ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.07.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
LUNA
JUN-2020
Familie
4 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
70.00%
Satisfăcător
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
70.00%
Satisfăcător
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

La mama Oara

TIPĂREȘTE URM de aici

La mama Oara

Astăzi vă voi vorbi de un loc unde puteți să luați masa situat sus pe munte, în munții Bucegi, la o altitudine de 1320 metri. Cabana Diham, despre ea este vorba în această povestire!

Cabana Diham este una dintre cele mai cunoscute cabane din muntii Bucegi si una dintre puținele care au mai ramas fucționale în zonă, după marea privatizare și asta mai mult datorită unui personaj celebru și anume mama Oara.

Da cine nu o stie pe mama Oara!? În anii 80 când făceam multe drumeții montane am fost oaspetele acestei cabane de mai multe ori unde masterchef era celebra mama Oara. Nu mică mi-a fost mirarea când am aflat mai deunăzi că încă mai lucrează la această cabană după atâta amar de ani. Detalii așa zis tehnice nu stiu si nici nu contează. Ce știam eu pe vremuri și ce am putut constata si acum este faptul că întotdeauna la mama Oara te poți bucura de o masă caldă. De altfel acesta este si rolul unei cabane adevărate, să te găzduiască si să te omenească. Evident nu degeaba, ci pentru un preț modest, mai mult simbolic.

Astfel cum vă povesteam în articolul trecut, punctul terminus al drumeției noastre din muntii Bucegi, a fost la cabana Diham, la mama Oara.

Dar cum se ajunge pe aici. Ei bine cel mai cunoscut traseu montan este cu plecare din Bușteni, de la cabana Gura Diham. De aici sunt două trasee, mari și late până la cabana Diham. O poți lua pe la cabana Poiana Izvoarelor, apoi pe la Pichetul RoȘu pe un drum ocolit de 3-4 ore sau o poți lua direct pe un drum mai scurt prin Șaua Baiului!

Pentru comozi mai există și o varianta rutieră. De la Predeal se face stânga spre Izvorul Rece, iar de-aici se merge pe un drum forestier până la cabana Forban (cabana stelistilor) și apoi mai departe până la cabana Diham. E de preferat să se circule cu o mașină cu garda înaltă, un jeep ar fi ideal. Nu, greșesc, ideal este ca sus pe munte să ajungi pe proprile picioare. Eu sunt un dusman declarat al oricăror motoare generatoare de zgomot si poluare prin muntii noștrii, fie că-i vorba de motociclete, ATV-uri ori Jeep-uri. Prefer să urc per pedes, dar din păcate lumea evoluează sau involuează ca nici nu mai știu. Dar să revenim la oile noastre.

Am ajuns la cabana Diham pe la ora 11 dimineața, plouați și însetați. Întâi ne-am luat câte o bere ori un suc și le-am savurat la un foișor de lemn din fața cabanei. Între timp ni s-a făcut fomică si m-am dus să o salut pe mama Oara. Am găsit-o mult mai bătrână decât o știam, dar destul de vioaie pentru vârsta ei. La un moment dat chiar le-a spus colegilor ei, că se duce afară ca să vadă ce are mașina de nu mai mere. Și nu era vreo Dacie veche, ci ditamai Jeep-ul, dar mama Oara nu se dezminte, să-i dea Dumnezeu sănătate.

Ne-am așezat la căldură și am luat să studiem meniul. Ca întotdeauna erau vreo 3-4 feluri de ciorbe și vreo 3-4 feluri de felul doi. Doar ca fiind destul de devreme oferta era mult limitată. Dacă în momentul când ne-am așezat la masă eram singuri, între timp au mai apărut ceva mușterii, ce erau cazați acolo peste week-end.

Având în vedere că nu aveam prea multe de ales, ne-am hotărât repede am comandat o friptură de porc și două porți de cabanos, toate cu garnitură de cartofi fierți plus murături plus o porție de mămăliguță de brânză și smântână.

Porțiile au fost destul de micuțe, iar mâncarea acceptabilă. Nu poți avea pretenții în vârful muntelui, să fie calitate ca în oraș. A fost bine că am băgat ceva la maț și asta e tot ce contează. Este foarte important pentru amatorii de drumeții montane, să găsească prin preumblările lor cabane deschise care să le oferă un pat și o masă caldă. De altfel acest lucru îl apreciez cel mai tare.

Toată masa de patru persoane, excluzând băuturile, ne-a costat incredibila sumă de 57 de lei. Am vrut să-i las 65 de lei lui mama Oara, dar mi-a spus că-i prea mult. 60 este deajuns. Spuneți voi drept, unde ați mai întâlnit așa ceva? Când vă ziceam eu ca pe munte sunt altfel de oameni...


despre SERVICII

dacă spui mama Oara, spui tot!


GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)

acceptabil. Condiții de cabană montană!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Locatia este situată sus în muntii Bucegi. Este un loc ideal de cazare de unde poți pleca în multe alte drumeții.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 09.07.20 12:58:26
Validat / Publicat: 09.07.20 13:32:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL BUCEGI.

VIZUALIZĂRI: 816 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 copiii mei înfometați
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36650 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

adrianaglogoPHONE
[09.07.20 15:36:53]
»

@robert:  Mda, altfel de oameni. Acum vreo 3 ani, fiulmeu si-a serbat ziua la un restaurant prin Bucuresti. Nota mare, peste500 lei. A rotunjit-osi iesea un bacsis de 8,5%. Ospatarul a venit foarte suparat ca nu accepta sub 10%.

La care fi-meu i-a luat inapoi si nu i-a mai lasat nimic!!!

Cred ca a facut bine... ​​

Dan&EmaPHONE
[09.07.20 16:00:05]
»

Mama Oara este un personaj celebru cunoscut de muntomani inca de prin anii 70-80. Tot de la Diham. De la fosta cabana Diham unde vietuia si un tap care bea bere si fuma fiind "atractia" locului. Astazi realizez cati oameni au chinuit acel animal, pe atunci eram copil si ma distra.  Cand cabana veche a ars, multi oameni de munte, unii stabiliti peste granita, au ajutat si contribuit la refacerea cabanei Diham - viata Mamei Oara. ​​

​​Anul trecut cand am facut Malaestiul si am trecut pe la Diham, am vazut ca pe un corp de cladire scrie binemeritat "La Mama Oara". ​​

Numai bine! ????

robertPHONEAUTOR REVIEW
[09.07.20 16:18:34]
»

@adrianaglogo:  foarte bine, așa trebuie răspuns la nesimțire!

Dana2008PHONE
[09.07.20 16:57:35]
»

@robert:  Să vă fie de bine!

Bună recomandarea!

Pe munte nu faci mofturi, mănânci orice, cu atât mai mult dacă este și caldă mâncarea.

Ai dreptate, oamenii de la munte sunt simpli și cu mult bun simț.

Am întâlnit și noi astfel de oameni pe care îi adori din prima.

Abia  așteptăm să ne reîntoarcem la ei anul acesta, dar acum împreună băiatul nostru, să îi cunoască și el.

Drumeții plăcute și atenție la prognoză meteo!

Sănătate! Numai bine!

mishu
[09.07.20 21:29:23]
»

@robert:  Povestile tale ma duc si pe mine in urma cu ceva ani, cand mai aveam curajul sa urc mai mult pe munte, trasee mai usoare sau mai grele, iar in final satisfactia era de a manca/ bea, ceva la cabana, care de multe ori era un fel de "pitstop" intr-o drumetie.

Plusuri si minusuri asa cum ai remarcat si tu, insa mare plus si care este cel ce da nota finala este omul, aici mama Oara.

Felicitari, votat cu mare drag. ​

robertAUTOR REVIEW
[10.07.20 08:03:36]
»

@Dan&Ema:  dada câte povesti au fost scrise la cabana Diham! Ce distracție, ce cântece la foc de tabără, câte iubiri de-o vară, câte și mai câte...Amintiri din tinerețe, din vremuri în care eram fericiti și practic nu stiam acest lucru!

Poza pe care o am în fața clădirii este chiar sub inscriptia cu mama Oara!!! ;-)

Mulțumesc frumos pentru vizită și pentru comentariu! Toate bune!

robertAUTOR REVIEW
[10.07.20 08:12:20]
»

@Dana2008:  Mulțumim frumos! Așa e oamenii de pe munte sunt oameni simpli, oameni obișnuiți cu greutățile vieții, nu-s deloc fandosiți ori cu aere și impresii.

E foarte bine că luați băiatul cu voi și-l învățați să iubească muntele. Mă bucur mult să aud asta.

Vremea ne-a cam dat batai de cap anul asta, doar în Ciucaș am prins vreme frumoasă, în schimb în Bucegi și în Făgăraș ne-a plouat de ne-a rupt! Dar nu ne lăsăm!

Multumesc frumos pentru vizită și comentariu și toate bune și vouă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robertAUTOR REVIEW
[10.07.20 08:17:34]
»

@mishu:  bine ai punctat, omul sfințește locul. Lucru asta cred că-l poți observa cel mai bine la tine in Austria! Mersi frumos pentru vizită și comentariu!

Dana2008PHONE
[11.07.20 09:06:09]
»

@robert:  Ploaia: anul trecut am scăpat neudati  în 17 drumeții; anul acesta 4 drumeții printre ploi... sper sa ne țină norocul pentru că mi-e frică de fulgere!

Numai bine! ​

robertAUTOR REVIEW
[11.07.20 11:33:10]
»

@Dana2008:  baftă! Fulgerele sunt periculoase pe munte, dar și viiturile!

Zoazore
[12.07.20 00:09:48]
»

@robert:  Porțiile au fost destul de micuțe, iar mâncarea acceptabilă. Nu poți avea pretenții în vârful muntelui, să fie calitate ca în oraș.

Ba mie mi se par suficiente! E mâncare sănătoasă, gătită cu suflet și dragoste!

Prin 87 sau 88 am ajuns și eu pe acolo (da-da, am făcut și eu drumeții pe munte!) și atunci mi s-a părut c-am ajuns acasă, așa de cald și bine mi-a fost!

Da, omul sfințește locul și la mama Oara se vede! Sper s-și fi pregătit urmași! Ar fi păcat să se piarda locul ăsta atât de frumos! ​

P03 e superbă! Cum stau ei cu” cioculețele” deschise, ca puișorii! ​

​​​​

robertAUTOR REVIEW
[15.07.20 08:41:06]
»

@Zoazore:  da într-adevăr pentru un călător plouat, obosit și înfrigurat o mâncare caldă pusă de masă este o adevărată binecuvântare.

Nu știu detalii de urmași, știu doar că omul sfințește locul și asta este valabil în orice domeniu de activitate.

Mulțumesc frumos pentru vizită si comentariu și pentru aprecierea puiuților mei!

Toate bune îți doresc! ​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, Dan&Ema, mishu, robert, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Bucegi? :


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077471017837524 sec
    ecranul dvs: 1 x 1