GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Crama Domneasca – restaurant voievodal din centrul vechi al Bucurestiului
In cele 4 intense zile petrecute acasa, am luat cina intr-una din seri la Crama Domneasca din centrul vechi al capitalei. Am ajuns acolo din intamplare, pentru ca rezervarea urma sa fie facuta la Curtea Berarilor, pe aceeasi strada (Selarilor), in apropierea Muzeului Curtea Veche. Cu potopul din seara aceea, insa (mai mai ca am inotat pe strada, la Unirii :)), baietii nu au mai reusit sa faca rezervare si, cum eram multicei, nu aveau mese suficiente pentru noi, asa ca… am intrat la vecini. Oricum, nu mai fusesem in Bucuresti de 4 ani, si eram incantata de putinul pe care il vedeam acolo. Centrul vechi, pe care am reusit sa-l vad mai bine in ultima mea zi, este o minunatie!! Simteam o curiozitate enorma, pentru ca, numai cu cateva zile inainte, cand cu meciul UEFA al spaniolilor, vedeam reportaje aici, la tv, si nu-mi venea sa cred. A fost la fix, asa au vazut si ei ca nu suntem chiar parliti, asa cum cred multi, din pacate… :) Incetul cu incetul ne… aliniem si noi in rand cu cei “mari si tari”. Concluzia, ca sa termin odata cu aceasta introducere, este ca trebuie sa ne bucuram de orice pas pe care-l facem inainte…
La Crama Domneasca ne-a intampinat imediat cineva la usa, lucru care mi-a placut. Iar localul m-a incantat de cum am intrat. Nu citisem nimic despre el inainte. Insa a fost o experienta grozava.
Restaurantul este foarte frumos decorat. Intrarea parca este un muzeu, nu alta. Acesta este primul salon, Salonul Domnesc, situat in fata receptiei, si decorurile ne duc imediat cu mintea in Evul Mediu, fara nicio indoiala. O vitrina cu exponate vechi in stanga, o armura completa pe dreapta, langa semineu… Chiar frumos!!
Pe noi ne-au condus in salonul al 2-lea (am citit ulterior ca mai este unul jos, in crama, insa pe acesta nu l-am vazut), Salonul Voievodal. Aceleasi decoruri: fier forjat, sulite si sabii “incrucisate” frumos pe pereti, candelabre elegante… Caramida, piatra masiva, si muscate, multe muscate la ferestre, ceea ce mi-a placut la nebunie. Plus ca am stat exact langa geam, de unde vedeam, frumos luminata, o parte din Curtea Veche (asta cand s-a oprit ploaia). Pe deasupra, la pasiunea pe care o am eu pentru folclor, am dat si de un taraf cu muzica in direct, deci va puteti imagina entuziasmul pe care il simteam.
Mi-ar fi placut sa vad si fostele pivnite (acum, ca stiu de existenta lor), insa despre acest al treilea salon am aflat ulterior, habar n-aveam ca exista. Oricum, locul unde am stat a fost perfect.
Ne-au condus la o masa de 10 persoane (9 baieti si… Maria lor :)), langa fereastra, si imediat ne-au adus meniurile. Am mancat foarte foarte bine. Nu mult, am cerut fiecare cate un fel doar, insa au fost arhisuficiente. Eu m-am repezit la sarmale cu mamaliguta, trebuia sa-mi fac damblaua in privinta asta. Baietii au luat un bors de peste si platouri cu carne, frigarui, mici si carnati (un platou pentru doua persoane costa in jur de cinci sute de mii), insa la plecare am vazut ca nu s-a mancat tot, si nu pentru ca n-a fost bun…), pe langa cateva salate de muraturi si cartofi cu branza cred, la cuptor. Bere ei, eu un pahar de vin rosu. Au intarziat ceva, e adevarat, in a ne aduce mancarea, poate o jumatate de ora, poate un pic mai mult, insa restaurantul era aproape plin, foarte multe mese ocupate, deci era de inteles.
Nu am bagat de seama in primul salon, la intrare, insa unde am stat noi se putea fuma. Cu toate astea, nu era fum deloc, spatiul amplu si aerisirea fiind “de vina”. Mai bine, pentru ca in Curtea Berarilor, unde intrasem inainte, era un fum de putea-i sa-l tai cu cutitul. Fum si imbacsire.
Pentru a pastra linia… voievodala, merindele sunt aduse in vase de lut sau pe funduri de lemn, ceea ce-i confera un aer rustic deosebit. Si aspectul lor, in general, te duce oarecum in trecut…
Veti putea alege intre multe feluri de mancare traditionala: sarmalute cu mamaliguta, frigarui de tot felul, mici, carnaciori (picanti sau nu), carne in untura, pastrama de oaie, bors de peste, cartofi la ceaun, salate de muraturi, gustari reci sau calde, si un lung etc care deja-mi face gura apa, asa ca mai bine studiati voi meniul de la Crama Domneasca :) Oricum, multe denumiri erau asemanatoare celor pe care le vazusem pe site-ul restaurantului Excalibur pe care aveam sa il vizitez a doua zi: “pachet voievodal pe sabie”, “pui domnesc”, “gustare rece voievodala”, s. a. m. d.
Despre preturi… nu pot fi foarte obiectiva, pentru ca traiesc in alt context. Totusi mi s-a parut destul de ieftin pentru un restaurant bine cotat din centrul Bucurestiului; comparativ cu Spania, la noi (inca) se mananca destul de ieftin in oras. In ziua respectiva mancasem la pranz la un popas in apropierea targului, cu pana in 500.000 lei doua persoane. Si deloc mancare rea. Insa, ca sa fac o comparatie, daca mergi aici la un restaurant in centrul orasului (nu mai vorbesc de capitala neaparat) de genul Cramei Domnesti, fara 60-70 euro (meniu intreg) de persoana nu scapi. Si asta in cel mai bun caz. Pe noi ne-a costat 501 lei noi toata distractia, si am fost 10!!! E adevarat, cum v-am zis, ca nu am mancat doua feluri, si nici desert, insa portiile erau generoase si n-am plecat flamanzi, cred, niciunul dintre noi. Am facut ceva poze pentru voi, desi poate au preturile afisate si pe web (eu nu am vazut decat un meniu turist, 22 euro, cu destule feluri de mancare!!!). Cred ca un pranz mai consistent pentru o persoana… sanatoasa, nu are cum sa depaseasca, totusi, 30-40 euro, cu bautura, desert, etc.
Aveau o lista foarte ampla de vinuri, ca doar de aceea e crama, insa cum baietii au baut bere, am cerut un pahar de vin de-al casei (7-8 lei), deci nu va pot da mai multe detalii. Veti putea vedea, totusi, ceva poze cu preturi din meniu.
Si, bineinteles, au sosit si lautarii langa noi :) Recunosc ca asta nu mi-a placut niciodata: faptul ca se plimba de la o masa la alta si-ti canta “tie”, iti indeplinesc o dorinta muzicala daca doresti, iar apoi asteapta… Eu am ras pe saturate. Iulian, daca citesti aceste randuri intr-o buna zi, te salut cu drag si sa stii ca o sa-mi amintesc mult timp de spiritul tau de gluma. Cand au ajuns langa noi, si drept raspuns la intrebarea daca avem vreo preferinta muzicala, el le-a zis: “A, pai voi pentru noi cantati? Treaba voastra…”. In fine, eu m-am “miscat” mult, in tinerete, hehe, printre muzicieni si “oameni de scena”, etc., insa nu imi place senzatia de… stiti dvs/voi care… La noi “se poarta”, stiu asta. Colac peste pupaza, atmosfera era antrenanta si cu siguranta ma voi intoarce la acest restaurant cu prima ocazie. Eventual o sa-mi duc spaniolii intr-o buna zi, ca sa-i impresionez, hehe…
Baile foarte curate si ele. De fapt, senzatia de curat si bun am avut-o tot timpul petrecut acolo. Iar personalul a fost corect si prompt. Chelnerii erau atenti sa vada daca ne lipseste ceva, fara sa le simti totusi prezenta…
De specificul romanesc, imbinat intr-un mod foarte reusit cu o ambianta medievala, si fara nici un pic de kitch, de serviciile bune si mancarea gustoasa, …de toate astea imi voi aduce aminte mult timp de acum inainte. Chiar mi-a placut si sper sa mai revin!!
Trimis de alinaro in 15.06.12 13:00:17
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alinaro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Webmaster, va rog, "Bun ii vinul ghiurghiuliu" sau ceva asemanator Multumesc frumos.
Auditie placuta!
@alinapopi: pentru P09 meritai o penalizare de la webmaster! Pai bine mai Alina, la ora asta vii cu chestiuni de-astea periculoase? Poate ca mai sunt si oameni care mai tin cura de slabire...
Chiar eram curioasa sa stiu cum te-ai descurcat cu lautarii. Sunt obisnuiti cu sume generoase de la fiecare participant de la masa. Eu am fost la aniversarea cuiva, acolo si atata ce ne-au cantat la fiecare la ureche ca au strans de la masa noastra 500 lei noi. Muzica mi-a placut, dar modul cum se plimba lautarii aia printre mese si asteapta sa le dai ca ti-au cantat ma face sa nu-mi mai doresc sa trec pe acolo...
@johnnyredlabel: Scuze, scuze... Sa stiti ca si mie-mi ploua in gura de fiecare data cand vad poza aia, hehe...
@kmy: Ufff, ce scump ati iesit. Pai sa-ti povestesc: au ajuns la masa noastra, colegul din dreapta le tot facea fel si fel de comentarii, iar eu abia ma puteam abtine sa nu rad. Partea... incomoda vine la sfarsit, cand ei termina de cantat si... nu pleaca!! Domnul care cantase repeta intr-una "Va multumim frumos, va multumim frumos", insa nu se misca de acolo pana nu... le multumesti si tu. Erau chiar in spatele meu. Mi s-a parut aiurea sa scarm eu in geanta, eram singura femeie din grup. Pana la urma, colegul din stanga, seful celorlarti , i-a dat doua sute de mii (vechi). Si omul a plecat.
In fine, nu mi s-ar parea chiar deplasat sa incerce sa scoata bacsis, insa... lasa omul sa-ti dea daca vrea, nu fii chiar obraz gros...
Chiar si-asa, sa stii, eu m-as intoarce.
Acum mulţi ani în urmă, am ieşit cu familia 'lărgită' la o cârciumioară, la şosea... (Bolta rece). La grădină. După o vreme, hop şi lăutarii! nu cântau rău, da' nici nu mai avusesem de-a face cu chestia asta. Dacă ar fi cântat aiurea, le spuneam verde-n faţă să cânte la altă masă. Dar aşa... Şi atunci mi-a venit pe loc o idee: am scos vreo 50 de mii (adică 5 lei de azi) şi i-am pus pe masă. "Uite, de banii ăştia să cântaţi, şi suntem cu toţii mulţumiţi. Bine? " şi aşa au făcut...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2024 [Restaurant Bellini Garden] Un nou și același restaurant „Bellini” — scris în 28.11.24 de doinafil din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2024 [Restaurant Casa Oamenilor de Știință / Casa Assan] Restaurantul Casa Oamenilor de Stiinţă, de vizitat clădirea — scris în 19.11.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2024 [Restaurant E3 by Entourage] Restaurant: E3 by entourage, - excelent — scris în 09.11.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 [Un Poco Pizza Fresca] Poco Pizza - se putea și mai bine — scris în 07.11.24 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Restaurant La Copac] Sub dud La Copac — scris în 01.10.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Restaurant Long Fong] Long Fong - Restaurant chinezesc în București — scris în 09.09.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Cafe Bar La Pod by Gogu Constantinescu] Nonagenari la restaurantul ˝La pod˝din parcul Carol — scris în 05.09.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ