REZONABIL
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Zexe zahana (str. Sofia) în topul gastronomiei româneşti
Zilele trecute a fost ziua fiicei mele care a împlinit o ˝anumită vârstă˝. Femeilor nu prea le place să pui punctul pe I în în privinţa vârstei cu excepţia puştoaicelor care-şi mai adaugă câţiva ani ca să pară adolescente şi a senioarelor (babelor) care nu mai au ce pierde dacă-şi spun vârsta adevărată. Copiii cei mari m-au invitat la un restaurant şi am căzut de acord să mâncăm peşte. Am fost în trei, copiii mici şi nepoţii fiind plecaţi în concediu.
Alternativa
Apelând la un sait de specialitate am găsit că pe malul lacului Herăstrău sunt 12 restaurante şi terase şi la majoritatea se serveşte peşte. Ne-am uitat la poze- frumoase, - şi am ales ˝Il locale˝ la care ginere-miu a reţinut o masă pentru duminica trecută la ora 14.
Eu, fiind formată sau formatată în AFA în privinţa documentării am făcut săpături şi am aflat următoarele:
-preţurile erau cam de 2-3 ori mai mari decât la un alt restaurant bun. Câteva exemple: salate 2-300 gr, cca 50 lei; supe 250-300 gr, 40-50 lei; paste 250 gr, cca 60 lei; peşte cca 300 gr, 70-115 lei. Mai vreţi?
-meniul era scris numai în engleză dar chiar cu dicţionarul în mână nu puteai traduce ingredientele sofisticate
-deasemeni comentariile în general cele pozitive erau în engleză cu excepţia a câtorva nemulţumiţi care scriau în limba română. Astfel unul a scris că a servit prânzul într-o duminică dar după două ore i s-a pus în vedere să achite că seara localul avea programat un eveniment. În câteva comentarii se reproşa aroganţa chelnerilor care îţi dădeau atenţie în funcţie de valoarea comenzii.
Am ajuns la concluzia că era un local de fiţe cu foarte mulţi bani şi le-am propus copiilor să nu-şi bată joc de munca lor, să decomande rezervarea şi să caute altceva
Zahanaua Zexe
Ştiam că Zexe are două locaţii: una pe str. Icoanei în care în decembrie 2017 am sărbătorit cu familia şi prietenii ziua în care împlinisem 83 de ani. A fost ultima petrecere în care am fost în formaţiune completă. Am fost foarte mulţumiţi de locaţie, serviciu şi atmosferă şi am scris un review v. aici; al doilea local este amplasat în zona capitalelor pe str Sofia nr. 1, având profil de zahana. Ambele restaurante aparţin aceluiaş proprietar Al. Consulea.
Domnul Consulea alături de soţia sa Kira Calita, este un bun cunoscător al bucătăriei româneşti, un filozof gastronomic care vrea să revigoreze preparatele tradiţionale. A înfiinţat o asociaţie gastronomică în care alături de alţi cunoscători aduce la suprafaţă reţete vechi găsite prin documente şi scrisori de epocă, aprovizionează cele două restaurante din făbricuţa proprie de mezeluri şi afumătoare şi îşi alege furnizori tradiţionali pentru ca nimic să nu semene cu preparatele cumpărate din supermarketuri. Dintre restaurantele cu mâncare românească din Bucureşti cât şi dintre zahanale, cele două Zexe ocupă un loc de top.
Redau un paragraf din prezentarea zahanalei:
˝Zexe este perceptia fonetica a romanului la pronuntarea numeralului german sechs, adica sase. Folosit ca termen argotic de lumea interlopa a Bucurestiului interbelic, zexe intrerupea discutia intima a initiatilor la apropierea unui profan. (În copilăria şi adolescenţa mea, întrebuinţam des expresia zexe alături de sanchi (probabil provenit din thank you)
Ce inseamna ZEXE in acceptiunea noastra
Propunem termenul ZEXE ca fiind o parola, o cheie de acces catre o Romanie Gastronomica posibila.
Zexe se defineste ca o initiativa de restaurare a Gastronomiei Romanesti.
Astfel, ce s-ar fi intalmplat daca:
– In 1945 la Yalta s-ar fi semnat altfel, iar noi romanii ne-am fi manifestat, cu succesul deja probat, vocatia de apartenenta la cultura europeana, la valorile acestea?
– Bucataria Romaneasca nu ar fi fost data pe mana bucatarilor de cantina muncitoreasca ci ar fi ramas la nivel de concept, apanajul oamenilor de cultura si vocatie, ca pana la momentul Schismei?
Nu cumva Zahanaua contemporana ar fi aratat astfel, ca aici la noi?
Pronuntati, cu mana pe inima, parola de acces: ZEXE!
Alaturati-va cercului de initiati in acest exercitiu de imaginatie, transpus in realitate de catre un colectiv animat de ambitia repunerii Gastronomiei Romanesti pe harta valorilor europene˝
Andrei Pleşu a scris în Dilema o recenzie laudativă la adresa zahanalei Zexe
Zahanaua Zexe din str. Sofia funcţionează într-o casă boierească construită acum aproape 100 de ani, în 1934, având de la început destinaţia de restaurant de lux într-o zonă selectă a capitalei între piaţa Dorobanţi şi statuia Aviatorilor. Aici toate străzile au nume de capitale şi în multe din case au locuit mari personalităţi; unele imobile sunt declarate monumente istorice. Înainte funcţionase aici un alt restaurant bun Casa boierească unde am mâncat în interior cu vreo cincisprezece ani în urmă şi am fost foarte mulţumiţi. Acel restaurant s-a închis prin 2014-2015 fiind înlocuit cu Zexe care este o zahana dar serveşte şi alte preparate.
Fiind vară şi în plină caniculă ne-am aşezat pe terasa de 80 delocuri. La intrare te întâmpină o vitrină frigorifică cu specialităţi de peşte. Nu am vizitat saloanele din interior pe care le văzusem cu ani în urmă.
Meniul de bază. Cum stabilisem de acasă ne-am orientat spre peşte. Eu fiind mai conservatoare, am comandat o porţie mare de crap prăjit care mi-a fost adusă cu mămăliguţă şi un bol cu sos de usturoi, 250/ 150 gr (50 lei). Fiica mea a cerut o porţie de somon sălbatic cu garnitură de legume în sos roşu, 250/ 180 gr (68 lei) iar ginerele calcan 250 gr (84 lei). Spre ştiinţă alte preparate din meniu: supe (20-25 lei), salate (20-30 lei), tocăniţă viţel 200 gr, (40 lei), patricieni 100 gr (20 lei), deci preţuri mărişoare dar nu nesimţite (cum se spune la pensile speciale).
Lista dulciurilor a fost adusă pe un meniu de carton separat. Dintre cele câteva zeci de sortimente, ne-am orientat spre numitele ˝cofeturi istorice˝care erau servite de personalităţile vremii. Cofetierul restaurantului a respectat reţetele originale. Respectivele prăjituri costa 30 lei/ buc şi au cca 130 gr. Am comandat trei feluri diferite şi pe fiecarele-am împărţit în trei ca să savurăm şi să comparăm gusturile specifice.
-Carmen Sylva este o prăjitură comandată de regele Carol I când soţia lui, regina Elisabeta a împlinit 50 de ani în 1893. Prăjitura are crema făcută din ciocolată şi cafea cu alune de pădure, blatul, stropit cu amaretto are încrustat un brâu cu model preluat din costumele româneşti
-Take Ionescu a înfiinţat în 1908 Partidul Conservator Democrat. A comandat la Grand Hotel du Boulevard o prăjitură deosebită cu cremă de fistic şi ciocolată şi blat cu migdale şi cacao
-George Enescu obişnuia să comande la Capşa o prăjitură cu blat de jofră, însiropat cu coniac şi în cremă portocale însiropate
Este nevoie să mai spun că au fost delicioase şi gustul lor nu l-am regăsit în prăjiturile de astăzi?
De băut, fiind foarte cald, noi femeile am băut câte două sticle de bere de 330ml (eu, fără alcool), ginerele, apă minerală. Cu totul pentru trei persoane consumaţia a costat 360 lei, cu bacşiş 400 lei dar a meritat întrutotul. Serviciul a fost ireproşabil şi timpul de aşteptare minim
Recomand acest restaurant pentru evenimentele mai deosebite de care să vă amintiţi cu plăcere.
despre SERVICII
Timpul de aşteptare a fost scurt iar personalul foarte politicos
GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)
Am ales specialităţi de peşte care au fost delicioase şi prăjituri originale cu numele unor personalităţi de la începitul secolului trecut
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Amplasat în cel mai select cartier al Bucureştiului, zona ˝capitale˝
Trimis de Michi in 14.08.21 15:57:38
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Felicitări, un articol complex!
Și pozele arata bine!
Să vă fie de bine, mama Michi și să-ți trăiască fata! Remarc că este „mama Michi, în varianta mai tânără” !
Totul arată foarte bine, de gusturi nu mă îndoiesc că au fost așa cum v-ați așteptat!
Despre prăjituri, ce să mai spun?! Toate mi-au făcut cu ochiul, dar cel mai mult cea a reginei Elisabeta.
Chiar dacă prețurile nu sunt mici nici aici, dar nici așa de „nesimțite” , cum erau cele de la „Il Locale” , de pe malul lacului Herăstrău - și bine ai făcut că te-ai uitat pe Net despre ce și cum e acolo, și-ați decomandat rezervarea - se pare că totul a fost pe gustul vostru, că v-ați simțit bine! . Poate că vom ajunge și noi pe acolo, pentru vreun eveniment ce va trebui sărbătorit în stil „regal”
Felicitări și „La mulți ani, pentru fiică!”
@Michi: La mulți ani pentru fiică!
Meniul arată bine, iar prăjiturile par și mai și... îți fac cu ochiul toate, mi-a plăcut descrierea lor. Ați procedat bine căutând acest local, cu prețuri mai mici decât cel din Herăstrău. Oricum și așa mie mi se pare destul de scump și acesta, dar știu de la băiatul meu, un cunoscător al restaurantelor că în București totul este mai scump.
Să vă fie de bine și să mai repatați în altă parte!
La cum arata pozele si dupa cum e scris articolul acum imi vine sa ma duc sa iau cina la ei.
@Michi:
Într-un weekend de coșmar,
Când căldura te topește,
Poți s-alegi intermediar
Să mânânci la Zexe, pește!
Mai cu seamă de se face
Să ai vreun eveniment,
Chiar de punga-ți se desface,
N-o s-ajungi la faliment!
Zahanaua, e ca lumea!
Zice lumea care-a fost...
Dar de știu acum parola
Mănânc fără nici-un cost?
@k-lator: Splendid! Eşti tare talentat şi ai pus punctul pe I.
@Michi: Mulțumesc de apreciere. M-a inspirat scrierea dumneavoastră... deci meritul meu este doar pe jumătate.
Eu am fost cândva la Zexe Braserie, cea de pe bld. Aviatorilor, lângă piața Charles de Gaulle. O recomand și pe aceea. Într-adevăr, conceptul familiei Consulea este diferit de ceea ce mai întâlnim prin București.
Îndrăznesc chiar, să vă recomand, pentru sărbători, cozonacul însiropat pe care îl fac ei... cei de la Zexe Braserie. (Nu cred că există și în alte perioade ale anului, dar de Paște și Crăciun, cu siguranță îl găsiți... pe comandă, of course! )
Toate cele bune și să trăiască sărbătorita!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2024 [Restaurant Bellini Garden] Un nou și același restaurant „Bellini” — scris în 28.11.24 de doinafil din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2024 [Restaurant Casa Oamenilor de Știință / Casa Assan] Restaurantul Casa Oamenilor de Stiinţă, de vizitat clădirea — scris în 19.11.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2024 [Restaurant E3 by Entourage] Restaurant: E3 by entourage, - excelent — scris în 09.11.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 [Un Poco Pizza Fresca] Poco Pizza - se putea și mai bine — scris în 07.11.24 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Restaurant La Copac] Sub dud La Copac — scris în 01.10.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Restaurant Long Fong] Long Fong - Restaurant chinezesc în București — scris în 09.09.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 [Cafe Bar La Pod by Gogu Constantinescu] Nonagenari la restaurantul ˝La pod˝din parcul Carol — scris în 05.09.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ