ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.02.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Păuleşti [PH]
ÎNSCRIS: 26.07.10
STATUS: SENIOR
LUNA
FEB-2017
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Delicii culinare unice în restaurantele Havzan şi Kubbealti Koftecisi

TIPĂREȘTE URM de aici

N-ai fost in Konya daca nu ai mancat preparatul de baza specific doar acestei zone, Etli ekmek. Este un fel de pizza dar nu are legatura cu pizza europeana modul de preparare, coacere si servire este deosebit. Ni s-a recomandat unul din cele mai bune localuri restaurantul Havzan.

Am urcat la etaj unde mesele sunt asezate in aceeasi sala cu locul de preparare si coacere a preparatelor. Cand ti se ia comanda trebuie sa te orientezi cati metri de Etli ekmek comanzi (nu exista portii sau gramaj), pentru 4 persoane am comandat sase metri dar din 4 feluri de preparate cate un metru si jumatate din fiecare: Etli Ekmek, Mevlana si inca doua. Este un blat subtire gustos framantat si intins intr-o fasie lunga peste care se pune carne tocata de miel si condiment, sau carne, branza si condimente. Cuptorul este incins cu lemne si se folosesc niste palete de lemn lungi pentru ca preparatul sa fie introdus la copt.

Turcii sunt mari consumatori de ciorba sau supa la orice masa asa ca pentru inceput trebuie sa servesti o ciorba de bame si un castron de iaurt la comun. Etli Ekmek se aduce la masa fierbinte pe niste platouri lungi de lemn, fiecare mesean isi rupe 30-40 de cm din aceasta pizza lata cat palma si apoi o rulezi ca pe o clatita. Te delectezi cu acest minunat produs alaturi de un pahar de Ayran (bautura traditionala iaurt si apa), o salata si la sugestia ghizilor mei un suc de morcovi cu un condiment destul de picant. Cred ca meniul pentru o persoana a costat in jur de 20 de lire, bineinteles NU se da bacsis.

Al doilea preparat specific doar Konyei este Tirit pentru care am intrat intr-un local cochet cu 4 mese, Kubbealti Koftecisi. Si aici esti servit mai intai cu nelipsitul ceai. Cred ca turcii beau 6-7 pahare cu ceai pe zi, fiecare insotit de doua cubulete de zahar. Apoi ti se aduce traditionala ciorba si aperitivele deoarece masa la restaurant este un adevarat ritual in care trebuie sa simti o simfonie de gusturi si senzatii vizuale si olfactive. Aperitive Cacik cu iaurt, salate cu ridiche roz, rucola si Pyaz cu fasole. Si bineinteles vine momentul culminant ni se aduce Konya Tiridi. Farfuria este foarte fierbinte, grasimea in farfurie sfaraie cand iti este adusa. Papilele gustative exulta la acest aranjament de carne de oaie foarte frageda asezata pe un pat de cuburi de paine inmuiate in iaurt, felii de rosii si inca ceva legume. Totul condimentat placut si foarte gustos astfel incat toata lumea imbuca si ultima firimitura de pe farfurie si ureaza bucatarului "Eline sağlık!" (adica Sănătate mâinilor tale!). La sfarsit desertul cum altfel decat specific Konyei: Hosmerim, o crema din faina, miere, zahar ars si vanilie cu nuca deasupra. Daca cineva a platit masa pentru tine ii urezi "Kesenize bereket!" (Allah sa umple la loc buzunarele tale!).


[fb]
---
Trimis de senateo in 13.02.17 20:09:10
Validat / Publicat: 13.02.17 21:02:39
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA

VIZUALIZĂRI: 1896 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (senateo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Etli Ekmek, Mevlana Ekmek si Ayran. Pofta buuuuna!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[13.02.17 21:24:30]
»

@senateo: Mutat în rubrica "Restaurante în Konya, KONYA" (nou-creată pe sait)

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[13.02.17 21:47:11]
»

@senateo:

Mă bucur că bucătăria turcească te-a cucerit.

Aperitive Cacik cu iaurt, salate cu ridiche roz, rucola si Pyaz cu fasole.

Totuşi "Cacik cu iaurt" sau "Pyaz cu fasole" sună cam pleonastic (tzatziki cu iaurt sau salată de fasole cu fasole) şi corect este Piyaz.

Etli Ekmek îmi place şi mie mult, chiar dacă adesea este mai condimentată decât poate suporta stomacul meu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinna
[14.02.17 08:02:34]
»

@senateo: Tu știi limba turcă? Eu cred că da.

Mi-ai făcut o mare poftă, m-am supărat că am citit așa dimineață, am privit și pozele

Să vă fie de bine!

krisstinna
[14.02.17 08:06:49]
»

@nicole33: Draga mea, eu cred ca autorul a dorit să explice cam ce conține fiecare preparat, altfel scria doar denumirea in limba turcă, nu-i păsa dacă știm sau nu știm noi ce înseamnă chestiile alea.

Hai că mi-e foame de mor, mănânc un iaut românesc si aia e!

mishu
[14.02.17 11:07:29]
»

@senateo: Binenteles ca am continuat si azi seria articolelor tale si pot spune ca imi place tare mult ceea ce descopar aici.

Felicitari, votat cu mare placere.

senateoAUTOR REVIEW
[14.02.17 20:04:53]
»

@krisstinna: Exact, mi-am dat seama ca poate suna pleonastic dar am vrut doar sa arat baza mancarii pentru cine nu cunoaste.

senateoAUTOR REVIEW
[14.02.17 20:07:18]
»

@mishu: Multumesc, o asemenea experienta merita impartasita.

senateoAUTOR REVIEW
[14.02.17 20:10:49]
»

@krisstinna: Multumesc, gazdele care mi-au oferit atatea lucruri bune in Konya m-au invatat si cate ceva in limba turca.

calatorul
[17.09.17 20:36:50]
»

@senateo: Multumim pentru informatiile oferite si impresiile impartasite, ca si pentru pozele insotitoare, convingatoare.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, mishu, senateo
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Konya? :

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046351909637451 sec
    ecranul dvs: 1 x 1