GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cucorani - locul unde se mananca ca la mama acasa
Inainte de a posta aceste randuri m-am gandit mult. Nu stiam daca merita sa va spun (altii au facut-o!) despre acest loc, aflat la vreo 10km de Botosani, pe drumul ce duce la Dorohoi. Nu credeam ca v-ar putea interesa, dar dupa intalnirea de la Herculane, m-am lamurit ca va place sa mancati bucate moldovenesti si poate daca drumul va aduce pe aceste meleaguri veti poposi la „Popas Cucorani”.
Acest loc imi e drag, aici se manaca ca acasa si aici ma simt ca acasa, dar nu am scris niciodata si nu am scris pentru ca nici despre casa mea, adica despre Botosani, nu am scris niciodata. Acum, m-am gandit ca nu este corect fata de acest loc si fata de oamenii care trudesc aici sa nu va povestesc cate ceva, asa cum percep eu ceea ce se petrece aici.
Si aici, la „Popas Cucorani” se petrece la propriu, se fac petreceri de cate 500 de oaspeti intr-o sala si o „armata” de ospatari misuna printre mese pentru ca fiecare persoana sa se simta asa cum trebuie sa se simta la o petrecere.
Nu am sa va povestesc despre o asemenea petrecere cu 500 de invitati ci am sa incerc sa va spun cam ce am mancat eu si invitatii mei cand intr-o zi de ianuarie, cand am mai pus un fulg de nea (sa nu ma impovareze) in coroana mea de ani.
Dar mai intai am sa spun cum a inceput povestea acestui loc pe care botosaneni, suceveni si o parte din ieseni il stiu si il cauta pentru o petrecere sau doar pentru o masa buna.
Prin anii ’90 cand fostele IAS-uri au inceput sa se destrame, la Cucorani, conducerea a gasit un mod de a mai supravetui o vreme si au deschis un loc unde sa vanda pui la rotisor si ce mai puteau. A tinut o vreme, apoi ca o unitate de stat ce se respecta a inceput prabusirea. Atunci, o familie de ingineri (un mecanic si o textilista) au preluat afacerea, au adus-o pe linia de plutire si din nou puiul de Cucorani la rotisor era cautat si apreciat. Cum spatiul era insuficient, tinerii intreprinzatori au mai adaugat o cladire, o terasa si tot asa, dar in acelasi timp au diversificat si meniul.
In prezent, popasul dispune de o cladire cu doua saloane de restaurant, cu spatii de cazare, o terasa cu separeuri acoperite, mese printre copacii din livada, dar si un modern salon pentru evenimente, cu capacitate de 600 de persoane. Si acest salon se numeste „Luceafarul” caci cum s-ar fi putut numi daca nu asa, aici pe meleagurile unde a rasarit Luceafarul poeziei romanesti.
Dupa ce te-ai desfatat cu delicioasele bucate de aici poti lesne face o plimbare la Ipotesti, la Casa Memoriala a poetului sau poti sa inconjori... ”lacul codrilor albastru” sau de ce nu doar sa cutreieri paduri si sa poposesti langa un izvor.
Dar sa revin la scopul initial in a va spune ce bucate bune „am pregatit”... pentru invitatii mei.
Pentru inceput am avut pe masa ceva gustari sa mearga un pahar de bun venit si au fost, baranzeturi, salata cu rucola, rodii, parmezan sau cu legume si peste marinat, ceva afumaturi, parjoale moldovenesti „travestite” in pirjolute, fasole batuta (bine), pate de ficat (facut ca la mama acasa) si pentru ca astea sa mearga mai bine ne-au fost aduse si niste turte coapte pe plita, calde si rumenite frumos.
La felul de baza, fiecare a comandat ce a dorit si cat a mai putut. Cateva farfurii am sa incerc sa le descriu, dar doar ce am gustat si eu sau am mancat altatdata.
Saramura de crap este delicioasa, facuta cu crap din iazul Dracsani (unii isi mai amintesc de la lectiile de geografie) si acompaniata de o mamaliga vartoasa invartita de o moldoveanca, va fi pe placul celor ce o vor alege.
Pieptul de rata, pregatit in vid, gatit mediu sau bine (mie imi place carnea gatita bine!) cu piure de cartofi sau cu cartofi la cuptor si ceva ciupercute, muraturi sau salte, a fost cum altfel decat... ”curcubeu in ceru’ gurii”. O alta farfurie (chiar vreo 2-3) a fost cu aripioare crocante si cartofi la cuptor, dar si cu o rosie umpluta cu spanac si „dreasa” putin cu niste smantana. Sa fie mai dietetica, asa pe seara!
S-a mai mancat somon la gratar cu garnitura, muschiulet de porc pregatit in vid (metoda este noua si lumea curioasa).
Langa aceste mancaruri, sotul meu a avut grija ca invitatii sa –si astampere setea cu un pahar de vin alb sau rosu, dupa gustul fiecaruia.
La final, a venit tortul! Un tort racoritor cu frisca adevarata (nu din prafuri sau tuburi) cu niscai fructe de padure aruncate pentru gust si culoare, cu ciocolata alba prin care se zareau visinile imbujorate si astea puse intre blaturi cu cacao pentru un contrast de culoare si o balansare a gustului.
Si pentru ca va spuneam ca la Cucorani se petrece, nu putea sa lipseasca muzica live si bineinteles dansul.
Am primit un nou an in buchetul meu, deja cam mare, cu bucurie, alaturi de familie si prieteni dragi, intr-un loc minunat.
Cateva cuvinte de ce veti mai gasi, daca drumul va aduce pe aici. Spuneam ca in cladirea mai veche se afla un restaurant la parter si un altul la etaj, fiecare dispune de cate un bar si o atmosfera placuta si prietenoasa. Restaurantul de jos e mai vechi, cel de la etaj este mai nou si cu decoratiuni mai moderne.
Baia de la etaj este mare, frumos decorata, cu mobilier modern, cu cabine pentru domni si doamne si cu un hol comun unde iti poti ajusta tinuta privindu-te in oglinzile mari ce se afla de o parte si alta a incaperii.
Unitatea dispune si de spatii de cazare, dar despre care nu cred ca am sa pot, candva, sa va povestesc, pentru ca nu cred ca voi dormi la doar 9-10 km de casa.
Personalul, este amabil, instruit adecvat sa va recomande un fel de mancare si vinul potrivit, dar asta se intampla daca nimeriti un ospatar ce este angajat permanent si nu un tanar care incearca doar sa testeze munca intr-un restaurant. Ca peste tot criza de forta de munca isi spune cuvantul si nu intotdeauna ai norocul sa fii servit de un profesionist, dar nu inseamna ca veti pleca flamanzi.
Una peste alta, ”Popas Cucorani”, este un loc ce merita atentia celor ce vor sa manance bine, gustos si traditional si sa se bucure de un vin bun, din podgoriile romanesti sau internationale, pe acorduri de muzica live.
Sa va plimbati cu folos si sa mancati sanatos!
Trimis de DOINITA in 25.03.19 16:08:26
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BOTOȘANI.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DOINITA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@DOINITA:
La mulţi ani fericiţi!
O recomandare excelentă!
Toate arată excepţional, super prezentate.
Porţiile de mâncare mi se par foarte mari. Sunt pentru o singură persoană sau platouri pentru mai multe persoane?
@nicole33: Multumesc pentru urari! Gustarile reci au fost pe platouri, pentru mai multe persoane, felul de baza, cu pieptul de rata, muschiulet, peste, au fost "pe persoana fizica"
@DOINITA: La mulți ani, suflet frumos! Cam după trei luni, dar... niciodată nu-i prea târziu!
Despre Cucorani, până să citesc pe-aici, îmi tot povestea un coleg, a cărei soție e din Botoșani! El e prahovean, dar atât a lăudat locul!
Și a avut dreptate, citind ce-ai scris tu și privind și pozele!
Păcat că e departe de mine! Dar vouă să vă fie de bine!
@Zoazore: Multumesc frumos! Vremea urarilor nu trece niciodata.
Cucorani, este recunoscut ca un loc unde se mananca bine, portiile sunt mari si mancarea gustoasa. Odata, am intrebat de proprietar de ce fac portiile asa de mari ca ramane la fiecare in farfurie, bine, mai toti isi iau ce ramane la pachet. Raspunsul a fost ca nu pot sa reduca portia pentru ca toata lumea stie ca aici portiile sunt mari si asa trebuie sa ramana.
Portiile sunt mari, dar si de calitate. Mare parte din materia prima provine din gospodaria proprie, au porci, oi, vite, pui, gradina de legume, iar peste iau din zona.
@DOINITA: am fost si eu invitat la o nunta la cucorani dar nu am ajuns, am auzit insa de bine despre acest loc.
Numai de bine!
@Dan&Ema: Mare greseala sa nu ajungi la o nunta tinuta la Cucorani
@DOINITA: La mulți ani! Am citit atât de multe lucruri de bine despre localul de la Cucorăni astfel încât la proxima vizită la Botoșani voi încerca să trec pe acolo. De fapt, am trecut pe lângă restaurant de vreo două ori de-a lungul anilor dar am făcut „greșeala” de a nu opri.
Preparatele arată foarte bine în fotografii, bănuiesc că au fost și gustoase (după notele acordate). Îmi este dor de Botoșani!
@tata123: Cand veti avea drum in Botosani, anuntati si putem merge impreuna pentru a testa bucatele "de Cucorani".
Multumesc !
@DOINITA: Cunosc gustul pieptului de rață de la Cucorăni... yamyyyy... gustat, apreciat, votat!
Mi-as fi dorit sa stiu despre aceasta locatie, asta toamna cand am fost si eu in plimbare la rudele mele de langa Siret! Dar sigur cand o sa mai am ocazia sa ajung in zona nu o sa ratez asa un rasfat gustativ. Felicitari pentru aceasta prezentare, care m-a impresionat atat descriptiv, cat si vizual!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2020 [Restaurant Indigo @ Pensiunea Casa Lux] La... Indigo! — scris în 20.01.20 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 [[Mini]Restaurant Symphony of Food] O simfonie culinara — scris în 01.12.18 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 [Restaurant Cherry By Casa Lux] Duminica la Cherry — scris în 18.04.18 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 [Restaurant popas turistic Cucorăni] Toamna la Popas turistic Cucorăni-Botoșani — scris în 27.10.17 de CATAAS din SUCEAVA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 [Bistro Toscana] Bistro Toscana, Botosani — scris în 31.08.16 de Andrey0099 din IAşI - RECOMANDĂ
- May.2016 [Restaurant popas turistic Cucorăni] Popas Cucorani - Ce-i al lor e al lor!! — scris în 30.05.16 de R-I-R din SUCEAVA - RECOMANDĂ
- Mar.2015 [Restaurant popas turistic Cucorăni] Popas Cucorani - daca sunteti in zona de NE a Moldovei nu ocoliti Popasul Cucorani — scris în 11.03.15 de vtphoto din SUCEAVA - RECOMANDĂ