ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.12.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 05.01.13
STATUS: AUGUSTUS
LUNA
JUL-2014
team-building

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Escapadă dulce și irezistibilă în Luxemburg

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

''La Maison du Chocolat ''și ,,Casa Kaempff -Kohler'', două obiective savuroase

Escapada mea în Luxemburg, un oraș pe care pe care l-am revăzut cu mare amor în această vară, și nu oricum, dansănd sub un cer de umbrele colorate suspendate efemer în aer pe 500 m. p. de stradă, plecănd însă din Saarburg (vezi impresii), a făcut parte dintr-un evantai bogat de pofte turistice.

Am adăugat călătoriei intenționat o temă nouă dulce, mult răvnită de mine, în tabloul gurmand și rafinat al orașului plin de terase ce ademeneau turiștii la ceas fiebinte de vară.

Luxemburgul nu e încă scos din valiza cu amintiri recente, stă la copt în tavă și asteaptă să găsesc timp și bună dispozitie, altfel ,,aluatul’’ scris va face făs.

Articolul se adresează doar iubitorilor de turism culinar, trageți vă rog adănc aerul în piept, suspinați de plăcere și zburați odată cu mine, pe culmile extazului gurmand din micul ducat, unde am avut o întălnire ,,programată’’, cu celebra ,,La Maison du chocolat ‘’pe care am văzut-o inițial la televizor într-un film documentar și alta ad –hoc la casa ,,Kaempff-Kohler’’ din Place Guillaume 18, unde mi-a căzut fața în fața micilor minuni excentrice, numite ,,macarons’’, pentru care eu am făcut o obsesie, cu mulți ani în urmă la Paris.

Vă mărturisesc de la început că mă topesc după prăjituri elaborate, nu țin dietă și am întălnit în Luxemburg tentații variate, care m-au băgat rapid în boală și belele financiare.

Rostogoliți-vă ochii gratuit prin pozele mele, le-am încuiat într-un sertar pe desktop, la modul egoist, am botezat folderul cu numele ,,Raionul de vis ‘’…. îl deschid generos ca moș Crăciun si poate mă îndur să vă servesc cu o bomboană, o trufă sau o felie de tort special, vă ofer cu drag și alte deserturi de vază, sper să obtin de la voi, măcar un zămbet dulce, sau dușmănos după preferințe.

Așadar doamnelor și domnilor voi încerca să vă captez atenția în prag de sărbători, prin fața unor vitrine cochete, încropind prin vorbe dulci, un mini spectacol în două acte, ce sper să vă lase gura apă, dacă nu sunteți prea mofturoși…da, raiul vine pe farfurie și se topeste în gură în pretențiosul Luxemburg …unde am făcut două piruete luuungi în două case celebre, ce dăunează grav sănătătii.

La Maison du Chocolat, sub nasul ducelui de Luxemburg

Aproape de Marele Palat Ducal în Rue du Marche´ aux Herbes, se află casa doamnei Nathalie Bonn, poreclită ,,femeia ciocolată ‘’, care conduce o afacere de succes într-o veche casă de secol 15, chiar aproape de balconul ducelui; afară la terasă poți urmări schimbarea gărzii la palat, clienții ilustrului local cred că sunt și locatarii din clădirea Camerei Deputaților de peste drum.

,,La Maison du chocolat’’ este un colț de vis, cu arome de ciocolată fierbinte, ce adie din ceașcă duse de vănt, direct sub nasul și în vizorul bietului soldat, ce păzește reședința cu blazon, înfipt ca o statuie și pe soare și pe ploaie, oare cum o rezista tentațiilor dulci, poate e fumător și zice ,,je m’en fiche, ’’săracul soldat bogat.

Pariez că iarna i-ar prinde bine o ciocolată caldă ce se servește într-o lingură de lemn specială înfiptă într-un pătrat de ciocolată, pe care o introduci într-o cană cu lapte fierbinte, conceptul se cheamă ,,chocospoon’’, mai multe nu știu să vă spun, afară erau 28 de grade și nu aveam poftă de experiențe calde.

,,Bat’’ timid la ușa casei celebre din lista gastronomică de top a orașului și rămăn blocată la explozia de prăjituri colorate ce mă pocnește în față și mă seduce garantat, sorela diabetică e pe punctul de a face infarct și o expediez împreună cu consoarta, urgent pe ușă afară.

Expunerea de prăjituri și torturi e criminală, e un univers select cu prețuri pe măsură, produsele sunt super apetisante, ezit îndelung și-mi comand ,,un eclair pistache’’ cu 4 euro bucata, are o glazură mătăsoasă, neașteptată, e perfect și-mi stă inima în loc de fericire, doar sunt în vacanță.

Imortalizez în căteva poze, sub ochiul unei doamne drăguțe, celelalte prăjiturile decadente, care sunt pentru toate gusturile, cu cireșe, căpșuni, zmeură, ciocolată, brănză și chiar morcovi, dar nu am chef să urc și la etaj, unde e și un salon de ceai.

Torturile arată demențial, sunt ca un vis, mi-ar trebui căteva zile să le testez pe toate, înainte de a sucomba.

Prăjiturile au nume simpatice... Cassato, Cointreau, Framboise, Coco, alegerea oricum te pune în încurcătură, sigur e un coup de foudre garantat și cred că cine nimerește pe acolo de Crăciun, ajunge direct în rai.

La Kaempff -Kohler, prăjituri și macarons, ce au pe vino încoace

... am ieșit în stradă și am pornit cu trupa spre Place Guillaume, olandezul din familion vrea o înghețată la Gelateria Veneziano , eu intru alături întrun local extrem de aglomerat, la Kaempff –Kohler nr 18, chiar înainte de a intra în Place des Armes, e o casă veche de 90 de ani, ce face parte din peisajul gastronomic select luxemburghez, e față-n față cu primăria, sunt și căteva mese afară la terasă; încep să țopăi de bucurie în fața unui curcubeu de culori cu prăjiturelele mele preferate, iubitele macarons.

Stau acolo pe tăvi frumoase ca niște bijuterii, le mănănc din ochi, prețul e ridicat, sare de un 1.30 euro bucata, dar nu pot rezista ispitei unui macaron franțuzesc, îmi desfac punguța cu bani pe ascuns de ai mei, achiziționez o cutie colorată și le dau atacul a doua zi, pe terasa de la Saarburg... (vezi cazare aici).

Macaronul călător, istorie delicioasă și încălcită

Dragele mele macarons au o istorie delicioasă, m-am întrebat de multe ori de unde au apărut, că doar nu au picat din cer, cu o zi înainte fusesem în Metz și probasem niște macarons bicolore numite Paris-Metz.

Drumul gustos al acestor bucățele de cocă la modă e foarte încălcit și originile lui sunt cam neclare.

Această regină a deserturilor franțuzesti, citată chiar de marele Rabelais, ar avea la origini dulciurile arabe, preparate în Orientul Apropiat, unde se folosea pasta de migdale.

În Europa ele au apărut în Evul Mediu, cert este faptul că mai multe orașe îi revendică originile.

Se pare că rețeta vine din secolul 8 din mănăstirile venețiene, Epoca Renașterii italiene îmbunătățeste prăjitura si ulterior iubitele macarons ajung la vecinii francezi.

Legenda spune că celebra Caterina de Medici a pus macaronul în valizele cu ocazia căsătoriei ei cu ducele de Orleans, viitorul rege al Frantei, Henric al II-lea.

In sec. 17 apar primele rețete franțuzesti ale delicioasei prăjiturele, apoi francezii încep să creeze diverse varietăți rafinate.

In sec. 19 ele devin un produs de lux, la apariția lor în Paris se stătea chiar la coadă, actuala lor formă este disputată de Claude Gilbert și Pierres Desfontaines, patisierul celebrei case Laduree, fondată în 1862, care există și astăzi.

Aceste vedete vor fi reinventate de francezi, încurajte, aplaudate de consumatori ca mine și ele vor depăși granițele Franței.

Poate că această paranteză istorică nu vă interesează, mie mi-a stărnit interesul și apetitul pentru aceste căpăcele crocante umplute cu cremă, nu cumpăr niciodata pe cele din supermarket, le atac pe cele produse în laboratorul unei cofetării, doar cănd am ocazia să călătoresc.

Vedetele de la Kaempff -Kohler din Luxemburg

Casa Kaempff –Kohler vinde si macarons dulci și sărate, iti plouă cu ele în gură, sunt rotunde, fine, sunt vedetele absolute ale cofetăriei/patiserii.

Eu mi-am cumpărat pentru ,,acasă’’ în Saarburg, o cutie de ,,macarons’’ variate cu 13.40 euro pentru a gusta din mai multe tipuri, ce pot să vă spun e că am simțit o explozie sub limbă, cu mac, violete, coacăze, căpșuni și alte flori aromate... concurență nu glumă.

Aceste macarons se vănd în local și la bucată, par exemple:

Macarons de Paris =1.30 euro bucata, macarons Framboise =1.20, macarons sale’ =1.20euro, macarons deguisee=1.90.

Va las să admirati pe ecran diverse tipuri de macarons: mocca noisette, cassis, tarte citron, caramel, passion dacă va place portocaliul sau macarons Madja, dacă vă place verdele, mie îmi plac cele cu ciocolată și passion.

Alte plăceri zaharate pe care le-am admirat doar în vitrină au denumiri ravisante și m-au făcut să mor de invidie:

,,Tentation chocolat’’, un biscuit de ciocolată cu spumă ușoară de ciocolată neagră și lapte, costă 4.40 euro/persoană.

,,Dacquois Aux Amandes’’, 4.25 euro, o prăjitură cu unt pralinat.

,,Coeur de Framboise ‚’’, 4.30 euro, o felie dintr-un tort roșu din spumă de zmeură.

,,Charlottine Framboise’’ = 4.30 euro, un biscuit aromatizat cu cremă și fructe proaspete.

In raionul de dulciuri din casa Kaempff Krohler se vănd și tarte cu fructe proaspete, prăjituri clasice cu portocale, o bucată costă doar 12.90 euro, dar poți alege și pahare cu șerbet și înghețată, mi-a atras atentia un ,,corbeille nougatine’’, ce conținea trei boluri de persoană cu șerbet și fructe, costa 6.80 euro, noroc cu pozele, că nu aș fi putut reține prețurile.

În ,,galeria’’ mea veți admira : tartalette citron cu 3.10 euro, tartalette choco passion, cu 3.50, pe asta aș fi măncat-o dacă eram solo, e ornată cu cireșe și mure proaspete... mă întreb apoi ce gust are această ,,charlotte revisitee’’ cu 4.30 euro... puzzle total.

Renunț să mai studiez o prăjitură cu un nume ciudat ,,soixante six’’, e o cremă de ciocolată cu spumă de ciocolată neagră în proporție de 66%... dau și eu în diabet, îi spun ,,adieu, mon amour’’.

Am suspinat apoi lung și galeș la vederea unor torturi ce costau în jur de 26 euro, pe alese, sunt îmbrăcate elegant în glazură roșie sau galbenă, ornate cu fructe și macarons, pe altul era pusa eticheta ,,gourmand’’, am fugit repede din fața lui, după ce am încărcat o poză pentru veșnica lui pomenire... dacă căutați o idee pentru o glazură de tort deosebită pentru Crăciun, fetelor, aici o găsiți.

In final m-am uitat și la cenușărese, adică la niște cutii de bomboane și prăjituri asortate, cu prețuri ce variau între 6.50 euro pănă la 12.50 euro, fiind superb ambalate, să cumpăr, să nu cumpăr... ba, să-mi pun pofta în cui, că e prea mult.

Poftiti vă rog în ,,raionul meu de vise’’ și ,,serviți-vă’’ gratuit cu ce vă poftește inimioara... poftă bună și vă doresc un moș generos, e singura idee creață ce m-a fulgerat astăzi, prin care am dorit elegant să vă doresc tuturor prietenilor mei de pe site ,,La mulți ani ‚’’și călătorii delicioase pe mapamond, după pofta inimii.

Gata, filmul frumos de pe ecran s-a terminat, puteti viziona doar pozele, întindeti măna după ele, sper că parțial v-am teleportat cu mintea prin Luxemburgul apetisant... dacă cineva îl vizitează în ajunul Craciunului, să fie fericit, acum ,,mereți’’ și beți un pahar de apă de la robinet, că totul a fost cam dulce pentru pretențiile severe ale onoratei noastre comunități, dar vă cer puțină indulgență.

Rog atașați un video clip cu ,,La maison du chocolat’’...

www.youtube.com/watch?v=ft80Qt31eeQ

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mireille in 14.12.14 07:24:20
Validat / Publicat: 14.12.14 08:55:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.

VIZUALIZĂRI: 4350 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Maison du Chocolat... un pahar elegant cu diverse chestii dulci
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 66100 PMA (din 51 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster33
[14.12.14 08:33:05]
»

Clipul video indicat a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

Dan&Ema
[14.12.14 09:07:25]
»

Tocmai spun familiei ca citesc despre casa de ciocolata si dau sa le arat filmuletul. Vine intrebarea: unde e?

Asta in contextul in care cautam pt azi unde sa iesim ci copiiii preferabil intr-un spatiu inchis ca avem 2 raciti in familie.

S-ar fi bucurat si mai mult sa fie casuta in Bucuresti...

un articol delicios. Sarut mana pentru masa

denisa

emi

ema

dan

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ariella
[14.12.14 12:48:49]
»

Articolul asta e atac la silueta noastra draga Mireille! Ticalosie curata nu alta. Pai bine domne' acum in prag de sarbatori pofte din astea ne trebuiesc noua??? Dar lasa, ca am eu pe langa mine o cofetarie geniala care face prajituri numai cu ingrediente naturale (ma rog si pretul e pe masura) unde o sa ma infiintez azi sa imi potolesc poftele pe care mi le-ai facut si daca cumva cantarul asta nenorocit o sa arate mai mult maine sa stii ca tu esti de vina!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marius gaudi*
[14.12.14 13:28:27]
»

Am facut diabet numai uitandu-ma la poze.

O sa cer despagubiri.

Rodel
[14.12.14 13:30:56]
»

Un Superbonus din partea mea, pentru că m-ai introdus atât de frumos într-o adevărată împărăție a dulciurilor rafinate, reușind să mă ”teleportezi cu mintea prin Luxemburgul apetisant”.

alinaro
[15.12.14 10:27:28]
»

@mireille - O, Doamne... Bine ca am apucat sa citesc acum, cand inca am micul dejun in stomac si sucurile gastrice nu-mi joaca feste. E clar: n-as indrazni sa vizitez un astfel de loc decat cu burta plina, da' plina rau. E ca si cumparaturile: trebuie facute cu stomacul potolit, ca altfel e de rau.

Va urez si eu, mult mai putin elegant, evident, Sarbatori Fericite, si poate gasim in vara vreun loc asemanator p-aci, pe-aproape...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mireilleAUTOR REVIEW
[15.12.14 12:33:08]
»

@alinaro - @alinaro and @all:va multumesc tuturor pentru vizita... va doresc tuturor Sarbatori fericite si delicioase.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, ariella, Dan&Ema, marius gaudi*, mireille, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Luxemburg?:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052499055862427 sec
    ecranul dvs: 1 x 1