BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Meze de la mama lui

Una dintre cele mai interesante, plăcute şi de neuitat experienţe cipriote a reprezentat-o cina servită într-una din seri la o tavernă din Pervolia. Din prima zi în care am ajuns în satul respectiv - acesta se afla pe drumul de la cazare spre autostrada ce străbătea insula de la vest la est (sau invers, cum doriţi!) – am remarcat locaţia pentru atmosfera tipic rurală, cu bărbaţi în vârsta ce stau la taclale şi jocuri de cărţi, cu o cafea, un pahar de apă sau o cinzeacă pe masă încă de dimineaţă.
Atraşi de acest grăunte de farmec, am intrat şi noi în ceea ce pentru mine va fi crâşma satului. Şi chiar îmi place să o denumesc aşa, fără nicio tentă de defăimare sau declasare turistică. Imediat am fost remarcaţi de o doamnă în vârstă care – atribut al profesiei – a simţit ceva sânge proaspăt de vinitură de pe continent. Noi eram interesaţi de meze, faimoasa delicatesă recomandată a o servi în Cipru. Din vorbă în vorbă, cum la ora respectivă ne aflam în misiune ad-hoc de recunoaştere şi documentare iar bucătăria încă nu era pornită, convenim să revenim seara, după ce ne îndeplinim plimbăreala programată. Numai că reîntoarcerea la bază avea să se producă mai târziu decât estimasem iar până atunci glandele îşi ceruseră deja tributul gastronomic. Aşa că nu ne-a rămas decât doar să aruncăm o ocheadă spre terasa plină în drum spre iatac.
Adriana a rămas plăcut atrasă de doamna în vârstă, de amabilitatea ei şi voia neapărat să îşi ţină promisiunea data gazdei potrivit căreia vom reveni acolo. Astfel că următoarele două zile a trăit sub povara cuvântului dat, abia în penultima seară a sejurului fiind în măsură să îi curmăm suferinţa şi să călcăm din nou pragul Tavernei Kokos.
Crismis a fost cea care – printr-un articol de-al ei - mi-a stârnit pofta de meze şi ştiam, încă dinaintea plecării de acasă, că aşa ceva vom mânca doar într-un loc rustic sau într-o locaţie preferată de localnici, cu mai puţin vad turistic. De fapt, i-am şi transmis de la faţa locului “strângătoarei de premii anuale” că mă aflu cu blidele pline în faţă pentru a-mi potoli pofta stârnită de ea… Iar la Kokos cred că am fost doar noi doi fără carte de identitate de Pervolia, după cum păreau a sta lucrurile, din moment ce toţi se salutau, schimbau vorbe peste mese.
Am ajuns puţin cam devreme pentru standardele de cină – sau de foame - ale ciprioţilor, la un fel de “ojină” de-a noastră. Probabil termenul e cunoscut ardelenilor, iar pentru cei care nu l-au întâlnit le stau eu sau dicţionarul domnului Breban la dispoziţie. Parcă văd şi acum cum am închis uşa în urma mea după ce intrasem iar când îmi ridic privirea, în semiîntunericul din interior, disting forma unei persoane aşezate pe un scaun lângă bar. Postura lui, poziţia scaunului în crâşmă, subconştientul sau flerul meu – ori toate cele însumate la un loc – m-au determinat să îl cataloghez foarte rapid ca fiind patronul. Un om blând, cărunt şi puţin adus de spate, mult diferit de energica şi tânara persoană de acum mulţi ani remarcată în pozele îngălbenite prinse pe perete supervizează nostalgic activitatea din sală. Cea din bucătărie revine soţiei dumnealui, interlocutoarea Adrianei din zilele trecute. Doamna ne recunoaşte şi, chiar dacă i-au trecut pragul sute ori mii de muşterii, cred că apreciează respectarea făgăduielii de a reveni pentru o gustare. Actualmente se ocupă de clienţi fiul şi nora proprietarilor, două persoane foarte plăcute, atente şi amabile cu oaspeţii. Atribute fără de care nu prea ai ce căuta în Horeca niciunui stat…
Cam de când vă povestec eu pe aici am dat comanda şi nu durează foarte mult până începe episodul pilot al festinului culinar ce va să vină. Adică salata de cruditităţi, sosurile, măslinele, lipiile şi ciupercile la grătar cu brânză. Pentru unii care nu au tras la sapă sau vreo brazdă de coasă astăzi, oferta e îndestulătoare. Ne punem pe înfulecat destul de ostăşeşte, ne oprim doar să lăudăm amândoi fiecare bucătură mestecată şi nu suntem chiar atenţi când doamna ne cere să restrângem puţin farfuriile să încapă şi porţiile de halumi, sărmăluţe în foi de viţă şi chifteluţe bine rumenite. Deja ne gândeam ce fel de cutii să cerem pentru a transporta acasă ce va rămâne. De unde să ştim că încă ne aflăm în atenţia bucătarului? Care mai trimite pe masa noastră cartofi prăjiţi, coaste de miel prăjite şi frigărui… E clar, asta nu e porţie pentru doi turişti ci pentru o echipă de cosaşi la o zi de clacă! Facem pauze, nu suntem la concurs-viteză de mâncat meze, sorbim din vinul roşu comandat, prilejuri de a privi în jur şi observa cum localul se umple treptat.
Oamenii se salută de cum intră, îşi povestesc evenimente derulate peste zi, poate mai înjură şi vreun politician – deşi cum de liniştiţi îi văd nu cred că le stă în fire sau nu le prea pasă de politică – iar o formaţie de lucru (intuiesc că în construcţii după urmele de mortar de pe salopete) intră în corpore şi se aşează la o masa mai lungă, rezervată în prealabil. Nu ştiu dacă servesc ceva gen meniul zilei, însă meze li se aduce şi lor. Chelnerii, adică fiul şi nora pomeniţi anterior, cară mâncare în castroane şi platouri, nu pe farfurii, totul într-o bunădispoziţie şi vizibilă amiciţie cu cei flămânzi.
Bineînţeles că pe lângă nota de plată cerem şi o cutie pentru a lua la purtător surplusul de hrană. Cei 42 de euro însemnaţi pe un petic de hârtie – de unde bon de casă pentru a-şi încasa statul cipriot TVA-ul? – nu ni se par mulţi pentru ce ni s-a servit. Iar pe lângă gustoasele preparate am avut parte de o ambianţă plăcută şi primitoare, un loc în care oamenii se întâlneau pentru a mânca, servi o bere sau pur şi simplu să pălăvrăgească unii cu alţii.
Ne-a plăcut tare mult la Taverna Kokos, părtaşi ai ritmului lent rural cipriot, o locaţie fără fiţe sau stele agăţate la intrare, ori review-uri iscălite de influenceri, o crâşmă autentică în care nu ai cum să te simţi decât binevenit.

AmFostAcolo fără reclame?
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
- Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub
- ABONAMENT afaFC pe 6 LUNI = 59 lei Cumpără afaFC 6 luni
- ABONAMENT afaFC pe 12 LUNI = 100 lei Cumpără afaFC 12 luni
Trimis de Marius 72 in 04.08.25 13:42:32
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CIPRU.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marius 72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.

ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Unde mâncăm în Larnaca sau împrejurimi? , LARNACA" (deja existentă pe sait)
@Marius 72: Articolul tău mi-a amintit de propria experiență în ceea ce privește meze, avută în Paphos, acum mai mulți ani. Eram în Cipru pentru a doua oară și neapărat doream să testăm vestitele meze (prima dată nu ne ieșise) , despre care aflaserăm că ideal ar fi să se consume în formulă de patru persoane.
S-a nimerit atunci să luăm masa cu încă o pereche de conaționali, vecini în hotel, și nu am reușit să ajungem să dovedim toate felurile. Ne-au pus la pachet ceea ce nu s-a consumat și am plecat de acolo pe la miezul nopții, după vreo patru ore de când începuserăm. Cu burțile superpline!
O seară memorabilă, cu meze la fel de memorabile!
Să vă fie de bine!
@irinad: Mulțumesc!
Și noi dacă am fi fost 4 persoane posibil să fi dovedit toată masa
Cert e că pregătirea unei vacanțe în Cipru ar fi bine să includă și referințe gastronomice, în special "tonajul" porțiilor de meze.
Multă, mult prea multă mâncare! Cred că ce-ați luat acasă v-a ajuns pentru încă - cel puțin - o zi!
Din articolul tău am mai învățat un cuvânt (neologism), anume „ojină” , cum bine a „botezat-o aici @crismis, adică perioada de „prânzo-cină
Am mai reținut ACUM, din articolul de față, ce înseamnă „meze” , chiar dacă l-am mai citit în articolele colegei @irinad, o mare iubitoare de Grecia!
Să știi că semăn și eu cu Adriana ta, când e vorba de promisiuni: nu mă simt confortabil până când nu „onorez” ce-am promis!
Să vă fie de bine!... și, ca de obicei, mulți
@doinafil: Mulțumesc!
Cred că, totuși, ojina se plasează la arhaisme sau, mai degrabă, la regionalisme.
Eu, cel puțin, cunosc acest termen de împlinire dinspre noicel puțin 35 ani, înaintea revoluției, de pe vremea când mergeam la săpat porumbul iar în jurul orei 17 luăm această pauză.
Nu pot decât să vă întorc ambilor
și să vă dorim multă sănătate și împliniri dinspre noi!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 [Restaurant Glykolemono] Lămâia dulce din Larnaca — scris în 23.01.25 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 [Restaurant Kalamaki Bar] Kalamaki Bar, un „Greek bistro” acceptabil, nu mai mult de atât — scris în 21.01.25 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 [Ocean Basket Larnaca] Coșulețul marin din Larnaca — scris în 20.01.25 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 De la rustic la banal și șic: câteva localuri din Larnaca — scris în 15.12.23 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Experienta mea la Grill chef — scris în 16.09.20 de OliIB din ARAD - RECOMANDĂ
- May.2019 Restaurante din Larnaca - Câteva sugestii — scris în 07.09.19 de c-kosty din ONEşTI [BC] - RECOMANDĂ
- Apr.2019 [Cofetării, cafenele, ceainării în Larnaca] Gloria Jean's Coffee Finikoudes, Larnaca — scris în 26.04.19 de Marcumandru din ORADEA - RECOMANDĂ