GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pe vremuri, pe când măsuram distantele nu în kilometri ci în petice de cer, îmi imaginam India ca pe o răsuflare de uragan ieșit din propriul univers, rostogolit asupra pământului în ropote de cai înaripați și călăreți cu pletele fluturând în vânt prin valurile de căldură ce parcă dansau în arșița soarelui. apoi, tatăl meu mi-a explicat diferența dintre India Mamă, cu oameni care descindeau din geografii nelămurite și vajnicii călăreți indieni ce-și apărau ținuturile într-o Americă federalizată împotriva legilor naturii.. încă dinainte de vârsta reflecției, mi-a făcut cunoștință cu zeii Indiei.. visam că prin fereastră voi zări o stea care să mă ducă în Țara Zeilor, în ascunzișul lui Dumnezeu, iar inima îmi bătea să mi se spargă în piept.. îți trebuie mult timp să redevii tânăr, mi se șoptea adesea în anii adolescenței...
Iată-mă ajuns la capătul lumii, printre oameni cu tichii arhaice și înveșmântați în niște mantii ciudate, instalat într-o postură asumată de antropolog urban amator, studiind la pas niște oameni stabiliți într-o altă istorie, în care tot ce pulsează a viață este orbit de strălucirea zeilor.. eliberat de visele copilăriei, mă simt ca un pește tocmai scăpat în ocean din propriul său acvariu, dar înotând prin niște valuri amețitoare, pline de coridoare întortochiate ce se deschid spre spații necunoscute...
- Nu uitați că bacșișul de 10% este foarte important la noi, în India! mă aduce la realitate Jayesh (Victorie), băiatul de la recepție, în timp ce mă îndrept spre restaurantul Allure, cu specific tradițional indian. Masa mea rezervată mă așteaptă chiar dacă în local văd doar vreo trei, patru mese ocupate, dintre care remarc un cuplu englez cu ținută ușor arogantă față de restul mesenilor scandinavice, tot între două vârste, care sunt sigur că și-au făcut toate vaccinele, după felul prudent în care mânuiesc vesela.. la una dintre doamne, remarc o rochie europeană de muselină cu picături roșii, ca niște pete de sânge și un safir veritabil de toată frumusețea.. ferestrele tivite cu broderie locală și volănașe de catifea, pereții ornați cu scene din istoria recentă, muzica de fundal cu un legato de suspine scoase de o harpă veche, te îndeamnă să-ți refaci puzzle-ul vieți.. arborii mici de măslini, de smochini, tufele de trandafiri presărate printre mese, îți amintesc mai degrabă de anatomia florilor unui mare pictor peisagist, cu praguri de lumină și culoare...
O indiancă neobișnuit de înaltă pentru conformația lor, fără Bindi (steluță) în frunte, pe nume Aabha (Strălucire), cu un model fantezist de rochie lungă, dantelată într-o nuanță indigo și un batic șofran în loc de sari, se apropie de masa mea. Îmi întinde, salutându-mă cu un zâmbet studiat, o tavă de mostre de mâncare locală, yogi tali, din care, așa cum citisem undeva, urmează să gust cu degetele sau cu tacâmurile ce voi alege să consum.. cum am de trecut în revistă cel puțin cincisprezece feluri de preparate, mă bate gândul că mulți își rezolvă masa doar degustând din mâncărurile prezentate în miniatură.. dar cum rămânem cu bon tonul la masă?
Am de optat între ghiveci de sombar cu orez maro, linte și quinoua, Butter Chicken (pui fripț în unt) cu Bhapa Aloo (cartofi pisați în arome locale), Rogan Josh (miel roșu), cu ardei iute și sos, Palak Paneer (spanac cu brânză de țară), Chicken Byrayani, (pui cu orez și cu apă de trandafiri), Samosa, (umplutură de carne în foaie de aluat, linte mazăre cartofi și ceapă), Chicken Kathi roll (o șaormă indiană de pui picant, cu mentă, și servit înfășurat într-un rulou), Tadka Daal, (linte călită, cu un ou tăiat în două) fără de care, se spune, nu poți să părăsești India, Metar ka Salan (curry de mazăre verde în sos de arahide), Pumpkin Chutney (dovleac cu sos condimentat), Aloo Murukku (rotocoale de cartofi și făină de orez), Bombay Potatoes (cartofi Bombay, preparați cu roșii, ardei iuți, ghimbir, ulei, pătrunjel și usturoi), Malai Kofka (ball-uri de vegetale în și sos de semințe de plante sălbatice), Chicken Masala (bucăți de pui marinate, fripte la grătar și date cu sos gros de ingrediente), Sesame Walnuts Laddu (bile dulci de susan negru și nuci cu sirop de curmale)..
Sunt convins că este foarte greu să redai în cuvinte intensitatea clipei, un lucru care mă urmărește ca o fantomă în toate călătoriile mele.. sunt în fața celei mai complexe și mai condimentate bucătării de pe glob.. până a face comanda, am timp să citesc pe un pliant că vanilia și cardamonul sunt bune pentru digestie, curmalele pentru greutatea corporală, maracuja pentru astm, fructul pasiunii pentru stres iar fructele, în general, pentru Parkinson... apoi, o întreb pe Aabha de ce toate mâncărurile indiene arată atât de viu colorate și proaspete... mi se răspunde că este vorba de esențele și ingredientele naturale din India..
Cum apa rece este la discreție, încep cu Rogan Josh, apoi continui cu Tadka Daal, Malai Kofka și o bere Flying Horse (Calul zburător), cu gust de cidru și malț, pe care mi-o recomandă Aabha..
Nu întâmplător englezul spune ca plăcerea mâncării constă tocmai în a o mânca.. pentru un gurmet, a lua masa într-un restaurant cu bon-ton în India înseamnă a trăi din plin gustul celor mai rafinate ingrediente și arome imaginare, poate fără egal în lume.. mestec cu savoare fiecare bucățică, încercând să decodez gust după gust, să absorb aromă după aromă ce-mi inundă, ca o combinație magică, toate simțurile.. nu știu de ce miresmele de maracuja, cimbru, turmeric, chimen dulce, asofaetida, sau cardamon, mi se par a fi mai ușor descrise în nuanțe de culori sau în note muzicale decât în cuvinte...
Respir aproape după fiecare înghițitură, încercând să-i imortalizez buchetul de parfumuri și gusturi.. renunț pe moment la bere pentru a nu pierde deliciul mâncării.. mi-aș dori să fie lângă mine cei apropiați, cei mai dragi prieteni..
Mă simt puțin încorsetat, mai întâi de plăcere, de priviri, apoi de o droaie de șervețele albe la gât și în jurul meu.. apoi, mă mir ușor vinovat că, în țara care adună cele mai multe suferințe și speranțe de pe glob, poți să te bucuri, plin de recunoștință, de o masă cu adevărat regală.
Trimis de glcitizen in 15.07.17 12:23:43
- A fost prima sa vizită/vacanță în ASIA - ALTE LOCURI
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Unde mâncăm în Delhi?, NEW DELHI" (deja existentă pe sait)
@webmaster26: Scuzati, as vrea sa stiu daca review-ul a fost deja validat sau doar mutat la o rubrica. Multumesc.
@glcitizen: Doar mutat! Validare după ce sunt prelucrate pozele!
mai sus scrie - text vizibil până la vsalidare -
”Validarea se va face după MAXIM 24 ore de la trimitere, timp alocat pentru:...
@glcitizen: Felicitări pentru articol.
S-a nimerit să vă acord eu primul vot. Englezii se pare că peste tot unde merg sunt aroganţi (îi înţelegeam faţă de localnici, foşti supuşi, dar faţă de europeni).
Nu am mâncat până acum mâncare idiană, ştiu că ei mănâncă picant, iar eu nu mă prea dau în vânt după picanterii.
Toate cele bune şi multe concedii plăcute.
@glcitizen: Sărut'mana pentru masă (așa am fost educată să spun după ce am mâncat), așa am simțit sa-ti spun după ce am citit articolul tău.
Multe feluri de mâncare. foarte condimentate și colorate.
Ce de culori și sunt sigura de gusturi ai în farfurie, poza 2.
Norocul meu că am mâncat de dimineață și acum îmi beau cafeaua.
Sa-ti fie de bine.
Toate cele bune.
Eu, care îmi fac vacanțele mult mai aproape, ma las purtată de tine prin locuri exotice, indepartate, la care doar visez. Imi place aplecarea ta spre detalii, atât in ceea ce priveste îmbrăcămintea
indienilor, cât si arta lor culinară, pentru că eu văd o arta in asezonarea si prezentarea bucatelor. Felicitari pentru excursie si pentru articol! Astept continuarea.
@glcitizen: Ai avut parte, cu siguranță, de experiențe culinare mai mult decât interesante în india, în completarea experiențelor cultural-turistice. Mulțumesc că ni le-ai împărtășit și nouă și acum aștept reviewul promis despre Taj Mahal.
Nu sunt adepta mâncărurilor indiene, mult prea picante pentru gustul meu, însă la Londra am avut ocazia să iau cina într-un restaurant ”cu ștaif”, unde se respecta eticheta colonială din vremea Imperiului Britanic. Asta se petrecea în urmă cu 20 de ani și nu-mi amintesc numele localului, dar Londra e plină de restaurante cu specific etnic, inclusiv indian, extrem de populare, știut fiind că gastronomia britanică nu dă pe dinafară de gustoasă...
Și cum ziceam, sau nu ziceam - îți spun acum -, am fost invitați la masă de niște parteneri de afaceri indiano-britanici ai soțului, pentru că altfel nu ne-am fi permis să punem piciorul într-un local așa de scump. Și drept dovadă, până și gazdele noastre au fost nevoite să ”pună mână de la mână” pentru a plăti consumația (care nu știu cât a costat), adică au folosit mai multe carduri, neavând bani suficienți pe un singur card...
Când am ajuns, am fost întâmpinați la baza scărilor de un valet în frac, care ne-a condus în lobby. Acolo ne-am întâlnit cu partenerii de afaceri ai soțului, sosiți mai devreme, și cât am așteptat să ni se pregătească masa am stat de vorbă în picioare și am fost serviți cu câte un pahar de gin tonic.
Cina în sine a constat din cel puțin 20 de feluri, aduse în farfurioare din care se servea toată lumea (cred că eram 6 comeseni în total), semăna cu stilul chinezes, numai că masa nu era rotundă și nu se învârtea la mijloc, așa că ne treceam farfurioarele unul altuia.
Prevenită asupra gradului ridicat de condimentare a mâncărurilor indiene, am băut numai apă și am fost foarte circumspectă în a gusta din feluri. Cei doi indieni care mă încadrau la masă s-au întrecut în recomandări, sfătuindu-mă ce mâncăruri erau mai puțin picante, dar de vreo 3-4 ori chiar mi-au ieșit ochii din cap luând o înghițitură, în ciuda recomandărilor lor.
Nu mai țin minte cu exactitate ce am mâncat, în mod cert chicken masala și un chutney, dar nu mai știu de care, însă am reținut că mirosurile ingredientelor erau îngrozitor de puternice și m-a durut capul câteva ore după aia.
Cât timp a durat masa, doi chelneri au stat în spatele nostru, aducând farfurii, debarasând și umplând permanent paharele. La final am fost serviți ”on the house” cu un digestiv și conduși până la scară.
Cred și eu, după câți bani au lăsat indienii acolo!
A fost o experiență inedită pentru mine, însă mâncarea indiană nu îmi place, așa că nu am repetat-o.
@Carmen Ion:
Multumesc, Carmen. Interesanta relatare, demna de un review.
Eu am avut grija, dupa pațania din Coreea de Sud, sa cer moderatie la condimente si oamenii au inteles, asa ca, am putut decanta mai toate aromele.
Mi-am ales totul la un pret de vreo 30usd, dar nu-mi pare rau pt ca cine stie cind voi mai avea asemenea ocazii.
Da, cota Indiei va creste dramatic la Taj Mahal.
@zlatna:
Multumesc, Zlatna din vecini... Am cerut eu mai putin picant si sunt sigur ca ti-ar fi placut. Am invatat si eu pe parcurs ca nu este bine sa excludem ceva din prima, cu toate ca, pina la urma, este vorba de gustul fiecaruia...
@ANILU:
Iti multumesc ANILU si ma bucur ca ai facut degustarile odata cu mine.
Taj Mahal trece la lucruri mai sufletesti care iti vor schimba primele impresii despre India.
@Rodel:
Iti multumesc, Rodel, toate impresiile culinare, umane si de arta au farmecul clipei respective, un farmec greu de surprins in cuvinte.
Crede-ma, ca azi, la o vânătoare, am mâncat un mistreț de 30Kg la ceaun-o grozavie de bunatate! Nu cred ca l-as mai da pe o mâncare indiana!
@glcitizen: Malimu
Sunt în fața unei cafele, de vreo două ore. Mi-ai făcut poftă de mâncare, sper să nu nimeresc o sărătură de omletă, ca și ieri
Să înțeleg că nu exista niciun meniu, doar mostre?
Ai màncat tot? Mi s-au părut cam multe
Felicitări pentru sensibilitatea articolului, a avut un gust bun.
Mă uit acum și la poze, îmi e mai greu după telefon dar sunt curioasă.
@krisstinna:
Multumesc, Kriss, erau si meniuri dar impresia artistica e mai de efect.
E o problema cu mâncatul departe de casa, probabil instinctul de conservare ma face sa manânc bine... eram si putin extenuat, pe finalul turului asiatic.. ma gândisem sa fortez putin nota atunci, cind ma simteam, ca si acum, de altfel, intr-o forma buna.
@glcitizen: Malimu, am màncat ceva delicios, pâine cu untură și cu ceapă. Un mic dejun țărănesc, autentic, cu parfum românesc, cel mai bun de pe pămànt, părerea mea
Am pus vreo càteva sute de grame la colăcei , dar nu contează, gustul a fost divin.
Te salut!
@krisstinna:
Da, acum savurez si eu... merge, din cind in cind...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 [Restaurant Lazees Affaire] Lazees Affaire, un loc bun de servit masa în New Delhi — scris în 02.06.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2024 [Restaurant Informal by İmperfecto] Restaurantul Informal New Delhi — scris în 06.05.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Bon-tonul meselor indiene (I) — scris în 08.07.17 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ