu cine s-a mai cuplat, ce partid politic va iesi invingator sau la Longchamps cine a castigat ultima cursa de cai, joc foarte raspandit la ei, transmis pe un canal special la televizor, si la care, poti dimineata sa iei la ghiseul loteriei din coltul strazii un bilet si daca ai si ceva noroc (chior), seara esti un om bogat…

Am fost ivitat la Paris, in Place de la Republique (un cartier mai “muncitoresc” al Parisului, dar foarte central), unde traiesc multi oameni singuratici (dar vai! , la Paris traiesc cei mai singuratici si egoisti francezi si cei mai multi celibatari din intreaga Franta), de un jurnalist care traia intr-un apartament modest dar curat si dichisit cu bun gust. Bucataria era cea mai mare si acolo cred ca-si ocupa amicul meu cea mai mare parte a zilei… Am fost invitat la masa la el la o portie de “huitres”, adica la o farfurie plina ochi cu stridii intredeschise, proaspete, aduse cu o ora inainte de la Hala de peste, si la un pahar de Bordeaux rosu, ca recompensa pentru cele cateva zile de concediu pe care i le-am oferit si eu prin Transilvania…Vai, dar eu nu suport “fructele de mare”, in afara de cateva “moules”, adica niste moluste cu gust de peste, eu sa n-aud de homari, creveti, caracatite, stridii, langustine si alte asemenea minuni, cu sau fara mustati, care mai intai trebuie sa le zdrobesti cu doua feluri de clesti si-apoi sa savurezi indelung cele cateva bucatele de carne alba care raman dupa ce-ai aruncat carapacele la gunoi…dar, c-un vin bun si intens condimentate, se spune, ca ele ar avea un gust grozav…deci ma trezesc la Thierry in bucatarie cu-o piramida de stridii pe care el a si inceput ”slurp, slurp” sa le arunce pe gat, exclamand…”aie, ei, mon dieu, quel bonheur, c’est delicieux”…eu am rams cu farfuria plina servind doar vinul rosu... Thierry, s-a uitat la mine o clipa chioras, ca la un taran care vine pentru prima data la oras dar nu s-a suparat deloc, a luat si farfuria mea si-a dat-o pe gat fara nici o problema…

In Franta, programul unui functionar sau angajat la o firma e astfel conceput, incat sa lase trei nise orare pe zi, si pentru functionarea bistrourilor si restaurantelor…cele doua mese principale ale francezilor, in cursul saptamanii sunt “le petit dejeuner”, pe care acestia il servesc sau acasa sau in oras, inainte de ora 9-9,30 cand incepe activitatea lor cotidiana, si “soupee” sau “dinner”, care se petrece seara, dupa ora 18-19, cand francezii vin de la lucru…dar mai nou, mai exista si o a treia masa, in pauza de pranz, intre orele 12 si 13,30, cand de obicei francezii ies la cate un bistrou si comanda ceva usor, de obicei o salata (gen bulgareasca sau greceasca, preparata cu legume prospete, oua, carne, masline, etc) …Ergo-psihologii lumii au studiat in amanunt bioritmul uman si eu stiu ca energia omului e asemanatoare mersului soarelui pe cer…dimineata omul are un potential si randament maxim, apoi cand soarele e la amiaza. energia lui scade, organismul revendicand o perioada de odihna si reincarcarea bateriilor, apoi, intre orele 14 si 17, din nou organismul uman are o perioada de randament, dar mai scazut decat cel matinal, pentru ca, spre seara, sa oboseasca si sa revendice inca o realimentare si…patul, sau, un mijloc de relaxare…teatru, film, spectacol, muzica, etc…

La Paris, aproape la fiecare colt de strada, exista afise sau ecrane cu anunturi electronice ce se succed fara incetare, care, vrei nu vrei, cat timp tu ti-ai savurat maioneza cu oua si cartofi prajiti sau salata de somon marinat intr-un bistrou, ti s-au intiparit in memorie, si astfel, tu, in timp ce mananci, afli si ce spectacole te asteapta deseara, dupa ce ai terminat cu “munca la patron”…. Francezii acorda o mare importanta orelor de masa…la ei nimeni nu sare peste acestea, nimeni nu-si aduce sendviciuri de-acasa pentru a manca in graba si a economisi niste bani…esti stiu ca digestia trebuie sa aiba loc in liniste…E-adevarat ca francezilor, le place, precum spaniolilor sau italienilor, vinul rosu sau cel alb…le displace insa bautura forte, de exemplu wiskey-ul sau tuica noastra de prune…numarul de ciroze e mare in Franta, dar nu exagerat de mare, fata de cantitatea de vin care se consuma in aceasta tara…de ce? ... s-a constatat ca branza pe care francezii o consuma impreuna cu vinul, contine niste substante hepatoprotectoare…asadar, “bea, vin, bea bere, nu te lasa, dar mai pune si-o bucata de branza langa ea! ”…

Dar, haideti sa facem o plimbare prin Paris si sa vedem cam ce preparate ne ofera orasul…e bine sa stiti ca baza alimentatiei Parisului nu o constituie restaurantele de lux, nici macar restaurantele mai simple ci “minimarket-urile” cu preturi rezonabile si imensa retea de cafenele si bistrouri…Ele “satura” Parisul si dimineata, si la pranz si seara, in timp ce restaurantele sunt mai frecventate doar seara…Cuvantul “bistro” provine de la slavonul “bîstro=repede”, cuvint care habar n-am cum a aparut in limba franceza, dar se stie ca intre rusi si slavi au existat multe legaturi de prietenie…sa fii fost adus de studentii protipentadei rusesti la Paris, de contesa poloneza Maria Walewska, amanta lui Napoleon sau de soldatii lui in timp ce se retrageau “repede, repede” de pe campiile inghetate ale Siberiei dupa dezastrele de la Borodino si Berezina din 1814?

Cert e faptul ca bistrourile pariziene sunt o lume aparte, au “un şarm” deosebit, au personalitate si vitalitate. Dar sa vedem si cum arata preturile pariziene, care uneori nu mai sunt deloc sarmante…Sa luam un exemplu…. daca sandviciurile cu cascaval si sunca (sau peste) si cateva foi de salata, intr-un bistrou din zonele mai populare ale orasului, Montmartre. Cartierul Latin, Cartierul Indian sau Evreiesc, Place de la Republique, Gare du Nord, Gare de l’Est, Gare de Lyon, Gare Montparnasse, au preturi intre 2,4 si 3,2 euro, si poti spune ca cu acea jumatate de franzela si cu o butelie de Coca de 0,8 euro, iti poti astampara foamea, acelasi sendvici si Coca, in centrul orasului, adica pe Avenue des Champs Elysees, Ile Saint Louis, Boulevardul Rivoli, Bulevardul Haussmann, cartierul Marais, Place Vendome, Place des Vosges, zona Chatelet- Louvres, Place de la Concorde, Places de la Madeleine, Jardins des Tuileries, Place de la Bastille, costa aproape dublu. In Place de la Madeleine, o clatita cu zahar sau cu sare, costa 3 euro, iar in Place de la Bastille, o cafea costa tot 3 euro! Sa nu mai vorbim de preturile din restaurante, care pentru multi turisti, chiar si pentru cei din tari ceva mai bogate, sunt prohibitive…. Am incercat intr-un alt review sa va sugerez ca exista si un Paris “mai ieftin”….

Altfel, Parisul e-o vesnica expozitie de ciocolaterii, patiserii, magazine in care gasesti un singur produs, spre exemplu numai vinuri, brutarii ce-si expun “baguette”-ele parfumate la un minut dupa coacere, cofetarii cu produse ce te atrag in primul rand prin forma si culoare si de-abia apoi prin gust, pizzerii, “fast-food”-uri cu specific asiatic, tunisian, libanez, chinez sau thailandez…spre exemplu o casoleta mare de plastic, plina cu orez incalzit la microunde, alaturi de o brocheta cu 5-6 picioare si pulpe de pui alaturi de doua betigase sau doua furculite, invelite intr-un servetel si o punga si insotite mereu de zambetul gales al unei chinezoaice mignone, nu costa mai mult de 2 euro…. cautati “fast-food”-urile chinezesti, le recunoasteti dupa scrisul lor vertical si incalcit, sunt multe prin Paris, au mancare buna si ieftina, iar orezul si carnea de pui, n-au facut inca rau nimanui…Thierry, imi spunea ca aceeasi cantitate de orez, insotita de cateva pulpe de pui si cu putin sos, la un restaurant oarecare, te costa de 10 ori mai mult…la chinezi nu trebui sa lasi “ciubuc”, dar la restaurant, codul bunelor maniere te obliga sa lasi un “pourboire” de 10% din consumatie… Exista si Mc Do-uri la Paris? Exista, cum sa nu, dar preturile acestora sunt duble fata de cele din tara noastra.

Mancarii si bauturii frantuzesti i-au fost dedicate cantece si chiar ode…”Allons enfants de la patrie, le jour a boire est arrive! ” sau “ Salade de fruit, de fruit, de fruit, tu plais a ma mere, tu plais a mon pere, ” sau “Chevaliers de la table ronde, goutons voir si le vin est bon…”, etc.

Va doresc pofta buna!

Dorgo

@Web muzical te rog melodia (http://www.youtube.com/watch?v=-CdVfKwDyNk) mersi!


[fb]
---
Trimis de dorgo in 29.08.12 20:53:54
Validat / Publicat: 29.08.12 21:46:08
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9606 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Francezii isi savureaza cafeaua de dimineata...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21350 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

Nicu
[29.08.12 22:30:21]
»

La Paris nu am fost dar am fost... undeva... in Franta si am vazut acolo cum e treaba cu mincarea, acolo am mincat cel mai bine si tot acolo am vazut si cum e cu, cafeaua adica tabietu felul cum se serveste si se bea.

In interior nu se fumeaza, afara da, am trecut pe linga o terasa si am vazut ceva ce mi-a ramas in minte... cinci mese pe terasa (era dimineata la 9) la trei mese era cite o persoana, fiecare avea cite o cana de cafea cite un paharel cu apa si scrumiera sub care era bonul de casa.

Altceva, toate magazinele unde se vinde piine sunt adevarate patiseri si miroase toata strada a patiserie.

Astea pot fi traite, simtite doar acolo.

Cind vi acasa de acolo mult timp iti aduci aminte de ce si cum se maninca acolo si citeodata mai si aplici acasa mai ales dimineata la micul dejun.

Un singur exemplu - camembert.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Gabise
[29.08.12 23:40:38]
»

Nu am avut ocazia sa mananc la un francez acasă. Cred ca mancarurile nu sunt atât de " grele" ca si la noi. Am avut o singura data o astfel de experiența in Maramureș la un Crăciun, cei cu care eram nu s- au ridicat de la masa toată ziua si gazda ne tot aducea de mâncare nu vreau sa va spun cât mi- a fost de rău.

O experiența culinara interesantă pe care am trait- o in Paris a fost într- o sâmbăta dimineața când am dat întâmplător peste o piața instalata sub linia de metrou suspendat. Plin de tarabe ( mese pliante) pe care erau expuse de la legume, fructe, branzeturi, peste, carne nepreparata pana la diferite preparate cred tradiționale (un fel de racituri cu soric de porc dar altfel decât la noi, costite prajite si multe altele), multe feluri de pâine cu diverse umpluturi( eu am luat cu stafide) si totul era direct servit de pe masa ( nu vitrine frigorifice, chiuvete de spălat mana, etc) si totuși foarte curat.Era in centrul Parisului aproape de turnul Eifel si pe deasupra noastră trecea trenul.Seara când am trecut pe acolo ca si când nu ar fi existat acea piața.Nici urma de tarabe sau resturi.

Apropo de cafenele, când am trecut pe lângă celebra Les Deux Magots, zau daca i- am înțeles pe oamenii care stateau inghesuiti ( la propriu) la mese si toți cu fata spre strada ( ca la cinema).Sau poate aveam un dram de invidie când i- am văzut atât de relaxati si zambitori cu o ceasca de cafea in fata...

Va citesc cu mare plăcere, sa știți.

MCM
[30.08.12 01:09:49]
»

2 amintiri mi-au venit instant dupa ce am citit, legate de bucataria frantuzeasca:

- restaurantul "Au pied de cochon" - unde in 2002, am mancat pt prima data faimoasa supa de ceapa. Si nu mi-a placuuut. Am mancat doar "coaja" de deasupra.

- restaurantul cu specific frantuzesc din Varadero, unde mancarea era f elaborata, pictata frumos pe farfurie. Dupa ce am mancat acolo, ne-am dus la restaurantul tip bufet al resortului si am mancat. La francezi doar ne incalzisem putin ))

grecudoina
[30.08.12 10:37:17]
»

poftim superbonusul! Cand o sa vizitez Parisul, si voi cauta locurile unde sa mananc, voi tine cont de acest rw. Acolo nu am ajuns, de fapt Europa mi-am lasat-o dupa varsta de 70 ani, cand zic eu, ca nu voi mai suporta distantele lungi, parcurse cu multe, multe ore de zbor, inainte de a parasi Europa. Ultima destinatie indepartata va fi Peru-Bolivia, in curs de cercetare

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
alinaro
[30.08.12 11:10:18]
»

Felicitari, mi-a placut! Imi plac, de fapt, toate descrierile de acest gen. Gastronomia face parte din socio-cultura unei tari, iar pentru mine una din cele mai mari placeri este sa ma apropii cat mai mult cu putinta de locuitorii unei tari, de felul lor de a trai/fi/manca/se distra...

Va mai asteptam si cu alte descrieri in aceeasi linie (si nu numai) !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Eugenia55* †
[30.08.12 11:59:21]
»

Am plans! pe bune! de la chanson mi se trage, refrenul me rend folle!

Culinar vorbind, am trait si eu ceva experiente inedite: primul meu cassis (zic, iaca pisvaiser), pepene galben umplut cu salata de fructe la primul fel (zic, astia incep cu desertul?), felul principal fuse o farfurie imeeensa pe care erau trei ficaciori de pui Petreus, asezati in cele trei zari, ceva iarba si o dara de sos vernil, ulterior aflai ca-i mousse de persil, 'aidi bre, ma lasi!

Nah, anii'90, ce stia taranu' ce-i sofranu!

Merci, Monsieur!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
santana*
[31.08.12 08:45:03]
»

Doctore, ştiu că nu are nici o legătură cu haleala şi foamea, dar mi-e deja lehamite... Ia-ţi te rog mailul înapoi că am burta plină.

[...] - continutul mesajului (personal) a fost eliminat de webmaster

Trăieşte, coane, dar nu pe nervii mei!

gheisa
[31.08.12 09:35:22]
»

@dorgo: mai sunt si alte categorii pentru care "a manca" e un scop in viata. Unii mananca banii, altii mananca zilele, mai sunt unii care mananca nervii sau ficatii, altii care isi mananca si de sub unghie... Dar cred ca pe la Paris, prin locurile pe care le-ati descris de foarte multe ori, indiferent ca era vorba de malul stang sau drept al Senei, cel mai des ati auzit "manca-ti-as"!

Aaaa, era sa uit: sunt si extrem de multi oameni pe care ii cam mananca... pielea, altfel nu imi explic cum de mai poate indura Inboxul meu atatea:

[...] - continutul mesajului (personal!) a fost eliminat de webmaster

P.S. Vorba cantecului: "I'm sexy and I know it!"

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[31.08.12 09:56:28]
»

@gheisa, @santana: mesajele personale sunt mesaje... personale; nu e normal sa le publicati (fara un eventual acord explicit al expeditorului).

dorgoAUTOR REVIEW
[31.08.12 13:29:36]
»

@webmaster: ei, acuma, ce sa fac? ... trebe sa replic si eu cu-o usoara si discreta "negativa" c-altfel zice lumea c-as ardelean bleg. si-apoi, ... destul m-au purtat unii cand pe-un mal, cand pe celalalt al Senei... ne comportam adeseori ca la gradinita, suntem niste paraciosi... spunem la tovarasa educatoare in gura mare tot ce-a facut colegul x sau y prin recreatie, vorba aia, celebra a lu' Caragiale... "tradare, tradare, da s-o stim si noi, coane Mitica""...

@Web, ai mare dreptate, saiturile publice n-au voie sa publice mesaje personale, e ilegal, trebuie sterse "d'al capo", imediat, altfel totul capata un gust mai dubios decat un review gen "woman fight"... e ca si cum ai publica o scrisoare de dragoste a unui user catre o userita... in Occident o chestie d'asta se lasa cu nasoale...

pacatul e insa altul, pe langa ca la mesaje personale se raspunde tot personal, nu in public, e pacat sa se arunce cu noroi pe parbrizul unui review care incearca sa va faca viata asta gri, mai frumoasa...

eu, acum, "as face curatenie" pe sait, i-as da afara pe toti guralivii si carcotasii... in frunte cu mine...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[31.08.12 13:35:42]
»

i-as da afara pe toti guralivii si carcotasii... in frunte cu mine...

Nu mă tenta!!! gândeam în sinea mea citind mesajul de mai sus.

Dar când am găsit o copie identică a acestuia și în mesageria privată, și coroborând și cu plângerile utilizatorilor de mai sus, domnul doctor a primit de data aceasta un cartonaș albastru, pentru hărțuire prin mesaje nesolicitate.

santana*
[31.08.12 15:45:20]
»

Păi, webmastere, sînt private mesajele private sau nu? Atunci cum ai găsit textul de care zici? Pffff! Și eu care mă gîndeam să corespondez cu gagicile de pe afa prin PM-uri. Mă las păgubaș...

webmaster
[31.08.12 16:19:22]
»

@santana: nu-nteleg ce aberezi acolo - pai nu ai inclus tu mesajul *privat* de la dorgo mai sus, in ecoul tau? cum de unde-l stiu???

ori te referi la copia mentionata de webm0 mai sus? a primit si el o copie, si alti moderatori la fel, trimise de expeditor (probabil) - dealtfel si motivul pentru care acesta a luat un 'albastru' si 7 zile de pauza (spam prin mesaje private)

santana*
[31.08.12 16:28:26]
»

Chiar nu are rost să continuu discuţia asta inutilă, insipidă, inodoră şi incoloră, şi chiar nu o făceam dacă nu spuneai că aberez. Păi unde vezi tu că face web zero referire la ceva mai sus, măi omule bun!? Eu credeam că aţi citit prin mesajele altora, aşa că sfatul meu e să te exprimi fără să laşi loc de interpretări. Punct!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, dorgo, Eugenia55*, Gabise, gheisa, grecudoina, MCM, Nicu, santana*
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Paris? :


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069538116455078 sec
    ecranul dvs: 1 x 1