GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mă aflu, pentru scurt timp, în cartierul central Baixa, unde toate străzile ce se răsfrâng din artera principală, Rua Augusta, plătesc tribut geometriei perfecte a unghiurilor drepte, încă din sec 17, cănd Marchizul de Pombal a hotărît să schimbe configuraţia urbei, după un cutremur devastator.
Din înalţimile unei coline, deasupra estuarului fluviului Tagus, Castelul Sf. Geroge, construit de mauri, în sec. 10, domină majestuos cam toată priveliştea Lisabonei. Unul dinre turnurile castelului poartă numele neînfricatului Ulise, care, în căutarea Cartaginei, ar fi poposit o perioada bună de timp, pe aceasta colină.
Cănd se apropie ora de prânz într-o ţară străină, găndul te poartă spre un restaurant unde mâncărurile locale pot să-ti spună cîte ceva despre cultura şi obiceiurile culinare ale unui popor.
Mă opresc undeva lângă Placa do Rossio, la intersecţia dintre Strada Sapaterios (Strada Pantofarilor) şi Strada Ouro (Strada Aurului). Aici mi se recomandă un local unde portughezul de rând mănâncă ‘ca la mama acasă’. Zis şi făcut. Din vorbă-n vorbă identific localul şi mă aşez liniştit la masă. Descopăr printre meniuri codul marin fiert, sardine la grătar, rac fript pe beţişoare, ficat marinat… Dar parcă nimic nu mi se pare portughez sută la sută. În sfarşit, mă adresez lui Nicola, după eticheta din piept, un ospătar de statură mică şi foarte glumeţ cu vorbitorii de engleză. Îl întreb dacă patronul îi acordă un, ‘spor de limbă ‘, aşa cum se procedează în alte ţări. Nicola îmi răspunde râzînd că aşa s-ar cuveni… doar că, vorbirea englezei face parte din fişa postului lucrătorilor din restaurante, industria hotelieră şi turism, aici în Portugalia.
-Vă recomand călduros supa de piatră, sir! În jurul supei de piatră şi a muzicii fado s-a format toată naţiunea portugheză...
-Cu muzica parcă aş mai fi de-acord, dar cum spuneai? încerc eu o glumă. Voi faceţi supă şi din piatră, Nicola?
Răde cu poftă.
-Vedeti aici în local zeci de oameni special veniti, în pauza de masă, să mănânce supa de piatră… Noi pentru asta suntem cei mai renumiţi din Lisabona…
Simt că noulul meu prieten îi face plăcere să prelungească suspensul cu oaspeţii străini.
-Nicola, de-abia aştept sa-mi aduci o porţie de supa de piatră şi o bere portugheza!
Îmi imaginez amuzat de abilitatea lui Nicola, cum poate arăta supa, cu nişte pietricele mai mărunte sau mai ovale, pe lângă o garnitură de orez cu guler verde, de plante marine... Yummy, yummy! Dar cum rămâne cu piatra?
-Cred că, totuşi, este vorba de vreo metafora locală, cu iz turistc sau comercial? îmi zic eu, în şoaptă.
In sfărşit, apare Nicola cu o farfurie cât toate zilele şi cu un aer uşor conspirativ.
-Aceasta este comanda dumneavoastră, sir! Sper să vă bucuraţi cu adevarat de cea mai portugheză dintre măncăruri...
Descopăr, că, de fapt, supa de piatră, este, de fapt, un ghiveci, care, aici, în Portugalia ţine loc de de ambele feluri… Este un fel de... supă scăzuta, cu foi mari de varză murată, orez, fasole taieţei, cartofi, bucăţele de carne de pui, carne de porc afumată şi cârnăciori, toate învăluite în nişte mirodenii exotice care le dau un gust de-ţi lasă gura apă…
Se spune că, în urmă cu sute de ani, un soldat înfometat a ajuns în pragul disperării, punînd nişte pietricele într-o farfurie şi bătând pe la porţile oamenilor pentru a pune fiecare cîte ceva, după cum îl lasă inima... Aşa s-a născut unul dintre cele mai fericite aliaje de legume, fructe, mirodenii şi carne...
In sfîrşit, Nicola îmi explică, cum de-a lungul secolelor, această faimoasă combinaţie, era mâncarea săracului şi cum astăzi o mănâncă cu poftă şi mândrie naţională orişice portughez.
O bere locală amrăruie şi aspră îmi zgârie gătul mai rău decît faimoasa supă de piatră…
Trimis de glcitizen in 21.02.16 14:28:01
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA. A mai fost în/la: NU
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@glcitizen: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.
Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.
===
”Aici mi se recomandă un local unde portughezul de rând mănâncă ‘ca la mama acasă’.
Ai reținut cum se numește acel local?
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Restaurante în Lisabona, LISABONA" (deja existentă pe sait)
@glcitizen... de o mie de ori wow unui calator ce a fost pe cinci continente, o legenda in orasul valcean... bine ai venit in comunitatea afa... ma bucur nespus ca ti-am deschis apetitul... stimati colegi, sa uram bun venit celui mai inversunat calator de pe mapamond, omul care mie mi-a deschis in prima tinerete, apetitul pentru calatorii... sper colega sa gasesti timp sa umpli site-ul cu povestile tale absolut fascinante si inedite...
Pentru supa de piatră, deși cred ca e gustoasă, nu vă invidiez. Dar pentru că ați pășit prin locurile condorului sacru, a unei civilizații care m-a încântat mereu cu istoria, legendele și toate misterele lor, da, vă invidiez și vă rog mult să ne povestiți și să ne arătați și poze. Bănuiesc că ați fost în toată America Latină, așa că aveți ce scrie. Bine ați venit și vă voi aștepta articolele!
Bine ai venit, boierule. Îmi dau seama că "junior" este ceva foarte nepotrivit, mai ales gândindu-mă la poza afişată. Machu Picchu nu este la îndemâna oricui, aşa că îmi scot pălăria, la propriu şi la figurat, în fața unui coleg mult mai avansat. Nu-mi aleg modele, dar îmi aleg repere de care încerc, cu puterile mele reduse de vârstă, să mă aproprii cât mai mult. Totuşi nici o poză lusitană? Măcar să vedem o poză cu marca de bere “amăruie şi aspră”, dacă una cu o cântăreață de fado nu este disponibilă. Şi mi-am notat supa de piatră. Merg pe mâna dumneavoastră.
Supa de piatra m-a dus imediat cu gandul la "ciorba de bolovan" a lui Uica Mihai, un banatean impatimit intr-ale bucatelor si vorbelor mestesugite cu care le pune in oala si-apoi in blid si da-i si lupta cu bolovanul, el chiar il fierbe
Eu in Lisabona am stat exact cat sa-mi "imprumute" cineva, bolnav, pesemne, punga mea cu medicamente, o fi zis ca e cu firfirei, teapa !!! dar uite-asa am ajuns sa constat ca la Porto Xanax-ul e la liber la farmacie si f.ieftin, eh, amintiri din 2013 !
Domnu'cetatean, ce sa zic, bun venit, aveti pile si recomandari "grase"
@Eugenia55 -
Sarut-măna și vă multumesc sincer. Sper ca, în următoarele săptămâni să vă convingeți că am propria carte de vizită.
@glcitizen -
Multumesc, Mireille si sper sa nu te dezamagesc.
@elviramvio -
Multumesc pentru primirea calda. Normal, voi mai trimite noutati-de data asta am incercat doar marea cu degetul.
Restaurantul respectiv este chiar in centrul Lisabonei, linga Piata Comerciala, insă faimoasa supa se serveste in mod curent la mai toate restaurantele.
@webmaster26 -
Multumesc pentru ospitalitate. Cu siguranta ca voi reveni cu lucruri noi si mai practice.
@elviramvio -
Multumesc oentru primire. Normal, voi reveni cu lucruri noi din America Latina si sper sa fim pe aceasi lungime de inda.
@Radu Tudoran -
Multumesc mult pentru amabiliatate. Voi reveni cu lucruri noi si inedite, lucruri pe care le vom putea comenta impreuna.
Restaurantul respectiv este chiar in centru, la 10 m de Piata Comerciala, dar faimosul produs se serveste curent la restaurante.
Voi reveni si cu poze. Deacamdata am incercat marea cu degetul.
@webmaster26 -
Multumesc pentru primire. Pot spune ca este chiar in centrul Lisabonei, la 10 m de Piata Comerciala, insa produsul se serveste in mod curent in toata capitala. Cind scriu aceste rinduri, chiar imi lasa gura apa.
@Radu Tudoran -
Multumesc mult pentru primire. Voi reveni cu date noi.
Un articol minunat, felicitari pentru el si pentru faptul ca tu Ai Fost Acolo. Farmecul cu care fie povestesti ceva despre un loc fie descrii o mancare va face ca articolele tale sa fie unele dintre cele mai placate lecturarii asa ca le asteptam cu placere si interes.
@mishu -
Multumesc mult, Mishule. Voi reveni cu noutati mai inedite si sper sa inspir căt mai multi prirteni.
Ei, se pare ca sunteti calator cu faima! Trebuie sa fac abonament, nu vreau sa pierd nici o povestire.
Bine ati venit!
@danamandache -
Multumesc, d-le Diamandache. Sper sa aveti o surpriza placuta chiar in seara asta.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 [Restaurantul Italian Republic / Bacalhoeiros] Un italian în Lisabona - Italian Republic – Bacalhoeiros — scris în 08.07.24 de nicole33 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Unde şi cu ce ne-am delectat papilele gustative în Lisabona — scris în 15.06.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Aug.2019 [Coimbra Taberna] Seară de fado la Coimbra Taberna — scris în 17.11.19 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Antiqa Confeitaria de Belem sau când legendele vând — scris în 23.05.18 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Restaurant Indian Taste of Punjab — scris în 04.04.17 de Infinitul10 din DEVA - RECOMANDĂ
- Dec.2016 Pasteis de Belem - locul unde pasteis de Belem au prins viata=curcubeu în cerul gurii — scris în 28.03.17 de GabrielaG din BRASOV - RECOMANDĂ
- Dec.2016 Casa Brasileira Lisboa - no way! — scris în 12.01.17 de GabrielaG din BRASOV - nu recomandă